شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

ویروس کرونا چیست؟

دسته بندی :تنفسی ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ دکتر سحر حسینی 385 مشاهده
Corona virus

ویروس کرونا به گروه بزرگی از ویروس‌ها گفته می‌شود که پرندگان و پستانداران، از جمله انسان‌ها را درگیر می‌کنند. بیماری کووید-۱۹ که نخستین‌بار در دسامبر سال ۲۰۱۹ در کشور چین شناسایی شد، نوعی از همین ویروس‌های کروناست. دلیل نام‌گذاری این ویروس‌ها، برجستگی‌های نوک‌تیزی‌ست که سطح آن‌ها را پوشانده‌اند.این زوائد زیر میکروسکوپ، ظاهری شبیه تاج پادشاهی دارند. واژه‌ی کرونا در زبان لاتین به معنی تاج است.

اگرچه صدها نوع ویروس کرونا وجود دارد، اما تنها هفت نوع آن‌ها تاکنون شناخته شده‌اند که می‌توانند در انسان بیماری ایجاد کنند. از میان این هفت مورد، چهار نوع معمولاً باعث بروز علائم خفیف شبیه سرماخوردگی یا آنفلوآنزا می‌شوند. اما سه نوع دیگر می‌توانند خطرات جدی‌تری برای سلامت شما داشته باشند.

در ادامه مقاله با انواع مختلف ویروس‌های کرونا از جمله کووید ۱۹ بیشتر آشنا خواهید شد.

ویروس کرونا چیست و چه علائمی ایجاد می‌کند؟

تمام هفت نوع ویروس کرونایی که انسان را درگیر می‌کنند، باعث عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی می‌شوند. علائم این نوع عفونت‌ها شباهت زیادی به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا دارند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • گرفتگی بینی
  • گلودرد
  • سرفه
  • سردرد
  • تب

بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، گاهی اوقات این ویروس‌ها می‌توانند باعث بروز عوارضی در دستگاه تنفسی تحتانی نیز بشوند، مانند ذات‌الریه (پنومونی).

این نوع عوارض معمولاً در گروه‌های زیر بیشتر دیده می‌شود:

  • نوزادان
  • سالمندان
  • افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند

what is corona virus?

ویروس کرونای انسانی به چند دسته تقسیم می‌شود؟

۱.ویروس‌های کرونای انسانی رایج

چهار نوع از ویروس‌های کرونایی که در میان انسان‌ها رایج هستند عبارتند از:

  • 229E
  • NL63
  • OC43
  • HKU1

این نوع از ویروس‌های کرونا معمولاً علائمی خفیف تا متوسط ایجاد می‌کنند.

بیشتر مردم جهان، در طول زندگی خود دست‌کم یک‌بار به یکی از این ویروس‌ها مبتلا می‌شوند. خوشبختانه در اغلب موارد، افرادی که به این ویروس‌ها آلوده می‌شوند، بدون نیاز به درمان خاصی و به‌صورت خودبه‌خود بهبود پیدا می‌کنند.

۲.سایر ویروس‌های کرونای انسانی

سه نوع دیگر از ویروس‌های کرونا در ابتدا به‌عنوان بیماری‌های حیوانی شناخته می‌شدند. با گذشت زمان، این ویروس‌ها جهش پیدا کردند و در نهایت توانستند انسان‌ها را نیز آلوده کنند.

این نوع ویروس‌ها خطرات جدی‌تری برای سلامت انسان به همراه دارند. در ادامه، با این موارد آشنا می‌شوید.

خطرناک ترین ویروس‌ های کرونا برای انسان کدامند؟

SARS-CoV

ویروس SARS-CoV عامل بروز بیماری نشانگان تنفسی حاد شدید یا همان سارس (SARS) است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، نخستین موارد انسانی این بیماری در نوامبر سال ۲۰۰۲ در جنوب چین شناسایی شدند.

احتمال می‌رود منشأ ویروس SARS خفاش‌ها بوده باشد. این ویروس ابتدا به حیوانات دیگر منتقل شده و سپس از آن‌ها به انسان سرایت کرده است.

در جریان همه‌گیری سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳، بیش از ۸ هزار نفر در ۲۶ کشور مختلف به بیماری سارس مبتلا شدند. در آن دوره، ۷۷۴ مورد مرگ ناشی از این بیماری گزارش شد.

با اجرای اقدامات کنترلی از جمله قرنطینه و ایزوله‌سازی بیماران، این اپیدمی در میانه سال ۲۰۰۳ مهار شد. از آن زمان تاکنون، تنها موارد معدودی از این بیماری گزارش شده که بیشتر ناشی از حوادث آزمایشگاهی بوده‌اند.

در حال حاضر هیچ مورد فعالی از انتقال انسانی سارس در دنیا گزارش نشده است. با این حال، اگر این ویروس دوباره فعال شود، می‌تواند تهدیدی جدی برای سلامت عمومی به‌شمار بیاید.

MERS-CoV

ویروس MERS-CoV عامل بیماری نشانگان تنفسی خاورمیانه یا همان مرس (MERS) است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، این ویروس برای نخستین‌بار در سپتامبر سال ۲۰۱۲ در کشور عربستان سعودی شناسایی شد، اگرچه موارد اولیه بعداً به کشور اردن نسبت داده شدند.

ویروس مرس از طریق تماس مستقیم با شترهای آلوده به انسان منتقل می‌شود. همچنین، تماس بسیار نزدیک با فرد مبتلا نیز می‌تواند باعث انتقال این ویروس شود. از سال ۲۰۱۲ تاکنون، بیش از ۲۴۰۰ مورد ابتلا به مرس در ۲۷ کشور جهان گزارش شده است. بیشتر این موارد در عربستان سعودی رخ داده‌اند.

در سال ۲۰۱۵، یک همه‌گیری در کشور کره جنوبی منجر به ابتلای ۱۸۶ نفر و مرگ ۳۶ نفر شد. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، منشأ این اپیدمی، مسافری بود که از خاورمیانه به کره بازگشته بود.

مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (ECDPC) نیز اعلام کرده است که در سال ۲۰۱۹، بیش از ۲۰۰ مورد ابتلا به ویروس مرس گزارش شده است. در حال حاضر، سازمان‌های بهداشتی در سراسر جهان همچنان به پایش و نظارت دقیق بر موارد ابتلا به مرس ادامه می‌دهند.

 ( عامل بیماری کووید-۱۹)SARS-CoV-2

ویروس SARS-CoV-2 عامل بیماری کووید-۱۹ است. این ویروس جدید در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد . زمانی که مسئولان بهداشتی با افزایش مواردی از ذات‌الریه (پنومونی) بدون علت مشخص مواجه شدند. در ادامه مشخص شد که این موارد با بازاری که محصولات دریایی و طیور عرضه می‌کرد، ارتباط داشته‌اند. هرچند به احتمال زیاد منشأ اولیه ویروس یک منبع حیوانی بوده، اما منشأ دقیق آن هنوز به‌طور قطعی شناسایی نشده است. در مدت زمانی کوتاه، ویروس SARS-CoV-2 از طریق تماس مستقیم بین افراد، به صدها کشور در سراسر جهان گسترش یافت.

کدام نوع ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ از چین منشأ گرفت؟

ویروسی که در سال ۲۰۱۹ از چین منشأ گرفت، نوعی ویروس کرونای جدید است که احتمالاً از یک منبع حیوانی تکامل یافته است. این ویروس با نام SARS-CoV-2 شناخته می‌شود. این ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ است. خطر این ویروس در این است که به‌راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. حتی در مواردی که فرد مبتلا هیچ علامتی از بیماری نداشته باشد.

انتقال کووید ۱۹ عمدتاً از طریق قطرات تنفسی صورت می‌گیرد، به همین دلیل ویروسی تنفسی محسوب می‌شود. با این حال، به دلیل تأثیراتی که بر چندین سیستم مختلف بدن دارد، باید آن را بیماری چندسیستمی در نظر گرفت. با گسترش سریع این ویروس در جهان طی سال ۲۰۲۰، بسیاری از کشورها از مردم خواستند که برای جلوگیری از انتقال، در خانه بمانند.

از ابتدای سال ۲۰۲۱، واکسن‌های کووید-۱۹ در دسترس عموم قرار گرفتند. در عین حال، درمان‌های پزشکی برای این بیماری نیز همچنان در حال پیشرفت و توسعه هستند.

علائم کرونا چیست؟

علائم اصلی بیماری کووید ۱۹ عبارتند از:

  • سرفه
  • تب
  • تنگی نفس
  • خستگی و بی‌حالی

برخی علائم کمتر رایج کووید۱۹  نیز شامل موارد زیر هستند:

  • گلودرد
  • گرفتگی بینی
  • درد و کوفتگی عضلات
  • اسهال
  • از دست دادن حس بویایی یا چشایی
  • سردرد
  • لرز، که گاهی با احساس لرزش مکرر همراه می‌شود

علائم کووید ۱۹ ممکن است شبیه با متفاوت با علائم سرماخوردگی، آنفلوآنزا یا آلرژی باشند. همچنین، لازم است توجه داشته باشید که همه‌ی افرادی که به ویروس SARS-CoV-2 مبتلا می‌شوند، الزاماً علائم واضحی از بیماری نشان نمی‌دهند.

آیا ویروس کرونا توانایی انتقال به حیوانات را دارد؟

ویروس‌های کرونا از جمله ویروس‌های زئونوتیک (Zoonotic) محسوب می‌شوند. به این معنا که به‌طور معمول حیواناتی مانند:

  • پرندگان
  • خفاش‌ها
  • شترها
  • خوک‌ها

را مبتلا می‌کنند. در موارد نادر، این ویروس‌ها توانایی پریدن میان گونه‌ها را پیدا می‌کنند. یعنی از حیوان آلوده به انسان منتقل می‌شوند. این انتقال ممکن است از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با حیوان آلوده صورت گیرد. دانشمندان به این پدیده نشت زئونوتیک (Zoonotic Spillover) می‌گویند. زمانی که چنین انتقالی رخ می‌دهد، ویروس کرونای حاصل می‌تواند سلامت انسان‌ها را تهدید کند؛ همان‌طور که در مورد SARS-CoV-2 شاهد بودیم.

تجارب بیماران

رضا، 37 ساله:” در دوران ابتلا به کرونا بدون تجویز پزشک آنتی‌بیوتیک مصرف کردم اما هیچ تأثیری نداشت و فقط بدنم ضعیف‌تر شد. پزشکم توضیح داد که آنتی‌بیوتیک‌ها برای بیماری‌های ویروسی مناسب نیستند. حتی ممکن است به سیستم ایمنی آسیب زده و مقاومت دارویی ایجاد کنند.”

ساره، 26 ساله:” وقتی اولین‌بار به کرونا مبتلا شدم، بدون مشورت با پزشک شروع به مصرف آنتی‌بیوتیک کردم.فکر ‌کردم جلوی عفونت  و عود بیماری را میگیرد  ولی هیچ تغییری در حالم ایجاد نشد. بعدها پزشکم گفت که کرونا بیماری ویروسی است و آنتی‌بیوتیک فقط برای عفونت‌های باکتریایی کاربرد دارد، نه ویروسی.”

محمد، 55 ساله:” وقتی به کرونا مبتلا شدم، انتظار داشتم مثل سرماخوردگی سریع خوب شوم، اما خستگی و بی‌حالی طولانی‌مدت داشتم. تازه آن زمان فهمیدم که این ویروس با سرماخوردگی یا آنفلوآنزا تفاوت زیادی دارد. پزشک برایم توضیح داد که حتی در موارد خفیف  کرونا می‌تواند اثرات ماندگاری روی بدن داشته باشد و تا چندین ماه، عوارض ابتلا من را درگیر کند.”

سوالات متداول

چند نوع ویروس کرونای انسانی وجود دارد و کدام‌ یک خطرناک‌ترند؟

هفت نوع ویروس کرونای انسانی شناخته شده‌اند که چهار نوع آن خفیف و سه نوع دیگر (SARS-CoV، MERS-CoV و SARS-CoV-2) منشأ حیوانی داشته و خطرناک‌ترند.

علائم کرونا چیست؟

سرفه، تب، تنگی نفس، خستگی و بی‌حالی. برخی علائم کمتر رایج کووید۱۹  نیز شامل موارد زیر هستند:

گلودرد
گرفتگی بینی
درد و کوفتگی عضلات
اسهال
از دست دادن حس بویایی یا چشایی
سردرد
لرز، که گاهی با احساس لرزش مکرر همراه می‌شود

ویروس بیماری کویید۱۹ چگونه منتقل می‌شود و چرا خطرناک است؟

این ویروس(SARS-COV-2 (از طریق قطرات تنفسی بین افراد منتقل می‌شود و حتی بدون وجود علائم هم می‌تواند سرایت کند؛ به همین دلیل بسیار خطرناک است.

جمع‌بندی

ویروس‌های کرونا یک خانواده از ویروس‌ها هستند که می‌توانند باعث بروز علائمی شبیه به سرماخوردگی و آنفلوآنزا در انسان شوند.همچنین ممکن است علایمی متفاوت از سرماخوردگی داشته باشد. در حال حاضر هفت نوع ویروس کرونای انسانی شناخته شده‌اند. از میان آن‌ها، چهار نوع رایج معمولاً خفیف هستند و خطر زیادی برای انسان ندارند.

اما سه نوع دیگر ــ SARS-CoV، MERS-CoV و SARS-CoV-2 ــ منشأ حیوانی داشته‌اند و در نتیجه‌ی انتقال از حیوان به انسان، به وجود آمده‌اند. این نوع از ویروس‌ها خطرات بیشتری برای سلامت انسان‌ها به همراه دارند. ویروس  SARS-COV-2 عامل بیماری کووید ۱۹ یا همان کرونا می‌باشد.

منابع

دکتر سحر حسینی
دکتر سحر حسینی

سحر حسینی هستم داروساز فارغ التحصیل شده از دانشگاه آزاد اسلامی تهران با سابقه فعالیت در داروخانه و صنعت داروسازی. در حال حاضر در شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر مشغول به کار هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: