شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

ترک سیگار با نمک چگونه است؟

دسته بندی :سیگار و دخانیات ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ دکتر سحر حسینی 418 مشاهده
ترک سیگار با نمک

اگر تصمیم گرفته‌اید سیگار را ترک کنید گزینه‌های متعددی وجود دارند که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. واقعیت این است که ترک سیگار یکی از سخت‌ترین عادت‌هاست. نیکوتین هم از نظر جسمی و هم از نظر روانی وابستگی شدیدی ایجاد می‌کند، و همین موضوع باعث می‌شود بسیاری از افراد در این مسیر دچار چالش شوند. با این حال، نباید فراموش کنید که اراده‌ی قوی، حمایت اطرافیان، و استفاده از درمان کمکی مثل درمان جایگزین نیکوتین یا داروهای تجویزی، می‌توانند احتمال موفقیت شما را بسیار افزایش دهند.

ممکن است در مسیر ترک سیگار، چندین بار دچار لغزش شوید؛ اما باید بگویم اشکالی ندارد و طبیعی است. شما می‌توانید با پشتکار، دو مرتبه به سمت یک زندگی سالم و بدون وابستگی به سیگار حرکت کنید. متاسفانه در بین عموم مردم، خرافات زیادی در رابطه با روش‌های ترک سیگار وجود دارد. برخی از افراد معتقدند ترک سیگار با نمک به روند کنار گذاشتن سیگار کمک می‌کند. این گفته هیچگونه پشتوانه‌ی علمی ندارد و ممکن است خطراتی را برای شما به دنبال داشته باشد.

در ادامه به بررسی با من همراه باشید تا به بررسی انواع روش های ترک سیگار بپردازیم و نظریه‌ی ترک سیگار با نمک را صحت سنجی کنیم.

درمان‌های جایگزین نیکوتین (NRT) چیست؟

درمان جایگزین نیکوتین (NRT) شامل محصولاتی است که می‌توانند به شما در کنترل میل به نیکوتین و علائم ترک کمک کنند. این محصولات در اشکال مختلفیوجود دارند از جمله:

  • چسب‌های ترنس‌درمال
  • آدامس نیکوتین
  • اسپری بینی
  • استنشاقی
  • قرص‌های زیرزبانی

برخی از این محصولات، مانند آدامس و چسب نیکوتین، بدون نسخه در دسترس هستند، در حالی که سایر محصولات، مانند زیرزبانی و استنشاقی‌ها، فقط با نسخه پزشک قابل تهیه‌اند. این دسته دوز کمتری از نیکوتین را به بدن شما وارد می‌کند تا بتوانید به تدریج و به‌طور کنترل‌شده‌ای بدن خود را از نیکوتین جدا کنید، که این فرآیند را برای شما راحت‌تر می‌سازد.

داروهای کمک کننده به ترک سیگار کدامند؟

داروهای خوراکی تجویزیمانند وارنیکلین و بوپروپیون می‌توانند به مدیریت میل به سیگار و علائم ترک کمک کنند. این داروها ممکن است گزینه خوبی برای شما باشند، به ویژه اگر درمان‌های جایگزین نیکوتین (NRT) در گذشته مؤثر نبوده‌اند. داروهایی که در ادامه ذکر می‌کنم، توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تأیید شده هستند.

1- وارنیکلین

وارنیکلین اولین داروی تجویزی است که به‌طور خاص برای کمک به ترک سیگار استفاده می‌شود این دارو با تحریک جزئی گیرنده‌های نیکوتین در مغز، اثرات لذت‌بخش سیگار کشیدن را کاهش داده و علائم ترک را کم می‌کند. تحقیقات معتبر نشان می‌دهند که وارنیکلین مؤثرترین درمان تک‌ دارویی برای وابستگی به تنباکو است.

2- بوپروپیون

بوپروپیون یک داروی ضدافسردگی است که به‌عنوان مهارکننده بازجذب دوپامین و نوراپی‌نفرین عمل می‌کند. این دارو می‌تواند میل به سیگار و علائم ترک را تسکین داده و اثرات لذت‌بخش نیکوتین را کاهش دهد، به‌طوری که احتمال بازگشت شما به سیگار کشیدن کاهش یابد.

3- نورتریپتیلین

در حالی که وارنیکلین و بوپروپیون برای ترک سیگار توسط FDA تأیید شده‌اند، نورتریپتیلین برای این منظور  off label استفاده می‌شود. این بدین معنی است که نورتریپتیلین برای کاربردهای خاصی توسط FDA تأیید شده است، اما برای ترک سیگار تأیید نشده است. با این حال، ممکن است این دارو گزینه‌ای باشد اگر سایر روش‌ها، از جمله داروهای دیگر، مؤثر واقع نشده‌اند.

راهکارهای شناختی-رفتاری برای ترک سیگار کدامند؟

تحقیقات معتبر نشان می‌دهند که ترکیب داروها با یک نوع مشاوره، مانند درمان، مؤثرترین روش برای ترک سیگار است. درمان‌های شناختی-رفتاری (CBT) به‌ ویژه می‌تواند به شما کمک کند تا جنبه‌های روانشناختی و رفتاری اعتیاد به نیکوتین را برطرف کنید.

یک درمانگر CBT می‌تواند به شما کمک کند تا افکار و رفتارهای غیرمفید مرتبط با سیگار کشیدن را شناسایی و تغییر دهید و همچنین به شما راهکارهای مثبت برای مقابله با میل به سیگار و سایر محرک‌ها ارائه دهد.

جایگزینی عادت، روشی کمک کننده به ادامه مسیر ترک سیگار!

جایگزینی عادت یعنی شما عادتی را به جای مصرف سیگار جایگزین کنید تا هنگام هوس سیگار دوباره به سمت سیگار نروید.

یکی از عادت‌های افرادی که سیگار می‌کشند عادت دست به دهان است که پس از ترک سیگارنیزمیل به انجام این کارهوس سیگار کشیدن را در افراد بیشتر می‌کند. برای کمک به این موضوع همواره با خود آدامس یا خوراکی های کوچکی داشته باشید که هنگام هوس سیگار آن‌هارا در دهان خود بگذارید. همچنین میتوانید از چوب دارچین استفاده کرده و ان را در دست بگیرید و به دهان برده و  استشمام کنید. تحقیقاتی نشان دادند که بوی دارچین در کمک به رفع میل به سیگار کمک کننده است.

ترک سیگار با نمک

آیا ترک سیگار با نمک امکان پذیر است؟

خیر. شاید این روش با هدف جایگزینی عادت باشد به این صورت که هر زمان شما میل به سیگار و هوس سیگار کشیدن داشتید، از نمک استفاده کنید اما این روش نه تنها کمک کننده نیست بلکه می‌تواند مضر هم باشد. زیرا مصرف نمک می‌تواند منجر به افزایش فشار خون شود همچنین افرادی که مدت زیادی سیگار مصرف می‌کنند در معرض افزایش فشار خون هستند این روش می‌توان فشار خون را بیشتر افزایش داده و خطرساز شود.

چه روش‌ های دیگری برای ترک سیگار در دسترس هستند؟

اگر به دنبال یک روش جایگزین برای ترک سیگار هستید، می‌توانید درمان‌هایی مانند طب سوزنی و هیپنوتراپی را امتحان کنید. شما می‌توانید این روش‌ها را به‌تنهایی یا همراه با درمان‌های معمولی استفاده کنید

1- هیپنوتراپی

هیپنوتراپی یک نوع درمان است که از هیپنوتیزم، یا حالت شبیه به خواب، برای کمک به شما در مقابله با بخش‌های آگاهانه و ناآگاهانه ذهن استفاده می‌کند.تحقیقات معتبر نشان می‌دهند که هیپنوتراپی بر اساس تحرکات بنیادی عمل می‌کند تا میل شما به سیگار کشیدن را کم کرده و اراده شما برای ترک را تقویت کند.

2- تحریک مغناطیسی ترانس‌کرانیال (TMS)

یک نوع درمان تحریک مغزی غیرتهاجمی است. این درمان شامل استفاده از پالس‌های الکترومغناطیسی است که سلول‌های عصبی را تحریک می‌کند.

اگرچه این روش نسبتاً جدید است، یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ نشان می‌دهد که TMS می‌تواند ابزار مفیدی برای ترک سیگار باشد، به‌ویژه برای مدیریت میل به سیگار.

3- سیگارهای الکترونیکی (E-Cigarettes)

برخی افراد برای کمک به ترک سیگارهای معمولی، به سیگارهای الکترونیکی روی می‌آورند. با این حال، هنوز مشخص نیست که این روش چقدر مؤثر است.

یک مرور سیستماتیک در سال ۲۰۲۲ نشان می‌دهد که سیگارهای الکترونیکی ممکن است در ترک سیگار مؤثرتر از NRT باشند. اما نویسندگان این مرور اشاره کردند که تحقیقات با کیفیت بالا بیشتری لازم است تا اثربخشی سیگارهای الکترونیکی به‌عنوان ابزاری برای ترک سیگار به‌طور کامل تایید شود.همچنین مصرف این سیگارها باید دوره ای و فقط برای  ترک سیگار باشد و استفاده مدام آن‌ها خطرساز است.

بهترین روش برای ترک سیگار چیست؟

انتخاب روش ترک سیگار به عوامل مختلفی وابسته است از جمله:

  • میزان وابستگی به نیکوتین: شدت وابستگی شما به نیکوتین می‌تواند نوع درمان مؤثر برای شما را تحت تأثیر قرار دهد. اگر فردی هستید که سیگار زیادی می‌کشید، ممکن است پزشک دوز بالاتری از درمان جایگزین نیکوتین (NRT) یا ترکیبی با دارو را پیشنهاد کند.
  • شرایط یا داروهای پزشکی: برخی از داروهای ترک سیگار می‌توانند با شرایط پزشکی یا داروهای دیگر تداخل داشته باشند. قبل از شروع درمان جایگزین نیکوتین یا دارو، حتماً با پزشک مشورت کنید.
  • انعطاف‌ پذیری: مسیری برای یک نفر مؤثر است، ممکن است برای نفر دیگر مؤثر نباشد. اگراز روشی که انتخاب کرده‌اید موفق به ترک نشدین ،نترسید و امیدتان را از دست ندهید و از روش دیگری استفاده کنید و مطمعن باشید قطعا موفق خواهید شد.بسیاری از افراد راه های مختلفی را امتحان کرده اند تا موفق شدند.

تجارب بیماران

رها، 36 ساله: “به مدت ۸ سال سیگار مصرف می‌کردم تصمیم گرفتم سیگار را ترک کنم ابتدا از سیگار الکترونیکی استفاده کردم و سپس با کمک آدامس نیکوتین و بعد از آن هم استفاده از ادامس بدون نیکوتین موفق به ترک کامل شدم زیرا مصرف سیگار الکترونیک نیز ضررات زیادی دارد و صرفا باید برای ترک سیگار استفاده شود. الان زندگی بهتری دارم انرژی بیشتری دارم و از بوی بد سیگار خبری نیست و بسیار خوشحالم.”

علی، 45 ساله: “مدت سه سال سیگار مصرف میکردم و تصمیم به ترک گرفتم پزشک برایم دارو تجویز کرد و بعد هم رفتاری جابگزین مصرف سیگار کردم چند ماه ابتدای ترک همیشه همراهم آدامس یا کمی خوراکی بود که هنگام هوس سیگار از آن ها استفاده میکردم. اگر چندبار شکست خوردید ناامید نشوید و برای سلامتی و حس خوب زندگی سالم بارها تلاش کنید.”

سوالات متداول

آیا سیگار کشیدن باعث کاهش وزن می‌شود؟

سیگار کشیدن بر روی متابولیسم اثرگذار است و ممکن است باعث افزایش یا کاهش وزن در افراد شود.

چقدر طول می کشد تا نیکوتین از بدن خارج شود؟

پاکسازی بدن از نیکوتین عموما بین 3 الی 5 روز طول میکشد. اما عوارض ترک آن ممکن است تا چند هفته طول بکشد.

آیا استفاده از پچ های نیکوتینی برای ترک سیگار موثر است؟

بله، شما می‌توانید هر زمان که میل به سیگار کشیدن داشتید، از آدامس یا پچ های نیکوتینی استفاده نمایید.

جمع بندی

به طور تقریبی، از هر 5 نفر، 1 نفر در اثر سیگار کشیدن در ایالات متحده در هر سال جان خود را از دست می‌دهد. ترک سیگار یکی از بزرگ‌ترین قدم‌هایی است که می‌توانید برای سلامت و رفاه خود بردارید. اگر برای ترک سیگار تلاش کرده‌اید و موفق نشده‌اید، ناامید نشوید. خیلی اوقات این موضوع اتفاق می‌افتد که قبل از موفق شدن چندین بار تلاش کنید. مهم‌ترین عامل در ترک سیگار، اراده قوی برای ترک و زندگی سالم می‌باشد. همچنین کمک گرفتن از پزشک داروها و سایر راه‌های گفته شده در این امر به شما کمک میکنند.

هشیار باشید که برای ترک سیگار در دام خرافاتی مثل ترک سیگار با نمک، ترک سیگار با دمنوش و … که بدون نظر پزشک یا داروساز توصیه می‌شود، نیفتید.

منابع

Hypnotherapy for smoking cessation

Varenicline for smoking cessation: A narrative review of efficacy, adverse effects, use in at-risk populations, and adherence

 Nicotine replacement therapy versus control for smoking cessation

 Electronic cigarettes for smoking cessation

دکتر سحر حسینی
دکتر سحر حسینی

سحر حسینی هستم داروساز فارغ التحصیل شده از دانشگاه آزاد اسلامی تهران با سابقه فعالیت در داروخانه و صنعت داروسازی. در حال حاضر در شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر مشغول به کار هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: