درمان آرتروز در خانه بدون دارو
آرتروز یک بیماری ناتوانکننده میباشد که با افزایش سن احتمال رخداد آن بالاتر میرود. درواقع در آرتروز ساییدگی مفاصل اتفاق میافتد. درمان خاصی برای آتروز وجود ندارد اما روشهایی برای کاهش درد و مدیریت علائم آرتروز مثل استفاده از مکملهای پتاسیم-منیزیم سیترات، کمپرس گرم و سرد، استفاده از کرم و پمادهای مسکن، افزایش فعالیتهای فیزیکی و … میتوانند موثر باشند.
آیا آرتروز بیماری خطرناکی است؟
آرتروز یک بیماری تدریجی و تخریبگر است که منجر به از بینرفتن بافتهای مفاصل میشود و میتواند توان فرد برای انجامدادن فعالیتهای روزانه را بگیرد. آرتروز با پوکی استخوان که باعث شکنندهشدن استخوانها میشود، متفاوت است. عموما افراد مبتلا، سفتی و درد در مفاصل دست، زانو، لگن، کمر یا گردن را تجربه میکنند. بیشتر اقدامات انجامگرفته برای بهبود آرتروز، مدیریت علائم است. در ادامه به شما اولین اقدامات لازم که بدون نیاز به درمان دارویی برای بهبود علائم آرتروز موثرند را معرفی خواهم کرد.
درمان آرتروز زانو، گردن و دست در خانه
یک مطالعه در سال 2015 در آمریکا، نشان داد تغییر سبک زندگی و استفاده از درمانهای طبیعی در بهبود علائم آرتروز بسیار مهم و موثر میباشند. این موارد عباتند از:
1- استفاده از کمپرس گرم و سرد
استفاده از کمپرسهار گرم و سرد، برخلاف داروها، در طولانیمدت هیچگونه عوارضی ایجاد نمیکنند. کمپرسهای گرم برای بهبود سفتی مفاصل و کمپرس سرد برای کاهش درد مفاصل اثرگذارند.
موسسهی آرتریت (Arthritis foundation)، توصیه میکند که از کمپرس گرم برای شلشدن ماهیچهها و سفتی مفاصل و از کمپرس سرد برای کاهش التهاب و درد مفاصل استفاده نمایید. ساخت کمپرس به آسانی با استفاده از یک حولهی سرد یا گرم امکانپذیر است.
2- استفاده از مکمل پتاسیم – منیزیم سیترات
براساس یک مطالعهی دوسالهی انجامگرفته در استرالیا، مصرف روزانهی مکمل حاوی پتاسیم و منیزیم، با تجربهی علائم ملایمتر آرتروز همراه است. منیزیم میزان فاکتورهای التهابی را کنترل میکند و در بهبود عملکرد ماهیچهها نیز موثر است. درواقع مصرف منیزیم با افزایش ساخت ماتریکس غضروفی و کاهش احتمال مفاصل و مهار تخریب سلولهای سازندهی غضروف همراه است.
پتاسیم نیز در انتقالات عصبی، انقباضات ماهیچهای وحفظ یکپارچگی استخوانها موثر است. پتاسیم نیز با کاهش فاکتورهای التهابی، میتواند در بهبود علائم آرتروز موثر باشد.
3- حمام نمک اپسوم (منیزیم سولفات)
براساس مطالعهی انجامگرفته در سال 2017 در آلمان، مشخص شد استفاده از حمام نمک اپسوم، منجر به کاهش درد همهجانبه، خصوصا درد مفاصل، به دلیل حضور منیزیم میشود. این نمک بسیار ایمن است و شما میتوانید 3 فنجان از نمک را در یک وان آب گرم ریخته و به مدت 30 دقیقه حمام نمایید.
4- استفاده از کرم و پمادهای مسکن
اگر شما مایل هستید بجای استفاده از مسکنهای خوراکی، از مسکنهای موضعی استفاده نمایید، میتوانید تحت نظر داروساز، آنها را تهیه بفرمایید.کرمها و پمادهای در دسترس، حاوی داروهای مسکن والتیامبخش درد هستند. شما میتوانید آنها را مستقیما به محل درد مفصل مالیده و استفاده نمایید.
یکی از رایجترین ژلهای ضددرد، ژل دیکلوفناک میباشد که از دستهی داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی میباشد. یکی دیگر از پمادهای موضعی، پماد حاوی فلفل قرمز (کپسایسین) میباشد. براساس مطالعات انجامگرفته، مصرف 4 بار در روز از پمادهای فلفل قرمز، بهترین اثر را برای کاهش درد برجای میگذارند.
5- استفاده از دستگاههای حمایتکننده از مفاصل
درواقع دستگاهها و وسایلی در دسترس شما میتواند قرار بگیرد که بنابر محلی که مفصل شما آسیب دیده، به شکل اختصاصی از آن محافظت میکنند. این دستگاهها میتواند شامل انواع عصاها، بریسها (brace)، نوار چسب زانو و … باشد.
6- راهکارهای گیاهی
طرفداران استفاده از راهکارهای طبیعی، برای اختلالاتی مثل آرتروز، رو به افزایش میباشد. این راهکارها به دلیل داشتن عوارض کمتر نسبت به درمانهای دارویی، بین بیماران محبوب میباشند. البته برای استفاده از این درمانها، میبایست با پزشک خود مشورت نمایید تا تداخلی با وضعیت بیماری شما و سایر داروهای مصرفیتان نداشته باشد. تعدادی از مواردی که در بهبود علائم موثرند عبارتند از:
6-1- چای سبز
چای سبز حاوی پلیفنولها میباشد و دارای اثرات ضدالتهابی در بهبود علائم آرتروز است. درواقع میتوان گفت مصرف چای سبز به شکل متوسط و به اندازه، نیاز بیمار به دوزهای بالای دارویی را کاهش میدهد. توجه به میزان مصرف چای سبز بسیار مهم است زیرا در مصرف بیش از اندازه میتواند به کبد آسیب بزند.
6-2- زنجبیل
زنجبیل به شکل خوراکی، میتواند در کاهش دردهای آرتروزی موثر باشد. براساس مطالعهای که در سال 2015 در دانمارک انجام گرفت، مشخص شد مصرف زنجبیل، میتواند ریسک ناتوانیهای مرتبط با آرتروز را کاهش دهد. تنها نکتهی مهم در مصرف زنجبیل، عدم مصرف همزمان با داروی وارفارین بدلیل همافزایی در اثرات ضدانعقادی میباشد.
6-3- زردچوبه (کورکومین)
کورکومین درواقع ماده فعال موجود در زردچوبه میباشد که دارای اثرات کاهندهی درد و پیشرفت بیماری میباشد. شما میتوانید روزانه میزان 500 میلیگرم کورکومین دوبار در روز استفاده نمایید. توجه به این نکته حائز اهمیت است که کورکومین میبایست با داروهای رقیقکننده خون با فاصله مصرف شود.
تغییر سبک زندگی
میتوان گفت 3 فاکتور مهم در تغییر سبک زندگی افراد مبتلا آرتروز، در بهبود علائم بسیار تاثیرگذارند. این سه فاکتور عبارتند از:
- انجام منظم فعالیتهای فیزیکی: صرف نظر از سن، انجام فعالیتهای فیزیکی میتواند تا حد قابلتوجهی در بهبود دردهای آرتروز موثر باشد. براساس توصیهی سازمان بیماری آرتروز، انجام 150 دقیقه ورزش هوازی در هفته، میتواند در بهبود علائم بسیار موثر باشد. از جملهی این فعالیتها، شنا، دوچرخهسواری، پیادهروی، یوگا و … میباشند.
- استفاده از موادغذایی مفید برای آرتروز: درواقع مصرف موادغذایی مفید و به اندازه در بهبود علائم آرتروز بسیار اثرگذارند. براساس مطالعات انجامگرفته، مصرف موادغذایی حاوی کلسیم و ویتامین D، امگا-3، سبزیجات حاوی ویتامین K مثل بروکلی و اسفناج و مغزها و روغنهای گیاهی در بهبود و کاهش علائم التهاب و درد آرتروزی در کنار کاهش وزن موثرند.
- کنترل و کاهش وزن: کنترل وزن درواقع به عنوان هستهی اصلی درمانهای غیردارویی برای آرتروز است. کاهش وزن، با کاهش فشار برروی مفاصل زانو و لگن همراه است.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
آرتروز یک بیماری مزمن و غیرقابلدرمان است که با رعایت موارد گفتهشده، میتوانید علائم آن را بسیار کنترل کنید. درحالیکه این موارد در بهبود علائم آرتروز بسیار موثر است، درصورت بدتر شدن علائم یا تجربهی شدید آنها، میبایست به پزشک خود مراجعه کنید و میزان درد و سفتی مفاصل شما چک شود.
جمعبندی
آرتروز یک بیماری غیرقابل درمان و ناتوانکننده است که درصورتی که به خوبی کنترل نشود، ممکن است منجر به بدترشدن شرایط بیماری شما شود. توصیهی من به شما استفاده از مکمل پتاسیم- منیزیم سیترات (کالمگ)، انجام فعالیتهای فیزیکی به شکل منظم، استفاده از کمپرس گرم و سرد، تغییر سبک زندگی (تغذیه و فیزیکال)، استفاده از پماد و کرمهای مسکن و … میباشد. با انجام این موارد، شما میتوانید علائم را به شکل قابلتوجهی کنترل کنید و پیشرفت آن را کند کنید.
منابع
Osteoarthritis: care and management – NCBI Bookshelf (nih.gov)
Integrating lifestyle approaches into osteoarthritis care – PMC (nih.gov)
8 Food Ingredients That Can Cause Inflammation – Arthritis Foundation
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.