بیش فعالی در بزرگسالان و علائم آن
اختلال نقص توجه – بیش فعالی بزرگسالان (ADHD) یک اختلال سلامت روان است که شامل ترکیبی از مشکلات پایدار مانند مشکل در توجه، بیش فعالی و رفتار تکانشی است. ADHD در بزرگسالان می تواند منجر به روابط ناپایدار، عملکرد ضعیف در کار یا مدرسه، اعتماد به نفس پایین و سایر مشکلات شود.
با وجود اینکه این اختلال را تحت عنوان ADHD بزرگسالان میشناسیم، اما علائم آن در اوایل کودکی شروع می شود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. در برخی موارد، ADHD تا زمانی که فرد بالغ نشود، شناسایی یا تشخیص داده نمی شود. علائم ADHD بزرگسالان ممکن است به اندازه علائم ADHD در کودکان واضح نباشد. در بزرگسالان، بیش فعالی ممکن است کاهش یابد، اما تکانشگری، بی قراری و مشکل در توجه میتواند ادامه یابد.
علائم ADHD در اغلب افراد با افزایش سن کاهش می یابد، اما برخی از بزرگسالان همچنان علائم عمده ای دارند که در عملکرد روزانه آنها اختلال ایجاد می کند. این علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD از اینکه به این اختلال مبتلا هستند آگاه نیستند – آنها فقط می دانند که کارهای معمول روزمره می تواند برایشان یک چالش بزرگ باشد. ممکن است تمرکز و اولویت بندی برایشان مشکل باشد که منجر به فراموشی جلسات کاری یا موعد تحویل پروژه ها می شود. ناتوانی در کنترل تکانه ها می تواند از بی حوصلگی در صف انتظار یا رانندگی در ترافیک گرفته تا نوسانات خلقی و طغیان خشم متغیر باشد.
برا مطالعه مقاله “تشخیص و درمان ADHD” در بزرگسالان کلیک کنید.
علائم و نشانههای بیش فعالی (ADHD) در بزرگسالان
علائم و نشانه های ADHD در بزرگسالان شامل موارد زیر است:
1- عدم تمرکز
این افراد ممکن است دچار افکار مزاحمی شوند که باعث سرگردانی مکرر یا خیال پردازی می شود. در موقعیت های مختلف در توجه و تمرکز کردن مشکل دارند. به عنوان مثال، ممکن است برای بزرگسالان مبتلا به ADHD دشوار باشد که در طول جلسات مهم، کلاس های آموزشی یا ارائه ها تمرکز کنند.
2- بی نظمی
ذهن بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است به شدت آشفته باشند و در سازماندهی مسائل فارغ از میزان اهمیت آنها مشکل داشته باشند. آنها می توانند یک اتاق، ماشین یا دفتر کار نامرتب داشته باشند. همچنین در سازماندهی افکار خود نیز مشکل دارند. این مسئله می تواند عواقب شدیدی مانند عدم توانایی مدیریت مالی داشته باشد.
3- فراموشی
فراموشی مکرر شامل مشکل در به خاطر سپردن تاریخ ها یا کارهای مهم یا محل قرار دادن اشیا و وسایل، مسئلهای است که افراد دچار ADHD با آن درگیرند. فراموشی می تواند آزاردهنده باشد. افراد مبتلا به ADHD ممکن است هم در حافظه کوتاه مدت و هم بلند مدت دچار مشکل باشند.
4- حواس پرتی
این افراد به راحتی حواسشان پرت می شود و ممکن است در انجام وظایفی مانند پیروی از یک دستورالعمل و انجام یک کار در یک زمان مقرر مشکل داشته باشند.
5- بی قراری
افراد مبتلا به ADHD ممکن است بی قرار به نظر برسند. آنها ممکن است حین انجام یک کار نیاز به زمان های استراحت زیادی داشته باشند، زیرا حضور در یک مکان ثابت برای مدت زمان طولانی برای آنها دشوار است. بیقراری در ADHD میتواند شامل تکان خوردن مکرر و پریدن از یک کار به کار دیگر بدون اتمام کار قبلی باشد.
6- تحریک پذیری
تحریک پذیری شامل نوسانات خلقی مکرر، عصبانیت بی دلیل یا واکنش های غیرمنطقی نسبت به مسائل به ظاهر ساده باشد.
7- تکانشگری
بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است بدون فکر کردن به عواقب بالقوه اعمال خود، رفتارهای تکانشی انجام دهند. نمونه هایی از تکانشگری عبارتند از خرج کردن نابخردانه یا انجام کاری که از نظر فیزیکی برای سلامتی و امنیت شخصی فرد خطرناک است. این افراد به طور معمول قبل از صحبت کردن و عمل کردن فکر نمیکنند.
8- هیجان بالا
افراد مبتلا به ADHD ممکن است هیجان بیش از حد و واکنش های عاطفی یا رفتاری بیش از معمول داشته باشند. به عنوان مثال، به دنبال دریافت یک هدیه معمولی بسیار بیشتر از افراد سالم هیجان بروز میدهند.
9- تحمل احساسی پایین
بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است با تحمل وقایع احساسی بزرگ مشکل داشته باشند. وقتی اتفاقی ناامیدکننده یا آزاردهنده در حال رخ دادن است، ممکن است به سرعت احساس خلا و ناتوانی کنند. آنها همچنین ممکن است در تحمل تعارض مشکل داشته باشند، که میتواند بر روابط زناشویی و عاشقانه آنها تاثیر بگذارد.
10- کسالت و بی حوصلگی
ممکن است در طول دوران کودکی خود احساس بی حوصلگی شدید، به ویژه در دوران مدرسه را به یاد بیاورید. بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است همان چالشها را در دوره بزرگسالی و نسبت به مسائل مختلف تجربه کنند.
11- انجام اشتباهات ناشی از بی دقتی
عدم توجه به جزئیات یکی از علائم شایع ADHD است. ممکن است فرد از جزئیات مهم بگذرد و اشتباهات فاحش انجام دهد؛ زیرا ذهن او بسیار پریشان است.
12- مدیریت ضعیف زمان
بزرگسالان مبتلا به ADHD برای به مقصد رسیدن در زمان مقرر، پرداخت به موقع قبوض، رفتن به تخت خواب در زمان معقول و بیدار شدن به موقع به طور مداوم چالش و مشکل دارند. این افراد به دلیل برنامه ریزی ضعیف و حواس پرتی به طور مداوم دیر میکنند(اغلب به آن زمان-کوری گفته می شود).
13- مدیریت ضعیف استرس
ضعف در مدیریت استرس و تحمل کم یکی از علائم ADHD در بزرگسالان است زیرا تطبیق سریع با تغییرات برای آنها دشوارتر است.
14- عدم توانایی مدیریت خشم
بزرگسالان مبتلا به ADHD در مدیریت خشم خود مشکل دارند زیرا نمی توانند یک هیجان را قبل از هیجان بعدی پردازش کنند، که این مسئله می تواند باعث ناامیدی آنها شود.
15- عزت نفس پایین
این مورد به خصوص در زنان مبتلا به ADHD شایع تر است.
تقریباً هر فرد در مقطعی از زندگی خود علائمی مشابه ADHD را تجربه کرده است. اگر مشکلات شما اخیراً به وجود آمده یا در گذشته فقط گاهی اوقات رخ داده باشد، شما به ADHD مبتلا نیستید. ADHD تنها زمانی تشخیص داده می شود که علائم آنقدر شدید باشد که باعث ایجاد مشکلات مداوم و اختلال در بیش از یک حوزه از زندگی شما شود. این علائم پایدار و مخرب را می توان در اوایل دوران کودکی نیز ردیابی کرد.
ADHD می تواند زندگی را برای فرد دشوار کند و منجر به موارد زیر شود:
- عملکرد ضعیف در مدرسه یا محل کار
- بیکاری
- مشکلات مالی
- مشکل در پیروی از قانون
- سوء مصرف الکل و مواد مخدر
- تصادفات مکرر اتومبیل یا حوادث دیگر
- روابط ناپایدار
- سلامت جسمی و روانی ضعیف
- اعتماد به نفس پایین
- اقدام به خودکشی
اختلالات همراه بیش فعالی در بزرگسالان
اختلالات روانی دیگر می توانند اغلب در همراهی با ADHD رخ دهند و روند درمان را چالش برانگیزتر کنند. این اختلالات شامل موارد زیر هستند:
1- اختلالات خلقی
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD دچار افسردگی، اختلال دوقطبی یا اختلالات خلقی دیگر نیز هستند. در حالی که مشکلات خلقی لزوماً مستقیماً به دلیل ADHD ایجاد نمی شوند، الگوی مکرر شکست ها و ناامیدی های ناشی از ADHD می تواند افسردگی را تشدید کند.
2- اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی اغلب در بزرگسالان مبتلا به ADHD رخ می دهد. اختلالات اضطرابی ممکن است باعث نگرانی شدید، عصبانیت و سایر علائم شود. اضطراب می تواند در نتیجه چالش ها و مشکلات ناشی از ADHD تشدید شود.
3- سایر اختلالات روانی
بزرگسالان مبتلا به ADHD در معرض خطر ابتلا به سایر اختلالات روانپزشکی مانند اختلالات شخصیت، اختلالات مصرف مواد و … هستند.
4- ناتوانی در یادگیری
بزرگسالان مبتلا به ADHD ممکن است در تست های تحصیلی امتیاز کمتری نسبت به حد انتظار داشته باشند. اختلالات یادگیری می تواند شامل مشکلات در درک و نیز برقراری ارتباط باشد.
نتیجهگیری
تشخیص ADHD در بزرگسالان می تواند دشوار باشد زیرا برخی از علائم ADHD مشابه علائم ناشی از سایر شرایط روانی مانند اضطراب یا اختلالات خلقی است. و همانطور که بیان شد بسیاری از بزرگسالان مبتلا به ADHD حداقل یک بیماری روانی دیگر مانند افسردگی یا اضطراب نیز دارند.
اگر هر یک از علائم ذکر شده در این مطلب به طور مداوم زندگی شما را مختل می کند، با پزشک خود در مورد اینکه آیا ممکن است به ADHD مبتلا باشید یا خیر مشورت کنید.
درمان ADHD بزرگسالان مشابه درمان ADHD دوران کودکی است و شامل دارو درمانی، مشاوره روانشناختی (روان درمانی) و درمان بیماری های روانی همراه می باشد.
منبع:
14 Symptoms & Signs of Adult ADHD
Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD)
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.