خطرناک ترین بیماری خود ایمنی چیست؟ معرفی انواع بیماری خودایمنی
بیماری خودایمنی (Autoimmune disease) زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن سلولهای خودی را از سلولهای بیگانه تشخیص نمیدهد؛ درنتیجه سیستم ایمنی بدن به سلولها و اندامهای بدن حمله میکند. بیماریهای خودایمنی علت مشخص و قطعی ندارد اما عواملی مانند ژنتیک و عوامل محیطی (استرس، مصرف برخی از داروها، قرار گرفتن در مجاورت مواد شیمیایی، التهاب) شرایط را برای ایجاد بیماری خودایمنی فراهم میکنند. به علاوه، بیماری گریوز، میوکاردیت سلولهای ژانت، گرانولوماتوز وگنر و بیماری آدیسون از جمله خطرناک ترین بیماری خود ایمنی هستند که در ادامه مطلب به معرفی آنها میپردازیم.
بیماری خودایمنی گریوز؛ یکی از شایعترین علل پرکاری تیروئید
بیماری گریوز (Graves-Basedow disease) خطرناک ترین بیماری خود ایمنی است که به دلیل حمله سیستم ایمنی به غده تیروئید ایجاد میشود. این بیماری باعث افزایش ترشح هورمونهای تیروئید میشود؛ از آنجایی که غده تیروئید نقش مهمی در متابولیسم بدن دارد، اختلال در عملکرد آن باعث بروز عوارض در قسمتهای دیگر بدن میشود. همچنین بیماری گریوز یکی از شایعترین دلیل پرکاری تیروئید بوده؛ بهگونهای که ۶۰ تا ۸۰ درصد علت پرکاری تیروئید، بیماری گریوز است. بهعلاوه، این بیماری در زنان زیر ۴۰ سال شایع بوده و معمولا همراه با اگزوفتالمی (بیرون زدن چشم از حدقه) است.
ضربان قلب سریع و نامنظم، خستگی، کاهش وزن با وجود اشتها، لرزش دستها و ضعف عضلانی، بزرگشدن غده تیروئید (گواتر)، ضخیم و قرمز شدن ساق پا، مشکلات خواب، عرق کردن، تغییر در چرخههای قاعدگی و کاهش میل جنسی از علائم بیماری گریوز است که برای تشخیص بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. همچنین برای تهیه و اطلاع از داروهای انواع بیماریهای خودایمنی معمولا لیستی در سایتهای مراکز پخش دارو همانند لیست داروهای ام اس وجود دارد که میتوانید از طریق آن به اطلاعات مورد نظر خود برسید.
بیماری خودایمنی میوکاردیت سلولهای ژانت؛ التهاب لایه عضلانی قلب
بیماری میوکاردیت، التهاب لایه عضلانی قلب است که در این بیماری قلب بزرگ و ضعیف میشود. این بیماری در هر سنی دیده شده و حتی در افراد ورزشکار و جوان شیوع بالاتری دارد. تنگی نفس هنگام فعالیت سنگین یا ورزش از شایعترین علامت این بیماری است؛ تنگی نفس شبانه، در این بیماری به حدی بوده که بیمار مجبور است برای نفس کشیدن از خواب بلند شده و بنشیند. علاوهبر تنگی نفس، خستگی مزمن، احساس درد یا فشار در قفسه سینه و ورم پا از علائم بیماری میوکاردیت سلولهای ژانت است.
میوکاردیت سلولهای ژانت یکی از خطرناک ترین بیماریهای خودایمنی است؛ زیرا سومین علت مرگ ناگهانی در کودکان و بزرگسالان محسوب میشود. بهعلاوه برای تشخیص این بیماری و تجویز دارو حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. همچنین برای تهیه دارو تجویز شده توسط پزشک یا خرید داروهای بیماری میوکاردیت و سایر بیماریهای خودایمنی برای داروخانهتان، حتما آن را از شرکت پخش دارویی معتبر تهیه کنید.
گرانولوماتوز وگنر؛ بیماری خودایمنی نادر اما خطرناک
گرانولوماتوز وگنر یا واسکولیت وگنر (گرانولوماتوز همراه با پلی آنژئیت) بیماری خودایمنی نادر اما خطرناکی با علل ناشناخته است که رگهای کوچک و متوسط بدن، دستگاه تنفس فوقانی، ریهها و کلیهها را درگیر میکند. در این بیماری عروق خونی ملتهب میشوند و علائم عمومی این بیماری شامل خستگی، درد مفاصل و کاهش وزن است. علائم تنفسی این بیماری شامل سینوزیت مزمن، احتقان بینی، خونریزی بینی بوده که در نهایت منجربه سرفه، تنگی نفس و درد قفسه سینه میشود. بهعلاوه، درگیری کلیوی در این بیماری باعث وجود خون در ادرار، پروتئینوری و اختلال در عملکرد کلیه میشود. علت خطرناک بودن این بیماری التهابی بوده که نتیجه آن کاهش یا توقف جریان خون به اندامهای بدن است.
بیماری خودایمنی آدیسون؛ تخریب غدد فوق کلیه
بیماری آدیسون یکی از انواع بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیوی حمله کرده و باعث تخریب این غدد میشود. علاوهبر مشکلات خودایمنی بدن، این بیماری به علل دیگری مانند عفونت، سرطان یا عوارض جانبی بعضی از داروها نیز میتواند به وجود بیاید. بیماری آدیسون درواقع نوعی اختلال هورمونی است که در آن غدد فوق کلیه به اندازه کافی هورمون کورتیزول و آلدوسترون تولید نمیکنند.
خستگی شدید، علائم گوارشی مانند تهوع و استفراغ، کاهش وزن، تیره شدن رنگ پوست و فشار خون پایین (در حد غش کردن)، کاهش قند خون، اسپاسم عضلانی، تحریکپذیری و بیقراری، دردهای مفصلی و عضلانی، افسردگی، ریزش مو، اختلال عملکرد جنسی در زنان از علائم بیماری آدیسون است. همچنین این بیماری نادر میتواند زنان در مردان را در گروه سنیهای مختلف درگیر کند. برای درمان این بیماری پزشک متخصص داروهایی را برای تعادل در ترشح هورمونهای غدد فوق کلیه تجویز میکنند.
برای تشخیص بیماری خودایمنی و تجویز دارو به پزشک متخصص مراجعه کنید
بیماریهایی مانند بیماری گریوز، میوکاردیت سلولهای ژانت، گرانولوماتوز وگنر (واسکولیت وگنر) و بیماری آدیسون ازجمله خطرناکترین بیماریهای خودایمنی هستند که باید برای کنترل کردن و درمان آنها در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد. اگر برای شما سوال شده که آیا بیماری خود ایمنی کشنده است؟ میگوییم در اکثر موارد بیماریهای خودایمنی کشنده نیست؛ فرد مبتلایی که تحت نظر پزشک متخصص است مانند افراد عادی به زندگی خود ادامه میدهد.
مطالب زیر را حتما بخوانید:
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.
- چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
- چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
- چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
عالی است
موفق باشید