استرس در بارداری

برخی از استرسها میتواند در دوران بارداری طبیعی باشد، اما استرس مزمن ممکن است باعث مشکلات سلامت مادر و نوزاد شود. تجربه برخی نگرانیها و اضطرابها در دوران بارداری معمول است. با این حال، داشتن استرس به شکل مداوم و در سطح زیاد، ممکن است منجر به مشکلات سلامتی برای خانم باردار و جنین شود. در این مقاله علائم و اثرات استرس در بارداری، چه چیزی ممکن است باعث استرس شود و چگونه آن را مدیریت کنید، بحث خواهم کرد.
فهرست مطالب
علائم استرس در دوران بارداری چیست؟
علائم استرس در بارداری میتواند متفاوت باشد اما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات خواب
- سردرد
- افزایش ضربان قلب
- تنفس سریع یا کمعمق
- نگرانی یا اضطراب مداوم
- خشم
- افکار وسواسی
- خوردن زیاد یا کم یا خوردن غذاهای ناسالم
- عدم آرامش و راحتی خیال
چه میزان استرس در بارداری زیاد است؟
بارداری یک تغییر عمده در زندگی است و احساس استرس و تغییرات عاطفی طبیعی است. اگر سطوح بالایی از استرس یا احساساتی را تجربه میکنید و احساس میکنید طاقتفرسا یا خارج از کنترل شماست، میتوانید با پزشک صحبت کنید. هیچ دستورالعمل مشخصی برای میزان استرس بیش از حد در دوران بارداری وجود ندارد. شما باید با یک متخصص صحبت کنید اگر:
- بیشتر از دو هفته مضطرب، ضعیف یا افسرده باشید.
- اضطرابی که باعث علائم فیزیکی مانند ضربان قلب تند، تنفس سریع، احساس ضعف یا بیماری، تعریق یا اسهال میشود.
- حملات پانیک داشته باشید.
- اقدامات وسواسی مانند شمارش یا چک کردن را تکرار میکنید تا احساس بهتری داشته باشید.
- افکار مداوم و ناخوشایند دارید که غیر قابل کنترل هستند.
- آنقدر از تولد میترسید که نمیخواهید زایمان کنید.
- احساس میکنید قادر به مقابله با مشکلات نیستید.
هرچه زودتر به دنبال مشورت و حمایت باشید، زودتر میتوانید استرس اضافی را درمان یا از آن جلوگیری کنید.
دلایل استرس در بارداری
- بارداری ممکن است به دلایل مختلفی باعث استرس شود از جمله:
- ناراحتیهای بارداری مانند خستگی، کمردرد، تهوع صبحگاهی یا یبوست
- تغییرات هورمونی که میتواند خلق و خو را تغییر دهد و باعث نوسانات خلقی شود و مدیریت استرس را دشوارتر میکند.
- نگرانی در مورد بارداری، زایمان، تولد و مراقبت از نوزاد
- مدیریت کارهای روزمره، کار، یا آماده شدن برای مرخصی زایمان
- احساس عدم حمایت یا مشکلات با شریک عاطفی یا اعضای خانواده
هر رویداد مهم زندگی یا عوامل استرسزا مزمن نیز میتواند باعث استرس قابل توجهی شود، مانند:
- رویدادهای منفی مهم زندگی مانند بیماری جدی یا مرگ یکی از عزیزان، طلاق، یا از دست دادن شغل
- حوادث فاجعهبار مانند طوفان، سیل یا زلزله
- استرس مزمن مانند سوءاستفاده، نژادپرستی، زندگی در یک محیط ناامن یا ناپایدار، مشکلات سلامتی طولانیمدت یا مشکلات مالی
- شرایط سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب
چه عواملی به افزایش استرس کمک میکند و آن را تقویت میکند؟
برخی نابرابریهای بهداشتی میتواند به ایجاد استرس در افراد منجر شود. فرهنگ نژادپرستانه به این معنی است که افراد از گروههای اقلیت نژادی یا قومی بیشتر احتمال دارد که استرس مزمن و عواملی را که ممکن است در ایجاد استرس نقش دارن، تجربه کنند. این موارد عبارتند از:
- دسترسی محدود یا عدم دسترسی به بیمه درمانی و مراقبتهای بهداشتی با کیفیت
- دسترسی کمتر به مشاغل با درآمد خوب
- زندگی در یک محیط ناامن
- زندگی در محیطی با سطوح بالای سموم مانند آلودگی
- دسترسی کمتر به غذاهای سالم
- حضور در مدرسهای با عملکرد پایین
مطالعهای در سال 2018 منبع مطمئن نشان داد که نابرابریهای بهداشتی زیر با پیامدهای بارداری مرتبط است:
- بدون در نظر گرفتن درآمد، زنان سیاهپوست بیشتر از زنان سفیدپوست استرس و علائم افسردگی را تجربه میکنند و حمایت اجتماعی کمتری دارند.
- زنان سیاهپوست غیراسپانیایی به احتمال زیاد فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان زودرس و حاملگی و زایمانهای در سن کم دارند.
- زنان خانوارهای کمدرآمد دارای نرخ بالاتری از پیامدهای نامطلوب بارداری و زایمان زودرس هستند.
استرس چگونه بر بارداری تاثیر میگذارد؟
- سطوح بالای استرس در بارداری ممکن است باعث ایجاد فشار خون بالا شود که احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزادی با وزن کم را افزایش میدهد.
- استرس میتواند مشکلات جفت مانند پره اکلامپسی، اکلامپسی و محدودیت رشد جنین را تشدید کند.
- طبق نتایج یک مطالعه در سال 2019، افزایش سطح کورتیزول در دوران بارداری ممکن است سطح کورتیزول را در جنین افزایش دهد و خطر مشکلات رشدی را افزایش دهد. با این حال مطالعات دیگر ممکن است با این موضوع مخالف باشد.
- استرس عاطفی در دوران بارداری ممکن است بر رشد شناختی تأثیر بگذارد و منجر به مشکلات توجه، مشکلات رفتاری یا افزایش احساسات منفی در کودک شود.
- محققان همچنین دریافتهاند که استرس یا اضطراب قبل از تولد میتواند بر رشد از کودکی تا نوجوانی تأثیر بگذارد. اختلالات اضطرابی مادر ممکن است خطر ابتلای کودک به اختلال اضطرابی را افزایش دهد، اگرچه این امر به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
مدیریت و کاهش استرس در بارداری
مراحل زیر میتواند به شما در مدیریت استرس در دوران بارداری کمک کند:
- تناسب اندام و حفظ سلامتی خود را در اولویت قرار دهید: شما میتوانید روی خوردن غذاهای سالم، ورزش منظم و خواب کافی تمرکز کنند.
- اقداماتی را برای کاهش ناراحتی انجام دهید: شما میتوانید با یک متخصص در مورد کاهش ناراحتیهای بارداری مانند حالت تهوع صبحگاهی صحبت کنید.
- تا جایی که ممکن است کارهای خود را کاهش دهید: باید از همسر یا یکی از اعضای خانواده بخواهید که در کارهای خانه به شما کمک کند و وظایف کاری را در صورت امکان به همکارانتان محول کنید.
- از قبل برنامهریزی کنید: اگر قصد بارداری دارید و کار میکنید، میتوانید خود و کارفرمایتان را برای مرخصی زایمان به موقع آماده کنید. نوشتن فهرست کارها به شما کمک میکند.
- فعالیتهای آرامشبخش را برنامهریزی کنید: در صورت امکان، باید از هر زمان آزادی برای استراحت استفاده کنید. شما میتوانید فعالیتهایی را برای کاهش استرس برنامهریزی کنید مانند یوگا قبل از تولد یا مدیتیشن.
- در کلاسهای مربوط به قبل از تولد نوزاد شرکت کنید: یادگیری آنچه در دوران بارداری، زایمان و مراقبت از نوزاد باید انتظار داشت، میتواند به کاهش اضطراب کمک کند. شما همچنین میتوانید تکنیکهای آرامش و تنفس را بیاموزید.
- با یک مددکار اجتماعی تماس بگیرید: اگر مشکلاتی در رابطه با همسر خود دارید مانند مشکلات مالی یا مسکن، صحبت با یک مددکار اجتماعی ممکن است کمککننده باشد.
- درخواست کمک کنید: شما میتوانید به شریک زندگی، خانواده یا دوستان خود بگویید که چگونه میتوانند در طول بارداری و تولد به بهترین شکل از شما حمایت کنند.
- به یک انجمن بپیوندید: ارتباط با دیگران با شرایط مشابه میتواند برای شما مفید باشد. این کار میتواند از طریق گروههای پشتیبانی یا شبکههای بارداری به صورت محلی یا آنلاین باشد.
- با یک متخصص صحبت کنید: اگر برای مقابله با مشکل استرس تلاش میکنید، یک متخصص میتواند به شما کمک کند تا حمایت و درمان را دریافت کنید.
- با افسردگی و اضطراب مقابله کنید: افسردگی و اضطراب میتوانند باعث ایجاد استرس شوند. پزشک میتواند راههایی را برای درمان این بیماریها از جمله دارو پیشنهاد کند.
سخن پایانی
برخی از استرسها میتواند در بارداری طبیعی باشد، اما سطوح بالا ممکن است بر تولد و رشد تأثیر بگذارد. شما میتوانید با یادگیری تکنیکهای آرامسازی، کمک گرفتن از دوستان و خانواده و خواب کافی استرس را مدیریت کنید. اگر در دوران بارداری استرس شدیدی را تجربه میکنید، با یک متخصص صحبت کنید.
منابع

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.