شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد؟

دسته بندی :گوارش ۶ شهریور ۱۴۰۳ دکتر مهرنوش گرشاسبی 5098 مشاهده
بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد؟

پولیپکتومی روشی برای برداشتن پولیپ از داخل روده بزرگ است. این روش نسبتاً غیر‌تهاجمی است و معمولاً همزمان با کولونوسکوپی انجام می‌شود. بسیاری از تومورهای روده بزرگ قبل از تبدیل شدن به تومور بدخیم (سرطانی) به صورت یک توده خوش‌خیم (غیر سرطانی) ایجاد می‌شوند.

برای تشخیص وجود پولیپ ابتدا کولونوسکوپی و در صورت شناسایی پولیپ، پولیپکتومی انجام و بافت برداشته می‌شود. بافت برای تعیین سرطانی، پیش‌سرطانی یا خوش‌خیم بودن توده‌ها بررسی می‌شود. این  عمل می‌تواند از سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.

پولیپ ها اغلب با هیچ علامتی همراه نیستند. با این حال پولیپ‌های بزرگتر ممکن است در شما باعث ایجاد موارد ذیل شوند:

  • خونریزی مقعدی
  • درد شکم
  • بی‌نظمی روده

پولیپکتومی به تسکین این علائم نیز کمک می‌کند. این روش در هر زمانی که پولیپ در حین کولونوسکوپی کشف شود لازم است.

روش عمل پولیپکتومی

پولیپکتومی معمولاً همزمان با کولونوسکوپی انجام می‌شود. کولونوسکوپی به طور معمول برای افراد بالای 50 سال برای بررسی هر گونه رشدی که می‌تواند نشان‌دهنده سرطان باشد ارائه می‌شود. در طول کولونوسکوپی یک کولونوسکوپ به رکتوم (راست روده) شما وارد می‌شود تا پزشک بتواند تمام بخش‌های روده بزرگ شما را ببیند. کولونوسکوپ یک لوله بلند، نازک و قابل انعطاف است که یک دوربین و منبع نور در انتهای آن قرار دارد. اگر پزشک در حین کولونوسکوپی پولیپ را کشف کند، معمولاً در همان زمان پولیپکتومی را انجام می‌دهد. روش‌های مختلفی برای انجام پولیپکتومی وجود دارد. اینکه پزشک چه راهی را انتخاب می‌کند به نوع پولیپ شما در روده بزرگ بستگی دارد.

آیا روش برداشت پولیپ‌ها بایکدیگر متفاوت است؟

برخی از پولیپ‌ها به دلیل اندازه یا مکان، از نظر فنی چالش برانگیزتر تلقی می‌شوند یا با افزایش خطر عوارض، مرتبط هستند. در این موارد می‌توان از روش‌های برداشت آندوسکوپی مخاط (EMR) یا تشریح آندوسکوپی زیر مخاطی (ESD) استفاده کرد.

 در روش  EMRپولیپ را تکه تکه برداشته می‌کنند که به آن برداشتن تکه‌ای می‌گویند. در ESD مایع در عمق ضایعه تزریق می‌شود و پولیپ به صورت یک تکه برداشته می‌شود. برای برخی از پولیپ‌های بزرگ‌تر که نمی‌توان در آندوسکوپی برداشت، ممکن است به جراحی روده نیاز باشد. هنگامی که پولیپ شما برداشته شد، برای آزمایش سرطانی بودن به آزمایشگاه آسیب‌شناسی فرستاده می‌شود. اعلام نتایج معمولاً یک هفته و گاهی اوقات ممکن است بیشتر طول بکشد.

نحوه آماده شدن برای پولیپکتومی

برای انجام کولونوسکوپی پزشکان شما نیاز دارند که روده بزرگ شما کاملاً شفاف و عاری از هرگونه انسداد بینایی باشد. به همین دلیل از شما خواسته می‌شود تا یک یا دو روز قبل از عمل، روده خود را به طور کامل تخلیه کنید. این کار ممکن است شامل استفاده از ملین‌ها، داشتن تنقیه ( تزریق مایعات به طور مستقیم به داخل رکتوم و روده بزرگ جهت آماده سازی روده برای معاینات و اعمال پزشکی) و خوردن یک رژیم غذایی شفاف باشد.

درست قبل از انجام پولیپکتومی، شما توسط یک متخصص بیهوشی ویزیت خواهید شد که بیهوشی را برای این عمل تجویز می‌کند. آنها از شما می‌پرسند که آیا قبلاً واکنش بدی به داروی بیهوشی داشته‌اید یا خیر. پس از آماده شدن و پوشیدن لباس بیمارستان از شما خواسته می‌شود که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت قفسه سینه خود بکشید. این روش را می‌توان نسبتاً سریع انجام داد. معمولاً بسته به مداخلات لازم بین 20 دقیقه تا 1 ساعت طول می کشد.

بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد؟

بهبودی شما بعد از برداشت پولیپ روده به طور کلی سریع است. عوارض جانبی جزئی مانند نفخ و گرفتگی عضلات معمولاً در عرض 24 ساعت برطرف می‌شوند. بهبودی کامل می‌تواند تا ۲ هفته طول بکشد.

پزشک دستورالعمل‌هایی را در مورد نحوه مراقبت از خود به شما می‌دهد. پس از پولیپکتومی، نباید تا 24 ساعت رانندگی کنید. همچنین بهتر است که از نوشیدنی‌ها و غذاهای خاصی که می‌توانند سیستم گوارشی شما را تحریک کنند، به مدت دو تا سه روز پس از عمل خودداری کنید. این موارد می‌تواند شامل چای، قهوه، سودا، الکل و غذاهای تند باشد.

بررسی موفقیت‌آمیز بودن پولیپکتومی و عدم ایجاد پولیپ اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل پزشک برای کولونوسکوپی بعدی شما نیز برنامه‌ریزی خواهد کرد.

بعد از برداشتن پولیپ روده چه باید کرد؟

عوارضی پولیپکتومی

خطرات پولیپکتومی می‌تواند شامل سوراخ شدن روده یا خونریزی رکتوم باشد. این خطرات در کولونوسکوپی نیز ممکن است رخ دهد. عوارض پس از برداشت پولیپ نادر است، اما در صورت داشتن هر یک از علائم زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تب یا لرز (ممکن است نشان دهنده عفونت باشد)
  • خونریزی شدید
  • درد شدید یا نفخ
  • استفراغ کردن
  • ضربان قلب نامنظم

نتیجه پولیپکتومی چیست؟

پولیپکتومی روشی غیر‌تهاجمی است، نتایج اغلب رضایت‌بخش است و تنها باعث ناراحتی خفیف می‌شود و در عرض ۲ هفته به طور کامل بهبود پیدا می‌کنید؛ با این حال بهبود نهایی شما با آنچه در نتیجه پولیپکتومی کشف می‌شود، تعیین خواهد شد.

دوره درمان بیشتر با توجه به خوش‌خیم بودن، پیش‌سرطانی بودن یا س

رطانی بودن پولیپ شما تعیین می‌شود. اگر پولیپ‌ها خوش‌خیم باشند به احتمال زیاد نیازی به درمان بیشتر ندارید. اگر پیش‌سرطانی باشند، شانس زیادی برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارید و اگر سرطانی باشند، سرطان روده بزرگ قابل درمان است. درمان سرطان و موفقیت آن به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله اینکه سرطان در چه مرحله‌ای است. در صورت مراجعه به موقع، پزشک برای تشکیل یک برنامه درمانی با شما همکاری خواهد کرد.

منابع

Long-term survival after treatment of malignant colonic polyps

Long-term follow-up of patients with malignant pedunculated colon polyps after colonoscopic polypectomy

دکتر مهرنوش گرشاسبی
دکتر مهرنوش گرشاسبی

دکتر گرشاسبی دکتری اگروتکنولوژی مهرنوش گرشاسبی هستم دکترای اگروتکنولوژی و مدرس و محقق گیاهان دارویی که به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوای مجموعه سمانیک فعالیت می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +