خار مریم برای چی خوبه؟

خار مریم (Silybum marianum) یک گیاه گلدار از خانوادهای به نام “ماریگولد” میباشد. این گیاه که به نامهای “خار مریم مقدس” یا “خار مقدس” نیز شناخته میشود، در کشورهای حوزه مدیترانه رشد میکند و از آن برای درمان برخی بیماریها استفاده میشود.
شاید برای شما سوال شود که خار مریم برای چی خوبه؟ باید بگویم خار مریم حاوی ترکیباتی است که میتواند در سلامت پوست، کبد و استخوانهای شما نقش داشته باشد و به کاهش وزن کمک کند. همچنین برخی مطالعات از اثرات آن در پیشگیری از مقاومت به انسولین، حکایت دارند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات این موارد لازم است. ماده فعال در خار مریم سیلیمارین میباشد. پزشکان عمدتاً از این گیاه برای درمان مشکلات کبدی استفاده میکنند، اما برخی معتقدند که این گیاه میتواند کلسترول را کاهش دهد و به مدیریت دیابت نوع 2 کمک کند.
در این مقاله، به بررسی فواید گیاه خارمریم میپردازم. با من همراه باشید.
عرق خار مریم برای چی خوبه؟
شما میتوانید از قسمتهای مختلف گیاه خار مریم برای درمان مشکلات مختلف استفاده کنید. این گیاه به صورت عرق خار مریم چای و مکمل مصرف میشود و گاهی آن را به کرمهای پوستی اضافه میکنند. رایجترین استفاده از خار مریم برای درمان مشکلات کبدی است. برخی معتقدند که این گیاه میتواند در درمان موارد زیر مفید باشد:
- سیروز کبدی
- زردی
- هپاتیت
- اختلالات کیسه صفرا
دیگر فواید احتمالی خار مریم شامل محافظت از سلامت قلب از طریق کاهش سطح کلسترول و کمک به مدیریت دیابت نوع 2 میباشد.
خار مریم برای چی خوبه؟
1- پشتیبانی از سلامت کبد
مطالعات نشان دادند که خار مریم میتواند به بهبود آسیب کبدی ناشی از رژیم غذایی کمک کند. اگر چه مطالعات بیشتر در فاز حیوانی انجام شده، اما محققان معتقدند که این گیاه ممکن است از طریق خاصیت آنتیاکسیدانی خود، با کاهش تولید رادیکالهای آزاد، اثرسمزدایی داشته باشد. با این حال، تا زمانی که مطالعات بیشتری انجام نشود، پزشکان استفاده از خار مریم را به عنوان درمان اصلی مشکلات کبدی توصیه نمیکنند، اما خار مریم میتواند به عنوان درمان مکمل مفید باشد.
2- پشتیبانی از سلامت پوست
خار مریم میتواند به بهبود سلامت پوست کمک کند. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که این گیاه به بهبود شرایط التهابی پوست در موشها کمک کرده است. در مطالعات دیگر، مشخص شده که خار مریم دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد پیری برای سلولهای پوست انسان در محیط آزمایشگاهی است. مطالعهای در سال 2019 نشان داد که ترکیبات موجود در خار مریم ممکن است از آسیبهای ناشی از تابش آفتاب محافظت کرده و روند پیری پوست را کند کنند.
با این حال، برای شناسایی دقیق فواید این گیاه برای پوست انسان، تحقیقات بیشتری لازم است.
3- کاهش کلسترول خون
کلسترول بالا میتواند منجر به مشکلات قلبی و افزایش خطر سکته مغزی شود. برخی تحقیقات نشان دادهاند که خار مریم را میتوان به عنوان داروی گیاهی برای چربی خون در نظر گرفت و اثرات آن را بر سطح کلسترول خون مشاهده کرد.
مطالعات نشان دادند که مصرف خار مریم ممکن است در کاهش سطح کلسترول مؤثر باشد.
4- کمک به کاهش وزن
تحقیقات اولیه در سال 2016 نشان داد که خار مریم میتواند برای کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند، مفید باشد. با این حال، نیاز به تحقیقات بیشتر برای تأیید اثرات خار مریم در کاهش وزن در انسانها وجود دارد.
5- کاهش مقاومت به انسولین
مطالعهای در سال 2016 نشان داد که عصاره خار مریم به کاهش مقاومت به انسولین در موشها کمک میکند. در یک بررسی دیگر در سال 2020، تحقیقات نشان داد که سیلیمارین ممکن است برای درمان مقاومت به انسولین مفید باشد، به ویژه در افراد مبتلا به چاقی و دیابت نوع 2.
6- اثرات ضد سرطان
خار مریم ممکن است به جلوگیری از گسترش برخی از انواع سرطان کمک کند. تحقیقات آزمایشگاهی نشان دادهاند که خار مریم میتواند رشد سلولها و تومورهای سرطانی را کند کرده و شاید اثرات شیمیدرمانی را تقویت کند. این اثرات به ویژه در سرطانهایی مانند سرطان پروستات، سینه، رحم، لوسمی، پوست و کولورکتال مشاهده شده است.
7- حمایت از سلامت استخوانها
خار مریم احتمالا میتواند نقشی اساسی در پشتیبانی از سلامت استخوانها ایفا کند. مطالعهای در سال 2013 نشان داد که این گیاه به پیشگیری از تحلیل استخوان کمک میکند، بهویژه در موشهایی که تخمدانهایشان برداشته شده و دچار کمبود استروژن بودند. با این حال، اثرات آن بر تحلیل استخوان ناشی از دلایل دیگر هنوز نامشخص است و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.
8- تقویت سیستم ایمنی
خار مریم میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند و به بدن در مبارزه با عفونتها و کاهش التهاب مزمن کمک کند.
9- بهبود علائم آسم آلرژیک
مطالعات روی موشها نشان داده که سیلیمارین، ترکیب فعال خار مریم، میتواند التهاب مجاری تنفسی را کم کند و به کنترل علائم آسم از طریق تنظیم پاسخهای ایمنی کمک کند.
بااینحال، برای تأیید تأثیر سیلیمارین بر آسم در انسان، تحقیقات بیشتری لازم است.
آیا خار مریم عوارض دارد؟
طبق گزارش NIH، مکملهای خار مریم اغلب عوارض جانبی زیادی ندارند. اما در برخی موارد ممکن است عوارضی مانند:
- اثر ملینی
- حالت تهوع
- سوزش معده
- دل درد
- واکنشهای آلرژیک خفیف در دوزهای بالا
توجه کنید که مصرف زیاد این گیاه میتواند مشکل ساز باشد. بهتر است از مکمل های این گیاه که دوز مشخصی دارند استفاده کنید زیرا در دمنوش و عرق این گیاه دوز مشخصی وجود ندارد و ممکن است برای شما عوارضی داشته باشد.
سوالات متداول
خار مریم چه تأثیری بر سلامت کبد دارد؟
خار مریم حاوی سیلیمارین است که با خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود میتواند به محافظت از کبد، بهبود عملکرد آن و کاهش آسیبهای ناشی از بیماریهای کبدی کمک کند.
آیا خار مریم به کاهش قند خون و دیابت کمک میکند؟
برخی تحقیقات نشان دادهاند که سیلیمارین موجود در خار مریم ممکن است مقاومت به انسولین را کاهش داده و به کنترل بهتر قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
آیا مصرف خار مریم عوارض جانبی دارد؟
خار مریم معمولاً بیخطر است، اما در برخی افراد ممکن است باعث عوارضی مانند دلدرد، تهوع، اسهال یا واکنشهای آلرژیک خفیف شود، بنابراین حتما قبل از مصرف این گیاه مشورت با پزشک توصیه میشود.
نتیجه گیری
خار مریم، گیاهی با خواص درمانی زیادی است که دارای ترکیب فعالی به نام سیلیمارین میباشد. این گیاه برای درمان مشکلات کبدی، مانند سیروز، هپاتیت و زردی، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین براساس مطالعات، خار مریم به عنوان یک داروی گیاهی برای چربی خون، کنترلکننده قند خون در بیماران دیابتی، کاهندهی التهابهای پوستی و بهبود سلامت استخوانها شناخته میشود.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که خار مریم میتواند به بهبود عملکرد کبد و حتی جلوگیری از بیماریهای کبدی کمک کند.این گیاه همچنین خواص آنتیاکسیدانی دارد که به کاهش آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد در بدن کمک میکند و همچنین در بهبود آسم آلرژیک تاثیرگذارمیباشد. برای تایید قطعی این مزایا در انسان باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد. اگرچه مصرف خار مریم بهطور کلی بیخطر است، اما در برخی افراد ممکن است عوارضی مانند تهوع، دلدرد یا واکنشهای آلرژیک ایجاد کند.در هر صورت قبل از مصرف این گیاه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
منابع
- Achufusi, T. G. O.,et al. (2021). Milk thistle.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/ - Abenavoli, L.,et al. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future [Abstract].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545 - Becker-Schiebe, M.,et al. (2011). Topical use of a silymarin-based preparation to prevent radiodermatitis: Results of a prospective study in breast cancer patients.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21786113/

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.