شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

درمان روده تحریک پذیر در طب سنتی

دسته بندی :گوارش, مکمل و ویتامین ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ دکتر صدف عبدیان 2163 مشاهده
درمان روده تحریک‌پذیر در طب سنتی

سندرم روده تحریک‌پذیر یا IBS، اختلالیست که در اثر ایجاد اشکال ارتباطی بین مغز و دستگاه گوارش شروع می‌شود. این اختلال منجر به ایجاد علائمی مثل اسهال، یبوست یا ترکیبی از این دو در کنار ایجاد نفخ و درد شکمی می‌شود. استرس یکی از مهمترین عوامل شروع‌کننده علائم IBS است. این اختلال درمانی ندارد اما با انجام برخی اقدامات، می‌توانید علائمتان را بسیار بهبود بخشید.

از جمله گیاهانی که در بهبود علائم شما موثرند، گیاهانی مثل کنگرفرنگی، آلوئه‌ورا، زردچوبه، گل راعی (علف چای)، نعنافلفلی و چندین گیاه دیگر می‌باشند.

بهترین مکمل گیاهی برای بهبود علائم IBS در شما، مکمل لیپومان است. لیپومان حاوی 600 میلیگرم عصاره برگ کنگرفرنگی است و در کاهش درد شکمی، نفخ، اسهال و یبوست اثرگذار است. همچنین انجام اقداماتی برای کنترل استرس و کاهش علائم IBS مثل یوگا، مدیتیشن، پیاده‌روی، استفاده از پد گرم‌کن، ماساژ شکم و مصرف مکمل کالمگ، در آرام‌سازی اعصاب و بهبود علائمتان موثرند.

سندرم روده تحریک‌پذیر چیست؟

سندرم روده تحریک‌پذیر یا IBS اختلالیست که منجر به ایجاد مشکلات گوارشی از جمله نفخ، درد شکمی، اسهال، یبوست یا ترکیبی از این دو می‌شود. این اختلال خصوصا در کودکان و نوجوانان نیز شایع است و استرس یکی از عوامل محرک شروع علائم آن است. علت ایجاد این اختلال هنوز ناشناخته است اما به نظر می‌رسد ترکیبی از عوامل ژنتیکی، روانی، عدم تعادل میکروبیوتای روده، ابتلا به عفونت و … در ایجاد این اختلال اثرگذارند.

چگونه می‌توان سندرم روده تحریک‌پذیر را بهبود بخشید؟

ترکیبی از تغییر در سبک تغذیه و زندگی در کنار مصرف برخی مکمل‌ها و روان – درمانی می‌تواند در بهبود علائم شما موثر باشد.

از جمله گیاهانی که در بهبود علائم IBS موثرند شامل:

  1. کنگرفرنگی: براساس مطالعات انجام‌گرفته، کنگرفرنگی در بهبود علائم IBS و بهبود هضم غذا موثر است. درواقع این گیاه منجر به افزایش کیفیت زندگی شما با کاهش علائمی مثل یبوست یا اسهال مزمن در کنار بهبود هضم غذا همراه است. در مطالعات این گیاه حتی از داروهای رایجی که برای کنترل علائم IBS تجویز می‌شدند، بهتر عمل کرده است و برای بیماران قابل‌تحمل‌تر بود. بهترین مکمل حاوی عصاره برگ کنگرفرنگی در ایران برای بهبود علائم IBS، لیپومان است. لیپومان حاوی 600 میلیگرم عصاره برگ کنگرفرنگی است و شما می‌توانید روزانه 2 الی 3 کپسول را همراه با غذا و به مدت 1 الی 3 ماه برای بهبود علائم IBS خود استفاده نمایید.
    لیپومانخرید
  2. زعفران: زعفران گیاهی ارزشمند می‌باشد که سالیان زیادی به عنوان یک گیاه ضد اسپاسم‌های عضلانی، کاهنده اضطراب و افسردگی و ضدالتهاب شناخته می‌شد. در یک مطالعه بر روی 66 بیمار مبتلا به IBS، مشخص شد زعفران به اندازه مصرف فلوکستین، منجر به بهبود علائم IBS در طول 6 هفته شد. این اثرات زعفران به دلیل خواص ضد افسردگی و ضد اضطرابی آن می‌باشد و می‌تواند در بهبود علائم IBS شما موثر باشد.
  3. آلوئه‌ورا: آلوئه‌ورا خصوصا در کسانی که IBS همراه با یبوست دارند بیشتر تجویز می‌شود. درواقع به نظر می‌رسد این گیاه در بهبود یبوست و دفع آسان در موارد یبوست نقش دارد.
  4. زردچوبه: زردچوبه به طور سنتی در ایران، برای بهبود هضم غذا، کاهش درد شکمی و نفخ مورد استفاده قرار می‌گرفت. در یک مطالعه بر روی بیماران مبتلا به IBS، پس از تجویز مکمل حاوی عصاره زردچوبه به مدت 8 هفته، بهبود قابل‌توجهی در علائم مشاهده شد. این اثرات زردچوبه به دلیل خواص آنتی‌باکتریال، ضدالتهابی و ضد اسپاسم زردچوبه است.
  5. گل راعی: گل راعی در واقع به طور رایج برای بهبود علائم افسردگی تجویز می‌شود. در یک مطالعه مشخص شد به دلیل آن که گل راعی در بهبود اختلالات اعصاب و القای حس آرامش نقش دارد، می‌تواند در بهبود علائم IBS مفید باشد.
  6. نعنا فلفلی: نعنا فلفلی گیاهی است که بیشتر از سایر گیاهان، در طب سنتی برای بهبود اختلالات گوارشی استفاده و دارای شواهد علمی بیشتری است. در یک مطالعه مشخص شد تجویز روغن نعنا فلفلی به شکل کپسول برای 1 ماه، منجر به بهبود قابل‌توجه علائم نسبت به گروهی بود که هیچ دارویی مصرف نکردند. روغن نعنا فلفلی به طور موثری در کاهش درد شکمی موثر است و عوارض خفیف و گذرایی دارد. روغن نعنا فلفلی درواقع در کاهش تحرک معده، اثرات ضد اسپاسمی، خواص آنتی‌باکتریال و ضد التهابی نقش دارد و یک ترکیب بی‌خطر برای بهبود علائم IBS است.
  7. پسیلیوم: پسیلیوم عمدتا یک فیبر غذایی برای تسکین علائم یبوست در اختلال IBS کاربرد دارد. درواقع پسیلیوم بیشتر برای رفع حالت یبوست و دفع آسان‌تر کاربرد دارد و در کاهش درد شکمی خیلی موثر نمی‌باشد.
  8. کارمینت: کارمینت ترکیبی از سه گیاه نعنا، بادرنجبویه و گشنیز است. در یک مطالعه بر روی بیماران مبتلا به IBS مصرف ترکیب کارمینت در کاهش شدت درد شکم و بهبود اسپاسم‌های شکمی، کاهش نفخ و القای اثرات آرام‌بخشی نقش بسیار مثبتی نشان داد.

سایر روش‌های تسکین علائم IBS در طب سنتی چیست؟

  1. مکمل کالمگ استفاده کنید: کالمگ مکملی حاوی پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات است. این مکمل در کنترل و آرام‌سازی اعصاب شما و به دنبال آن کاهش اضطرابتان موثر است و می‌تواند در کنترل علائم IBS در شما موثر باشد.
    کالمگ سیترات | مکمل حاوی پتاسیم و منیزیم به شکل سیتراتخرید
  2. از گرما استفاده کنید: درواقع اعمال گرما با کاهش اسپاسم‌های شکمی و شل‌کردن عضلات، می‌تواند در کنترل علائم IBS در شما موثر باشد. این اعمال گرما می‌تواند با استفاده از یک پد گرمایشی، حمام آب گرم و یا استفاده از یک بطری آب گرم باشد.
  3. شکمتان را ماساژ ملایم دهید: شواهد حاکی از آن است که ماساژ ملایم شکم می‌تواند در تسکین درد و القای احساس آرامش در شما موثر باشد. شما می‌توانید با دست‌هایتان به شکل دایره‌ای شکمتان را ماساژ دهید. ملایم‌بودن ماساژ بسیار مهم است؛ زیرا فشار شدید خود باعث بدترشدن درد می‌شود.
  4. از مواردی که منجر به تحریک علائم IBS می‌شود دوری کنید: براساس یک مطالعه در سال 2022 مشخص شد داشتن رژیم غذایی شامل: الکل، کافئین، غذاهای پرادویه، کم‌آبی بدن، گلوتن، شکلات، سیر، پیاز، هندوانه، برخی لبنیات مثل شیر، نوشیدنی‌های حاوی شیرین‌کننده مصنوعی و … علائم IBS را تحریک و تشدید می‌کنند.
  5. سعی کنید غذایتان را آرام و آهسته بجویید.
  6. از مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای اعصاب خودداری کنید. برخی از این داروها علائم IBS را تحریک می‌کنند.
  7. آرام آرام فیبرهای محلول را به برنامه غذاییتان اضافه کنید: فیبرهای غذایی محلول مثل جو، نخود، سیب، لوبیا و مرکبات می‌باشند.
  8. سعی کنید در هفته 150 دقیقه ورزش کنید: می‌توانید 30 دقیقه در روز و برای 5 روز در هفته، پیاده‌روی سریع و ورزش‌هایی که عضلات شما را درگیر می‌کنند، داشته باشید. این فعالیت فیزیکی به بهبود خستگی و کمبود انرژی شما کمک می‌کند.

منابع

Herbal Medicines for the Management of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review – PMC (nih.gov)

Therapeutic effects of saffron (Crocus sativus) versus fluoxetine on Irritable Bowel Syndrome: A double-blind randomized clinical trial – ScienceDirect

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من دکتر صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون به عنوان مدیر مدیکال و تحقیق و توسعه در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +