شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

بهترین شربت برای گلو درد کودکان چیست؟

دسته بندی :مکمل و ویتامین, سرماخوردگی, عفونی, کودکان ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ دکتر فاطمه موسوی 222315 مشاهده
بهترین شربت برای گلو درد کودکان چیست؟

گلودرد یکی از مشکلات شایع در دوران کودکی است که معمولاً به دلیل عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی ایجاد می‌شود. اگرچه بیشتر موارد گلودرد کودکان خودبه‌خود و بدون نیاز به درمان خاصی طی چند روز بهبود می‌یابند، اما در برخی موارد نیاز به مداخله دارویی وجود دارد. به‌ویژه در گلودرد استرپتوکوکی که منشاء باکتریایی دارد، استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی‌سیلین یا آزیترومایسین ضروری است. اگر علاقه‌مندید درباره این داروها بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین آنتی بیوتیک برای گلودرد را مطالعه کنید.

در مقابل، اگر گلودرد منشاء ویروسی داشته باشد، استفاده از شربت‌های تسکین‌دهنده مانند کوریزان کودکان، دیفن هیدرامین، پلارژین کیدز یا برون‌کلد می‌تواند به کاهش التهاب و تسکین گلو کمک کند. انتخاب شربت مناسب باید بر اساس نوع عفونت و سن کودک انجام شود.

بنابراین در ابتدا، با تشخیص درست، نوع گلودرد مشخص می‌شود و پس از آن، با استفاده از روش‌های OTC و یا در بعضی موارد در صورت لزوم، مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌ها، گلودرد تسکین خواهد یافت. در بیشتر موارد، مصرف آنتی‌بیوتیک برای تسکین گلودرد نیاز نمی‌باشد.

گلودرد در کودکان معمولاً به‌علت عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی ایجاد می‌شود و در اغلب موارد با استراحت و درمان‌های خانگی مانند شربت‌های تسکین‌دهنده نظیر کوریزان، پلارژین، برون‌کلد و دیفن‌هیدرامین بهبود می‌یابد، اما در صورت باکتریایی بودن، به‌ویژه گلودرد استرپتوکوکی، مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی‌سیلین یا آزیترومایسین ضروری است؛ تشخیص نوع عفونت اهمیت زیادی دارد و درمان باید متناسب با سن کودک، علائم و شدت بیماری انتخاب شود، همچنین مصرف مایعات گرم، آب‌نمک و داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن می‌تواند به تسکین درد کمک کند.

در این مقاله به بررسی گلودرد در کودکان و معرفی بهترین شربت برای گلو درد کودکان می‌پردازم. با من همراه باشید.

علت گلو درد در کودکان چیست؟

محتمل ترین علت گلودرد کودک به سن، فصل و منطقه جغرافیایی کودک بستگی دارد. در حالی که ویروس‌ها شایع‌ترین علت گلودرد هستند، باکتری‌ها یکی دیگر از علل شایع گلودرد هستند. باکتری‌ها و ویروس‌ها از طریق تماس یا قطرات ریز موجود در هوا از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند.

بهترین شربت برای گلو درد کودکان چیست؟

تعیین علت گلودرد تنها بر اساس علائم مشکل است. در اکثر موارد معاینه و روش‌های آزمایشگاهی توصیه می‌شوند. به طور کلی علل گلودرد در کودکان عبارتند از:

1- ویروس‌ها

ویروس‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث درد و تورم گلو شوند. شایع.ترین آن‌ها شامل ویروس‌هایی است که به عنوان بخشی از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی باعث گلودرد می‌شوند؛ مانند ویروس‌های عامل سرماخوردگی.

سایر ویروس‌هایی که باعث گلودرد می‌شوند عبارتند از:

  • ویروس آنفولانزا
  • انترو ویروس
  • آدنوویروس
  • ویروس اپشتین بار (عامل مونونوکلئوز عفونی)

علائمی که ممکن است در نتیجه یک عفونت ویروسی رخ دهد می‌تواند شامل آبریزش و احتقان بینی، سوزش یا قرمزی چشم‌ها، سرفه، گرفتگی صدا، درد در سقف دهان، بثورات پوستی یا اسهال باشد. علاوه بر این، کودکان مبتلا به عفونت‌های ویروسی ممکن است تب داشته باشند و احساس بی حالی کنند.

2- استرپتوکوک گروه A

استرپتوکوک گروه A نام باکتری عامل گلودرد استرپتوکوکی است. اگرچه سایر باکتری‌ها نیز می‌توانند باعث گلودرد شوند، اما استرپتوکوک گروه A شایع‌ترین علت گلودرد باکتریایی در کودکان است. گلودرد استرپتوکوکی معمولاً در زمستان و اوایل بهار اتفاق می‌افتد و در کودکان سنین مدرسه و خواهر و برادر کوچک‌ترشان شایع‌تر است. گلودرد استرپتوکوکی در کودکان کمتر از دو تا سه سال غیرمعمول است.

علائم گلودرد استرپتوکوکی در کودکان بزرگتر از سه سال اغلب به طور ناگهانی ایجاد می‌شود و شامل تب (دمای بالای ۳۸ درجه سانتیگراد)، سردرد، درد شکم، تهوع و استفراغ است. علائم دیگر می‌تواند شامل تورم غدد لنفاوی در گردن، لکه‌های سفید چرک در ته یا کناره‌های حلق، لکه‌های قرمز کوچک روی سقف دهان، و تورم لوزه‌ها باشد.

3- علل دیگر

سایر علل شایع گلو درد در کودکان که به عفونت مرتبط نیستند عبارتند از:

  • تنفس هوای خشک از طریق دهان (به ویژه در فصل زمستان)
  • آلرژی (رینیت آلرژیک)
  • آلودگی هوا

درمان گلو درد در کودکان

درمان گلودرد به علت آن بستگی دارد. گلودرد استرپتوکوکی با آنتی بیوتیک درمان می‌شود، در حالی که فارنژیت ویروسی با استراحت، مصرف مسکن‌ها و سایر اقدامات برای کاهش علائم درمان می‌شود.

بهترین شربت برای گلو درد کودکان چیست؟

1- گلودرد استرپتوکوکی

گلودرد استرپتوکوکی معمولاً با یک آنتی بیوتیک مانند پنی سیلین یا آنتی بیوتیک مشابه پنی سیلین (مثلاً آموکسی سیلین) درمان می‌شود. به کودکانی که به پنی سیلین حساسیت دارند یک آنتی بیوتیک جایگزین مانند آزیترومایسین داده می‌شود. آنتی بیوتیک معمولاً به صورت قرص یا شربت به دفعات یک، دو یا سه بار در روز تجویز می‌شود. یک دوز تزریق پنی سیلین نیز می‌تواند انجام شود و اگر کودک تمایلی به مصرف داروی خوراکی نداشته باشد ممکن است توصیه شود.

به طور معمول ۲۴ ساعت بعد از شروع آنتی بیوتیک و زمانی که کودک دیگر دچار تب نشود، بیماری دیگر مسری نبوده و می‌توان کودک را به مدرسه فرستاد. با این حال، مهم است که کودک تمام دوره درمان را به پایان برساند (معمولاً ۱۰ روز). اگر کودک در عرض سه روز شروع به بهبود نکرد یا بدتر شد، باید دوباره ارزیابی شود.

2- گلودرد ویروسی

گلودرد ناشی از عفونت‌های ویروسی معمولاً چهار تا پنج روز طول می‌کشد. در این مدت، درمان‌هایی برای کاهش درد ممکن است مفید باشند، اما به از بین بردن ویروس کمکی نمی‌کنند. آنتی بیوتیک‌ها، گلودرد ناشی از ویروس را بهبود نمی‌بخشند و توصیه نمی‌شوند.

یک کودک مبتلا به عفونت ویروسی معمولاً زمانی مجاز است که به مدرسه بازگردد که به مدت ۲۴ ساعت تب نداشته باشد و کودک حال عمومی خوبی داشته باشد.

بهترین شربت برای گلو درد کودکان

چه در گلودردهای باکتریایی و چه ویروسی، مصرف برخی شربت‌ها می‌تواند درد کودک را تا حدی تسکین دهد. در ادامه به معرفی بهترین‌ شربت‌ها برای گلودرد کودکان که در بازار دارویی ایران موجود است میپردازم.

1- شربت کوریزان سرماخوردگی کودکان

این شربت به‌عنوان داروی ضد‌سرماخوردگی برای اطفال تجویز می‌شود. این دارو شامل استامینوفن، فنیل افرین و دیفن هیدرامین بوده و علائم سرماخوردگی مانند گلودرد، بدن درد،‌ گرفتگی یا آبریزش بینی و حساسیت را برطرف می‌کند.

2- شربت پلارژین کیدز

شربت پلارژین کیدز حاوی ریشه گیاه پلارگونیوم و عسل بوده و یک فرآورده طبیعی موثر در بهبود عفونت‌های دستگاه تنفسی به ویژه سرما خوردگی است. استفاده از آن در کودکان یک سال به بالا به کاهش علائمی همچون گلودرد، آبریزش بینی، گرفتگی سینوس و بینی، عطسه و سرفه … منجر می‌گردد.

شربت پلارژین برای کودکان

مقدار مصرف پلارژین کیدز در کودکان ۱ تا ۶ سال، سه بار در روز (صبح، ظهر و شب) هر بار ۲/۵ میلی لیتر و در کودکان ۶ تا ۱۲ سال، سه بار در روز (صبح، ظهر و شب) هر بار ۵ میلی لیتر توصیه می‌شود.

3- شربت برون کلد

برون کلد، یک شربت گیاهی حاوی نعناع فلفلی، رازیانه، روغن آنیسون، فلفل دلمه ای، زنجبیل و میخک است که باعث بهبود علائم سرماخوردگی و بهبود سرفه و گلودرد می‌گردد.

مقدار مصرف شربت برون کلد در کودکان ۶ تا ۱۲ سال، روزانه ۱ یا ۲ مرتبه و در هر بار ۵ میلی لیتر و در کودکان بالای ۱۲ سال، روزانه ۲ یا ۳ مرتبه و در هر بار ۵ میلی لیتر توصیه می‌شود.

4- شربت دیفن هیدرامین

شربت دیفن هیدرامین برای رفع علائم سرماخوردگی مانند گلودرد، آبریزش بینی، عطسه و … کاربرد دارد. البته توجه کنید که نباید در درمان علائم سرماخوردگی از دیفن هیدرامین برای کودکان کمتر از ۶ سال استفاده کنید. بهتر است به هنگام استفاده ابتدا شربت غرغره شود و سپس قورت داده شود.

علاوه بر مصرف شربت‌های گفته‌شده، استفاده از آب نمک، مایعات گرم، مصرف غذاهای نرم و سوپ‌مانند و دوری از دود و آلودگی، در تسکین درد گلو موثر است. همچنین داروی ایبوپروفن یا استامینوفن نیز ممکن است در تسکین درد گلو برای کودک شما تجویز شود.

آبنبات‌های مکیدنی سرد با انواع طعم، آبنبات‌های گیاهی گلودرد مثل لیکوفار، آلتادین و … نیز در تسکین گلودرد موثرند.

سوالات متداول

1-از کجا بفهمیم گلودرد کودک ویروسی است یا باکتریایی؟

علائم ویروسی معمولاً شامل آبریزش بینی، سرفه و تب خفیف است، در حالی که گلودرد باکتریایی ناگهانی شروع می‌شود و با تب بالا، سردرد و لکه‌های چرکی روی لوزه‌ها همراه است. تشخیص قطعی توسط پزشک با معاینه و در برخی موارد آزمایش امکان‌پذیر است.

2-آیا برای همه گلودردها باید آنتی‌بیوتیک مصرف شود؟

خیر، فقط در مواردی که علت گلودرد باکتریایی (مانند استرپتوکوک گروه A) باشد، مصرف آنتی‌بیوتیک ضروری است. بیشتر گلودردها ویروسی هستند و با استراحت و مصرف مایعات و شربت‌های تسکین‌دهنده درمان می‌شوند.

3- بهترین شربت برای گلودرد کودکان چیست؟

شربت کوریزان، پلارژین کیدز، برون‌کلد و دیفن‌هیدرامین از جمله شربت‌هایی هستند که بسته به سن کودک و نوع گلودرد (ویروسی یا باکتریایی) می‌توانند مفید باشند.

4-آیا می‌توان از دیفن هیدرامین برای کودکان زیر ۶ سال استفاده کرد؟

خیر، استفاده از دیفن هیدرامین برای کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود مگر با تجویز پزشک.

تجربه بیماران

پدر آرمین، ۸ ساله“آرمین تب بالا داشت و از درد گلو نمی‌تونست غذا بخوره. دکتر بعد از تست گلو، تشخیص گلودرد استرپتوکوکی داد و آموکسی‌سیلین تجویز کرد. بعد از دو روز مصرف دارو، تبش قطع شد و حالش خیلی بهتر شد. البته شربت کوریزان هم برای کاهش علائم دیگه خیلی کمک‌کننده بود”

مادر ترانه، ۳ ساله“ترانه به‌طور مکرر در فصل پاییز دچار گلودرد می‌شه. این بار فقط سرفه و گرفتگی صدا داشت. پزشک تشخیص ویروسی داد و گفت نیازی به آنتی‌بیوتیک نیست. شربت دیفن هیدرامین و استفاده از بخور گرم خیلی بهش کمک کرد. سعی کردیم از مواد غذایی نرم مثل سوپ مرغ استفاده کنیم که هم انرژی بگیره هم گلوش اذیت نشه”

مادر محمدطاها، ۱۰ ساله“محمدطاها با شروع مدرسه دچار گلودرد شد. دکتر گفت ممکنه عفونت باکتریایی باشه و تست سریع استرپ داد. نتیجه مثبت شد و آزیترومایسین تجویز کرد چون به پنی‌سیلین حساسیت داشت. بعد از سه روز حالش به طرز قابل‌توجهی بهتر شد. در کنارش از آب‌نمک و شربت برون‌کلد هم استفاده کردیم”

مادر باران، ۶ ساله“ما همیشه سعی می‌کنیم سرماخوردگی و گلودرد رو با داروهای گیاهی و طبیعی کنترل کنیم. برای باران از شربت برون‌کلد و دمنوش آویشن استفاده کردیم. اوایل کمی بی‌قراری داشت اما کم‌کم بهتر شد. به نظرم اگر گلودرد ویروسی باشه، داروهای گیاهی واقعا جواب می‌دن”

جمع بندی

در این مقاله علل شایعی که موجب ایجاد گلودرد در کودکان می‌گردد و درمان‌های مناسب برای آن‌ها را توضیح دادم. مصرف مایعات فراوان، سوپ مرغ و استراحت کافی نیز نقش مهمی در بهبود کودک دارد. در صورت شدید بودن علائم و یا عدم بهبود آن‌ها بهتر است حتما با پزشک مشورت کنید.

منبع

Patient education: Sore throat in children (Beyond the Basics)

Sore throat – NHS

دکتر فاطمه موسوی
دکتر فاطمه موسوی

من فاطمه موسوی هستم، یک پزشک عمومی عضو بنیاد ملی نخبگان و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران. در شرکت و وب سایت سمانیک، به صورت تخصصی، علمی و تجربی محتواهای پزشکی تولید می‌کنم. تمرکزم بر ارائه محتواهای با کیفیت به صورت علمی است و از روش‌های پژوهشی مدرن و منابع معتبر حین نوشتن محتوا استفاده می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +