بهترین نوع قهوه برای کبد چرب

مبتلاشدن به سیروز کبدی و کبد چرب، یکی از رایجترین مشکلات مربوط به کبد درچنددههی اخیر باتوجه به تغییرات تغذیهای افراد و دخیلبودن موارددیگر، تلقی میشود. راههای مختلفی برای کنترل و پیشگیری از ابتلا به کبدچرب وجوددارد. درادامه، دراین مقاله به بررسی اثرات مصرف قهوه بر کبدچرب خواهیم پرداخت.
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) یکی از شایع ترین علل بیماریکبدی در ایالاتمتحده است. دراین بیماری، چربی اضافی در کبد ذخیره میشود. بیماریکبدچربغیرالکلی در افرادی که با شرایط خاصی مانند چاقی و دیابت نوع 2 زندگی می کنند شایعتراست و برخلاف بیماری کبدی مرتبط با الکل، بیماریکبدچربغیرالکلی ناشی از مصرف زیاد الکل نیست.
کبدچرب غیرالکلی به دو دسته تقسیم میشود:
کبد چرب غیر الکلی (NAFL)، که در آن چربی بدون التهاب در کبد جمع میشود. اگرچه بزرگشدن کبد ممکن است منجر به القایدرد شود.
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) که با التهاب همراه است و در صورت عدم درمان میتواند منجر به سیروز و نارسایی کبد شود.
در یک بدن سالم، کبد سموم را دفع میکند و صفرا تولید میکند. صفرا مایعی به رنگ زرد متمایل به سبز است که چربیها را به اسیدهای چرب تجزیه میکند تا هضم شوند. بیماری کبد چرب به کبد آسیب میرساند و از عملکرد خوب آن جلوگیری میکند، اما تغییر سبک زندگی میتواند از بدترشدن آن جلوگیری کند.
اولین خط درمان برای افراد با اضافهی وزن یا چاق مبتلا به کبدچربغیرالکلی، کاهش تدریجیوزن از طریق ترکیبی از کاهش کالریروزانه، ورزش و تغذیهیسالم است.
به طور کلی، رژیمغذایی برای بیماریکبدچرب شامل مواردزیر است:
- استفاده ازمیوهها و سبزیجات
- استفادهازگیاهان فیبردار مانند حبوبات و غلات کامل
- کاهش قابل توجه مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها از جمله آنهایی که حاوی شکرافزوده، نمک، کربوهیدراتهای تصفیه شده و چربیاشباع شده هستند.
- عدم مصرف الکل
ابتلا به بیماریکبدچرب، یکیاز شایعترین اختلالات مربوط به کبد درآمریکای شمالی میباشد. شیوع تخمینی این اختلال دربزرگسالان، بین 30-25درصد میباشد. ابتلای اولیه به کبدچرب، بدون علائمقابلتوجه و باشروع تجمع چربی درسلولهای کبدی و بدون داشتن التهابات خاص میباشد که درصورت عدم کنترل ممکن است به مرحلهی سیروزکبدی و ابتلا به سرطانهای مربوط به کبد برسد.
عوامل ژنتیکی و سبکزندگی افراد، برروی احتمال ابتلا آنها به بیماریهای مربوط به کبد اثرگذار هستند. مطالعات مختلفی برروی اثرات مصرف قهوه برکنترل و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مربوط به کبد، دیابت نوع2، بیماریهای قلبی-عروقی و اختلالات روانی انجامشدهاست. باتوجه به خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قهوه، این ترکیب میتواند از سلولهای کبدی محافظت کند و ازایجاد فیبرومهای کبدی جلوگیری کند. درواقع مصرف قهوه، بهطورقابلتوجهی با کاهش خطر ابتلا به فیبروزکبدی همراهاست و هیچ ارتباطی بین مصرف قهوه و شروع ابتلا به کبدچرب وجودندارد.
دراینمیان، پلیفنولهای موجود درقهوه بیشترین عامل اثرگذاری آن برسلامت انسان میباشد. درواقع این ترکیبات با داشتن خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود، برکاهش تجمع چربیهایکبدی، کاهش استرس اکسیداتیو و محافظت از کبد دربرابر آسیبهای ناشیاز رژیمهای غذایی پرچرب، اثرات خودررا اعمال میکنند.
درمطالعهای که درسال 2021 در ایتالیا به انجامرسید، مشخص شد مصرف قهوه با کاهش میزان آنزیمهای کبدی و گلوکزخون همراه است. همچنین مصرف قهوه ازتجمع کلسترول در خون جلوگیری میکند و از هضم وجذب بیشازاندازهی چربی دربدن جلوگیری میکند. درطیاینمطالعه نتیجهگرفتهشد که مصرف قهوه با کاهش تجمع کلسترول، کاهشرسوبچربی درکبد، کاهش هضم لیپیدها و بهبود سیستمجذبی در روده و تنظیم متابولیسم و بهبودعملکرد سدهای رودهای ازطریق بازسازی پروتئینهای ساختاری، میتواند اثرات مثبتی بر جلوگیری از ابتلا به کبدچرب و محافظت از روده داشته باشد. درمطالعات متعددی به مصرف قهوه و کاهش میزان آنزیمهای کبدی اشارهشدهاست که اولین مطالعه به سال 1985 بازمیگردد.
یک مطالعه درسال 2015، ارتباط مصرف قهوه با کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهایمزمن کبدی نشان داد. درواقع، مصرف کمتر از 1 فنجان قهوه در روز منجر به کاهش 15 درصدی خطر مرگ ناشی از بیماری مزمن کبدی شد و 4 فنجان در روز با 71 درصد کاهش همراه بود که نشان دهنده پاسخ وابسته به دوز است. به نظر میرسد این مطالعه یافتههای یک مطالعه قبلی در سال 2005 را تأیید میکند که نشان میدهد مصرفکنندگان قهوه و چای خطر ابتلا به بیماریهای مزمن کبدی را بهطور قابلتوجهی کاهش میدهند.
همچنین در مطالعهی دیگری درسال 2003 درنروژ، مصرف روزانه 1 الی 4 فنجان قهوه باکاهش احتمال مرگومیر مرتبط بود و میزان مصرف فراتراز این مقدار، اثرات قابلتوجهی نشان نداد.
دریک مطالعهی دیگر درسال 2010 الی2011 درفرانسه برروی 177بیمار، نشان داد مصرف 2فنجان قهوه درروز از ابتلا به بیماریهای فیبروتیک کبد، جلوگیری میکند.
در ایالات متحده، عوامل مستعد کننده برای سرطان کبد شامل سوء مصرف الکل، HBV و HCV هستند. مطالعهای درسال 2002 در ایتالیا نشان داد که رابطه معکوس بین مصرف قهوه و سیروزکبدی در درجات مختلف مصرف الکل وجود دارد و مستند شدهاست که خطر سرطان کبد نیز با مصرف قهوه کاهش مییابد.
قهوه یکی از بهترین نوشیدنیهایی است که میتوانید برای بهبود سلامت کبد بنوشید. مطالعات نشاندادهاست که نوشیدن قهوه از کبد در برابر بیماریها محافظت می کند، حتی در میان کسانی که قبلاً نگرانیهای سلامتی مرتبط با این اندام دارند.
به عنوان مثال، مطالعات انجام شده در یک بررسی تحقیقاتی در سال 2016 نشان داد، نوشیدن قهوه به کاهش خطر سیروز یا آسیب دائمی کبد در افراد مبتلا به بیماریمزمنکبدی کمک میکند. درواقع نوشیدن قهوه ممکن است به کاهش خطر ابتلا به یک نوع شایع سرطان کبد نیز کمک کند. همچنین اثرات مثبتی بر بیماری و التهابات کبد دارد.
قهوه همچنین سطح فاکتور آنتیاکسیدانی گلوتاتیون را افزایش میدهد. آنتی اکسیدانها رادیکالهای آزاد مضر را که به طور طبیعی در بدن تولید میشوند و میتوانند به سلولهای بدن آسیب برسانند، خنثی میکنند.
منابع:
Fatty Liver Diet: What Foods to Eat and What Foods to Avoid (healthline.com)
11 Foods That Are Good for Your Liver (healthline.com)
Coffee: The magical bean for liver diseases – PMC (nih.gov)

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.