رژیم غذایی مناسب برای کم کاری تیروئید کودکان

رژیم غذایی مناسب میتواند به بهبود عملکرد تیروئید و کاهش علائم مرتبط با کم کاری تیروئید کودکان کمک کند. رژیمهایی که غنی از سبزیجات، میوهها، آجیلها و ماهی هستند، ممکن است در حفظ وزن بدن و کاهش التهاب نیز مفید باشند. این نوع رژیمها همچنین میتوانند به منجر به کمبودهای تغذیهای شود که ممکن است علائم کم کاری تیروئید کودکان را بدتر کنند. بنابراین بهتر است تحت نظر پزشک، بهترین مواد غذایی برای کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید را به لیست تغذیه کودکان اضافه کنید.
با توجه به اهمیت تغذیه در مدیریت کم کاری تیروئید کودکان، میتوان گفت که یک رژیم غذایی متعادل، سرشار از ید، سلنیوم، زینک و ویتامینهای ضروری، میتواند به بهبود عملکرد تیروئید و کاهش علائم این بیماری کمک کند. مصرف غذاهای فرآوریشده، گلوتن (در صورت حساسیت)، و برخی ترکیبات مهارکننده تیروئید باید محدود شود. همچنین، مصرف داروی لووتیروکسین با معده خالی و رعایت فاصله زمانی با مواد غذایی حاوی کلسیم و آهن از نکات مهمی است که باید در نظر گرفته شود.
مواد مغذی مهم برای کم کاری تیروئید کودکان چیست؟
برخی مواد مغذی برای افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند اهمیت ویژه دارند، در ادامه بررسی میکنم که برای کم کاری تیروئید چی بخوریم؟
- ید: ید برای تولید هورمونهای تیروئید ضروری است و کمبود آن میتواند به برخی انواع کمکاری تیروئید منجر شود. اگرچه کمبود ید در کشورهای توسعهیافته کمتر شایع است، افرادی که از نمک یددار استفاده نمیکنند یا در دوران بارداری هستند، بیشتر در معرض خطر کمبود ید قرار دارند.
- سلنیوم: این ماده معدنی به تولید هورمون تیروئید کمک کرده و از تیروئید در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند. تحقیقات نشان دادهاند که کمبود سلنیوم میتواند منجر به بیماریهای خودایمنی تیروئید شود.
- زینک: کمبود زینک میتواند بر عملکرد تیروئید تأثیر منفی بگذارد و باعث شدید شدن کمکاری تیروئید شود. زینک همچنین میتواند به بهبود تولید هورمون تیروئید کمک کند.
- ویتامین D، B12، منیزیم، آهن و سایر مواد مغذی: کمبود هر یک از این مواد مغذی ممکن است عملکرد تیروئید را تحت تأثیر قرار دهد و علائم را بدتر کند.
رژیم غذایی مناسب برای کم کاری تیروئید کودکان
رژیم غذایی مناسب برای کم کاری تیروئید کودکان شباهت زیادی به رژیم غذایی سالم برای سایر کودکان دارد. آنها باید روزانه حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات مصرف کنند، همراه با منابع نشاستهای مانند پاستا، سیبزمینی، نان و برنج که فیبر بالاتری دارند؛ محصولات لبنی یا جایگزینهای لبنی؛ و حبوبات، تخممرغ، گوشت یا سایر منابع پروتئینی.
کودکان همچنین باید مایعات زیادی مصرف کنند( حداقل شش لیوان در روز).
نیاز اصلی، مصرف کافی ید غذایی است که معمولاً از طریق نمک یددار تأمین میشود.
رژیم غذایی متعادل باید ویتامین D، روی و کلسیم مورد نیاز کودک را تأمین کند. در صورتی که کودک شما غذاهای خاصی نمیخورد، طبق گفته کلی، مصرف مولتیویتامین توصیه میشود.
نحوه مصرف لووتیروکسین در کم کاری تیروئید کودکان
اگر کودک تحت درمان با لووتیروکسین قرار دارد، باید دارو را با معده خالی مصرف کند، در صورت امکان، و از مصرف همزمان آن با داروهای دیگر یا مولتیویتامینها خودداری کند. مصرف لووتیروکسین همراه با وعده غذایی باعث تأخیر در جذب دارو به بدن میشود.
بیشتر پزشکان توصیه میکنند که لووتیروکسین حداقل ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه مصرف شود.
برخی غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر و مکملها میتوانند در جذب لووتیروکسین اختلال ایجاد کنند. برای جلوگیری از این مشکل، باید حداقل ۴ ساعت فاصله بین مصرف دارو و غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر وجود داشته باشد. همین موضوع برای محصولات حاوی سویا مانند شیر سویا نیز صادق است.
مهم است که شما والدین گرامی به یاد داشته باشید که شیر کمچرب همان میزان کلسیم را دارد که شیر پرچرب دارد. تغییر در میزان چربی شیر تأثیری بر میزان کلسیم آن ندارد.
لووتیروکسین و مکملهای آهن یا مولتیویتامینهایی که حاوی آهن هستند نیز باید حداقل چهار ساعت فاصله از یکدیگر مصرف شوند.
چه ترکیباتی را نباید در کم کاری تیروئید کودکان مصرف کرد؟
کودکانی که دچار کم کاری تیروئید هستند، باید از برخی مواد غذایی خاص خودداری کنند یا مصرف آنها را محدود کنند:
- غذاهای فوق فرآوری شده: این غذاها میتوانند التهاب و استرس اکسیداتیو را افزایش دهند و عملکرد تیروئید را تحت تأثیر قرار دهند.
- گلوتن: برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند یا مبتلا به بیماری سلیاک هستند، مصرف گلوتن میتواند باعث آسیب به دستگاه گوارش و تشدید علائم کمکاری تیروئید شود.
- گوترودنها: این ترکیبات که در برخی سبزیجات و محصولات سویا وجود دارند، ممکن است تولید هورمون تیروئید را مختل کنند، اما در بسیاری از افراد مبتلا به کمکاری تیروئید، مصرف آنها در مقادیر متعادل مشکلی ایجاد نمیکند.
مواد غذایی مفید برای کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید کدامند؟
کودکان مبتلا به کمکاری تیروئید، میتوانند از غذاهای مغذی زیر استفاده کنند:
- میوهها: توتفرنگی، سیب، گلابی، انگور، مرکبات، آناناس و موز
- سبزیجات غیرنشاستهای: سبزیجات برگ سبز، آرتیشو، کدو سبز، هویج، فلفل دلمهای و قارچ
- سبزیجات نشاستهای: سیبزمینی شیرین، سیبزمینی معمولی، نخود فرنگی و کدو حلوایی
- پروتئینهای کمچرب: ماهی و صدف، تخممرغ، مرغ و بوقلمون
- چربیهای سالم: روغن زیتون، آووکادو، روغن آووکادو، روغن نارگیل، ماست پرچرب
- دانهها و مغزها: بادام، پسته، تخمه کدو، کره بادامزمینی طبیعی
- لبنیات و جایگزینهای لبنی: شیر نارگیل، شیر بادام، ماست نارگیل یا لبنیات کمشیرین
سوالات متداول
آیا مکمل ها در کنار تغذیه کمک به بهبود کم کاری تیروئید کودکان میکنند؟
بله مکمل هایی مانند بد، سلنیوم، زینک، D3 و … به بهبود عملکرد تیروئید در کودکان و بزرگسالان کمک میکنند
آیا نیم ساعت بعد از مصرف لووتیروکسین میتوانم صبحانه بخورم؟
بله اما دقت کنید که آهن و کلسیم باید با فاصله ۴ ساعت از قرص لووتیروکسین مصرف شود پس اگر در وعده ی صبحانه لبنیات مصرف میکنید، باید این فاصله زمانی را قرار دهید.
چه رژیمی برای کودک مبتلا به کمکاری تیروئید مناسب است؟
رژیمهایی که غنی از سبزیجات، میوهها، آجیلها و ماهی هستند.
نتیجهگیری
هیچ رژیم غذایی یکسانی برای همه افراد مبتلا به کمکاری تیروئید وجود ندارد، اما پیروی از یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و مصرف داروها میتواند به مدیریت علائم، بهبود عملکرد تیروئید و ارتقای سلامت عمومی کمک کند.
برای افراد مبتلا به کمکاری تیروئید، رژیمهایی که از مواد غذایی سالم و مغذی مانند سبزیجات، میوهها و ماهی تشکیل شدهاند، میتوانند بسیار مفید باشند. توصیه میشود برای تدوین رژیم غذایی مناسب و پیگیری تغییرات تغذیهای خود با متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید.
منابع
Eghtedari B, et al. (2023). Levothyroxine.

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.