چند ساعت بعد از خوردن شیر دارو بخوریم؟
شاید در مورد تداخلات دارویی شنیده باشید و بدانید که برخی داروها با هم تداخل دارند، اما آنچه میخورید و مینوشید نیز میتواند بر اثر بخشی برخی داروها تأثیر بگذارد. قبل از اینکه برای اولین بار دارویی مصرف کنید، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید تا ببینید آیا چیزی وجود دارد که باید از آن خودداری کنید. شیر یکی از نوشیدنیهایی است که حداقل باید با داروهای شما فاصله ۳ الی ۴ ساعته داشته باشد.
در ادامه با من همراه باشید تا به تفضیل در رابطه با ساعت مناسب برای فاصلهدادن داروهای خود با شیر و لبنیات بیشتر بدانید.
آیا می توانیم دارو را همراه شیر مصرف کنیم؟
شیر، که به دلیل ارزش تغذیهای بالا و مصرف گسترده مورد توجه قرار میگیرد، تعاملات پیچیدهای با داروها دارد و نگرانیهایی در خصوص استفاده همزمان آن با داروها ایجاد میکند.
بررسی پیچیدگیهای جذب داروها همراه با مصرف شیر از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعات جدید تأثیر شیر بر سرعت جذب داروهای مختلف، بهویژه آنتیبیوتیکها و برخی عوامل درمانی دیگر را نشان دادهاند.این تعاملات ممکن است میزان دارو و یا سرعت جذب دارو را کاهش داده و در نتیجه اثربخشی درمان و نتایج بیمار را تحت تأثیر قرار دهند.پس بهتر است فاصله زمانی بین شیر و داروهای تاثیر پذیر رعایت شود.
چه داروهایی را نباید با شیر مصرف کرد؟
بسیاری از داروها را نباید با لبنیات مصرف کرد اما مهمترین انها آنتی بیوتیکها، داروهای تیروئید، داروهای پوکی استخوان، مکمل های آهن، لیتیوم ، دیگوکسین و داروهای اج آی وی هستند.
چند ساعت بعد از خوردن شیر دارو بخوریم؟
- مصرف آنتی بیوتیک با شیر: بسیاری از آنتیبیوتیکها نباید با لبنیات مصرف شوند، زیرا کلسیم موجود در این غذاها میتواند میزان جذب دارو را کاهش دهد. بهتر است دو الی سه ساعت فاصله بین مصرف دارو و غذاهای لبنی رعایت شود. برای اطمینان از اینکه آنتیبیوتیک شما با لبنیات تداخل ندارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- آهن: مکمل های حاوی آهن نباید با غذاهای لبنی مصرف شود زیرا کلسیم موجود در لبنیات بر جذب آهن تاثیر میگذارد پس بهتر است بین مکمل های حاوی آهن و لبنیات دو الی سه ساعت فاصله را رعایت کنید.
- داروهای پوکی استخوان: محصولات لبنی و دیگر غذاهای غنی از کلسیم، ممکن است جذب این داروها را کاهش دهند. داروهایی مانند آکتونل (ریزدرونات)، فوزاماکس (آلندرانات) و بونیوا (ایباندرانات) از جمله داروهایی هستند که نباید با لبنیات مصرف شوند. اگر این داروها را مصرف میکنید، بهتر است چند ساعت پس از مصرف دارو از لبنیات استفاده کنید
- لیتیوم: استفاده طولانیمدت از لیتیوم میتواند موجب تجمع کلسیم در بدن شود. اگر از این دارواستفاده میکنید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید آیا نیاز به کاهش یا تنظیم مصرف لبنیات دارید
- داروهای تیروئید: مصرف غذاها یا نوشیدنیهای حاوی کلسیم یا مصرف مکمل کلسیم میتواند باعث کاهش جذب دارو شود. یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۸ نشان داد که مصرف شیر با کاهش سطح لووتیروکسین در گردش خون همراه است. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه میکند که پس از مصرف دارو، حداقل چهار ساعت از خوردن لبنیات خودداری کنید
- داروهای اچآیوی: تعدادی از داروهای ضد ویروس مورد مصرف در اچآیوی و مکملهای کلسیم را نباید همزمان مصرف کرد زیرا ممکن است جذب دارو کاهش یابد. توصیه میشود داین داروهارا را حداقل دو ساعت قبل یا شش ساعت بعد از مصرف غذاها یا مکملهای غنی از کلسیم مصرف کنید.
سایر داروهایی که با مصرف شیر تداخل دارند:
برخی از داروهایی که ممکن است بتداخل داشته باشند شامل دیگوکسین، فسفات سلولز سدیم و برخی از اتصالدهندههای فسفات (مانند استات کلسیم) هستند.
کلسیمموجود در شیر میتواند جذب برخی داروها را کاهش دهد، از جمله بیسفسفوناتها (مانند آلندرونات)، آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین (مانند داکسیسایکلین، مینوسایکلین)، استراموستین، لووتیروکسین و آنتیبیوتیکهای کینولون (مانند سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین).
برای جلوگیری از این تداخلات، دوزهای این داروها را تا حد ممکن با فاصله از شیر مصرف کنید. از پزشک یا داروساز خود بپرسید که چه مدت زمانی باید بین مصرف این داروها فاصله بگذارید و برای تنظیم یک برنامه دوزبندی که با تمام داروهای شما سازگار باشد، کمک بگیرید.
سوالات متداول
آیا می توانم آنتی بیوتیک را همراه شیر بخورم؟
خیر چون بسیاری از آنتیبیوتیکها تحت تاثیر شیر قرار میگیرند از مصرف انتیبیوتیک همراه شیر خودداری کنید.
چند ساعت بعد از شیر میتوانم آنتی بیوتیک مصرف کنم؟
حداقل ۲ الی ۳ ساعت فاصله زمانی بین لبنیات و آنتیبیوتیک نیاز است.
چند ساعت فاصله بین لبنیات و دارو بدهیم؟
اگر داروی شما تحت تاثیر لبنیات باشد زمان مناسب برای دارو بعد از شیر حداقل دو ساعت فاصله زمانی است در برخی داروها مانند لووتیروکسین زمان بیشتری نیاز است (۴ ساعت)
آیا غذایی که میخوریم بر داروی مصرفی ما تاثیر دارد؟
بله در برخی موارد تداخل غذا و دارو وجود دارد، به توصیههای پزشک خود عمل کنید.
نتیجهگیری
همانطور که میدانید، تعاملات میان دارو و مواد غذایی میتوانند بر ایمنی و اثربخشی درمان دارویی تأثیر بگذارند. تعاملات میان شیر و داروها عمدتاً از نوع تعاملات فارماکوکینتیک هستند، زیرا شیر میتواند بر جذب و دفع داروها اثر بگذارد. این تعاملات معمولاً در دسته تعاملات با شدت متوسط قرار میگیرند، زیرا ممکن است باعث شکست درمان و نیاز به درمانهای اضافی شوند.
برای جلوگیری از این موارد، کافی است که داروها و شیر در زمانهای متفاوت مصرف شوند. همچنین، آگاهی از داروهایی که مصرف میکنید و مواد غذاییای که ممکن است بر اثر درمانی آنها تأثیر بگذارند، برای حفظ سلامت شما از اهمیت بالایی برخوردار است.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.