شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

درمان خانگی فشار خون بالا در بارداری 

دسته بندی :فشار خون, زنان ۲۷ آذر ۱۴۰۳ دکتر مهرنوش گرشاسبی 938 مشاهده
درمان خانگی فشار خون بالا در بارداری

فشار خون بالا معمولاً باعث ایجاد احساس ناخوشایندی در شما نمی‌شود، اما گاهی اوقات می‌تواند در بارداری با خطرات جدی همراه باشد. داشتن فشار خون بالا در دوران بارداری نیاز به نظارت دقیق دارد. اگر باردار هستید و سابقه فشار خون بالا دارید، باید به متخصص فشار خون و بارداری مراجعه کنید. اگر مشخص شود که در بارداری فشار خون بالا دارید (فشار خون بارداری) در بیمارستان توسط یک متخصص ارزیابی خواهید شد. در اینجا آنچه باید در مورد خطرات احتمالی بدانید و همچنین مراقبت از خود و کودکتان در این دوران توضیح داده شده است.

انواع فشار خون در دوران بارداری

گاهی اوقات فشار خون بالا قبل از بارداری شروع می‌شود. در موارد دیگر این بیماری در دوران بارداری ایجاد می‌شود.

  • فشار خون مزمن: در فشار خون مزمن، فشار خون بالا یا قبل از بارداری یا در طول 20 هفته اول بارداری ایجاد می‌شود. از آنجایی که فشار خون بالا معمولاً علائمی ندارد، ممکن است تشخیص دقیق زمان شروع آن دشوار باشد. فشار خون مزمن با پره‌اکلامپسی روی هم قرار گرفته است. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که فشار خون مزمن منجر به تشدید فشار خون بالا در دوران بارداری شود. در صورت ابتلا به این بیماری ممکن است به پروتئین در ادرار یا سایر عوارض دچار شوید.
  • فشار خون بارداری: افراد مبتلا به فشار خون بارداری فشار خون بالایی دارند که بعد از هفته 20 بارداری ایجاد می‌شود. هیچ پروتئین اضافی در ادرار وجود ندارد و هیچ نشانه دیگری از آسیب اندام وجود ندارد. اما در برخی موارد، فشار خون بارداری در نهایت می‌تواند منجر به پره‌اکلامپسی شود.
  • پره‌اکلامپسی: پره‌اکلامپسی زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون بالا بعد از هفته 20 بارداری ایجاد می‌شود. پره‌اکلامپسی با علائم آسیب به سایر اندام‌ها از جمله کلیه‌ها، کبد، خون یا مغز همراه است. پره‌اکلامپسی درمان نشده می‌تواند منجر به عوارض جدی – حتی کشنده – برای مادر و نوزاد شود. عوارض ممکن است شامل اکلامپسی باشد که در آن تشنج ایجاد می‌شود.

پیش از این، پره‌اکلامپسی تنها زمانی تشخیص داده می‌شد که هم فشار خون بالا و هم پروتئین در ادرار وجود داشت. متخصصان اکنون می‌دانند که ممکن است بدون داشتن پروتئین در ادرار، پره‌اکلامپسی داشته باشید.

خطرات فشار خون بالا در دوران بارداری

فشار خون بالا در دوران بارداری خطرات زیر را به همراه دارد:

  • جریان خون کمتر به جفت: اگر جفت خون کافی دریافت نکند، ممکن است جنین اکسیژن کمتر و مواد مغذی کمتری دریافت کند. این می‌تواند به رشد آهسته (محدودیت رشد داخل رحمی)، وزن کم هنگام تولد یا زایمان زودرس منجر شود. نوزادانی که زود به دنیا می‌آیند می‌توانند مشکلات تنفسی، افزایش خطر عفونت و سایر عوارض داشته باشند.
  • جدا شدن جفت: در این حالت جفت قبل از زایمان از دیواره داخلی رحم جدا می‌شود. پره‌اکلامپسی و فشار خون بالا خطر جدا شدن جفت را افزایش می‌دهد. جداشدگی شدید می‌تواند باعث خونریزی شدید شود و زندگی شما و کودکتان را تهدید کند. محدودیت رشد داخل رحمی فشار خون بالا ممکن است منجر به کندی یا کاهش رشد جنین شود.
  • آسیب به سایر اندام‌ها: فشار خون بالا کنترل نشده می‌تواند منجر به آسیب به مغز، چشم‌ها، قلب، ریه‌ها، کلیه‌ها، کبد و سایر اندام‌های اصلی شود. در موارد شدید، می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد.
  • زایمان زودرس: گاهی اوقات برای جلوگیری از عوارض خطرناک فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان زودرس لازم است.
  • بیماری قلبی عروقی آینده: ابتلا به پره‌اکلامپسی ممکن است خطر بیماری قلبی و عروقی را در آینده افزایش دهد. اگر بیش از یک بار به پره‌اکلامپسی مبتلا شده باشید، خطر بیماری قلبی عروقی در آینده بیشتر است. همچنین اگر به دلیل داشتن فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان زودرس داشته باشید، بیشتر است.

چگونه بفهمیم که در دوران بارداری دچار فشار خون بالا شده‌اید؟

نظارت بر فشار خون بخش مهمی از مراقبت‌های دوران بارداری است. اگر فشار خون مزمن دارید، پزشک شما این دسته بندی‌ها را برای اندازه‌گیری فشار خون در نظر می‌گیرد:

  • فشار خون بالا: فشار خون بالا یک فشار سیستولیک بین 120 تا 129 میلی‌متر جیوه و فشار دیاستولیک زیر 80 میلی‌متر جیوه است. فشار خون بالا با گذشت زمان بدتر می‌شود مگر اینکه اقداماتی برای کنترل آن انجام شود.
  • مرحله 1 فشار خون بالا: فشار خون مرحله 1 فشار سیستولیک بین 130 تا 139 میلی‌متر جیوه یا فشار دیاستولیک بین 80 تا 89 میلی‌متر جیوه است.
  • مرحله 2 فشار خون بالا: این مرحله شدیدتر است. فشار سیستولیک 140 میلی‌متر جیوه یا بالاتر یا فشار دیاستولیک 90 میلی‌متر جیوه یا بالاتر است.
  • پس از هفته 20 بارداری، فشار خون بالاتر از 140/90 میلی‌متر جیوه بدون هیچ آسیبی به اندام‌های دیگر، فشار خون بارداری در نظر گرفته می‌شود. فشار خون باید در دو یا چند نوبت با فاصله حداقل چهار ساعت اندازه‌گیری و ثبت شود.

چگونه بفهمیم که در دوران بارداری دچار فشار خون بالا شده‌اید؟

چگونه می‌توانیم بفهمیم که آیا به پره اکلامپسی مبتلا شده‌ایم؟

علاوه بر فشار خون بالا، سایر علائم و نشانه‌های پره‌اکلامپسی عبارتند از:

  • پروتئین اضافی در ادرار یا سایر علائم مشکلات کلیوی
  • سردردهای شدید
  • تغییرات در بینایی از جمله از دست دادن موقت بینایی، تاری دید یا حساسیت به نور
  • درد بالای معده، معمولاً در زیر دنده‌ها در سمت راست
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • کاهش سطح پلاکت در خون
  • اختلال در عملکرد کبد
  • تنگی نفس، ناشی از مایع در ریه‌ها
  • افزایش ناگهانی وزن و تورم (به ویژه در صورت و دست‌ها) اغلب با پره‌اکلامپسی رخ می‌دهد. تورم مرتبط با پره‌اکلامپسی شدیدتر از تورم معمولی است که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد.

آیا مصرف داروهای فشار خون در دوران بارداری بی‌خطر است؟

برخی از داروهای فشار خون برای استفاده در دوران بارداری بی‌خطر در نظر گرفته می‌شوند. با این حال، باید از مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، مسدودکننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II و مهارکننده‌های رنین در دوران بارداری اجتناب شود.

فشار خون بالا خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر عوارض عمده را افزایش می‌دهد و می‌تواند برای کودک شما خطرناک باشد. اگر در دوران بارداری برای کنترل فشار خون خود به دارو نیاز دارید، پزشک شما ایمن‌ترین دارو و دوز را تجویز می‌کند. دارو را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. مصرف آن را قطع نکنید یا خود به خود دوز را تغییر ندهید.

آسپرین روزانه با دوز پایین اغلب برای کاهش خطر پره‌اکلامپسی در افرادی که در معرض خطر هستند توصیه می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که آسپرین در دوران بارداری بی‌خطر است.

برای آمادگی برای بارداری چه باید کرد؟

اگر فشار خون بالا دارید، یک قرار ملاقات قبل از بارداری با یک پزشک که در مدیریت بارداری‌های پیچیده با اختلالات فشار خون تخصص دارد، تعیین کنید. همچنین با یک متخصص قلب ملاقات کنید. پزشک بررسی خواهد کرد که چگونه فشار خون بالا خود را به خوبی مدیریت کنید و تغییرات درمانی را قبل از بارداری در نظر بگیرید. اگر اضافه وزن دارید، متخصص، کاهش وزن را قبل از بارداری توصیه می‌کند.

در طول ویزیت‌های دوران بارداری چه انتظاری می‌توانیم داشته باشیم؟

در دوران بارداری، اغلب به پزشک خود مراجعه خواهید کرد. وزن و فشار خون شما در هر بازدید بررسی می‌شود. همچنین ممکن است به آزمایشات آزمایشگاهی مکرر نیاز داشته باشید. پزشک شما به دقت سلامت کودک شما را نیز زیر نظر خواهد داشت. ممکن است از سونوگرافی‌های مکرر برای ردیابی رشد استفاده شود. آزمایش جنین ممکن است برای ارزیابی سلامت کودک شما مورد استفاده قرار گیرد. پزشک شما ممکن است توصیه کند که حرکات روزانه کودک خود را پیگیری کنید.

برای کاهش خطر عوارض چه کنیم؟

مراقبت از خود بهترین راه برای مراقبت از کودک است. به عنوان مثال:

  • ملاقات‌های پزشکی قبل از زایمان خود را حفظ کنید. در طول بارداری به طور منظم به پزشک مراجعه کنید. داروهای فشار خون و آسپرین با دوز پایین روزانه را طبق دستور مصرف کنید.
  • فعال بمانید و توصیه پزشک خود را برای فعالیت بدنی دنبال کنید.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. در صورت نیاز به کمک در برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی از متخصص تغذیه مشورت بخواهید.
  • از مصرف دخانیات، الکل و مواد مخدر غیرقانونی خودداری کنید. قبل از مصرف داروهای بدون نسخه با پزشک خود صحبت کنید.
  • مطالعات نشان می‌دهد که آسپرین با دوز پایین خطر ابتلا به پره‌اکلامپسی را در افرادی که در معرض خطر هستند، کاهش می‌دهد. کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان توصیه می‌کند که از اواخر سه ماهه اول بارداری روزانه یک آسپرین با دوز پایین (81 میلی‌گرم) مصرف کنید.

زایمان و تولد

پزشک شما ممکن است برای جلوگیری از عوارض، القای زایمان را قبل از موعد مقرر توصیه کند. زمان‌بندی بر این است که فشار خون شما چقدر خوب کنترل می‌شود و اینکه آیا در مرحله نهایی آسیب اندام دارید یا خیر. همچنین بستگی به این دارد که آیا کودک شما دارای عوارضی مانند رشد کند است یا خیر. اگر پره‌اکلامپسی دارید و وضعیت در حال بدتر شدن است، ممکن است در حین زایمان برای جلوگیری از تشنج دارویی به شما داده شود.

شیردهی

در صورت مصرف دارو با ماما یا پزشک خود در مورد شیردهی صحبت کنید. در صورت نیاز به مصرف داروی فشار خون، باید بتوانید شیر بدهید. در صورت نیاز م‌ توان درمان شما را با مشورت پزشک تغییر داد. داروهای فشار خون بالا می توانند وارد شیر مادر شوند. بیشتر آنها منجر به سطوح بسیار پایین شیر مادر می‌شوند و مقدار دریافت شده توسط نوزادان بسیار ناچیز است.

معاینات بعد از زایمان

اگر قبل از باردار شدن فشار خون بالا داشته‌اید یا در دوران بارداری دچار فشار خون شدید شده‌اید و بعد از زایمان همچنان دارو مصرف می‌کنید، باید 2 هفته پس از انتقال از بیمارستان به ماما یا پزشک قرار ملاقات داشته باشید. این کار جهت بررسی اینکه آیا درمان شما نیاز به تغییر دارد یا متوقف می‌شود، ضروری است.

اگر در دوران بارداری دچار فشار خون بالا شدید، باید 6 تا 8 هفته پس از تولد نوزاد، با پزشک عمومی یا متخصص قرار ملاقات داشته باشید. این قرار برای بررسی فشار خون شما، علاوه بر بررسی معمول 6 هفته‌ای پس از زایمان است.

منابع

High blood pressure (hypertension) and pregnancy – NHS

Preeclampsia and High Blood Pressure During Pregnancy | ACOG

دکتر مهرنوش گرشاسبی
دکتر مهرنوش گرشاسبی

دکتر گرشاسبی دکتری اگروتکنولوژی مهرنوش گرشاسبی هستم دکترای اگروتکنولوژی و مدرس و محقق گیاهان دارویی که به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوای مجموعه سمانیک فعالیت می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: