آرتروز زانو چیست؟ [علل، علائم، پیشگیری و درمان]
آرتروز زانو، یکی از انواع آرتروزهای شایع و درگیرکننده میباشد که منجر به ایجاد درد و محدودیت حرکت مفاصل در افراد میشود. شماچه در معرض ابتلا به این اختلال میباشید و چه به آن مبتلا هستید، توصیه میکنم تا از مکمل کالمگ سیترات استفاده نمایید و در کنار آن، فعالیتهای فیزیکی، کاهش وزن و سایر اقدامات بهبوددهندهی آرتروز زانو را فراموش نکنید.
آرتروز زانو چیست؟
آرتروز زانو درواقع یک بیماری پیشرونده و تخریبکنندهی مفاصل زانو و غضروف آن میباشد. این اختلال به تدریج توان فرد را برای حرکت کاهش میدهد و با ایجاد دردهای مفاصل همراه است. براساس تخمینهای صورتگرفته ۱۳ درصد خانمها و ۱۰درصد آقایان بالای ۶۰ سال، علائم ابتلا به آرتروز زانو را نجربه میکنند.
انواع آرتروز زانو چه میباشد؟
آرتروز زانو به دو دستهی اولیه و ثانویه تقسیمبندی میشود. آرتروز اولیهی زانو، بدون هیچگونه پیشزمینهی خاصی اتفاق میافتد. اما آرتروز ثانویهی زانو در اثر بک آسیب اولیه به مفاصل زانو یا در پی ابتلا به آرتریت روماتوئید اتفاق میافتد.
در چه شرایطی شما بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستید؟
- داشتن وزن بالا
- ابتلا به اختلالات سندروم متابولیک
- ضعف عضلات
- ایستادن طولانیمدت روی پا یا استفادهی زیاد از مفاصل
- جنسمونث: خانمها بیشتر از آقایان مستعد ابتلا به آرتروز زانو هستند
- افزایش سن و سالخوردگی
- پیشینهی ابتلا به آرتروز زانو در خانواده
علائم ابتلا به آرتروز زانو چه میباشد؟
- درد زانو به تدریج شروع میشود
- درد زانو با افزایش زمان فعالیت فیزیکی بدتر میشود
- درد زانو با عدم تحرک بدتر میشود
- درد زانو با یک استراحت کوتاهمدت بهتر میشود
- سفتی مفاصل اتفاق میافتد
- درد زانو با استفاده از کمپرس سرد و مسکنها بهتر میشود
آرتروز زانو چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص آرتروز زانو ابتدا با معاینات فیزیکی تشخیص داده میشود. درواقع با بررسی علائم شما و میزان درد و سابقهی ابتلا به آرتروز در خانوادهی شما، پزشک آرتروز را تشخیص میدهد.
همچنین ممکن است تستهای تشخیصی با اشعهی ایکس و در صورت عدم وضوح وضعیت مفاصل یا احتمال آسیبهای دیگر، ام آر آی را برای شما توصیه کند.
درصورتی که پزشک به احتمال ابتلا به سایر اختلالات مثل آرتریت روماتوئید شک کند، آزمایش خون برای اندازهگیری فعالیت سیستم ایمنی شما تجویز میشود.
درمان آرتروز زانو چیست؟
درمان آرتروز به دو دستهی درمانهای غیرجراحی و جراحی تقسیمبندی میشود.
درمان غیرجراحی آرتروز زانو شامل چه مواردی میباشد؟
- باید بگویم که در قدم اول، آموزش به بیماران و انجام منظم فعالیتهای فیزیکی، اولین خط پیشگیری و درمان آرتروز زانو میباشد. آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا، انجام منظم فعالیتهای فیزیکی را چه در خانه و چه در مراکز ورزشی، توصیه میکنند.
- در قدم بعدی، کاهش وزن مهمترین شاخص برای کنترل و بهبود علائم آرتروز زانو میباشد. شما باید سعی کنید شاخص تودهی بدنیتان بالاتر از ۲۵ نرود و زنگ خطر به صدا در نیاید. تغییر عادات غذایی و انجام فعالیتهای فیزیکی، بهترین راه برای کاهش و کنترل وزن است.
- استفاده از دستگاهها و بریسهای کمکی برای کاهش فشار برروی زانو نیز راهکاری مفید برای بهبود علائم و کاهش درد زانو میباشد.
- درکنار موارد گفتهشده، درمانهای برپایهی مکمل و دارو نیز در بهبود درد زانو موثرند. از جملهی این موراد، استفاده از مکملهای حاوی پتاسیم-منیزیم سیترات (کالمگ سیترات) میباشد. پتاسیم و منیزیم هردو در کاهش التهابات و محافظت از سلولهای غضروفساز زانو نقش دارند و میتوانند در افزایش استحکام استخوان نیز موثر باشند.
- استفاده از پمادهای ضددرد گیاهی مثل کرم فلفل یا ژلهای مسکن مثل ژل دیکلوفناک میتواند در تسکین درد شما موثر باشد.
- استفاده از داروهای ضدالتهاب استروئیدی مثل دیکلوفناک و … در کاهش درد و التهاب مفاصل موثرند. میزان و طول دورهی مصرف این داروها بنا بر تشخیص پزشک، متفاوت میباشد.
- برخی مواقع، خصوصا در صورت وجود التهاب زیاد در مفاصل، تزریق داخل مفصلی کورتونها ممکن است برای بهبود علائم توصیه شود. استقاده از مکملهای گلوکوزامین و کندروئتین اگر بیاثر نباشد، میتواند در بهبود علائم در مواردی که بیمار به دنبال استفاده از یک روش بیخطر است، موثر باشد.
درمان جراحی آرتروز زانو شامل چه مواردیست؟
- استئوتومی ( بریدن و تغییر شکل استخوان در نزدیکی مفصل آسیب دیده و کاهش آسیب و فشار در آن منطقه)
- آرتروپلاستی بخشی از زانو
- آرتروپلاستی کل زانو
جمعبندی
ابتلا به آرتروز زانو، خصوصا در سنین بالا رو به افزایش است. ابتلا به این اختلال میتواند با کاهش توان فیزیکی فرد همراه باشد. اگر شما یا اطرافیانتان احتمال ابتلا به آرتروز زانو را دارید یا به آن مبتلا هستید، توصیهی من به شما، استفاده از مکملهای پتاسیم-منیزیم سیترات (کالمگ سیترات)، انجام منظم فعالیتهای فیزیکی، کاهش وزن، استفاده از کرم و ژلهای ضددرد و در صورت داشتن درد و مشکلات مفصلی شدید، مراجعه به پزشک و پیروی از دستورات درمانی میباشد.
منابع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.