درمان پوکی استخوان در افراد مسن
پوکی استخوان در افراد مسن شایع است، اما بخشی از روند طبیعی پیری شما نیست. اصلاح رژیم غذایی، تغییر شیوه زندگی و مصرف برخی داروها و مکملها می تواند به کند کردن این بیماری کمک کند. بهترین مکمل برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان و پیشرفت آن، مکمل کالمگ است. کالمگ حاوی پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات است و در تنظیم فعالیت سلولهای استخوانساز، افزایش استحکام ساختار استخوان، تنظیم میزان هورمون پاراتیروئید و فرم فعال ویتامین D موثر است. شما میتوانید در کنار داروهایی که پزشکتان برایتان تجویز خواهد کرد، روزانه 2 کپسول کالمگ را بعد از وعده غذایی ناهار و شام به مدت حداقل 1 الی 3 ماه مصرف نمایید. در کنار آن، سیگار را ترک کنید، مصرف الکل را محدود کنید، از کافئین اجتناب کنید، در هفته فعالیت فیزیکی داشته باشید و به طور دائم وضعیت استخوانهایتان را تحت نظر داشته باشید.
پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان درواقع روند پیری شما نیست بله در اثر عدم تعادل بین عناصر مختلف در بدن شما مثل کلسیم، منیزیم و پتاسیم است و بر روند بازسازی اسکلتی، تراکم و استحکام استخوانهای شما اثرگذارند. درواقع در هر سنی ممکن است شما دچار پوکی استخوان شوید. پوکی استخوان به خودی خود دردناک نیست اما به دلیل افزایش احتمال شکستگیهای استخوانی، ممکن است درد در شما ایجاد و تشدید شود. با این حال، پوکی استخوان در افراد مسن شایعتر است.
علت پوکی استخوان در افراد مسن چیست؟
پوکی استخوان در افراد سالخورده، به دلیل عدم تعادل در روند بازسازی استخوان ایجاد میشود. این یعنی تحلیل استخوانی در شما، از تولید بافت استخوانی جدید پیشی بگیرد. در این حالت، استخوانهای شما تراکم مواد معدنیشان را از دست میدهند و شکافهای بزرگی در بافت استخوانی شما ایجاد میشود و باعث تضعیف استخوان و افزایش احتمال شکستگی آنها خواهد شد. با افزایش سن، این روند بازسازی استخوان کند میشود و شما به طور طبیعی تراکم استخوانتان را از دست خواهید داد.
تراکم پایین استخوان چگونه تشخیص داده میشود؟
درواقع امتیازی به اسم T در آزمایشهای شما اندازهگیری میشود. T، تفاوت بین صفر، پایه تراکم استخوان یک بزرگسال در حالت نرمال، و تراکم استخوان خود شماست. در واقع T بزرگتر از 1، نشان از داشتن استخوانی سالم است. اگر امتیاز T شما بین منفی 1 تا منفی 2.5 باشد، به معنای پایینبودن تراکم استخوان شما و به دنبال آن افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان است.
چه عواملی ریسک ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد؟
علت دقیق ابتلا به پوکی استخوان هنوز مشخص نشده است. هر فردی که به سنین بالاتر میرسد، صرفا دچار پوکی استخوان نمیشود. متخصصان مطمئن نیستند چرا یکسری افراد به پوکی استخوان مبتلا میشوند و گروه دیگر خیر. عوامل تغذیهای، سبک زندگی و ویژگیهای جسمانی هر فرد، در ابتلا به این اختلال موثرند. با این حال برخی عوامل منجر به افزایش ریسک ابتلا به پوکی استخوان میشوند از جمله:
- بالابودن سطح هورمون استروژن به شکل غالب
- سطوح پایین هورمونهای تولید مثلی
- داشتن جسمی ریزنقش و لاغر
- سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان
- ابتلا به سوءتغذیه و عدم مصرف به اندازه ترکیبات غذایی
- استفاده طولانیمدت از برخی داروها
- سیگارکشیدن
- مصرف الکل
- ابتلا به سایر شرایطها و اختلالات پزشکی
شیوع نرخ پوکی استخوان، به طور تخمینی 1 زن بالای 50 سال را از بین 5 زن و 1 مرد بالای 50 سال را بین 20 مرد میباشد. در یک مطالعه در سال 2021 نشان داده شد 21.7 درصد از افراد مسن با پوکی استخوان زندگی میکنند که نرخ بسیار بالایی است.
پوکی استخوان چه تاثیری بر زندگی سالمندان دارد؟
پوکی استخوان گاهی به عنوان یک بیماری خاموش شناخته میشود؛ زیرا در بسیاری از موارد هیچگونه علائمی را از خود نشان نمیدهد. برخی از علائم آن عبارتند از:
- کاهش قد بدن به دنبال پوکی و درهم رفتن استخوانهای ستون مهره
- تنگی نفس
- کمردرد
- ایجاد شکستگیهای پیاپی
- اختلال در حرکت
- تغییر در وضعیت جسمانی و فیزیکی شما
با افزایش سن، به دلیل برخی تغییرات بدنی مثل تغییرات تعادل و هماهنگی، ممکن است شما بیشتر مستعد زمینخوردن باشید. ر این حالت، اگر دچار پوکی استخوان شده باشید، شکستگی استخوان برای شما اتفاق خواهد افتاد. محدودیتهای حرکتی، تنها نگرانی ما از پوکی استخوان نیست. آسیبهایی که به ستون فقرات و لگن ممکن است اتفاق بیفتد، نگرانی اصلی ماست. همچنین بیتحرکی، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و تنفسی را افزایش میدهد.
درمان پوکی استخوان در افراد مسن چگونه است؟
درمان پوکی استخوان، باتوجه به سنی که شما در آن قرار دارید، متفاوت است و به منظور جلوگیری از پیشرفت آن و کاهش خطر شکستگیهای استخوانی، خواهد بود. درمانها عموما دربرگیرنده داروهایی است که به تقویت استخوانهای شما کمک میکند، مثل:
- عوامل آنابولیک
- داروهای بیولوژیک
- درمانهای مبتنی بر هورمون
- بیسفسفوناتها مثل آلندرونیت
- مکملهای غذایی مثل کالمگ و کلسیم
همچنین در کنار مصرف این داروها، ترک سیگار، عدم مصرف الکل، داشتن فعالیت روزانه، اجتناب از مصرف کافئین و توجه به حرکات در هنگام راهرفتن، به بهبود بیشتر شما کمککننده هستند.
کالمگ چیست و چگونه از پوکی استخوان پیشگیری میکند؟
کالمگ مکملی برپایه پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات است. پتاسیم و منیزیم هردو در ساختار استخوانهای شما وجود دارند و از آسیب به آنها جلوگیری میکنند. پتاسیم از دفع کلسیم بدن جلوگیری میکند و با تنظیم اسیدیته و بازیبودن محیط نمیگذارد تا استخوانها پوک شوند. منیزیم نیز در تنظیم فعالیت سلولهای استخوانساز و میزان هورمون پاراتیروئیدی و فرم فعال ویتامین D اثرگذار است. براساس مطالعات انجامگرفته، میزان منیزیم سرمی و استخوانی در خانمهای یائسه کمتر از حد نرمال است و آنها را مستعد ابتلا به پوکی استخوان میکند.
شما میتوانید در برنامه پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در خود، روزانه 2 کپسول کالمگ را بعد از وعده غذایی ناهار و شام به مدت حداقل 1 الی 3 ماه مصرف کنید. همچنین این مکمل به دلیل داشتن سیترات، در کلیه رسوب نمیکند.
نتیجهگیری
پوکی استخوان یک بیماری مرتبط با افزایش سن نمیباشد و ممکن است در هر زمانی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. تغییرات فیزیکی و تغذیهای در کنار عوامل ژنتیکی در ایجاد این اختلال موثرند. افراد مسن به دلیل تغییر در هماهنگی و تعادل بدنی، بیشتر باید در حرکات خود هوشیار باشند. درمان پوکی استخوان در افراد مسن، با مصرف داروهایی مثل آلندرونیت، داروهای بیولوژیک، هورمونی و مکملهای غذایی امکانپذیر است. بهترین مکمل برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان و کندکردن پیشرفت آن، کالمگ است. شما میتوانید روزانه 2 کپسول کالمگ را بعد از ناهار و شام به مدت حداقل 1 الی 3 ماه مصرف نمایید.
منابع
Osteoporosis Causes & Symptoms | NIAMS (nih.gov)
Potassium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
Magnesium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
Pharmacological treatment of osteoporosis in the oldest old – PMC (nih.gov)
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.