شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

معجزه از بین بردن جوش؛ ۵ راهکار تضمینی و سریع

دسته بندی :پوست، مو و زیبایی, مکمل و ویتامین ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ دکتر مهرنوش گرشاسبی 218 مشاهده

در دنیای اینستاگرام و تبلیغات فریبنده، هر روز با انواع روش‌های معجزه از بین بردن جوش و درمان جوش مواجه می‌شویم؛ از ماسک‌های خانگی ساختگی گرفته تا کرم‌های گرانقیمتی که وعده پوستی صاف در ۲۴ ساعت را به ما می‌دهند. اما واقعیت چیست؟ آیا واقعاً راهی برای نابودی جوش‌ها در یک روز وجود دارد؟

من، مانند بسیاری از شما، سالها درگیر این مشکل بودم و هر روشی را امتحان کردم. از مالیدن خمیردندان گرفته تا استفاده از روغنهای‌ مختلف. این ایده که این درمان معجزه‌آسا ممکن است در کابینت آشپزخانه‌ام پنهان شده باشد، آن را جذاب‌تر می‌کرد. هرچند درمان‌های خانگی طبیعی حتماً برای پوست مفید هستند، اما حقیقت این است که بیشتر این روش‌ها نه تنها مفید نبودند، بلکه گاهی وضعیت را بدتر هم می‌کردند. آزمایش‌های دیوانه‌وار من در آشپزخانه یک شکست کامل بود. تنها زمانی پوستم دوباره شروع به درخشیدن کرد که به برنامه درمانی یک متخصص پوست و یک روتین مراقبت از پوست منطقی پایبند شدم.

برخلاف تبلیغات، هیچ درمانی نمی‌تواند جوش را یک‌شبه از بین ببرد و معجزه کند. آکنه یک بیماری التهابی مزمن است و درمان آن نیاز به زمان دارد. اما از آنجا که نگاه کردن به تجارب گذشته همیشه جالب است، در این مقاله می‌خواهم چند تجربه از درمان‌های خانگی را به همراه نظرات متخصص پوست درباره هر یک از این مواد معجزه‌آسا بیان و شما را با حقایق علمی در مورد درمان جوش آشنا کنم‌.

فهرست مطالب

جوش شیرین

ارزان، در دسترس و چندان ترسناک نبود. آن را با آب مخلوط کردم تا یک اسکراب خانگی درست کنم. نتیجه این بود که پوستم مثل لبو قرمز شد و سوزش وحشتناکی داشت.

نظر متخصص پوست: جوش شیرین بسیار قلیایی است و pH پوست را به هم می‌ریزد.  این کار نه تنها جوش را درمان نمی‌کند، بلکه می‌تواند باعث التهاب شدید شود.

خمیر دندان

این خمیر نعنایی دندان‌هایم را براق می‌کند، اما برای پوستم چه کاری می‌تواند بکند؟ استفاده از آن چندان مفید نبود. خیلی خشن و خشک‌کننده بود و پوستم را قرمز و پوسته‌پوسته کرد.

نظر متخصص پوست: خمیر دندان هم مانند جوش شیرین قلیایی و حاوی مواد سفیدکننده و سدیم لوریل سولفات است که برای پوست بسیار خشن هستند. این مواد سدیم دفاعی پوست را ضعیف می‌کنند و تعادل طبیعی پوست را به هم می‌زند. من به بیمارانم توصیه نمی‌کنم خمیر دندان روی صورتشان بمالند، مخصوصاً وقتی درمان‌های هدفمند زیادی وجود دارد.

روغن نارگیل

روغن نارگیل را وقتی پوستم در زمستان کمی خشک بود امتحان کردم. بسیاری از بلاگرها از معجزه روغن نارگیل می‌گفتند، اما برای من که پوستی چرب و مستعد آکنه داشتم، فاجعه بود. بعد از چند روز استفاده، با جوش‌های بیشتری مواجه شدم.

نظر متخصص پوست: روغن نارگیل برای پوست‌های خشک مفید است، اما برای پوست‌های چرب و مستعد آکنه بسیار کومدوژنیک ( مسدود کننده منافذ) است.

روغن درخت چای

انجمن‌های اینترنتی پر از تعریف از این ضدعفونی‌کننده طبیعی هستند و انصافاْ به نظر می‌رسید که روی جوش‌هایم اثر مثبت دارد، اما برای کنترل آکنه در بلندمدت راه‌حل جامعی نبود.

نظر متخصص پوست: روغن درخت چای خواص ضدعفونی‌کننده اثبات‌شده‌ای دارد، اما روی مجاری چربی مسدود شده که عامل آکنه هستند، تأثیری ندارد.  

سودوکرم (پماد سوختگی)  

این پماد که معمولاً برای سوختگی نوزادان استفاده می‌شود، در برخی موارد به عنوان درمان جوش توصیه شده بود، من هم امتحان کردم. قرمزی جوش‌ها تا حدودی کم شدند، اما تغییری در تعداد آنها ایجاد نشد.

نظر متخصص پوست: سودوکرم یک پماد محافظ مؤثر برای بریدگی‌ها و خراش‌هاست و ممکن است التهاب را کمی کاهش دهد، اما علت اصلی آکنه (منافذ مسدود و عفونی شده) را درمان نمی‌کند.

باورهای درست و غلط در درمان جوش

شکر می‌تواند آکنه را بدتر کند

  • درست:مطالعات اخیر نشان داده‌اند که غذاهای با شاخص گلیسمی بالا (موادی که باعث افزایش قند خون می‌شوند) می‌توانند آکنه را تشدید کنند. برای داشتن پوستی شاداب باید از شیرینی‌ها، نوشیدنی‌های قندی و خوراکی‌های تهیه‌شده از آرد سفید دوری کنید و به جای آن غذاهای پرفیبر مانند غلات کامل و حبوبات مصرف کنید.

غذاهای چرب برابر است با پوست چرب

  • نادرست:یک افسانه رایج درباره آکنه این است که چربی موجود در غذای شما مستقیماً به چربی بیشتر در منافذ پوست تبدیل می‌شود، اما هیچ ارتباط مستقیمی بین این دو وجود ندارد. با این حال، رژیم غذایی پر از چربی‌های اشباع‌شده می‌تواند التهاب خفیف در تمام اندام‌های بدن از جمله پوسترا تشدید کند. در نتیجه، بیکن و سیب‌زمینی سرخ‌کرده باعث آکنه نمی‌شوند، اما اعتدال بهترین سیاست برای سلامت کلی است.

شکلات برای پوست مستعد آکنه مضر است

نادرست: هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که شکلات تأثیری روی آکنه داشته باشد، البته خصوصیات هر کس منحصر به فرد است و ممکن است در برخی باعث جوش شود. در واقع، شکلات تلخ پر از آنتی‌اکسیدان‌های مفید برای پوست است.

علل ایجاد آکنه چیست؟

آکنه زمانی ایجاد می‌شود که فولیکول‌های مو با سلول‌های مرده پوست و سبوم (چربی طبیعی پوست) مسدود شوند. این محیط مسدود شده محل مناسبی برای رشد باکتری‌های آکنه (P. acnes) می‌شود که باعث التهاب و تشکیل جوش می‌گردد.

چهار عامل اصلی در ایجاد آکنه نقش دارند:

  • تولید بیش از حد سبوم
  • مسدود شدن فولیکول‌های مو توسط سلول‌های مرده پوست
  • فعالیت باکتری‌ها
  • التهاب

درمان‌های علمی اثبات‌شده برای آکنه

درمان‌های خوراکی

  • آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی: مانند داکسی‌سایکلین و مینوسایکلین که برای موارد متوسط تا شدید آکنه تجویز می‌شوند.
  • قرص‌های ضدبارداری: برای خانم‌هایی که آکنه هورمونی دارند تجویز می‌شود.
  • ایزوترتینوئین: برای موارد شدید و مقاوم آکنه تحت نظارت دقیق پزشک تجویز می‌شود.

درمان‌های موضعی

  • آنتی‌بیوتیک‌های موضعی: مانند کلیندامایسین و اریترومایسین که با کاهش باکتری‌های عامل آکنه عمل می‌کنند.
  • بنزوئیل پراکسید: که با از بین بردن باکتری‌های عامل آکنه به کاهش التهاب عمل می‌کند و در غلظت‌های 5 تا 10درصد موجود است. طبق نتایج مطالعات غلظت‌های پایین‌تر با عوارض جانبی کمتر تقریباً به اندازه غلظت‌های بالاتر مؤثر هستند.
  • رتینوئیدهای موضعی: مانند ترتینوئین و آداپالن که با افزایش گردش سلول‌های پوستی و پیشگیری از مسدود شدن منافذ عمل می‌کنند.

درمان‌های کلینیکی

  • پیلینگ شیمیایی: لایه‌برداری و بهبود بافت پوست
  • لیزر و نوردرمانی: کاهش جای جوش
  • تزریقات تخصصی:کاهش التهاب ندول‌های بزرگ

مکمل‌های غذایی مناسب در درمان جوش

طبق نتایج مطالعات علمی مصرف برخی مکمل‌ها نیز در پیشگیری و بهبود آکنه موثر است:

  • مکمل روی (زینک)

روی به کاهش التهاب و تنظیم ترشح چربی پوست کمک می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مکمل روی می‌تواند شدت آکنه را کاهش دهد.

  • سلنیوم و ویتامین E

این دو ماده به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل کرده و از پوست در برابر آسیب‌های التهابی محافظت می‌کنند.

سلناک پلاس یک مکمل تخصصی برای سلامت پوست و کبد است که با ترکیب سلنیوم، روی، ویتامین‌های B6، A  و Eبه بهبود آکنه هورمونی کمک می‌کند. این مکمل با کاهش استرس اکسیداتیو و تنظیم متابولیسم هورمون‌ها، برای افرادی که جوش‌های مزمن دارند، گزینه‌ای مؤثر است. البته قبل از مصرف، مشورت با پزشک یا داروساز توصیه می‌شود.

سلناک پلاس

راهکارهای کلیدی در درمان جوش

  • از خود درمانی بپرهیزید.
  • به متخصص پوست مراجعه کنید.
  • صبور باشید (درمان آکنه حداقل ۳ ماه زمان می‌برد)
  • از محصولات مناسب نوع پوست خود استفاده کنید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  • استرس خود را مدیریت کنید.

سوالات متداول

1-آیا جوش‌ها واقعاً یک شبه از بین می‌روند؟

خیر. درمان جوش نیاز به زمان دارد. هیچ روش علمی وجود ندارد که بتواند در یک شب جوش را کاملاً از بین ببرد.

2-آیا فشار دادن جوش‌ها کار درستی است؟

به هیچ وجه. این کار باعث گسترش عفونت و ایجاد جای جوش می‌شود.

3-آیا رژیم غذایی بر ایجاد جوش تاثیر دارد؟

بله. تحقیقات نشان داده مصرف زیاد شیرینی‌جات و لبنیات می‌تواند باعث تشدید آکنه شود.

4-آیا استرس باعث جوش زدن می‌شود؟

بله. استرس هورمون‌های تحریک کننده آکنه را فعال می‌کند.

5-آیا نور خورشید به درمان جوش کمک می‌کند؟

نه کاملاً. اگرچه آفتاب ممکن است در کوتاه مدت التهاب را کاهش دهد، اما در بلندمدت باعث تیرگی جای جوش می‌شود.

6-آیا شستشوی زیاد صورت به درمان جوش کمک می‌کند؟

خیر. شستشوی بیش از حد پوست را خشک می‌کند و تولید چربی را افزایش می‌دهد.

7-آیا مصرف آب بیشتر، جوش‌ها را از بین می‌برد؟

نوشیدن آب کافی برای سلامت پوست مفید است، اما به تنهایی باعث درمان آکنه نمی‌شود.

8-آیا درمان‌های خانگی واقعاً در درمان جوش مؤثرند؟

برخی درمان‌های خانگی ممکن است موقتاً علائم را کاهش دهند، اما معمولاً مشکل را ریشه‌کن نمی‌کنند.

9-آیا محصولات گرانقیمت در درمان جوش موثرترند؟

خیر. گاهی محصولات ساده با ترکیبات علمی مؤثرتر از کرم‌های گرانقیمت هستند.

10-آیا جوش با افزایش سن خودبخود خوب می‌شود؟

ممکن است در برخی افراد اینطور باشد، اما بسیاری نیاز به درمان مناسب دارند.

تجربه بیماران

سارا، ۲۴ ساله: از ۱۴ سالگی جوش داشتم. هر روش خانگی را امتحان کردم اما آخر سر با مراجعه به متخصص پوست و استفاده از داروی ایزوترتینوئین تحت نظر پزشک، بعد از ۶ ماه پوستم کاملاً خوب شد.

امیر، ۱۹ ساله: فکر می‌کردم جوش بخشی از روند طبیعی جوانی است، تا اینکه یک متخصص به من گفت این مشکل قابل درمان است. با آنتی‌بیوتیک موضعی و تغییر روتین پوست، ظرف ۳ ماه بهبود یافتم.

نیلوفر، ۳۰ ساله: در دوران بارداری جوش‌های شدیدی زدم. با توصیه پزشک از محصولات حاوی اسید آزالائیک استفاده کردم که هم ایمن و هم مؤثر بود.

بهرام، ۲۲ ساله: سالها تعلل کردم که به پزشک مراجعه کنم ولی بالاخره رفتم و متوجه شدم جوشهای من نوعی عفونت قارچی بوده که با درمان مناسب برطرف شد.

نازنین، ۲۷ ساله: کرم‌های گرانقیمت در درمان جوشهای من اثری نداشت ولی مراجعه به متخصص پوست و استفاده از یک شوینده ساده حاوی سالیسیلیک اسید و یک رتینوئید موضعی مشکل من را حل کرد.

نتیجه‌گیری

همانطور که می‌بینید، پیام اصلی این مقاله ساده است: درمان‌های خانگی، ترفندهای عجیب و به اصطلاح معجزه‌ها اغلب وضع را بدتر می‌کنند و جایگزین درمان‌های واقعی متخصص پوست (dermatologist) نمی‌شوند. عقل سلیم و درمان‌های هدفمند با پشتوانه علمی همیشه بر هر چیزی که در کابینت آشپزخانه‌تان پیدا می‌کنید، پیروز می‌شود. تجربه من و بسیاری دیگر و حقایق علمی ثابت کرده که هیچ معجزه فوری برای درمان جوش وجود ندارد. به یاد داشته باشید، پوست هر فرد منحصر به فرد است. آنچه برای دیگری مفید بوده، ممکن است برای شما مناسب نباشد. بهترین راه حل، تشخیص دقیق نوع آکنه و درمان هدفمند تحت نظر پزشک و مؤثرترین روش‌ها شامل ترکیب درمان‌های پزشکی، روتین صحیح پوستی و اصلاح سبک زندگی است.

منبع

The Truth About Miracle Acne Cures: What Really Works

Acne: Types, Causes, Treatment & Prevention

دکتر مهرنوش گرشاسبی
دکتر مهرنوش گرشاسبی

دکتر گرشاسبی دکتری اگروتکنولوژی مهرنوش گرشاسبی هستم دکترای اگروتکنولوژی و مدرس و محقق گیاهان دارویی که به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوای مجموعه سمانیک فعالیت می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: