شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

عواقب عدم درمان بیش فعالی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان

دسته بندی :کودکان, کمبود توجه, مکمل و ویتامین ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ دکتر فاطمه موسوی 1800 مشاهده
عواقب عدم درمان بیش فعالی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان

چرا شناسایی و درمان بیش فعالی-کمبود توجه (ADHD) مهم است؟

اختلال بیش فعالی-کمبود توجه (ADHD) یکی از شایع‌ترین و چالش برانگیزترین اختلالات عصبی – رفتاری دوران کودکی است. ADHD تاثیر منفی بر کودکان، خانواده و جامعه آنها دارد. علائم حدود یک سوم تا نیمی از بیماران مبتلا به ADHD تا دوران بزرگسالی ادامه خواهد داشت.

تشخیص و درمان به موقع و زودهنگام اختلال بیش فعالی-کمبود توجه (ADHD) بسیار مهم است. ADHD درمان نشده می‌تواند در طول زندگی ، برای فرد مشکلات زیادی ایجاد کند. افراد مبتلا به ADHD تمایل به تکانشگری دارند و دامنه توجه کوتاهی دارند که می‌تواند موفقیت در مدرسه، کار، روابط اجتماعی و سایر جنبه‌های زندگی را دشوار کند.

تشخیص به موقع ADHD، تحت تاثیر آگاهی و تصورات بسیاری از اطرافیان کودک است. عدم درک روشن از ADHD و اهمیت تشخیص و درمان آن هنوز در میان بسیاری از اعضای جامعه از جمله والدین، معلمان و حتی ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی وجود دارد.

پیامدهای بالقوه تشخیص دیرهنگام ADHD را که در مقاله بین کردم، میتوانید به طور خلاصه در این جدول مشاهده کنید.

عواقب عدم تشخیص و درمان ADHD توضیحات
مشکل در تحصیل تشخیص دیرهنگام ADHD ممکن است منجر به چالش‌های تحصیلی طولانی مدت شود؛ از جمله مشکل در تمرکز، سازماندهی وظایف، و تکمیل تکالیف.
چالش‌های شغلی افراد ممکن است در محل کار با مشکلاتی از جمله مسائل مربوط به مدیریت زمان، تکمیل وظایف و چالش‌هایی در حفظ تمرکز در طول فعالیت‌های کاری مواجه شوند. در نتیجه در یافتن شغل جدید یا حفظ شغل فعلی خود موفق نخواهند بود.
مشکل در روابط اجتماعی تشخیص دیرهنگام ADHD می‌تواند به چالش‌های مداوم در شکل گیری و حفظ روابط اجتماعی به دلیل تکانشگری، بی توجهی یا مشکل در درک دیگران منجر شود
اختلال در سلامت روانی ADHD درمان‌نشده ممکن است خطر ابتلا به اختلالات سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی را افزایش دهد.
کاهش اعتماد به نفس چالش در انجام وظایف روزانه و تعاملات اجتماعی ممکن است منجر به کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس فرد شود.
خطر سوء مصرف مواد و اعتیاد برخی از افراد مبتلا به ADHD درمان نشده ممکن است در معرض خطر بیشتری برای درگیر شدن در مصرف مواد مخدر و محرک به عنوان راهی برای مقابله با علائم و چالش های ناشی از بیماری باشند.
محدود کردن مسیر پیشرفت فرد تشخیص دیرهنگام ممکن است به پیامدهای تحصیلی و شغلی طولانی مدت منجر شده و بر مسیرها و فرصت‌های شغلی تأثیر بگذارد.

دلایل اهمیت تشخیص و درمان به موقع ADHD

  1. بهبود کیفیت زندگی:  تشخیص و درمان مناسب می‌تواند کیفیت زندگی فرد را به طور قابل توجهی با مدیریت علائمی که ممکن است بر عملکرد روزانه، روابط و حال عمومی فرد تاثیر بگذارد، افزایش دهد.
  2. موفقیت تحصیلی و شغلی: مدیریت موثر ADHD می‌تواند به عملکرد تحصیلی و شغلی بهتر کمک کند. راهبردهای درمانی ممکن است به افراد کمک کند تمرکز کنند، وظایف خود را سازماندهی کرده و زمان را به طور موثرتری مدیریت کنند.
  3. بهبود عملکرد اجتماعی درمان ADHD می تواند تاثیر مثبتی بر تعاملات اجتماعی فرد داشته باشد. بهبود کنترل تکانه و توجه می‌تواند منجر به روابط و عملکرد اجتماعی بهتر شود.
  4. کاهش بیماری‌های همراه:  ADHD درمان نشده می‌تواند ابتلا به شرایطی مانند اضطراب یا افسردگی را افزایش دهد. درمان ADHD ممکن است به پیشگیری یا کاهش این چالش‌ها کمک کند.
  5. پیشگیری از عواقب طولانی مدت: در صورت عدم درمان، ADHD می‌تواند عواقب طولانی مدت داشته باشد و بر جنبه‌های مختلف زندگی تاثیر بگذارد. مداخله زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند پیامدهای منفی بالقوه را کاهش دهد.
  6. افزایش عزت نفس: مدیریت ADHD می‌تواند به افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کمک کند زیرا افراد یاد میگیرند با چالش‌ها کنار آمده و در زمینه‌های مختلف زندگی به موفقیت برسند.

برای مطالعه مقاله “چگونه بیش فعالی را تشخیص دهیم؟” کلیک کنید.

عواقب عدم درمان بیش فعالی

عواقب عدم تشخیص و درمان ADHD

در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم که در صورت عدم تشخیص و درمان ADHD، چه عواقبی در رده‌های سنی مختلف در انتظار فرد مبتلا و اطرافیان او می باشد.

1- در دوران کودکی

کودکان مبتلا به ADHD درمان نشده، ممکن است در خانه و مدرسه با مشکلات فراوانی مواجه شوند.

از آنجایی که ADHD، در توجه و تمرکز کودکان در کلاس درس اختلال ایجاد می‌کند، دانش آموز مبتلا به ADHD درمان نشده ممکن است چیزهایی را که به او آموزش داده می‌شود به طور کامل یاد نگیرد. ممکن است در درس عقب بیفتد یا نمرات ضعیفی بگیرد.

کودکان مبتلا به ADHD ممکن است برای کنترل احساسات خود دچار مشکل شوند. این مسئله می‌تواند مشکلات اجتماعی گوناگونی برای آنها ایجاد کند. آنها ممکن است ندانند چگونه اسباب بازی‌های خود را با دیگر کودکان به اشتراک بگذارند، به نوبت بازی کنند، با دیگران خوب بازی کنند یا در موقعیت‌های خاص واکنش درست نشان دهند. بدون درمان و راهنمایی، ممکن است در دوست یابی و حفظ دوستان خود مشکل داشته باشند.

همچنین بسیاری از کودکان مبتلا به ADHD درمان نشده از عزت نفس پایین یا افسردگی رنج میبرند. از طرفی این کودکان معمولا تکانشی‌تر رفتار می‌کنند، بنابراین ممکن است آسیب زیادی ببینند.

عواقب عدم درمان بیش فعالی در کودکان

2- در دوران نوجوانی

اگر ADHD مورد توجه و تشخیص قرار نگرفته باشد، نوجوانانی که در سنین کودکی در مدرسه ضعیف عمل کرده‌اند، احتمالاً بهبود نیافته، بنابراین نمرات ضعیف آن‌ها ممکن است ادامه یابد. حتی دانش‌آموزان مبتلا به ADHD درمان‌نشده که در دوران دبستان چندان ضعیف عمل نمی‌کردند، ممکن است در دوران دبیرستان، زمانی که حجم کار شدیدتر و دروس دشوارتر است، دچار مشکل شوند.

نوجوانان مبتلا به ADHD درمان نشده ممکن است در روابط اجتماعی خود با مشکل روبرو شوند. آنها احتمالا دوستان زیادی نداشته باشند و ممکن است در دنیای دوستیابی وضعیت خوبی نداشته باشند. آنها همچنین احتمالاً در کنار آمدن با والدین خود مشکل دارند.

ADHD که به حال خود رها شود و تحت درمان قرار نگیرد می تواند احتمال رفتارهای خطرناک را افزایش دهد، از جمله:

  • نوشیدن الکل
  • سیگار کشیدن
  • اعتیاد به مواد مخدر
  • رفتار‌های جنسی پرخطر

در میان دختران مبتلا به ADHD درمان نشده، اختلالات خوردن شایع‌تر است. برخی از این مشکلات ممکن است با افسردگی یا اعتماد به نفس پایین نیز مرتبط باشند.

وقتی نوجوانان مبتلا به ADHD درمان نشده، به سن کافی برای دریافت گواهینامه رانندگی خود می‌رسند، بیشتر از هم‌ سن و سالان خود حین رانندگی دچار مشکل شده و در درگیر تصادفات رانندگی می‌شوند.

عواقب عدم درمان بیش فعالی در نوجوانان

3- در بزرگسالی

علائم Adhd در بزرگسالان، ممکن است با افزایش سن بهبود یابند، اما از طرف دیگر در برخی افراد این بیماری می‌تواند یک مشکل مادام العمر باشد. از طرف دیگر، برخی از افراد تا زمان بزرگسالی، مبتلا به ADHD تشخیص داده نمی‌شوند.

برای همه بزرگسالان مبتلا به ADHD مهم است که تحت درمان قرار بگیرند. در غیر این صورت، به احتمال زیاد دچار مشکلات شغلی خواهند شد. حتی اگر بتوانند شغلی پیدا کنند، ممکن است نتوانند آن را حفظ کنند. همچنین به احتمال زیاد در موارد زیر دچار مشکل می‌شوند:

  • به موقع سر کار رفتن
  • انجام کار در مهلت تعیین شده
  • منظم بودن
  • کنار آمدن با همکاران
  • پذیرفتن انتقاد با آرامش

اگر شما ADHD درمان نشده داشته باشید، به احتمال زیاد مشکلاتی در روابط اجتماعی و عاطفی خود دارید. ممکن است بیش از حد احساساتی باشید. ممکن است بیشتر از همسالان خود با دیگران مشاجره داشته باشید و شنونده خوبی برای  شریک زندگی یا دوستانتان نباشید. افراد مبتلا به ADHD درمان نشده، میزان طلاق بیشتری دارند. همچنین احتمال اینکه افسرده باشند یا عزت نفس پایینی داشته باشند، بیشتر است.

همان رفتارهای پرخطری که می‌تواند به نوجوانان مبتلا به ADHD درمان‌نشده آسیب برساند، می‌تواند بر بزرگسالان در همان موقعیت نیز تأثیر بگذارد. از جمله:

  • نوشیدن الکل
  • سیگار کشیدن
  • سوء مصرف مواد مخدر
  • رابطه جنسی پرخطر

بزرگسالان مبتلا به ADHD درمان نشده، همچنین با احتمال بیشتری دچار مشکلات زیر می‌شوند:

  • تصادفات اتومبیل
  • قمار و مشکلات مرتبط با آن
  • مشکل در پیروی از قانون

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که بین ۲۵ تا ۴۰ درصد از افراد زندانی، مبتلا به ADHD هستند که بیماری بسیاری از آنها تشخیص داده نشده یا درمان نشده‌ است. همین تحقیقات نشان می‌دهد که اگر آن افراد برای ADHD خود تحت درمان قرار می‌گرفتند، عملی که منجر به حبس آنها شد را با احتمال زیادی انجام نمی‌دادند.

عواقب عدم درمان بیش فعالی در بزرگسالان

اتنساف؛ درمان جدید ADHD

کپسول اتنساف یک داروی گیاهی برای درمان بیش فعالی می‌باشد و به بهبود علائم بیش فعالی در کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی (ADHD) کمک می‌کند. هر کپسول اتنساف حاوی ۱۰ میلی‌گرم عصاره خشک استاندارد زعفران (Crocus sativus) (استاندارد شده بر اساس حداقل یک میلی گرم کروسین در هر کپسول) می‌باشد.

کپسول اتنساف [داروی گیاهی برای درمان بیش فعالی]

یک مطالعه اختصاصی که روی اتنساف انجام شده است این داروی گیاهی را در درمان ADHD اثربخش و هم ارز ریتالین ارزیابی کرده است و در یک مطالعه دیگر، اضافه کردن اتنساف به رژیم درمانی ریتالین، باعث افزایش اثربخشی درمان در مقایسه با مصرف ریتالین به تنهایی شده است.

اتنساف در کودکان با وزن کمتر از ۳۰ کیلوگرم، روزانه دو بار، هر بار یک کپسول (قبل از صبحانه و شام) و در کودکان و نوجوانان با وزن بیشتر از ۳۰ کیلوگرم، روزانه سه بار، هر بار یک کپسول به همراه یک لیوان آب مصرف شود (قبل از صبحانه، ناهار و شام).

منابع

Medication to Treat ADHD in Children

دکتر فاطمه موسوی
دکتر فاطمه موسوی

من فاطمه موسوی هستم، یک پزشک عمومی عضو بنیاد ملی نخبگان و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران. در شرکت و وب سایت سمانیک، به صورت تخصصی، علمی و تجربی محتواهای پزشکی تولید می‌کنم. تمرکزم بر ارائه محتواهای با کیفیت به صورت علمی است و از روش‌های پژوهشی مدرن و منابع معتبر حین نوشتن محتوا استفاده می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +