علائم کبد چرب در چهره چیست؟ [7 علامت مهم کبد چرب در چهره در سال 2025]

کبد یک اندام حیاتی بدن شماست که وظایف مهمی بر عهده دارد. میزان کمی چربی در کبد وجود دارد که این مقدارطبیعی بوده و مشکلی ایجاد نمیکند. اما زمانیکه میزان چربی از ۵ درصد وزن کبد بیشتر شود میتواند زمینهساز مشکلاتی جدی شود. پزشکان این وضعیت را بیماری کبد استئاتوتیک مینامند. اگرچه ممکن است شما آن را با نام «کبد چرب» شنیده باشید.
این بیماری میتواند علائم مختلفی ایجاد کند که برخی از آنها ممکن است در چهره شما ظاهر شوند. تغییراتی که در چهره ایجاد میشوند شامل تورم صورت، قرمزی، راش، تغییر رنگ پوست و چشم و … میتوانند از اولین نشانههای هشداردهندهی کبد چرب باشند.
در ادامه با برخی از مهم ترین علائم کبد چرب که ممکن است در چهره نمایان شوند آشنا میشوید. پس همراه من باشید.
فهرست مطالب
علائم کبد چرب در چهره چیست؟
۱. ورم صورت
هنگامی که کبد شما سالم است مادهای شفاف به نام لنف تولید میکند. این مایع وظیفه دارد تا با گردش در بدن مواد مغذی را به سلولها برساند و مایعات اضافی را جمعآوری کند. اما در موارد پیشرفتهی بیماری کبد چرب عملکرد کبد دچار اختلال میشود و این تعادل از بین میرود.ممکن است میزان زیادی لنف وارد بدن شود و باعث تجمع مایعات در بافتها گردد.
در نتیجه تورم و پفکردگی صورت ظاهر میشود. البته در اغلب موارد این ورم تنها در صورت نیست و در نواحی دیگر بدن نیز تورم ایجادمیشود.
۲. رزاسه
رزاسه نوعی بیماری پوستی مزمن است که باعث قرمزی التهاب و برجستگیهای کوچک قرمز رنگ بهویژه در ناحیهی صورت میشود. ارتباطی بین روزاسه و سندروم متابولیک شناسایی شده است که این سندرن شامل مجموعهای از شرایط مثل فشار خون بالا، قند خون بالا، چربی اضافه در ناحیه شکم و سطح غیرطبیعی چربی یا کلسترول خون میشود.
اگر شما به سندروم متابولیک مبتلا باشید و چربی در کبدتان تجمع پیدا کند در واقع دچار بیماری کبد چرب متابولیک (MASLD) شدهاید. نام پیشین این بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) است.
۳. زرد شدن پوست
زرد شدن پوست ، چشمها یا داخل دهان با اصطلاح پزشکی «یرقان» شناخته میشود. این وضعیت میتواند یک زنگ خطر باشد که نشان از مشکلات جدی کبدی مانند هپاتیت یا پیشرفت شدید بیماری کبد چرب داشته باشد.
در شرایط طبیعی کبد سالم مادهای زردرنگ به نام بیلیروبین که هنگام تخریب گلبولهای قرمز قدیمی خون تولید میشود، تجزیه و دفع میکند. بیلیروبین پس از تغییراتی در کبد به صفرا تبدیل شده و وارد دستگاه گوارش میشود تا به هضم غذا کمک کند.
اما اگر بیماری کبد چرب پیشرفت کند ممکن است بافت سالم کبد بهتدریج با بافت آسیب دیده یا فیبروز جایگزین شود. در این مرحله که سیروز کبدی نام دارد اندازه کبد نیز ممکن است کاهش یابد. این روند ممکن است سالها طول بکشد اما آسیب وارد شده به کبد در این مرحله برگشت پذیر نیست.
زمانیکه عملکرد کبد مختل شود توانایی آن در جذب و تجزیه بیلیروبین کاهش مییابد. در نتیجه بیلیروبین در خون جمع شده و باعث رنگ زرد پوست و دیگر نواحی بدن میشود
۴. تغییر رنگدانه های پوستی
رنگداته یا پیگمنتیشن پوست به رنگ طبیعی پوست شما اشاره دارد که تحت تاثیر میزان ملانین تولید شده در بدن است. ملانین مادهای است که در پوست تولید میشود ورنگ پوست ، رنگ موو چشم شما را تعیین میکند مقدار بیشتر آن باعث تیرهتر شدن رنگ پوست میشود.
تغییرات در رنگدانه های پوستی در اثر عوامل مختلفی اتفاق میافتد. از جمله عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن بیشازحد در معرض نور خورشید، مصرف برخی داروها، یا ابتلا به بعضی بیماریها.
تغییر رنگدانههای پوستی ناشی از کبد چرب شدید
در موارد شدید بیماری کبد چرب پوست شما ممکن است تغییر رنگ پیدا کند. این تغییر میتوانند شکل تکههای رنگپریده، خاکستری یا غیر یکنواخت در نقاط مختلف بدن، از جمله صورت ایجادشوند. این تغییرات ممکن است در اطراف چشمها، دور دهان و زیر بینی دیده شوند.
همچنین تیره شدن چینهای پوستی ناحیه گردن نیز میتواند از نشانههای کبد چرب باشد. این حالت اغلب به دلیل مقاومت به انسولین ایجاد میشود که در نهایت میتواند منجر به دیابت نوع ۲ شود که ارتباط مستقیمی با کبد چرب دارد. حدودا نیمی از افرادی که دچار MASLD هستند، به دیابت نوع ۲ نیز مبتلا هستند.
۵. تحریکپذیری پوست
یکی دیگر از نشانههای کبد چرب که ممکن است در صورت ایجاد شود ، تحریکپذیری پوست است. تحریک پذیری پوست میتواند بهصورت خارش، خشکی یا تورم ایجاد شود. البته بسیاری از بیماریها از جمله آلرژیها یا اگزما نیز میتوانند باعث خارش شوند. اما در برخی موارد، خارش ناشی از مشکلات داخلی بدن، مانند بیماریهای کبدی است.
۶. راشهای پوستی در صورت
راشدر صورت به تغییر در بافت، رنگ یا احساس پوست ناحیه صورت گفته میشود که اغلب به صورت دانه های قرمز ریز میباشد.راش دلایل مختلفی میتوانند داشته باشد از جمله لباس، تماس با گیاهانی مثل پیچک سمی، یا حتی استفاده از برخی محصولات آرایشی. اما راشهای صورت ممکن است ناشی از کمبود برخی ویتامینها نیز باشند. برای مثال، کمبود ویتامین C میتواند به بروز اگزما منجر شود و کمبود زینک نیز میتواند موجب بروز راشهای پوستی شود.
افرادی که دچار بیماری مزمن کبدی بهویژه کبد چرب شدید یا سیروز هستند، بیشتر در معرض این نوع مشکلات پوستی قرار دارند.
کبد نقش مهمی در تنظیم و متابولیسم زینک در بدن دارد. این عنصر نهتنها برای سیستم ایمنی بدن ضروری است، بلکه برای سلامت پوست نیز اهمیت ویژهای دارد. زمانی که عملکرد کبد مختل شود ممکن است تنظیم زینک در بدن دچار اختلال شده و در نتیجه بثورات پوستی خشک و پوستهپوسته یا زخمهایی اطراف دهان ظاهر شوند.
۷. رگهای عنکبوتی
رگهای عنکبوتی، رگهای خونی ریز و قابل مشاهدهای هستند که در زیر سطح پوست دیده میشوند. این رگها ممکن است شبیه تار عنکبوت یا دستهای از خطوط خوشه ای شکل به رنگ آبی، قرمز یا بنفش باشند. معمولاً رگهای عنکبوتی در ناحیه صورت، گردن، بالای قفسه سینه یا بازوها ظاهر میشوند. علت اصلی رگ های عنکبوتی آسیب به رگهای خونی کوچک است.
هرچند رگهای عنکبوتی ضرری ندارند ، اما تعداد آنها میتواند نشانهای از پیشرفت بیماری کبدی باشد.
چگونه علائم کبد چرب در صورت را درمان کنید؟
کبد یکی از اندامهای حیاتی بدن شماست که نقشهای بسیار مهمی در حفظ سلامت عمومی شما دارد. مانند فیلتر کردن مواد زائد، ذخیرهسازی مواد مغذی و تنظیم متابولیسم بدن. زمانیکه کبد دچار آسیب یا بیماری شود دیگر عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد و همین اختلال میتواند باعث بروز علائمی در صورت شما شود.
مهمترین اقدامی که میتوانید برای بهبود این مشکل انجام دهید مدیریت و درمان بیماری کبد چرب است. زمانیکه وضعیت کبد شما بهبود یابد بسیاری از علائم ظاهری از جمله تغییرات پوستی در صورت نیز میتوانند به مرور کاهش یابند یا بهطور کامل برطرف شوند.
برخی از این علائم را میتوان با داروها درمانهای خانگی یا داروهای بدون نسخه کنترل کرد:
- خارش و تحریکات پوستی: دارویی به نام کلستیرامین (Cholestyramine) میتواند به کاهش خارش و التهاب پوست کمک کند. این دارو با دفع نمکهای صفراوی اضافی از بدن میتواند از تجمع آنها در خون جلوگیری کرده وخارش ناشی از بیماری کبد را کاهش میدهد.
- پف صورت: استفاده از کمپرس سرد روی صورت یا مصرف داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن میتواند به کاهش تورم صورت شما کمک کند.
- درمان رزاسه: در صورت ابتلا به رزاسه میتوان از کرمها یا ژلهای دارویی مانند بریمونیدین یا اکسیمتازولین استفاده کرد.
البته تمامی این داروها باید توسط پزشک برایتان تجویز شود.
سوالات متداول
آیا کبد چرب باعث ورم صورت میشود؟
بله در موارد شدید ممکن است عملکرد کبد بهمیزان زیادی کاهش یابد که باعث تجمع مایعات در بافتهای صورت شده و درظاهر صورت را متورم و پف کرده کند.
آیا بیماری کبد چرب باعث تغییر رنگ پوست صورت میشود؟
بله در مراحل پیشرفته بیماری کبد چرب ممکن است تغییر رنگ پوست در ناحیه صورت و گردن مشاهده شود.برای مثال ممکن است پوست اطراف دهان و بینی به رنگ خاکستری درآید یا پوست چینخورده گردن تیره شود. این تغییرات اکثرا با مقاومت به انسولین همراه هستند، که مقاومت به انسولین یکی از پیامدهای کبد چرب محسوب میشود.
آیا کبد چرب باعث سرخی یا گرگرفتگی صورت میشود؟
بله کبد چرب میتواند باعث بروز رزاسه شود که یک بیماری پوستی ست که موجب قرمزی و التهاب در صورت میشود. این حالت میتواند باعث شود که صورت شما قرمز یا دچار گرگرفتگی به نظر برسد.
نشانههای نارسایی کبد در صورت چه هستند؟
نارسایی کبد ممکن است باعث یک سری علایم در صورت شود .یکی از بارزترین این علامت ها زردی پوست صورت و سفیدی چشمها است که اصطلاحاً به آن یرقان یا همان زردی گفته میشود. این وضعیت زمانی اتفاقمیافتد که متابولیسم بلیروبین که توسط کبد انجام میشود مختل شده و تجمع بیلیروبین در خون باعث تغییر رنگ پوست و چشمها به زرد میشود.
تجارب افراد
سهراب ۴۵ ساله: پدرم مشکل کبدی داشت و بعد از مدت طولانی متوجه زرد شدن پوست و حتی قسمت سفید چشمش شدیم و سریعا به پزشک مراجعه کردیم زیرا این رنگ زرد یک نشانه ازپیشرقت بیماری کبدی است.
سمانه ۳۶ ساله: من به بیماری کبد چرب مبتلا شدم و متوجه لکه های قرمز رنگ متورم روی پوست صورتم شدم به پزشک مراجعه کردم و فهمیدم این لکه ها رزاسه نام دارد و میتواند در اثر کبد چرب نیز ایجاد شود. تحت نظر پزشک رزاسه ام درمان شد و در حال حاضر با تغییر سبک زندگی خود وداشتن رژیم غذایی سالم و تحرک بیشتر و مصرف دارو در حال بهبود هستم.
نتیجه گیری
کبد چرب میتواند باعث تغییراتی درچهره شما شود. علائم کبد چرب در صورت ممکن است شامل تغییر در رنگ و بافت پوست مانند پفکردگی، قرمزی ناشی از روزاسه زردی پوست، خارش یا راشهای پوستی میباشد. این علائم معمولاً زمانی ظاهر میشوند که بیماری وارد مرحله پیشرفته شده باشد. انجام منظم آزمایشهای کبد میتواند به تشخیص زودهنگام کمک کند و از پیشرفت بیماری جلوگیری نماید.
منابع
- Cleveland Clinic: “Steatotic (Fatty) Liver Disease,” “Facial Swelling,” “Lymph,” “Rosacea,” “Adult Jaundice,” “Bile,” “Melanin,” “Cholestasis,” “Metabolic Dysfunction-Associated Steatohepatitis,” “Spider Veins.”
- Annals of Medicine: “Recognizing skin conditions in patients with cirrhosis: a narrative review.”
- Mount Sinai: “Facial swelling,” “Liver spots.”
- Mayo Clinic: “Nonalcoholic fatty liver disease,” “Metabolic syndrome,” “Acanthosis nigricans,” “Diabetes: How do I help protect my liver?” “Dermatitis,” “Itchy skin (pruritus),” “Rosacea.”
- World Journal of Hepatology: “Lymphatic dysfunction in advanced cirrhosis: Contextual perspective and clinical implications,” “”Angiogenesis and liver fibrosis.”
- University of Missouri-Kansas City School of Medicine: “Rosacea and WNT: The Effect of Fatty Liver on Follicle Cell Fate in the Midface.”
- National Cancer Institute: “Hair follicle.”
- U.S. Department of Veterans Affairs: “Viral Hepatitis and Liver Disease.”
- National Health Service (U.K.): “Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD).”
- Molecules: “Skin Pigmentation Types, Causes and Treatment – A Review.”
- Journal of Clinical and Experimental Hepatology: “Skin Changes in Cirrhosis.”

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.