درمان زخم معده چقدر طول میکشد؟

درمان زخم معده عموما بین 4 الی 8 هفته به طول میانجامد؛ هرچند در موارد شدید و حادتر ممکن است درمان به 12 هفته نیز بکشد. درواقع علت ایجاد زخم و اندازه آن، تعیینکننده بازه زمانی مورد نیاز برای بهبود زخم است. برای آنکه بیشتر در رابطه با علائم زخم معده و زمان مورد نیاز برای بهبودیتان اطلاعات بیشتری کسب کنید، توصیه میکنم تا انتها همراه من باشید.
فهرست مطالب
- 1 زخم معده چیست؟
- 2 رایجترین علائم زخم معده چیستند؟
- 3 درمان زخم معده چقدر طول میکشد؟
- 4 چه عواملی بر بهبود زخم معده اثرگذارند؟
- 5 چه علائمی نشاندهنده بهبود زخم در شما هستند؟
- 6 چگونه روند بهبودی زخم معده را تسریع کنم؟
- 7 پزشکان چگونه متوجه بهبود زخم معده در شما میشوند؟
- 8 آیا زخم معده خود به خود بهبود مییابد؟
- 9 داروهای کنترلکننده و بهبود دهنده زخم معده چه داروهایی هستند؟
- 10 اگر زخم معده درمان نشود، چه اتفاقی میافتد؟
- 11 سؤالات متداول بیماران درباره زخم معده
- 12 تجربه بیماران
- 13 نتیجهگیری
زخم معده چیست؟
در مقالات قبلی در رابطه با زخم معده و علائم آن صحبت کردم. زخم معده تحت شرایط خاصی مثل ابتلا به میکروب معده (هلیکوباکتر پیلوری)، مصرف زیاد و طولانیمدت داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و … و شرایط دیگری ممکن است برای شما ایجاد شود.
رایجترین علائم زخم معده چیستند؟
علائم زخم معده خود را اغلب به شکل درد، سوزش سرمعده، درد در قفسه سینه، حالت تهوع، احساس پربودن، حساسشدن معده به مصرف برخی مواد غذایی و … .
درمان زخم معده چقدر طول میکشد؟
متوسط زمان لازم برای بهبود زخم معده چقدر است؟ درمان زخم معده، اغلب بین 1 الی 2 ماه طول میکشد. هرچند برخی مواقع روند درمان ممکن است طولانیتر شود. در یک مطالعه در سال 2015، نشان دادهشد زخمهایی که اندازه بزرگتری دارند، زمان بیشتری برای درمان نیاز دارند. درواقع به گفته پزشکان، زخمهایی که بزرگتر از 5 میلیمتر هستند، ممکن است 8 الی 12 هفته زمان برای درمان نیاز داشته باشند.
ایجاد زخم در معده و ابتدای روده کوچک
چه عواملی بر بهبود زخم معده اثرگذارند؟
اگرچه بیشتر موارد زخم معده با درمان بهبود مییابند، اما ممکن است عواملی وجود داشته باشند که این بهبودی را به تاخیر اندازند. براساس مطالعات، چندین مورد میتواند بر تاخیر درمان اثرگذار باشند که عبارتند از:
- سن شما
- علت ایجاد زخم (مثل ابتلا به میکروب معده یا مصرف برخی داروها)
- اندازه زخم
- محل زخم
- عدم پاسخ شما به درمان
- خونریزی زخم (بیشتر در افراد مسن شایع است)
- ایجاد حفره و سوراخ در بافت معده
- انسداد معده به شکلی که زخم مانع از حرکت غذا در دستگاه گوارش شود
چه علائمی نشاندهنده بهبود زخم در شما هستند؟
درحالیکه ممکن است برای شما سخت باشد تا بدانید دقیقا چه علائمی حاکی از بهبود وضعیت شماست، کاهش درد میتواند نشانهی خوبی برای بهبودی آن باشد؛ هرچند همه زخم معدهها دردناک نیستند. برخی از این علائم عبارتند از:
- بهبود هضم
- کمترشدن احساس تهوع
- کمشدن سوزش سرمعده
چگونه روند بهبودی زخم معده را تسریع کنم؟
اولین قدم آن است که داروهایتان را به شکل صحیح و در دوزهای توصیهشده استفاده نمایید. اگر مصرف آنها را قطع یا زودتر از موعد دوز را کم کنید، در بهبودی شما اختلال ایجاد میشود.
همچنین باید سعی کنید سبک زندگیتان را بهبود ببخشید. به عنوان مثال سیگار نکشید، الکل مصرف نکنید، از مصرف مواد غذایی تحریککننده مثل غذاهای تند و چرب، میوهها و سبزیجات اسیدی مثل گریپفروت و گوجهفرنگی خودداری کنید و … . درکنار آن به شکل منظم با پزشکتان ملاقات کنید و از مصرف داروهای تحریککننده نیز با مشورت پزشکتان دوری نمایید.
استرس را در خود کنترل کنید. سعی کنید با انجام ورزشهایی مثل یوگا، پیادهروی و … استرستان را کنترل کنید. استفاده از مکملهایی مثل ب کمپلکس و کالمگ نیز در حفظ آرامش اعصاب شما مفید است.
پزشکان چگونه متوجه بهبود زخم معده در شما میشوند؟
پزشکان عموما در صورتی که شما به میکروب معده آلوده شده باشید، 4 هفته پس از درمان آنتیبیوتیکی، آزمایش میکروب معده را برایتان تجویز میکنند. همچنین برای تایید بهبود زخم، پزشکان ممکن است آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی را توصیه کنند. در صورت نیاز به بررسی بیشتر، میتوانند با این روش از معده و سایر قسمتها، نمونهبرداری کنند.
اگر از داروهای دسته ضدالتهابهای غیراستروئیدی مثل ناپروکسن، ایبوپروفن، دیکلوفناک و … استفاده میکنید، با مشورت پزشک یا داروسازتان آنها را قطع کنید، دوزشان را کمتر کنید، نوع دیگری را جایگزین و استفاده کنید یا در کنار آنها از داروهایی مثل پنتوپرازول، امپرازول و … مصرف نمایید.
آیا زخم معده خود به خود بهبود مییابد؟
اگر اندازه زخم کوچک باشد، اغلب ممکن است خود به خود بهبود یابد اما در اکثر مواقع اینطور نیست و زخمها ممکن است با گذشت زمان، بدتر شوند. این اتفاق خصوصا در صورتی که به میکروب معده آلوده باشید بیشتر رخ میدهد.
داروهای کنترلکننده و بهبود دهنده زخم معده چه داروهایی هستند؟
داروهای بهبوددهنده زخم معده، اغلب ترکیبی از چند دارو در کنار هم میباشد. این ترکیب عموما شامل 3 یا 4 دارو است. این داروها میتوانند شامل:
- داروهای آنتیبیوتیکی مثل مترونیدازول، آموکسیسیلین و کلاریترومایسین (درصورتی که شما به میکروب معده آلوده باشید تجویز میشوند)
- داروهای کنترلکننده اسید معده مثل پنتوپرازول، امپرازول، فاموتیدین و …
- داروهایی مثل بیسموت و سوکرالفیت
اگر زخم معده درمان نشود، چه اتفاقی میافتد؟
اگر زخم بهبود نیابد، ممکن است منجر به ایجاد خطرات جدی برای شما شود. آنمی یا کمخونی، یکی از این خطرات است. درواقع ممکن است زخم شما به آهستگی خونریزی داشته باشد. در این صورت اگر احساس خستگی، رنگپریدگی، وجود خون در مدفوع، سرگیجه، سردردهای ملایم و کوتاهی در تنفس را تجربه کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. همچنین ممکن است برخی زخمها خونریزیهای شدیدی داشته باشند. درصورتی که درمانها در شما پاسخ نداد یا شرایط حادی داشتید، ممکن است پزشکتان روشهای دیگری مثل جراحی را توصیه کند.
سؤالات متداول بیماران درباره زخم معده
آیا زخم معده خطرناک است؟
در اغلب موارد، زخم معده با درمانهای مناسب قابل کنترل است؛ اما در صورت بیتوجهی به درمان، میتواند باعث عوارضی مانند خونریزی، سوراخ شدن معده یا انسداد شود.
آیا رژیم غذایی خاصی باید رعایت شود؟
بله، توصیه میشود از خوردن غذاهای تند، چرب، اسیدی، نوشیدنیهای کافئیندار، الکل و سیگار پرهیز کنید. استفاده از غذاهای سبک، پخته و کمادویه به بهبود کمک میکند.
آیا زخم معده عود میکند؟
اگر علت زخم به طور کامل برطرف نشود (مثلاً اگر میکروب معده به طور کامل درمان نشود یا سبک زندگی اصلاح نشود)، احتمال عود وجود دارد.
آیا استرس باعث زخم معده میشود؟
استرس به تنهایی علت اصلی زخم معده نیست، اما میتواند شدت علائم را افزایش دهد و روند بهبودی را کند کند.
آیا زخم معده در کودکان هم دیده میشود؟
بله، گرچه شیوع آن در کودکان کمتر از بزرگسالان است، اما در مواردی بهویژه در اثر مصرف داروهای خاص یا عوامل عفونی ممکن است ایجاد شود.
تجربه بیماران
سارا – ۳۸ ساله «من حدود ۶ ماه پیش دچار درد شدیدی در ناحیه معده میشدم که اول فکر میکردم از استرسه. اما وقتی سوزش و تهوع هم اضافه شد، رفتم دکتر. با انجام آندوسکوپی مشخص شد زخم معده دارم و به میکروب هلیکوباکتر هم آلودهام. یه دوره داروی ترکیبی برام تجویز کردن؛ آموکسیسیلین، کلاریترومایسین و پنتوپرازول. اوایل خیلی اذیت میشدم ولی بعد از حدود ۴ هفته، واقعاً حالم بهتر شد. الان ۶ ماه گذشته و با رعایت رژیم غذایی و پرهیز از خوردن غذاهای تند، دیگه هیچ مشکلی ندارم.»
حمید – ۵۲ ساله «من سالهاست ایبوپروفن برای درد زانو مصرف میکردم و هیچ وقت فکر نمیکردم ممکنه باعث زخم معده بشه. یه مدت احساس سیری مداوم و دردهای مبهم داشتم، تا اینکه یه شب دچار خونریزی گوارشی شدم و رفتم بیمارستان. گفتن زخم معدهات خونریزی کرده. داروهامو عوض کردن و گفتن دیگه نباید بدون محافظ معده، داروهای ضدالتهاب بخورم. الان که دارم دقیق داروهامو میخورم و رژیمم رو رعایت میکنم، احساس سبکی دارم و دوباره انرژی برگشته.»
نرگس – ۲۷ ساله «من همیشه فکر میکردم معدهام حساسه. غذاهای ترش و تند که میخوردم، حالت تهوع میگرفتم و یه درد عجیبی وسط شکمم حس میکردم. وقتی رفتم دکتر، با یه آزمایش خون ساده و تست تنفسی، گفتن به میکروب معده مبتلا هستم. یه دوره ۱۴ روزه آنتیبیوتیک خوردم، واقعاً سخت بود چون حالت تهوعم بدتر شده بود. ولی بعد از اون یه عالمه سبکزندگیام رو تغییر دادم. الان دیگه مثل قبل اذیت نمیشم و مهمتر از همه یاد گرفتم استرسمو کنترل کنم.»
مهدی – ۴۵ ساله «من زخم معده رو پشت گوش انداختم چون فکر میکردم خودش خوب میشه. اولش فقط یه کم سوزش بود ولی بعد از چند ماه، دیگه شبها از خواب بیدار میشدم از شدت درد. رفتم دکتر، آندوسکوپی کردن و گفتن زخمت عمیق شده. نزدیک بود کارم به جراحی بکشه. خوشبختانه با داروها و رعایت کامل رژیم غذایی، بعد از حدود ۸ هفته شرایط خیلی بهتر شد. الان هر کسی بگه معدهاش درد میکنه، اولین توصیهام اینه که زودتر پیگیر بشه چون واقعاً بیتوجهی خطرناکه.»
نتیجهگیری
زخم معده یک بیماری شایع ولی قابل درمان است. در صورت تشخیص بهموقع و پایبندی به برنامه درمانی تجویز شده توسط پزشک، اغلب بیماران میتوانند به بهبودی کامل دست یابند. مدت زمان بهبود بستگی به شدت و علت زخم دارد، ولی عموماً بین ۴ تا ۸ هفته به طول میانجامد.
نقش سبک زندگی، تغذیه مناسب، دوری از استرس و مصرف صحیح داروها در تسریع روند بهبودی بسیار مهم است. در نهایت، آگاهی بیماران نسبت به علائم هشداردهنده و پیگیریهای منظم پزشکی، کلید اصلی کنترل و درمان مؤثر زخم معده به شمار میرود.
منابع
Diagnostic and Treatment Approaches for Refractory Peptic Ulcers

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.