برای درمان سوء هاضمه چه غذایی بخوریم؟

در دو مقالهی قبلی دربارهی سوء هاضمه و درمانهای خانگی سوء هاضمه مطالبی ارائه گردید. اما یکی از مواردی که میتواند اثر بسیار زیادی بر تمام جوانب سلامت انسان از جمله دستگاه گوارش داشته باشد، تغذیه است. همانطور که خوردن بعضی از مواد غذایی میتواند باعث آسیب به دستگاه گوارش و ایجاد سوء هاضمه شود، مصرف تعدادی از مواد غذایی میتواند باعث ارتقاء وضعیت سلامت دستگاه گوارش و درمان قطعی سوء هاضمه بشود. توجه کنید که حتی مصرف غذاهایی که ثابت شده است اثرات مثبت بر دستگاه گوارش دارد نیز اگر بیشتر مقدار مجاز باشد، اثر عکس خواهد داشت. بنابراین رعایت اعتدال در مصرف هر ماده غذایی ضامن سلامت بدن، بهخصوص دستگاه گوارش است. یکی از بهترین مکملها برای بهبود علائم سوءهاضمه، لیپومان میباشد. در این مقاله به معرفی تعدادی از مواد غذایی میپردازم که میتوانند به بهبود وضعیت دستگاه گوارش کمک کنند. همچنین در رابطه با لیپومان به تفضیل صحبت خواهم کرد.
تعدادی از مواد غذایی میتوانند به بهبود وضعیت دستگاه گوارش و رفع سوء هاضمه کمک کنند. ماست، دانهی چیا، زنجبیل، کنگرفرنگی (مکمل لیپومان)، مصرف نوشیدنیهای سالم و فاقد کافئین و آنچه در این مقاله به آن اشاره میشود، از جملهی این مواد غذایی هستند.
1- ماست
همانطور که میدانید ماست از تخمیر شیر توسط باکتریهای مفید بهدست میآید. ماست حاوی باکتریهای مفیدی است که با نام پروبیوتیکها شناخته میشوند. این باکتریها میتوانند در روده ساکن شوند و زندگی کنند و به بهبود هضم و حفظ سلامت روده کمک کنند. تعدادی از باکتریهای مفید بهطور طبیعی در رودهی انسان وجود دارند، با اینحال افزایش مصرف ماست میتواند عمل هضم را بهتر کند و در واقع باعث تسهیل آن شود.
پروبیوتیکها میتوانند به کاهش یا برطرف شدن مشکلات گوارشی از قبیل نفخ، یبوست و اسهال کمک کنند. همچنین مشخص شده است که پروبیوتیکها میتوانند هضم قند موجود در شیر (لاکتوز) را بهبود بخشند. دقت کنید که تمام ماستها حاوی پروبیوتیکها نیستند و لازم است هنگام خرید محصول مناسب را انتخاب کنید. همچنین همواره از محصولات با کیفیت بالا استفاده کنید.
2- دانهی چیا
دانهها چیا منبع غنی از فیبر هستند و باعث میشوند پس از مصرف، مادهای شبیه به ژلاتین در معده ایجاد شود که برای معده مفید است. دانهی چیا به رشد باکتریهای مفید در روده کمک میکنند و در نتیجه باعث بهتر انجام شدن عمل هضم میشوند. همچنین بهدلیل فیبر بالایی که دارند به نظم روده و داشتن مدفوع سالم کمک میکنند.
3- زنجبیل
زنجبیل یکی از مواد غذایی پر استفاده بهخصوص در طب شرقی سنتی شرق است که میتواند به بهبود هضم و جلوگیری از حالت تهوع کمک کند. بسیاری از زنان بادار از زنجبیل برای کمک به رفع و درمان حالت تهوع ابتدای صبح استفاده میکنند. از دیدگاه تاثیر بر دستگاه گوارش، مشخص شده است که ریشهی زرد رنگ زردچوبه میتواند با کمک به تخلیهی معده و انتقال سریعتر غذا از معده به رودهی کوچک، خطر ایجاد سوزش سر دل، حالت تهوع و ناراحتی معده را کاهش دهد.
4- نعناع فلفلی
این گیاه در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند. روغن نعناع که در واقع حاوی اسانس موجود در برگهای این گیاه است، اثر مثبتی بر رفع مشکلات گوارشی داشته است. این روغن حاوی ترکیبی بهنام منتول است که میتواند به بهبود مشکلاتی نظیر نفخ، ناراحتی معده و مشکلات حرکات روده کمک کند. همچنین بهنظر میرسد این روغن دارای اثرات شلکننده بر عضلات دستگاه گوارش باشد که میتواند هضم را بهبود بخشد. روغن نعناع همچنین میتواند با تسریع حرکت غذا در سیستم گوارشی، سوءهاضمه را کاهش دهد.
5- آب قلم
ژلاتین موجود در آب قلم، غنی از آمینواسیدهای گلوتامین و گلایسین است. این آمینواسیدها میتوانند به حرکت راحتتر غذا در دستگاه گوارش کمک کنند و باعث بهبود سوء هاضمه شوند. همچنین گلوتامین موجود در این مادهی غذایی میتواند از دیوارهی روده محافظت کند. همچنین مشخص شده است میتوان باعث کاهش التهاب نیز بشود.
6- ماهی سالمون
التهاب زمینهی ایجاد بسیاری از مشکلاتی است که در بدن ایجاد میشود. مشکلات هضم و گوارش نیز از این قائده مستثنی نیست. ماهی سالمون منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است که میتواند به کاهش التهاب در بدن انسان کمک کند. این اسیدهای چرب به رفع مشکلات هضم و گوارش مواد غذایی کمک میکنند.
7- سبزیجات با رنگ سبز تیره
این سبزیجات منبع غنی از فیبرهای نامحلول هستند. این نوع فیبرها حجم مدفوع را افزایش میدهند و سرعت حرکت آن را از دستگاه گوارش بیشتر میکنند. علاوه بر این، این سبزیجات منبع خوبی از منیزیم هستند که میتواند با بهبود انقباضات ماهیچهای در دستگاه گوارش به رفع یبوست کمک کند. اسفناج، کلم بروکلی و کلم بروکسل از این دسته سبزیجات هستند.
8- نوشیدنیهای سالم
مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه، کولا، چای و برخی از نوشابههای گازدار، باعث افزایش اسید معده میشوند و میتوانند در برخی افراد باعث ایجاد سوزش سر دل شوند. بهطور کلی نوشیدنیهای گازدار باعث ایجاد نفخ میشوند که میتواند باعث ایجاد سوزش سر دل بشود. برای کاهش خطر ابتلای به مشکلات گوارشی، از مصرف نوشیدنیهای گازدار و حاوی کافئین خودداری کنید و از دمنوشهای گیاهی و آب استفاده کنید. اگر طی کردن روز بدون مصرف قهوه یا چای برایتان دشوار است، مصرف این نوشیدنیها را به 1 یا 2 فنجان در روز محدود کنید.
9- پاپایا
پاپایا نوعی میوه گرمسیری خوشمزه است که حاوی نوعی آنزیم گوارشی بهنام پاپائین نیز میباشد. این آنزیم در فرآیند هضم و گوارش به هضم پروتئینها کمک میکند. این آنزیم میتواند علائم سندروم رودهی تحریکپذیر (IBS) مانند یبوست و نفخ را کاهش دهد.
10- کنگرفرنگی (مکمل لیپومان)
کنگرفرنگی، گیاهی بومی مناطق مدیترانه است که هم به صورت مکمل و هم در شکل خوراکی، در روتین غذایی شما ممکن است دیده شود. این گیاه، خصوصا در قسمت برگ، خواص درمانی مختلفی دارد. یکی از مهمترین کاربردهای آن، بهبود علائم سوءهاضمه مثل نفخ، دلدرد، بهبود حالات تهوع و استفراغ و تسهیل هضم غذا میباشد. لیپومان مکملی بر پایهی 600 میلیگرم عصاره برگ کنگرفرنگی میباشد و شما میتوانید برای بهبود علائمتان، روزانه 2 الی 3 کپسول را استفاده نمایید. علاوه بر آن، لیپومان در کاهش چربی خون (کلسترول تام، کلسترول بدخون و تریگلیسرید)، بهبود علائم سندروم روده تحریکپذیر، تنظیم آنزیمهای کبدی (ALT و AST) نقش دارد.
نتیجهگیری
یک نقل قول فلسفی وجود دارد که میگوید انسان چیزی است که میخورد! داشتن یک رژیم غذایی سالم و غنی از تمام مواد غذایی لازم برای بدن، به داشتن جسم، روح و روان سالم میانجامد. نکتهی دیگر در مورد تغذیه، مصرف مواد غذایی به اندازهی لازم است. در واقع پرخوری یکی از دلایل اصلی ابتلای به بسیاری از بیماریها است. مواردی که در این مقاله به آن اشاره شد، غذاهایی بودند که میتوانستند به ارتقاء وضعیت دستگاه گوارش و بهبود علائم سوء هاضمه کمک کنند. اگر علائم سوء هاضمه را داشتید، اولین قدم این است که حتما به یک پزشک مراجعه کنید. همچنین مصرف مکمل لیپومان در بهبود علائمتان بسیار موثر خواهد بود. بهدلیل حساسیت دستگاه گوارش، از مصرف خودسرانهی هرگونه دارو خودداری کنید.
منبع
The 19 Best Foods to Improve Digestion

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.