فشار خون بالا چه علائم و عوارضی دارد؟
فشار خون بالا با چه علائم و نشانههایی همراه است و عوارض آن چیست؟ فشار خون بالا اغلب علائم کمی دارد و یا حتی بدون علامت است و به همین دلیل بسیاری از مردم، سالها بدون اینکه بدانند مبتلا به فشار خون بالا هستند. هرچند تا مدتی فشار خون بالا علامتی ندارد، با اینحال به این معنی نیست که خطری ندارد. فشار خون کنترل نشده و بالا، هرچند در ظاهر بدون علامت باشد، اما باعث آسیب به شریانها، بهویژه شریانهای کلیوی و چشمها میشود. فشار خون بالا همچنین یک عامل زمینهای خطرساز برای سکتهی مغزی، حملهی قلبی و سایر مشکلات قلبی عروقی است.
فشار خون بالا بهطور کلی یک بیماری مزمن است. دو دسته عمده فشار خون بالا وجود دارد: فشار خون ثانویه و فشار خون اولیه. اکثر مردم فشار خون اولیه دارند که به عنوان فشار خون ضروری نیز شناخته میشود.
- فشار خون ثانویه نتیجهی مستقیم و از تبعات یک وضعیت خاص از جمله بیماری در بدن است.
- فشار خون اولیه، فشار خون بالایی است که به دلیل خاصی ایجاد نمیشود، در عوض، به تدریج در طول زمان پیشرفت میکند. بسیاری از موارد فشار خون ثانویه ناشی از عوامل ژنتیکی و ارثی میباشد.
به طور معمول، تنها راه برای تشخیص فشار خون بالا، آزمایش فشار خون است.
فشار خون یک عارضهی بی علامت است و درصورت عدم تشخیص و درمان، میتواند آسیبهای جدی به بدن وارد کند. دو نوع فشار خون اولیه و ثانویه وجود دارد که بیشتر بیماران به فشار خون اولیه مبتلا هستند. فشار خون سیستولیک 180 میلیمتر جیوه یا بالاتر و یا فشار خون دیاستولیک 120 میلیمتر جیوه یا بالاتر، فشار خون بحرانی شناخته میشود. این شرایط بسیار خطرناک و اورژانسی است. در ادامه بیشتر به نشانهها و عوارض فشار خون خواهیم پرداخت.
فشار خون بالا چه علائمی دارد؟
به ندرت افراد مبتلا به فشار خون بالا ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
- سردردهای خسته کننده
- سرگیجههای ناگهانی
- خونریزی بینی
علائم بهطور معمول زمانی ظاهر میشوند که فشار خون بهطور ناگهانی افزایش یافته است و شرایط اورژانسی است و فشار خون در شرایط بحرانی قرار دارد. فشار خون سیستولیک 180 میلیمتر جیوه یا بالاتر و یا فشار خون دیاستولیک 120 میلیمتر جیوه یا بالاتر، فشار خون بحرانی شناخته میشود. این شرایط اغلب به دلیل حذف داروها یا فشار خون ثانویهی بالا ایجاد میشود.
اگر فشار خون خود را بررسی کردید و اعداد ذکر شده در بالا را مشاهده کردید، چند دقیقه صبر کنید و سپس دوباره فشار خون خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که اعداد مشاهده شده در بررسی اول دقیق بودهاند. سایر علائم فشار خون بحرانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد شدید یا میگرن
- اضطراب شدید
- درد قفسه سینه
- تغییرات بینایی
- تنگی نفس
- خونریزی بینی
پس از چند دقیقه صبر کردن، اگر فشار خون شما مجددا 180 یا بالاتر بود، منتظر چیزی نمانید و فورا با 115 تماس بگیرید. فشار خون بحرانی و اضطراری میتواند منجر به عوارض شدیدی از جمله آنچه اینجا عنوان میشود گردد:
- جمع شدن مایعات در ریهها
- تورم یا خونریزی مغزی
- پارگی آئورت
- تشنج در زنان باردار مبتلا به اکلامپسی
- سکته
برای مطالعه مقاله “آیا فشار خون ۱۴ خطرناک است؟” کلیک کنید.
فشار خون بالا در دوره بارداری چه علائمی دارد؟
در برخی موارد، فشار خون بالا ممکن است در دوران بارداری رخ دهد. انواع مختلفی از اختلالات فشار خون بالا در بارداری وجود دارد. عوامل زیر میتوانند باعث افزایش فشار خون طی بارداری بشوند:
- چاقی
- فشار خون بالای مزمن
- دیابت
- بیماری کلیوی
- لوپوس
- لقاح آزمایشگاهی (IVF) یا سایر تسهیلکنندههای بارداری
- بارداری اول
- داشتن چند قلو
- بارداری در سنین خیلی پایین و یا بالای 40 سال
اگر فشار خون بالا در دوران بارداری پس از 20 هفته رخ دهد، ممکن است وضعیتی به نام پره اکلامپسی ایجاد شود. پره اکلامپسی شدید میتواند باعث آسیب به اندامها و مغز شود و میتواند منجر به تشنجهای خطرناکی شود که به نام اکلامپسی شناخته میشوند. علائم و نشانه های پره اکلامپسی شامل وجود پروتئین در نمونهی ادرار، سردردهای شدید و تغییرات بینایی است. از دیگر علائم این شرایط میتوان به درد شکم و تورم بیش از حد دست و پا اشاره کرد.
فشار خون بالا در دوران بارداری میتواند باعث زایمان زودرس یا جدا شدن زودهنگام جفت شود. همچنین ممکن است باعث نیاز به زایمان از نوع سزارین بشود. در بیشتر موارد، فشار خون پس از زایمان به حالت عادی باز میگردد.
فشار خون بالا چه عوارض و خطراتی دارد؟
با گذشت زمان، فشار خون بالای درمان نشده میتواند باعث بیماری قلبی و عوارض مرتبط با آن مانند حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی شود. سایر مشکلاتی که میتواند در اثر فشار خون بالا ایجاد شود عبارتند از:
- از دست دادن بینایی
- آسیب کلیوی
- اختلال نعوظ
- احتباس مایع در ریهها
- از دست دادن حافظه
چگونه میتوان فشار خون بالا را درمان کرد؟
درمانهای مختلفی برای فشار خون بالا وجود دارد، از تغییر سبک زندگی گرفته تا کاهش وزن و مصرف دارو. این برنامه توسط پزشکان و بر اساس سطح فشار خون و علت آن تعیین میشود.
1- تغییرات رژیم غذایی
تغذیه سالم یک راه موثر برای کمک به کاهش فشار خون بالا است، به خصوص اگر فشار خون کمی بالا باشد. اغلب توصیه میشود که غذاهایی با سدیم و نمک کم و پتاسیم زیاد مصرف کنید. برخی از غذاهای مفید برای قلب عبارتند از:
- ماهی سرشار از روغنهای چرب امگا 3
- برنج قهوهای و ماکارونی سبوسدار
- سیب، موز و پرتقال
- کلم بروکلی و هویج
- حبوبات
غذاهایی که مصرفشان باید محدود شوند عبارتند از:
- غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند بالا
- چربیها و شیرینیها
- گوشت قرمز
2- ورزش
فعالیت بدنی یکی دیگر از تغییرات مهم در شیوهی زندگی برای مدیریت فشار خون بالا است. انجام ورزشهای هوازی و کاردیو به مدت 30 دقیقه و 5 بار در هفته، یک راه ساده برای کمک به سلامت قلب است. این تمرینات به پمپاژ خون کمک میکنند. با داشتن تغذیهی خوب و ورزش کردن، وزن در محدودهی طبیعی خواهد ماند. مدیریت صحیح وزن به کاهش کلسترول و فشار خون بالا و سایر خطرات ناشی از فشار خون بالا کمک میکند.
همچنین مدیریت و کاهش میزان استرس نیز یکی از راههای مهم برای درمان فشار خون بالا است. استرس باعث افزایش فشار خون میشود. اگر فشار خون بالا دارید روشهای کاهش استرس از قبیل ورزش، مدیتیشن و موسیقی را حتما امتحان کنید.
3- مصرف دارو
در صورتی که تغییرات سبک زندگی به تنهایی کمک کننده نباشد، میتوان از داروهای مختلفی برای درمان فشار خون بالا استفاده کرد. داروها در دستههای مختلف با سازوکارهای اثرگذاری متفاوت وجود دارند که پزشک با توجه به وضعیت بدن شما و سطح فشار خون آنها را تجویز میکند.
نتیجهگیری
فشار خون بالا به آهستگی و با گذشت زمان باعث آسیب به عروق خونی و ایجاد بیماریهای مرتبط با قلب و عروق میشود. اگر مبتلا به فشار خون بالا هستید باید بیماری خود را کنترل کنید و همواره از سطح فشار خون خود آگاه باشید. فشار خون بالا میتواند باعث بروز مشکلاتی در دوران بارداری نیز بشود که لازم است حتما تحت نظر پزشک کنترل شود. داشتن رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و در صورت لزوم مصرف دارو از راههای درمان فشار خون بالا است. در این مقاله مطالبی نشانهها و عوارض فشار خونی بالا ارائه شد. در صورت مشاهدهی هر یک از نشانههای عنوان شده در متن مقاله، حتما با یک پزشک مشورت کنید تا از وضعیت سلامت بدن خود آگاه شوید.
منبع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.