پسوریازیس ناخن چیست؟ [علائم، پیشگیری و درمان]
پسوزیاریس یک بیماری خودایمنی است که در آن براساس سیگنال اشتباه که از سیستم ایمنی به سمت سلولهای پوستی میرسد، سرعت تکثیر این سلولها بطور فزایندهای افزایش مییابد. در نتیجه قطر پوست در این ناحیه افزایش یافته و سطح پوست بصورت قرمز و متورم دیده میشود. به علت افزایش لایههای پوستی، لایههای قدیمی بر روی پوست به مرور خشک شده و بصورت پوستهای جدا میگردد.
اگر به پسوریازیس مبتلا هستید و متوجه تغییراتی در ناخنهای خود شدید، درمانهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای کمک به آنها مراجعه کنید. پسوریازیس ناخن ظاهر ناخنهای پا و دست شما را تغییر میدهد. ناخنها ممکن است ضخیم شوند، سوراخهای سوزنی ایجاد کنند و رنگ یا شکل و همچنین لطافت آنها آسیب ببینند. شما میتوانید این مشکلات را با دارو درمان کنید. ترمیمهای آرایشی نیز میتوانند ناخنهای شما را زیباتر کنند.
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث کاهش کیفیت زندگی در مبتلایان میشود. در این مقاله پسوریازیس ناخن تشریح شد و داروهای درمانی آن ذکر گردید.
علائم پسوریازیس ناخن
با مشاهده این تغییرات در ناخنهای دست یا پا متوجه میشوید که به پسوریازیس ناخن مبتلا شدهاید:
1- رنگ ناخن
ناخنهای شما ممکن است سفید، زرد یا قهوهای شوند. همچنین ممکن است لکههای کوچک قرمز یا سفید در زیر آنها داشته باشند.
2- ظاهر سطح
ممکن است برجستگیها یا شیارهایی در ناخنهای شما ایجاد شود یا حفرههایی (سوراخهای کوچک سوزندار) روی سطح ناخن داشته باشید.
3- تجمع آشغال
مواد سفید گچی میتوانند زیر ناخن شما جمع شوند و باعث جدا شدن آن از پوست شوند که میتواند دردناک باشد.
4- ضخیم شدن
حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن ممکن است به عفونت قارچی مبتلا شوند که میتواند باعث ضخیم شدن ناخنها شود. همچنین ممکن است ناخنها شکننده شده و بشکنند.
5- جدا شدن ناخن
ناخن شما ممکن است شل شود یا از بستر ناخن جدا شود.
برخی از این تغییرات ناخن میتواند حرکت انگشتان دست و پا را سخت کند. همچنین ممکن است در ناخنهای خود حساسیت و درد داشته باشید و در نتیجه انجام کارها با دستانتان سخت میشود.
پیشگیری از پسوریازیس ناخن
مراقبت خوب از ناخن بهترین راه برای درمان پسوریازیس ناخن است. این نکات پیشگیری را امتحان کنید:
- ناخنهای خود را کوتاه کنید.
- برای صاف نگه داشتن لبههای ناخن از سوهان ناخن استفاده کنید.
- برای نظافت کردن دستکش بپوشید.
- ناخنهای خود را هر روز و پس از تماس با آب مرطوب کنید.
- کفشهای راحت با فضای کافی برای انگشتان پا بپوشید.
اگر از ظاهر ناخن خود ناراضی هستید، لاک ناخن یا ناخن مصنوعی را امتحان کنید. آنها همچنین میتوانند از ناخنهای شما در برابر آسیب بیشتر محافظت کنند. برخی از افراد به مواد شیمیایی موجود در لاک و چسب ناخن حساس هستند. با پزشک خود در مورد اینکه آیا اینها برای شما مناسب هستند یا خیر صحبت کنید.
درمان پسوریازیس ناخن
همان درمانهایی که برای پسوریازیس پوست انجام میدهید میتواند پسوریازیس ناخن شما را نیز درمان کند. از آنجایی که ناخنهای شما به کندی رشد میکنند، ممکن است مشاهده هر گونه بهبودی در قسمتهای تازه رشد کرده ناخنتان زمان ببرد.
1- فتوتراپی
اشعه ماوراء بنفش برای درمان پسوریازیس پوست استفاده میشود و ممکن است در پسوریازیس ناخن نیز مفید باشد. این درمانها معمولاً در مطب پزشک یا کلینیک انجام میشود.
2- داروهایی که در سراسر بدن شما کار میکنند
پزشک شما ممکن است این داروها را «داروهای سیستمیک» بنامد. چند نمونه عبارتند از:
- Acitretin (Soriatane)
- Apremilast (Otezla)
- Cyclosporine (Sandimmune)
- Methotrexate
3- داروهایی که بخشهای خاصی از سیستم ایمنی بدن شما را هدف قرار میدهند.
این داروها را “ داروهای زیستی” مینامند که از طریق تزریق زیر پوست، در قرص یا از طریق وریدی تزریق میشوند. چند نمونه از آنها عبارتند از:
- آدالیمومب
- سرتولیزوماب پگول
- اتانرسپت (انبرل)
- اینفلیکسیماب
- اتانرسپت (ارلزی)
4- مهارکنندههای اینترلوکین 17 (IL-17)
- برودالوماب: Brodalumab
- ایکسیکیزوماب
- سکییوکروماب: Secukinumab
5- مهارکنندههای اینترلوکین 23 (IL-23)
- گوسل کوماب
- تیلدراکیزوماب-اسمن: Tildrakizumab-asmn (Ilumya)
6- مهارکنندههای اینترلوکین 12 و 23 (IL-12 و IL-23)
- اوستکناماب: Ustekinumab (Stelara)
7- دارویی که مستقیماً روی ناخنهایتان میزنید و پزشک این داروها را «موضعی» مینامد.
که ممکن است در پسوریازیس ناخن، یک کورتیکواستروئید (مانند کلوبتازول)، ویتامین D یا کرمهای رتینوئیدی را پیشنهاد کنند که هر روز روی ناخن و کوتیکول خود بمالید. اگر ناخنهایتان ضخیم است، دارویی که میزنید ممکن است به سختی وارد شود.
ژل ها یا پمادهایی که حاوی اوره هستند می توانند به نازک شدن آنها کمک کنند. همچنین ممکن است پزشک یک لاک ناخن تجویز کند که ناخن های شما را هیدراته و تقویت میکند که باید آن را هر روز به همان روشی که لاک میزنید، مصرف کنید.
نوع دیگری از داروها، داروهای گیاهی است مانند پسوسرام که عوارض داروهای شیمیایی استروئیدی را ندارد. این داروی گیاهی علاوه بر کاهش التهاب و تعدیل سیستم ایمنی، باعث تنظیم تکثیر سیستم ایمنی میشود. پسوسرام علاوه بر داشتن پایه گیاهی، دارای ویتامین E و A نیز است که برای سلامت پوست و ناخن مفید است.
8- تزریق کورتیکواستروئید
این داروها هر 2 تا 9 ماه یکبار زیر سطح ناخن شما قرار میگیرند. پزشک محل ناخن را بیحس میکند یا از یک بلوک عصبی برای کاهش درد استفاده میکند.
نتیجهگیری
پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که با کاهش زیبایی ظاهری، موجب کاهش کیفیت زندگی بیماران میشود. پسوریازیس در ناحیه ناخن، یکی از مشکلات این بیماران است. داروهای مختلفی در این مقاله برای درمان این عارضه معرفی گشته است که هر کدام دارای فواید و مضرات مخصوص به خود است که با مشورت با پزشک معالج میتوان از آنها برای کاهش عوارض و درمان این بیماری استفاده نمود.
مرجع:
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.