شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

آرتروز لگن چیست و چه علائمی دارد؟

دسته بندی :استخوان و دندان, آرتروز ۷ اسفند ۱۴۰۲ دکتر صدف عبدیان 576 مشاهده
آرتروز لگن چیست و چه علائمی دارد؟

آرتروز لگن، همانند سایر آرتروزها، یکی از اختلالات ناتوان‌کننده و پیشرونده می‌باشد. برای این اختلال، درمانی وجود ندارد اما با تغییر سبک زندگی، کاهش وزن، مصرف روزانه‌ی مکمل‌ها مثل کالمگ (پتاسیم-منیزیم سیترات)، آرترومان (گیاه پنجه شیطان)، استفاده از کمپرس گرم و سرد، انجام ورزش‌های منظم و ملایم مثل پیاده‌روی و شنا بدون هیچگونه محدودیت سنی، در بهبود دردهای آرتروز بسیار موثرند.

آرتروز چیست؟ آیا قابل‌درمان است؟

آرتروز در واقع شرایطیست که در آن، مفاصل بین استخوان‌ها آسیب می‌بیند و غضروف بین آن از بین می‌رود یا فرسوده می‌شود. متاسفانه هیچ درمانی برای این اختلال وجود ندارد؛ اما علائم آن قابل‌کنترل است. آرتروز منجر به ایجاد درد و التهاب در مفاصل می‌شود.

آرتروز به چند دسته تقسیم‌بندی می‌شود؟

به طور کلی آرتروز به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم‌بندی می‌شود. در آرتروز اولیه، مفاصل انگشتان، ستون فقرات، لگن و زانو بیشتر درگیر می‌شوند. آرتروز ثانویه، در اثر آسیب یا التهاب قبلی مفاصل یا ابتلا به بیماری خاصی رخ می‌دهد.

آرتروز لگن چیست؟

مفصل لگن، یکی از بزرگترین مفاصل تحمل‌کننده‌ی وزن بدن است و عموما به شکل جزئی یا کلی تحت تاثیر آرتروز قرار می‌گیرد. در این شرایط، کاهش تحرک و اختلالات فیزیکی برای بیمار پیش خواهد آمد که ممکن است منجر به از دست‌رفتن استقلال و افزایش استفاده از خدمات مراقبت‌های بهداشتی شود.

آرتروز لگن چگونه افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

بیمارانی که به آرتروز لگن دچار می‌شوند، اغلب مشکلاتی در راه‌رفتن پیدا خواهند کرد. تشخیص در ابتدا ممکن است دشوار باشد؛ زیرا درد می‌تواند نواحی دیگر مثل کشاله‌ی ران، باسن و زانو را تحت تاثیر قرار دهد. این درد به شکل تیز و مبهم است و اغلب حرکات لگن را محدود می‌کند.

علت ابتلا به آرتروز لگن چیست؟

علت ابتلا به آرتروز لگن مشخص نیست. عواملی که می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند شامل: آسیب مفاصل، افزایش سن و اضافه وزن می‌باشد. سایر عوامل عبارتند از :

  • عدم تشکیل مناسب مفاصل در بدو تولد
  • داشتن نقایص ژنتیکی (ارثی) در غضروف افراد
  • ابتلا به اضافه‌وزن یا انجام فعالیت‎‌های موثر بر مفاصل لگن که به طور مستقیم یا غیرمستقیم آن را هدف قرار می‌دهد.

علائم ابتلا به آرتروز لگن چیست؟

اگر شما هرکدام از علائم زیر را داشتید، به پزشک خود مراجعه کنبد:

  • سفتی مفاصل لگن خصوصا در هنگام برخواستن از خواب
  • سفتی مفاصل لگن بعد از نشستن به مدت طولانی
  • هرگونه درد و التهاب در مفاصل لگن
  • صدای شکستن یا خردشدن استخوان در نواحی مفاصل لگن
  • ناتوانی در حرکت‌دادن لگن برای انجام فعالیت‌های معمولی مثل پوشیدن جوراب

آرتروز لگن چگونه تشخیص داده می‌شود؟

یک تست برای خاص برای تشخیص آرتروز لگن وجود ندارد؛ اما اغلب با استفاده عکسبرداری با اشعه‌ی ایکس قابل‌تشخیص است. باریک‌شدن مفاصل و ایجاد خارهای حاشیه‌ی مفاصل از طریق عکسبرداری مشخص خواهد شد. همچنین پزشک با استناد به سابقه‌ی پزشکی، معاینه‌ی فیزیکی و بررسی نحوه‌ی عملکرد لگن شما نیز برای کمک به تشخیص آرتروز شما استفاده خواهد کرد.

آرتروز لگن چگونه تشخیص داده می‌شود؟

شکل به ترتیب از چپ به راست، A: باریک‌شدن فضای مفصلی مشخص شده با خط سفید، B: قرارگرفتن استخوان‌ها روی هم بعد از ازبین‌رفتن غضروف بین مفصلی، C: تخریب سر استخوان ران و تشکیل کیست را در آرتروز نشان می‌دهد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز لگن هستند؟

  • افراد سالخورده
  • افراد مبتلا به اختلالات ژنتیکی یا داشتن سابقه‌ی خانوادگی ابتلا به آرتروز
  • افرادی که دچار سوانح و آسیب‌های به مفصل لگن شده‌اند
  • افراد با شاخص توده‌ی بدنی بالاتر از حد نرمال و چاق
  • خانم‌های بالای 50 سال
  • افراد شاغلی که به طور مکرر به مفصل لگن فشار می‌آورند، مثل کشاورزان

آرتروز لگن چگونه درمان می‌شود؟

همانند سایر آرتروزها، آرتروز لگن، فقط قابل‌کنترل است و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. از جمله مواردی که برای بهبود و کنترل درد آرتروز لگن موثر است عبارتند از:

  • مراقبت از مفاصل و استراحت‌کردن
  • استفاده از تجهیزاتی که وزن را از روی مفصل لگن کم کند و در سایر نواحی پخش نماید.
  • استفاده از روش‌های غیردارویی برای کاهش درد
  • کاهش و کنترل وزن
  • ورزش‌کردن به شکل منظم
  • استفاده از مکمل‌های کاهنده‌ی درد مثل پتاسیم-منیزیم سیترات (کالمگ)، آرترومان، زردچوبه، آووکادو و سویا و گلوکوزامین
  • استفاده از داروهای ضددرد و التهاب مثل استامینوفن و ایبوپروفن تحت نظر داروساز و پزشک
  • جراحی

سایر اقدامات برای کنترل علائم آرتروز لگن چیست؟

یکی از بهترین اقدامات، درمان‌های فیزیکی برای تقویت عضلات لگن و محافظت از تحرک مناسب مفاصل است. هرچه زودتر این اقدامات انجام شود، بهتر پاسخ خواهید گرفت. مورد بعدی کاهش وزن است. هر 10 پوند افزایش وزن (هر 1 پوند معادل 400 گرم است)، منجر به ایجاد بیش از 60 پوند فشار بر لگن خواهد شد. تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست نیز می‌تواند در تسکین درد بیماران موثر باشد.
استفاده از کمپرس گرم و سرد نیز در بهبود جریان خون و نرم‌شدن حرکت مفاصل، کاهش درد و تورم موثر است. همچنین بهتر است از وسایلی که به شکل نگهدارنده، از مفاصل محافظت می‌کنند و وزن را از روی لگن برمی‌دارند استفاده نمایید.

جراحی تعویض مفصل لگن چیست؟

مفصل لگن، یک مکانیسم به اصطلاح توپ و سوکت دارد. توپ در قسمت بالایی استخوان ران قرار دارد. در جراحی تعویض مفصل لگن، توپ آسیب‌دیده را با یک توپ فلزی آسترشده با روکش پلاستیکی جایگزین می‌کنند.

چگونه می‌توان از ابتلا به آرتروز لگن پیشگیری کرد؟

یکی از روش‌های بسیار موثر، نه تنها برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز لگن، بلکه برای پیشگیری از ابتلا به سایر آرتروزها، کاهش و کنترل وزن می‌باشد. علاوه بر آن، شما حتما باید ورزش‌کردن را به روتین روزمره‌ی خود اضافه کنید. ورزش درواقع منجر به تقویت ماهیچه‌های اطراف مفاصل هم می‌شود و از آسیب به غضروف‌ها جلوگیری می‌کند.

جمع‌بندی

در یک کلام، ابتلا به آرتروز لگن، همانند سایر اختلالات آرتروز، غیرقابل درمان است و تنها با رعایت‌کردن چند نکته، بسیار قابل کنترل است. یکی از مهمترین موارد، کنترل و کاهش وزن و داشتن یک برنامه‌ی ورزشی منظم مثل پیاده‌روی و شنا است (حدود نیم ساعت و 5 روز در هفته). مورد بعدی، استفاده از مکمل‌های کالمگ (پتاسیم-منیزیم سیترات)، آرترومان، زردچوبه، آووکادو-سویا و گلوکوزامین است. همچنین استفاده از وسایل کمکی که وزن را از روی مفاصل درگیر بردارد، کمپرس گرم وسرد، مصرف داروهای مسکن و در قدم آخر جراحی، در کنترل علائم موثرند.

منابع

Hip Osteoarthritis: A Primer – PMC (nih.gov)

Epidemiological Evidence for Work Load as a Risk Factor for Osteoarthritis of the Hip: A Systematic Review – PMC (nih.gov)

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون در شرکت سمانیک برای ادامه‌ی تحقیقاتم مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
مهندس منوچهر مسیب‌نژاد Whatsapp chat
2 +