شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

استرس و ام اس

دسته بندی :بیماری های خود ایمنی ۱ آذر ۱۴۰۲ دکتر حسین علیپور 4489 مشاهده
ام اس

هرکسی ممکن است هر از گاهی استرس داشتن را تجربه کند. این مسئله بخشی از انسان بودن است. استرس واکنش طبیعی بدن در زمانی است که تهدیدی برای بقا یا روند زندگی شما وجود داشته باشد. تعداد زیادی از واکنش‌هایی که در استرس اتفاق می‌افتد انتخابی نیستند و طی ساز و کار اتوماتیک انجام می‌شوند. استرس همیشه منفی نیست. رویدادهای مهم زندگی مانند جابجایی، شروع یک کار جدید یا بچه‌دار شدن نیز می‌تواند باعث استرس شود.

هنگامی‌که استرس ادامه‌دار باشد می‌تواند بر احساس آرامش افراد اثر منفی بگذارد. استرس می‌تواند علائم مختلفی از جمله سردرد، تنش، مشکل خواب و تغییرات خلقی ایجاد کند. استرس طولانی مدت می‌تواند منجر به اختلال اضطراب یا افسردگی شود و ممکن است علائم فیزیکی ایجاد کند.

به‌طور کلی اجتناب از استرس غیر ممکن است اما می‌توانید راه‌هایی برای پاسخ بهتر به استرس پیدا کنید. هنگامی‌که فردی به ام اس مبتلا است و با آن زندگی می‌کند، یافتن راه‌هایی برای مدیریت استرس بخش مهمی از مدیریت بیماری شخص است.

به‌نظر می‌رسد بین استرس و بیماری‌های خودایمنی ارتباط وجود داشته باشد. می‌توان گفت که استرس یک عامل خطر برای شعله‌ور شدن علائم ام اس است. تحقیقات نشان می‌دهد که استرس می‌تواند باعث بدتر بیماری در افراد مبتلا به ام اس بشود. ذهن آگاهی، تنفس عمیق، ارتباطات اجتماعی و مراجعه به مشاور می‌توانند به مدیریت استرس و ام اس کمک کنند.

آیا استرس بر ام اس تاثیر می‌گذارد؟

ام اس یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی بدن برای حمله به مهاجمان مضر مانند ویروس‌ها یا باکتری‌ها طراحی شده است. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به اشتباه به میلین، پوشش محافظ اطراف سلول‌های عصبی، حمله می کند. این امر منجر به آسیب به میلین و در نهایت اختلال در فرآیند انتقال پیام‌های عصبی می‌شود.

به‌نظر می‌رسد بین استرس و بیماری‌های خود ایمنی مانند ام اس ارتباط وجود دارد. یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که افرادی که در شرایط استرس‌زا قرار دارند اغلب بیشتر در معرض ابتلا به یک بیماری خود ایمنی هستند. با این‌حال مطالعات بیشتری در این زمینه در حال انجام است.

استرس یک عامل خطر برای شعله‌ور شدن ام اس است، اما محققان هنوز دلیل آن را به‌طور کامل درک نکرده‌اند. تا به امروز می‌دانیم که استرس می‌تواند باعث بروز علائم روحی و جسمی مختلفی شود. اگر در حال حاضر با علائم ام اس یا درمان‌های آن دست و پنجه نرم می‌کنید، عوارض اضافی استرس ممکن است وضعیت شما را بدتر کند.

آیا استرس باعث ضایعات ام اس می‌شود؟

ضایعات ام اس مناطق آسیب دیده در سیستم عصبی هستند. پزشکان می‌توانند این ضایعات را در اسکن MRI ببینند. ضایعات جدید از ضایعات قدیمی متفاوت به نظر می‌رسند. محققان روی این موضوع مطالعه کرده‌اند که چگونه عوامل مختلف ممکن است بر شکل‌گیری ضایعات جدید تأثیر بگذارند. در یک مطالعه کوچک در سال 2020، محققان دریافتند که تجربه استرس می‌تواند به بدتر شدن پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به ام اس منجر شود. مطالعه‌ای در سال 2013 به بررسی اثرات رویدادهای استرس‌زای مثبت و منفی پرداخت. محققان استرس منفی را تهدیدی برای فرد یا خانواده‌اش تعریف کردند. این مطالعه نشان داد که دوره‌های استرس منفی منجر به ایجاد ضایعات مغزی بیشتر می‌شود.

استرس و ام اس

آیا استرس و اضطراب می‌تواند علائمی شبیه ام اس ایجاد کند؟

بعید است که استرس‌های معمولی باعث ایجاد علائمی شود که شبیه ام اس باشد. با این‌حال، اگر استرس طولانی‌مدت غیرمرتبط با عامل خاص و موقتی در زندگی‌تان را تجربه کنید، ممکن است دچار اختلال اضطراب شوید. یکی از انواع اختلالات اضطرابی، اختلال هراس است که می‌تواند باعث حملات پانیک شود. حملات پانیک می تواند علائمی شبیه علائم ام اس داشته باشد، مانند سوزن‌سوزن شدن، بی‌حسی یا درد قفسه سینه.

علاوه بر این، گاهی اوقات استرس می‌تواند علائم بیماری های دیگر را تشدید کند که شبیه ام اس هستند. اختلال تبدیلی پس از استرس طولانی مدت رخ می‌دهد. این وضعیت بدون هیچ توضیح فیزیکی‌ای، باعث بروز علائم فیزیکی می‌شود. این حالت می‌تواند اغلب با علائمی علائمی مانند لرزش، ضعف، فلج یا بی‌حسی ظاهر شود.

چگونه می‌توان استرس و ام اس را مدیریت کرد؟

رویدادها و تجربیات استرس‌زا بخشی از زندگی هستند و اجتناب از آن‌ها به‌طور کامل، دشوار است. بنابراین نمی‌توان استرس را از بین برد بلکه باید به دنبال راه‌کارهایی بود که با استرس مقاله کرد. در اینجا چند استراتژی مدیریت استرس ذکر می‌شوند که می‌توان آن‌ها را امتحان کرد:

  • ذهن آگاهی: ذهن آگاهی به معنای تمرکز بر لحظه حال به جای گیر کردن در گذشته یا نگرانی در مورد آینده است. برای شروع، می‌توانید چند لحظه به آرامی بنشینید و روی تنفس خود تمرکز کنید. سعی کنید بیشتر از محیط اطراف خود آگاه شوید: رایحه، نور، صدا و احساسی که از محیط اطرافتان دریافت می‌کنید.
  • تنفس عمیق: تنفس عمیق می‌تواند به شما در مدیریت برخی از اثرات فیزیکی استرس کمک کند. وقتی روی تنفس خود تمرکز می‌کنید، جایی برای افکار دیگر باقی نمی‌ماند. برای این کار سعی کنید به آرامی از بینی نفس بکشید. حتی می‌توانید به آهستگی از طریق لب‌های جمع شده بازدم کنید.
  • ارتباطات اجتماعی: یک مطالعه در سال 2022 نشان داد که حفظ روابط اجتماعی قوی برای سلامتی افراد مفید است. احساس حمایت به‌خوبی خوب می‌تواند بهزیستی جسمی و عاطفی افراد را بهبود بخشد. به اشتراک گذاشتن تجربیات خود می‌تواند به شما کمک کند کمتر احساس تنهایی کنید و توانایی مقابله با استرس را در خود بهبود بخشید. زمانی را برای ارتباط با دوستان و خانواده خود اختصاص دهید، یا راه‌هایی برای مشارکت در جامعه خود بیابید.
  • مشاوره: یک درمانگر، به‌طور ویژه برای ارائه حمایت از سلامت روان افراد آموزش دیده است. آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا با موقعیت‌های دشواری که منجر به استرس می‌شود کنار بیایید. می‌توانید به دنبال یک درمان‌گر باشید که تجربه‌ی کار با افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند ام اس را داشته باشد.

سخن پایانی

مشخص نیست که آیا رابطه مستقیمی بین استرس و شعله‌ور شدن ام اس وجود دارد یا خیر. استرس می‌تواند تغییرات فیزیکی و عاطفی مختلفی ایجاد کند و بر احساسات شما تأثیر بگذارد. زندگی کردن بدون استرس تقریبا غیر ممکن است اما راه‌کارهایی برای مدیریت بهتر استرس و ام اس وجود دارد. سازمان جهانی بهداشت و انجمن ام اس ایالات متحده‌ی آمریکا راه‌کارها و توصیه‌هایی را ارائه کرده‌اند که برای شروع بسیار خوب است و می‌تواند به شما در مدیریت علائم ام اس کند.

منبع

Does Stress Affect MS? And 4 More FAQs

دکتر علیپور
دکتر حسین علیپور

حسین علیپور هستم دکتری تخصصی نانو بیوتکنولوژی از دانشگاه تربیت مدرس که به عنوان کارشناس تحقیق، توسعه و تولید محتوا در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول به فعالیت هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +