بهترین روش از بین بردن جای بخیه

بسیاری از بیماران به دنبال جراحیهای مختلف توسط پزشکان، جای بخیه ماندگاری را در محل جراحی ممکن است تجربه کنند. از لحاظ معیارهای زیبایی، بیشتر افراد به دنبال کاهش عمق جای بخیه و محوکردن آن میباشند. مراقبتهای ویژهای برای از بین بردن جای بخیه لازم میباشد که اخیرا استفاده از مکمل سمانیک کلاژن (Verisol) در بهبود قابلتوجه جای بخیه مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله به شما نحوهی مصرف سمانیک کلاژن برای از بین بردن جای زخم و بخیه، بررسی مطالعات انجام گرفته پیرامون آن در کنار استفاده از سایر روشهای بهبوددهندهی زخم و بخیه، خواهم پرداخت.
چگونگی ترمیم جای زخم و بخیه در بدن
بعد از هر جراحی، تمرکز بیماران و پزشکان به سمت درمان سریعتر جای بخیه میباشد؛ به ویژه با توجه به اهمیت جنبههای زیبایی-شناختی آن در بیماران. در حقیقت بهبود زخم در کنار عدم تجربهی عوارض جانبی ناشی از جراحی بسیار مهم میباشد. استفاده از کرمها و ژلهای موضعی ترمیمکننده میتواند در بهبود جای بخیه بسیار موثر باشد؛ هرچند اخیرا استفاده از مکملهای خوراکی پپتید کلاژن نیز در بهبود قابلتوجه جای زخم و بخیه، رایج شده است. عوامل زیادی میتوانند در افزایش زمان بهبود زخم نقش داشته باشند. در شرایطی، مانند دیابتیبودن بیمار، داشتن مشکلات قلبی و عروقی، ابتلا به چاقی و فشارخون، میتواند در سختشدن بهبود زخم بسیار موثر باشد. در حقیقت اکسیژنرسانی مناسب به سلولها، استفاده از عوامل مغذیکنندهی سلولهای پوستی و هر عامل دیگر موثر در بهبود جای زخم و بخیه، بر روی طول درمان و چگونگی بهبود جای زخم بسیار موثر میباشد.
همچنین با افزایش سن، میزان ساخت کلاژن در بدن کاهش مییابد و ترشح فاکتور ماتریکس متالوپروتئیناز (MMP) افزایش مییابد. در پی این پروسه، تخریب کلاژن صورت میگیرد و طولانیتر شدن ترمیمهای پوستی و زمان فاز التهابات را به دنبال دارد که در انتها، تاخیر در ترمیم زخم را به دنبال خواهد داشت. مصرف پپتیدهای کلاژن منجر به بهبود آبرسانی و الاستیسیتهی پوست میشود.
بهبود جای بخیه با سمانیک کلاژن (Verisol)
براساس مطالعات حیوانی انجامگرفته، مصرف خوراکی پپتیدهای کلاژن منجر به افزایش اپیتلیزاسیون و کاهش طول مدت زمان بهبود زخم با بهبود آنژیوژنز میشود. این اثر همچنین در بیماران مبتلا به دیابت و بهبود سریعتر زخم آنها، دیده شد.
اخیرا، اثرات مطلوب یک نوع خاص از پپتید کلاژن بر روی سنتز ماتریکس و فیزیولوژی پوست، در بسیاری از مطالعات بالینی مورد توجه قرار گرفته است. در حقیقت چندین مطالعهی تجربی، برروی اثرات پپتیدهای کلاژن بر انتقال و رشد فیبروبلاستهای پوستی و تقویت تکثیر سلولی در کنار افزایش ساخت هیالورونیک اسید، انجام گرفته است.
پپتیدهای کلاژن از طریق روده جذب میشوند و با کمک گردش خون، قسمتهای مختلف پوست را برای تحریک فیبروبلاستها و تولید ماتریکس خارج سلولی پوستی تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین، مطالعات بالینی اثرات مثبت خود را بر فیزیولوژی پوست در طی مصرف پپتیدهای کلاژن نشان دادهاند.
سمانیک کلاژن در واقع پپتیدهای کلاژن با نام وریسول (Verisol) میباشد که از شرکت آلمانی Gelita تهیه میشود و به علت داشتن فرمولاسیون خاص خود، جذب بسیار بالاتری نسبت به سایر مکملهای کلاژن موجود در ایران دارد و حاوی کلاژن نوع 1 و 3 میباشد. وزن مولکولی این کلاژن 2000 کیلودالتون است که نسبت به سایر کلاژنها که بین 3000 تا 10000 کیلودالتون وزن دارند، جذب بسیار بیشتری دارد.
بر طبق مطالعهای که این شرکت آلمانی برروی بیماران مبتلا به جای زخم بعد از جراحی انجام داد، مصرف مکمل وریسول به میزان 5000 میلیگرم (2 ساشه در روز) به مدت 4 هفته، منجر به بهبودی قابل توجهی در از بین بردن جای بخیه بعد از جراحی در بیماران شد. همچنین مصرف این مکمل بدون ایجاد هرگونه عوارض جانبی بود. همهی بیماران از میزان بهبودی خود رضایت داشتند و هیچکدام نتایج بدی را گزارش نکردند.
در حقیقت این اثر را میتوان به اثرات مستقیم مصرف خوراکی پپتیدهای کلاژن وریسول بر روی گردش ماتریکس خارج سلولی پوستی و به دنبال آن افزایش قابلتوجه میزان کلاژن و الاستین دانست. مطالعات دیگر نیز اثرات پپتیدهای کلاژن را بر روی تحریک بافت گرانولاسیون و فعالیت پروتئازها و کاهش پارامترهای التهابی تایید کردهاند.
با توجه به نتایج، مصرف مکملهای پپتید کلاژن وریسول حتی در کسانی که بهبود زخم طبیعی دارند، برای داشتن اثرات بهتر ترمیمی، لازم میباشد و این اثر تا به امروز تنها در کلاژن وریسول دیده شده است.
استفاده از پانسمانهای و پمادهای ترمیمکننده
پانسمانهای زخم حاوی کلاژن، از کلاژن در ترکیب با پلیمرهای طبیعی و سنتتیک مثل پلیاتیلن اکساید، هیالورونیک اسید، الاستین و کایتوزان تشکیل شده است. این ترکیب میتواند در کنار آنتیبیوتیکهای موضعی، نقره و نانوپارتیکلهای حاوی طلا نیز استفاده شود و روند بهبود را سریعتر کند.
هیدروژلهای حاوی کلاژن هیدرولیزشده نیز با داشتن خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی خود میتوانند منجر به افزایش تولید و مهاجرت سلولهای پوستی شوند و در ترمیم زخم بسیار موثر واقع شوند.
در کنار موارد گفتهشده، استفاده از کرمهای ترمیمکننده نیز در بهبود جای بخیه موثرند. نمونهای از این کرمها و ژلها که در داروخانهها در دسترس هستند شامل کرم ترمیمکنندهی سیکالفیتAvene، اسکاراستاتیک، ژل رژواسیل، رژودرم، ترمیمکنندهی میموزا و دکتر ژیلا ( با درجهی ترمیمکنندگی ضعیفتر نسبت به سایر کرمهای ذکرشده) میباشند.
در کنار توصیههای گفتهشده، محل بخیه میبایست تمیز باشد و با ژلهای حاوی سیلیکون، کرمهای ضدآفتاب، آنتیبیوتیک ها و ضدالتهابهای موضعی نیز محافظت شود.
جمعبندی
در یک خلاصهی مختصر، میتوان گفت با استناد به مطالعات بالینی انجامگرفته، استفاده از سمانیککلاژن به مقدار 2 ساشه در روز میتواند در ترمیم جای بخیه بسیار موثر باشد. در کنار آن، محافظت از جای بخیه و استفاده از کرمها و ژلهای ترمیمکننده، آنتیبیوتیک و ضدالتهابهای موضعی میتواند در ترمیم هرچه بهتر زخم و از بینبرد جای بخیه اثرات قابلتوجهی بهجای بگذارد.
منابع:
Collagen in Wound Healing – PMC (nih.gov)
Collagen-Peptides-for-Wound-Healing.pdf (designsforhealth.com.au)

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.