شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

چه زمانی یبوست خطرناک است؟

دسته بندی :گوارش ۲ فروردین ۱۴۰۴ دکتر مهرنوش گرشاسبی 386 مشاهده
چه زمانی یبوست خطرناک است؟

برای همه شما در یک مقطع زمانی اتفاق افتاده که نمی‌توانید اجابت مزاج داشته باشید، یا عمل دفع با درد همراه است. شما یبوست و ناراحت هستید. در بیشتر مواقع، با مراقبت از خود می‌توانید ظرف چند روز به حالت نرمال خود بازگردید. با این حال یبوست شدید زمانی که تب، استفراغ یا نفخ و درد شدید شکم نیز دارید، اورژانسی است. این مقاله زمانی که یبوست خطرناک است و نحوه تسکین علائم را شرح می‌دهد.

یبوست معمولاً یک مشکل موقتی است، اما در برخی شرایط می‌تواند نشانه‌ای از یک وضعیت جدی باشد. اگر یبوست همراه با علائمی مانند درد شدید شکم، نفخ، استفراغ، خونریزی مقعدی یا ناتوانی کامل در دفع مدفوع باشد، ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی فوری داشته باشد. یبوست شدید یا مزمن می‌تواند منجر به عوارضی مانند هموروئید، شقاق مقعدی، نهفتگی مدفوع و حتی پرولاپس رکتوم شود. بنابراین، آگاهی از علائم هشداردهنده و مراجعه سریع به پزشک در شرایط بحرانی بسیار ضروری است.

چه زمانی یبوست خطرناک است؟

به طور معمول، یبوست دلیلی نگران‌کننده نیست. اما یبوست مزمن نشانه آن است که مشکلی وجود دارد. برخی علائم نشان دهنده یبوست شدید است و نیاز به مراقبت‌های اورژانسی دارد. یبوست شدید معمولاً با خونریزی، تب، استفراغ یا درد شدید شکم همراه است. یبوست مزمن عبارت است از تکرار شدن مشکل یبوست در طول سه ماه یا بیشتر.

  1. عدم اجابت مزاج برای یک دوره طولانی: برخی افراد روزانه بیش از یک بار اجابت مزاج دارند، در حالی که برخی دیگر فقط چند بار در هفته اجابت مزاج دارند. بسته به فرد، هر دو حالت می‌توانند طبیعی باشند. یبوست زمانی است که کمتر از سه بار در هفته اجابت مزاج داشته باشید. سایر علائم یبوست مربوط به قوام مدفوع است که شامل مدفوع سخت، خشک همراه با دفع دردناک و در برخی مواقع احساس عدم تخلیه کامل است. تجربه این علائم یا عدم اجابت مزاج به مدت یک هفته از نشانه‌های یبوست شدید است.
  2. درد شکم: درد شکم می‌تواند همراه با یبوست به دلیل گیر افتادن گاز و مدفوع سفت باشد. ممکن است گرفتگی‌های جزئی معده یا دردهای شدید در سرتاسر شکم خود احساس کنید.
  3. نفخ: هر چه مدفوع طولانی‌تر در روده بزرگ شما بماند، باکتری‌های روده زمان بیشتری برای تخمیر آن دارند. به این ترتیب یبوست گاز را در شکم به دام می‌اندازد و باعث می‌شود احساس نفخ و سیری کنید. حتی ممکن است کمی تورم شکم داشته باشید.
  4. استفراغ کردن: مشکلات در قسمت تحتانی دستگاه گوارش می‌تواند باعث کاهش اشتها، حالت تهوع و استفراغ شود. استفراغ ممکن است به دلیل یبوست شدید یا یک بیماری گوارشی باشد.
  5. مشاهده خون در مدفوع: ممکن است به دلیل عوارضی مانند هموروئید (وریدهای متورم در قسمت پایین رکتوم (راست روده) و داخل یا خارج مقعد) یا شقاق مقعدی (ترک‌ها و پارگی‌های کوچک روی پوست اطراف مقعد) خونریزی مقعدی داشته باشید. خونریزی مقعدی همراه با یبوست نیز می‌تواند نشان دهنده وضعیتی مانند دیورتیکولیت (عفونت و التهاب زواید کیسه‌‌مانند بیرون زده از دیواره روده بزرگ) یا سرطان روده بزرگ باشد.
  6. تب: یبوست باعث تب نمی‌شود، بنابراین احتمالاً مشکل دیگری دارید. دیورتیکولیت و آپاندیسیت هم می‌توانند هم باعث یبوست و هم تب شوند. همچنین ممکن است تب ارتباطی با یبوست نداشته باشد.

عوارض یبوست شدید چیست؟

زور زدن و مدفوع سفت می‌تواند منجر به هموروئید و شقاق مقعدی شود. یبوست شدید می‌تواند منجر به نهفتگی مدفوع و افتادگی رکتوم شود.

  1. نهفتگی مدفوع: زمانی است که شما مقدار زیادی مدفوع سفت فشرده دارید که نمی‌توانید آن را دفع کنید. توده مدفوع راه عبور را مسدود و یبوست را بدتر می‌کند. گاهی اوقات، زمانی که مدفوع آبکی از اطراف توده نهفته نشت می‌کند، فرد مبتلا به یبوست شدید می‌تواند اسهال را نیز را تجربه کند. نهفتگی مدفوع درمان نشده می‌تواند منجر به سوراخ شدن روده، انسداد روده و زخم شود. همچنین می‌تواند باعث آسیب به سایر قسمت‌های بدن مانند مثانه یا فشرده‌سازی ساختارهای عصبی و عروقی شود.
  2. پرولاپس رکتوم: زمانی اتفاق می‌افتد که پوشش روده از دهانه مقعد به بیرون فشار می‌آورد. پس از اجابت مزاج، برآمدگی ممکن است به جای خود برگردد. اگر برای حرکت روده خود به زور زدن ادامه دهید یا مدفوع بسیار سفت داشته باشید، ممکن است مشکل شما بدتر شود.

چه زمانی یبوست خطرناک است؟

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

هیچ جدول زمانی مشخصی برای تبدیل شدن یبوست به حالت اورژانسی وجود ندارد. اگر اقدامات خودمراقبتی کمکی نکرد، وقت آن است که به یک پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان روده بزرگ یا رکتوم یا کاهش وزن غیرقابل توجیه دارید.

علائمی که نشان می دهد ممکن است به مراقبت فوری نیاز داشته باشید عبارتند از یبوست با:

  • خونریزی از رکتوم یا خون در مدفوع
  • درد مداوم یا مداوم شکم یا کمر
  • عدم توانایی در عبور گاز
  • استفراغ کردن
  • تب

یبوست می‌تواند عوارض اولیه یا ثانویه به یک بیماری یا دارو باشد. اگر یبوست شدید یا مزمن است، تعیین علت مهم است. برای نهفتگی مدفوع، درمان فوری می‌تواند شامل ماساژ شکم و دفع دستی باشد. در این حالت پزشک از انگشت و دستکش برای شکستن و خارج کردن مدفوع از رکتوم استفاده می‌کند. سایر درمان ها ممکن است شامل شیاف یا تنقیه باشد.

جمع‌بندی

یبوست معمولاً یک مشکل گذرا و قابل مدیریت است، می‌توانید مایعات را افزایش دهید و فیبر بیشتری بخورید، از نرم‌کننده مدفوع یا ملین استفاده کنید. اما در موارد خاص یبوست می‌تواند نشان‌دهنده یک وضعیت خطرناک باشد. اگر یبوست با علائمی مانند درد شکم، نفخ و استفراغ، خونریزی مقعدی یا ناتوانی کامل در دفع مدفوع همراه باشد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. تشخیص به موقع و درمان مناسب می‌تواند از عوارض جدی مانند انسداد روده یا پارگی دیواره روده جلوگیری کند. بنابراین آگاهی از علائم هشدار‌دهنده و اقدام سریع در چنین شرایطی بسیار حیاتی است.

سوالات متداول

آیا یبوست می‌تواند نشانه یک بیماری جدی‌تر باشد؟

بله، در برخی موارد یبوست می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های جدی‌تر مانند سرطان روده، اختلالات تیروئید یا مشکلات عصبی باشد و نیاز به بررسی پزشکی دارد.

چه زمانی باید به دلیل یبوست به پزشک مراجعه کرد؟

اگر یبوست بیش از دو هفته ادامه یابد، همراه با درد شدید، کاهش وزن ناگهانی یا تغییرات قابل توجه در عادات دفع باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا یبوست طولانی‌مدت می‌تواند خطرناک باشد؟

بله، یبوست طولانی‌مدت می‌تواند منجر به عوارضی مانند انسداد روده، شقاق مقعدی یا حتی پارگی دیواره روده‌شود و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

چه علائمی نشان می‌دهد یبوست به یک مشکل اورژانسی تبدیل شده است؟

علائمی مانند درد شدید شکم، استفراغ، خونریزی مقعدی، ناتوانی کامل در دفع مدفوع یا تورم غیر‌عادی شکم می‌توانند نشان‌دهنده یک وضعیت اوژانسی باشند.

دکتر مهرنوش گرشاسبی
دکتر مهرنوش گرشاسبی

دکتر گرشاسبی دکتری اگروتکنولوژی مهرنوش گرشاسبی هستم دکترای اگروتکنولوژی و مدرس و محقق گیاهان دارویی که به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوای مجموعه سمانیک فعالیت می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +