شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

مصرف همزمان دارو و سیگار چه عوارضی دارد؟

دسته بندی :تغذیه ۱۰ دی ۱۴۰۳ دکتر سحر حسینی 397 مشاهده
تداخل سیگار و دارو

آیا سیگار و دارو تداخل دارند؟

سیگار کشیدن نه تنها می‌تواند منجر به  بسیاری از بیماری ها شود بلکه میتواند روی داروهای مصرفی شما نیز تاثیر بگذارد.

تداخلات دارویی اغلب زمانی رخ می‌دهند که دو دارو با هم مصرف کنید. با این حال مواد غذایی، گیاهان دارویی، مواد مخدر نیز می‌توانند بر اثر بخشی داروها تأثیر بگذارند. سیگار کشیدن نیز می‌تواند بر داروهای مصرفی شما تاثیر بگذارد. مصرف سیگار هم بر فارماکودینامیک و هم بر فارماکوکینتیک داروها می‌باشد. اثر فارماکودینامیک بیشتر به افزایش فشار خون مربوط می‌شود، در حالی که اثر فارماکوکینتیک ناشی از افزایش متابولیسم به دلیل القای بعضی آنزیم‌ها،CYP1A2, P450 1A2 وUGT است. از نظر تداخلات دارویی اثر فارماکوکینتیک سیگار کشیدن مهم‌تر است.

بنابراین مصرف همزمان سیگار و دارو، منجر به القای برخی تغییرات در اثرگذاری داروی مصرفی شما خواهد داشت که ممکن است در روند درمان شما ایجاد اختلال کند.

مصرف همزمان دارو و سیگار، چه عوارضی دارد؟

داروهای روان‌پزشکی مانند آنتی‌سایکوتیک‌ها، ضدافسردگی‌ها، داروهای خواب‌آور و داروهای ضد اضطراب به‌طور گسترده‌ای تحت تأثیر سیگار کشیدن قرار می‌گیرند. در این گروه‌ها، غلظت دارو در خون شما ممکن است با سیگار کشیدن کاهش یابد و منجر به کاهش اثربخشی شود. در همین حال، برخی از داروهای غیر روان‌پزشکی مانند انسولین، وارفارین و کافئین نیاز به دوزهای بالاتری دارند تا اثرات مناسبی با سیگار کشیدن ایجاد کنند.

یکی از آنزیم‌های خاص که توسط سیگار کشیدن فعال می‌شود، CYP1A2 است. داروهای رایج که زیرمجموعه این آنزیم هستند و سیگار کشیدن غلظت دارو در خون شما را کاهش داده و در بیشتر موارد اثربخشی آن‌ها را پایین می‌آورد، عبارتند از:

  1. دولوکسیتین (Cymbalta)
  2. کافئین
  3. کلپیدوگرل (Plavix)
  4. کلوپازین (Clozaril)
  5. سیکلوبنزاپرین (Flexeril)
  6. دیازپام (Valium)
  7. هالوپریدول (Hadol)
  8. میرتازاپین (Remeron)
  9. ناپروکسن (Aleve)
  10. نورتیپتیلین (Pamelor)
  11. اولانزاپین (Zyprexa)
  12. آوندانسترون (Zofran)
  13. پروپرانولول (Inderal)
  14. روپینیرویل (Requip)
  15. تئوفیلین (Theo-24)

با این حال، در بیماران تحت درمان با کلوپیدوگرل که سیگار استعمال می‌کردند، نشان داده شد سیگار باعث افزایش مهار پلاکتی و کاهش تجمع پلاکت‌ها می‌شود (القای اثرات ضد انعقادی)، که یک استثنا از این قاعده است. در این مورد، اثربخشی دارو در واقع افزایش می‌یابد زیرا به مکانیزم فیزیولوژیکی صحیح عمل می‌کند.

بهتر است همیشه با پزشک خود صحبت کنید و او را از سیگار کشیدن خود مطلع کنید تا بتواند دوز مورد نیاز شما از دارو را برایتان تجویز کند.

عوازض مصرف همزمان سیگار و دارو

تاثیر دود تنباکو بر داروها

محصولات تنباکویی که می‌کشید، مانند سیگار یا سیگار برگ، می‌توانند نحوه عملکرد و غلطت برخی داروها در بدن شما را تغییر دهند. این بدان معناست که اگر محصولات تنباکویی مصرف می‌کنید، ممکن است به دوز بیشتری از برخی داروها نسبت به فردی که سیگار نمی‌کشد نیاز داشته باشید.

تاثیر ترک سیگار بر روند درمان دارویی

هنگامی که سیگار را ترک می‌کنید، ممکن است سرعت متابولیسم برخی داروها در بدن شما کاهش یابد. بنابراین، اگر همان دوز قبلی را مصرف کنید، ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشید یا تغییراتی در تأثیر دارو مشاهده کنید.

این موضوع به‌ویژه در مورد داروهای زیر اهمیت دارد:

  • داروهای مرتبط با سلامت روان: مانند کلوزاپین، فلووکسامین و لورازپام
  • داروهای دیابت: مانند انسولین
  • داروهای پیشگیری از سکته: مانند وارفارین، هپارین و کلوپیدوگرل
  • داروهای آسم: مانند تئوفیلین و کورتیکواستروئیدهای استنشاقی

اگر از هر دارویی استفاده می‌کنید و قصد دارید سیگار را ترک کنید یا مقدار مصرف آن را کاهش دهید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تغییرات احتمالی را درک کنید و بدن خود را برای سازگاری با شرایط بدون سیگار آماده کنید.

سوالات متداول

آیا سیگار باعث می شود دارو اثر نکند؟

بله ،از آن جایی که سیگار بر غلظت داروها در بدن تاثیر میگذارد و میزان بعضی از داروها را در بدن تغییر می دهد ممکن است غلظت دارو در بدن شما کم شود و تاثیر مورد نیاز را نگذارد.

آیا اگر سیگار مصرف میکنم به پزشکم اطلاع دهم؟

بله حتما پزشک خود را مطلع کنید تا دوز مناسبی از دارو را برای شما تجویز کند.

آیا مصرف سیگار فقط بر داروهای دسته اعصاب و روان تاثیر گذار است؟

خیر، مصرف سیگار علاوه بر تاثیر بر داروهای اعصاب و روان بر برخی داروهای دیگر مانند انسولین ، وارفارین ، کلوپیدوگرل و.. تاثیر گذار است.

آیا میتوانم هنگام مصرف داروها یم سیگار را ترک کنم؟

حتما باید با اطلاع پزشک این کار را انجام دهید چون پزشک شما بر أساس شرایط فعلی شما دارو را تجویز کرده و ممکن است هنگام ترک سیگار دوز داروی شما را تغییر دهد.

جمع‌بندی

سیگار کشیدن متابولیسم تعدادی از داروها را تغییر می‌دهد و باعث نیاز به دوزهای بالاتری از برخی داروهای خاص می‌شود. این امر همچنین خطر مسمومیت و عوارض جانبی را در صورت ترک سیگار به همراه دارد.

سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است و تعامل آن با داروها نباید دلیل برای جلوگیری از ترک سیگار در بیماران شود. با این حال، برای داروهایی که تحت تأثیر قرار می‌گیرند، نظارت بر علائم و در صورت نیاز، اندازه‌گیری غلظت سرمی دارو در هنگام ترک سیگار یا کاهش شدید مصرف آن، بسیار مهم است. در بسیاری از موارد، کاهش دوز دارو نیز ضروری خواهد بود.

هم سیگار کشیدن و هم ترک سیگار می‌توانند بر نحوه عملکرد داروها در بدن تأثیر بگذارند. تنظیم دقیق دوز دارو و مانیتورینگ علائم ضروری می‌باشد. توجه به این نکته که ترک سیگار می‌تواند فواید سلامتی گسترده‌ای داشته باشد، بسیار مهم است. اگر نیاز به مشاوره یا کمک بیشتری دارید، حتماً با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

منابع

Medication interactions with smoking and smoking cessation. NSW Government Health website.health.nsw.gov.au/tobacco/Publications/tool-14-medication-intera.pdf. Accessed May 10, 2016.

Jamal A, Agaky S, O’Connor E, et al. Current cigarette smoking among adults — United States, 2005—2013. CDC website.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6347a4.htm?s_cid=mm6347a4_w. Published November 28, 2014. Accessed May 12, 2016.

Drug interactions with smoking

دکتر سحر حسینی
دکتر سحر حسینی

سحر حسینی هستم داروساز فارغ التحصیل شده از دانشگاه آزاد اسلامی تهران با سابقه فعالیت در داروخانه و صنعت داروسازی. در حال حاضر در شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر مشغول به کار هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +