تفاوت دیابت در زنان و مردان
زنان مبتلا به دیابت باید شیوه زندگی خود را مدیریت کنند: با چک کردن مرتب قند خون، خوردن غذای سالم و فعال بودن در مسیر سلامتی بمانید و بهترین احساس را داشته باشید.
دیابت یک بیماری پیشرونده است که متاسفانه درمانی قطعی ندارد. تنها در حال حاضر میتوان با دتنش پزشکی امروز قند خون و عوارض جانبی آن را کاهش داد.
در این مقاله به علائم و عوارض دیابت در زنان میپردازیم.
دیابت در زنان چه تفاوتی با مردان دارد؟
دیابت خطر بیماری قلبی (شایع ترین عارضه دیابت) را در زنان حدود چهار برابر اما در مردان تنها دو برابر افزایش میدهد. همچنین زنان پس از حمله قلبی عوارض بدتری دارند. زنان همچنین در معرض خطر سایر عوارض مرتبط با دیابت مانند نابینایی، بیماری کلیوی و افسردگی هستند.
دیابت نه تنها برای زنان متفاوت است، بلکه در بین زنان نیز متفاوت است: زنان آفریقایی- آمریکایی، اسپانیایی سرخپوست آمریکایی، بومی آلاسکا و آسیایی، اقیانوسیه و جزایر اقیانوس آرام بیشتر از زنان سفیدپوست به دیابت مبتلا هستند.
نحوه مدیریت دیابت ممکن است با توجه به آنچه در زندگی شما اتفاق میافتد در طول زمان نیاز به تغییر داشته باشد. شما باید انتظار تغییرات را داشته باشید و با آگاهی کامل بدانید چه کاری میتوانید انجام دهید تا در مسیر سلامت باقی بمانید.
عفونتهای مخمری و مجاری ادراری
بسیاری از زنان در برخی مواقع به عفونت قارچی واژن مبتلا میشوند، اما زنان مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری هستند، به خصوص اگر سطح قند خون آنها بالا باشد. بیش از 50 درصد از زنان در طول زندگی خود به عفونت ادراری (UTI) مبتلا میشوند و در صورت ابتلا به دیابت ممکن است خطر ابتلا به آن بیشتر باشد. دلایل آن عبارتند از سطح قند خون بالا و گردش خون ضعیف (که توانایی بدن شما را برای مبارزه با عفونتها کاهش میدهد). همچنین مثانه در برخی از زنان مبتلا به دیابت به طور کامل تخلیه نمیشود و محیط مناسبی برای رشد باکتریها ایجاد میکند.
چه کاری میتوانید انجام دهید: برای جلوگیری از عفونتهای قارچی و عفونتهای ادراری، سطح قند خون خود را تا حد ممکن نزدیک به محدوده نرمال خود نگه دارید.
راههای دیگر برای پیشگیری از عفونت ادراری: آب زیاد بنوشید، لباس زیر نخی بپوشید و به جای اینکه منتظر بمانید تا مثانهتان پر شود، مرتب ادرار خود را تخلیه کنید.
چرخه قاعدگی
تغییرات در سطح هورمون درست قبل و در طول دوره قاعدگی میتواند پیشبینی سطح قند خون را سخت کند. همچنین ممکن است دورههای قاعدگی طولانیتر یا سنگینتری داشته باشید. هوسهای غذایی نیز میتواند مدیریت دیابت را سختتر کند. ممکن است در طول زمان متوجه یک الگو شوید، یا ممکن است متوجه شوید که هر دوره قاعدگی متفاوت است.
آنچه میتوانید انجام دهید: قند خون خود را مرتباً چک کنید و نتایج را پیگیری کنید تا ببینید آیا الگوی منظمی در طول دوره های قاعدگی شما وجود دارد یا خیر. اگر از انسولین استفاده میکنید، ممکن است در روزهای قبل از قاعدگی نیاز به مصرف بیشتر داشته باشید. در صورت نیاز در مورد تغییر دوز خود با پزشک خود صحبت کنید. فعال بودن در بیشتر روزها، خوردن غذاهای سالم در مقادیر مناسب و خواب کافی همگی میتوانند در داشتن دوران قاعدگی منظم برای شما کمک کننده باشند.
ارتباط جنسی
دیابت میتواند علاقه شما به رابطه جنسی و توانایی شما را برای لذت بردن از آن کاهش دهد. برای برخی از زنان خشکی واژن میتواند مقاربت را ناراحتکننده یا حتی دردناک باشد. از جمله دلایل ابتلا به این عارضه میتواند شامل آسیب عصبی، کاهش جریان خون، داروها و تغییرات هورمونی از جمله در دوران بارداری یا یائسگی باشد.
کارهایی که می توانید انجام دهید: اگر مشکلات جنسی دارید حتما با پزشک خود صحبت کنید. او میتواند گزینههای بهبود را به شما ارائه نماید: از استفاده از روانکنندههای واژن گرفته تا انجام تمرینهایی که میتواند پاسخ جنسی را افزایش دهد.
کنترل بارداری
اگر نمیخواهید باردار شوید یا میخواهید صبر کنید تا سطح قند خون شما در محدوده هدف شما قرار گیرد، کنترل بارداری بسیار ضروری است، زیرا قند خون بالا میتواند در دوران بارداری برای شما و کودکتان مشکلاتی ایجاد کند.
انواع مختلفی از روشهای کنترل بارداری وجود دارد، از جمله دستگاه های داخل رحمی (IUD)، ایمپلنتها، تزریقها، قرصها، چسبها، حلقههای واژینال و روشهای پیشگیری مانند استفاده از کاندوم. انتخاب گزینه مناسب برای شما بستگی به این دارد که آیا شرایط پزشکی خاص دیگری دارید، داروهای فعلی که مصرف میکنید و سایر عوامل.
آنچه میتوانید انجام دهید: با پزشک خود در مورد تمام گزینهها و خطرات کنترل بارداری خود صحبت کنید. به بررسی قند خون خود ادامه دهید، نتایج را پیگیری کنید و اگر سطح قند خون شما بالا رفت به پزشک خود اطلاع دهید.
بارداری
اگر قصد دارید بچهدار شوید، برنامهریزی از قبل بسیار مهم است. دیابت میتواند باردار شدن را سختتر کند و قند خون بالا میتواند خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:
- پره اکلامپسی (فشار خون بالا)
- زایمان با سزارین
- سقط جنین یا مردهزایی
اندامهای کودک در 2 ماه اول بارداری تشکیل میشوند و قند خون بالا در این زمان میتواند باعث نقص مادرزادی شود. قند خون بالا در دوران بارداری همچنین میتواند این احتمال را افزایش دهد که کودک شما:
- خیلی زود به دنیا بیاید.
- وزن بیش از حد داشته باشد (زایمان را سختتر کند).
- درست بعد از تولد مشکلات تنفسی یا قند خون پایین داشته باشید.
کاری که میتوانید انجام دهید: با تیم مراقبتهای بهداشتی خود کار کنید تا سطح قند خون خود را در محدوده هدف خود قرار دهید و عادات خوبی مانند تغذیه سالم و فعال بودن را ایجاد کنید. سطح قند خون شما میتواند به سرعت تغییر کند، بنابراین مرتب آنها را بررسی کنید و در صورت نیاز با راهنمایی پزشک غذا، فعالیت و داروی خود را تنظیم کنید.
دوران بارداری
دیابت بارداری (قند خون بالا در دوران بارداری) میتواند در زنانی ایجاد شود که قبلاً دیابت نداشتهاند. هر زنی ممکن است دیابت بارداری داشته باشد، اما برخی از آنها در معرض خطر بالاتری هستند، از جمله کسانی که اضافه وزن یا چاقی دارند، بیش از 25 سال سن دارند یا سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 دارند. لذا مدیریت دقیق برای اطمینان از بارداری سالم و سلامت کودک مهم است.
کارهایی که میتوانید انجام دهید: اگر دیابت بارداری در شما تشخیص داده شود، پزشک با شما همکاری خواهد کرد تا یک برنامه درمانی برای کمک به حفظ قند خون شما در محدوده هدف خود با خوردن مواد غذایی سالم در مقادیر مناسب و فعال بودن در بیشتر روزهای هفته ایجاد کند. ممکن است برای حفظ سلامت خود و کودکتان به داروهای دیابت یا تزریق انسولین نیاز داشته باشید.
دیابت بارداری معمولاً پس از تولد نوزاد از بین میرود. با این حال حدود 50 درصد از زنان مبتلا به دیابت بارداری به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند. مهم است که 4 تا 12 هفته پس از زایمان آزمایش دیابت بدهید و هر 1 تا 3 سال یک بار آزمایش را ادامه دهید تا مطمئن شوید که سطح قند خون شما در محدوده سالم است. از پزشک خود در مورد شرکت در برنامه پیشگیری از دیابت که شامل یک برنامه تغییر سبک زندگی است و از نظر علمی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع 2 در افراد در معرض خطر اثبات شده است سوال کنید.
یائسگی
پس از یائسگی بدن شما استروژن کمتری تولید میکند که میتواند باعث بالا و پایین رفتن غیرقابل پیشبینی قند خون شود. شما ممکن است وزن اضافه کنید که نیاز شما به انسولین یا سایر داروهای دیابت را افزایش میدهد. گرگرفتگی و تعریق شبانه ممکن است خواب شما را مختل کند و مدیریت قند خون را سختتر کند. این زمانی است که ممکن است مشکلات جنسی مانند خشکی واژن یا آسیب عصبی نیز برای شما رخ دهد.
چه کاری میتوانید انجام دهید: از پزشک خود در مورد راههایی که میتوانید علائم یائسگی را مدیریت کنید، بپرسید. اگر سطح قند خون شما تغییر کرده است، ممکن است
لازم باشد دوز داروهای دیابتی که مصرف میکنید را تغییر دهید. خطر بیماری قلبی پس از یائسگی افزایش مییابد، بنابراین انتخابهایی برای سلامت قلب داشته باشید که به مدیریت دیابت شما نیز کمک میکند، مانند خوردن غذای سالم و فعال بودن.
نتیجه گیری
دیابت در زنان دارای عوارض گسترده و جدی است. کاهش مصرف قند، خوارکیهای قندی یا دارای قند افزوده میتواند به مدیریت قند خون کمک کند. با توجه به عدم درمان قطعی دیابت تا به امروز، فقط امکان کاهش عوارض آن مانند نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی و غیره وجود دارد. پیشگیری از ابتلا به دیابت بسیار آسان تر از درمان عوارض آن است.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.