گیاهان دارویی موثر در بهبود و تقویت سیستم ایمنی
محیط اطراف ما مملو از پاتوژنهایی مثل قارچها، باکتریها و ویروسهاست. بدن جاندارن و از جمله انسان، غنی از مواد مغذی است که شرایط رشدی ایده آل برای اکثر میکروارگانیسمها میباشد. بنابراین وجود یک سیستم تدافعی برای مقابله با این پاتوژنها دارای اهمیت است. سیستم ایمنی در مهرهداران دارای ساختاری پیچیده است که نقش اصلی آن محافظت جاندار در برابر عوامل مهاجم میباشد.
سیستم ایمنی در انسان شامل سیستم غیر اختصاصی و ذاتی (Innate) و سیستم اختصاصی (Specific) است. سیستم ایمنی غیر اختصاصی شامل ماکروفاژها، آنتیژنها و نوتروفیلها میباشد که از طریق فعالیت سلولهای کشنده طبیعی نوعی پاسخ غیر اختصاصی و فوری را به عوامل خارجی ایجاد میکنند. در صورت عبور پاتوژنها از این سد، با سیستم ایمنی اکتسابی روبرو میگردند که در آن عوامل بیماریزا شناسایی شده و متناسب با آن آنتیژن، آنتیبادی مناسب تولید میگردد.
بیماریهای زمینهای مثل دیابت، بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای ریوی، انواع سرطانها و اضافه وزن باعث افزایش آسیبپذیری بدن نسبت به سایر بیماریها میگردد. بنابراین حفظ استانداردهای تغذیهای و بهبود سیستم ایمنی بدن، راهکاری بدیهی برای پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها است.
چه گیاهانی در بهبود و تقویت سیستم ایمنی موثرند؟ از داروهای گیاهی برای تقویت سیستم ایمنی میتوان به جینسنگ، ریحان، رزماری، آویشن، دارچین، زنجبیل، میخک دارویی، زردچوبه، سیر، زیره سبز، فلفل سیاه، فلفل چیلی، پیاز و چای سبز میتواند سیستم ایمنی را تقویت کنند.
بر همین اساس، سازمان بهداشت جهانی (WHO) مصرف غذاهای سالم و از جمله مواد غذایی گیاهی را برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بسیاری بیماریها توصیه میکند. بسیاری از گیاهان با دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی، پلی فنولی، فیتوکمیکال و سایر ترکیبات فعال زیستی در کنار ویتامینها و معدنی مورد نیاز، از بهترین منابع تغذیهای هستند که بهبود سیستم ایمنی یکی از آوردههای آنها است.
بر این اساس، اغلب ترکیبات گیاهی با بهبود عملکرد بهینه بدن و جلوگیری از بسیاری بیماریهای زمینهای، به صورت غیر مستقیم در بهبود سیستم ایمنی بدن نقش دارند. مهمترین گیاهانی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بهبود عملکرد سیستم ایمنی نقش دارند در ادامه نشان داده شده است.
1- جینسنگ
با نام علمی Panax ginseng از خانواده Araliaceae از مهمترین گیاهانی است که دارای اثرات زیستی گسترده بوده که یکی از این اثرات بهبود سیستم ایمنی بدن است. اگرچه تمام قسمتهای این گیاه دارای ترکیبات فعال است، قسمت مورد استفاده ریشه گیاه است. از مهمترین ترکیبات دارویی جینسنگ میتوان به ترکیبات تریترپنوئید گلیکوزاید یا ساپونینها اشاره کرد که معروفترین آن ترکیب جینسنوزید (ginsenosides) است. همچنین ترکیبات فعال آمینواسید، آلکالوئید، فنول، پلیپپتید و ویتامینهای B1 و B2 نیز در قسمتهای مختلف این گیاه وجود دارد.
جینسنگ هزاران سال است که در طب سنتی کاربرد دارویی دارد. از کاربردهای سنتی آن میتوان به برطرف کننده خستگی، بهبود استرسهای روانی، تنظیم قند خون، بهبود میل جنسی، تنظیم قند خون، تعدیل سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان اشاره نمود.
تعدیل کننده سیستم ایمنی، مادهای زیستی و یا مصنوعی است که میتواند واکنشهای سیستم ایمنی را تحریک، تعدیل و یا سرکوب نماید. جینسنگ اغلب به عنوان یک گیاه آداپتوژن شناخته میشود که اثرات مختلفی را در بدن نشان میدهد. ترکیبات خاص این گیاه دارای تاثیرات گستردهای است که مهمترین آنها شامل القا مقاومت غیر اختصاصی در برابر ترکیبات شیمیایی مضر و همچنین استرسهای مختلف، القا حس نشاط، افزایش طول عمر، بهبود ظرفیت و فعالیت ذهنی و اثرات تعدیل کنندگی سیستم ایمنی از طریق تاثیر بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز میباشد. نتایج آزمایشات نشان میدهد جینسنگ باعث افزایش فعالیت سلولهای کشنده طبیعی (NK) و افزایش فاگوسیتوز میگردد.
2- ریحان
ریحان با نام علمی Ocimum basilicum L با داشتن ترکیبات لینالول، کاتچین، کوئرستین و غیره دارای اثرات ضد تومور، آنتی اکسیدانت، ضد التهاب، ضد قارچ، باکتری و ویروس است. اندام مورد استفاده ریحان برگ و ساقه (تازه و خشک) میباشد.
3- رزماری
با نام علمی Rosmarinus officinalis L دارای ترکیباتی مثل لینالول، اوکالیپتول، رزمارینیک اسید، کافئیک اسید و غیره بوده که اثرات ضد تومور، آنتی اکسیدانت و ضد التهاب دارد. اندام مورد استفاده رزماری برگ و ساقه (تازه و خشک) میباشد.
4- آویشن
با نام علمی Thymus vulgaris L است که برگ و ساقه (تازه و خشک) مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین ترکیبات این گیاه شامل تیمول، کارواکول، لینالول و غیره بوده و اثراتی مثل ضد تومور، آنتی اکسیدانت، ضد التهاب، ضد قارچ، باکتری و ویروس را دارد.
5- دارچین
با نام علمی Cinnamomum verum است که اندام مورد استفاده آن پوست است. پوست دارچین با دارا بودن ترکیباتی مثل یوژنول، سینامیک اسید، کاتچین، ترپینول و غیره دارای اثرات ضد باکتری، آنتی اکسیدان، ضد التهاب، ضد دیابت، ضد قارچ و ضد ویروس میباشد.
6- زنجبیل
با نام علمی Zingiber officinale و دارا بودن ترکیباتی مثل جینجرول، ژرانیول، پارادول و غیره اثرات زیستی گستردهای شامل اثرات ضد التهاب، ضد باکتری، آنتیاکسیدان، ضد تومور، ضد ویروس و تعدیل کننده سیستم ایمنی را دارا است. اندام مورد استفاده این گیاه ریزوم (تازه و خشک) میباشد.
7- میخک دارویی
با نام علمی Syzygium aromaticum و داشتن بازه گستردهای از ترکیبات فعال زیستی مثل یوژنول (Eugenol)، تاننها (tannins)، وانیلین (vanillin) و فلاونوئیدها اثرات ضد باکتری، آنتی اکسیدانت، ضد التهاب، ضد قارچ و ضد تومور را نشان داده است. اندام مورد استفاده این گیاه غنچه گل میباشد.
8- زردچوبه
با نام علمی Curcuma longa L و داشتن ترکیبات کورکومینوئید، یوژنول، کاروتن و غیره اثرات ضد التهاب، ضد باکتری، آنتی اکسیدانت و ضد تومور دارد. اندام مورد استفاده این گیاه ریزوم (تازه و خشک) میباشد.
9- سیر
با نام علمی Allium sativum دارای ترکیباتی مثل لینالول، یوژنول، آلیسین، آلیل سولفید و غیره اثرات گسترده ضد باکتری، ضد قارچ، ضد ویروس، ضد تومور، درمان فشار خون بالا، ضد دیابت، ضد سرطان، تعدیل کننده سیستم ایمنی و ضد چاقی را نشان میدهد. اندام مورد استفاده این گیاه میوه (تازه و خشک) میباشد.
10- زیره سبز
با نام علمی Cuminum cyminum L دارای ترکیبات کومارین (Coumarins)، گاما ترپینن (γ-terpinene)، کوئرستین (quercetin)، رزمارینیک (rosmarinic)، فلاونوئید (flavonoids) و غیره بوده و اثرات ضد التهاب، ضد سرطان، ضد تومور، ضد قارچ، ضد باکتری و آنتی اکسیدانت دارد. اندام مورد استفاده زیره سبز بذر میباشد.
11- پیاز خوراکی
با نام علمی Allium cepa ترکیبات کوئرستین (Quercetin)، کامفرول (Kaempferol)، کاتچین (Catechin) و غیره را دارد و مهمترین اثرات بیولوژیک آن شامل اثرات ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس میباشد. اندام مورد استفاده این گیاه میوه (تازه و خشک) میباشد.
12- فلفل چیلی
با نام علمی Capsicum annuum دارای ترکیبات توکوفرول (Tocopherol)، لوتین (Lutein)، کاروتن (Carotene)، کپسانتین (Capsanthin) و غیره است. مهمترین اثرات بیولوژیک این ترکیبات شامل اثرات شیمی درمانی، آنتی اکسیدان، ضد سرطان، ضد قارچ و ضد ویروس میباشد. اندام مورد استفاده این گیاه میوه و بذر است.
13- فلفل سیاه
با نام علمی Piper nigrum دارای ترکیبات بتا-پینن (β-pinene)، اولئورزین (Oleoresins) لیمونن (limonene)، پایپرین (piperine)، پایپرولین (Piperolein) و غیره بوده و اثرات آنتی اکسیدانت، ضد التهاب، ضد سرطان، ضد باکتری و افزایش فراهمی زیستی سایر مواد مغذی را نشان داده است. اندام مورد استفاده این گیاه میوه (خشک و تازه) میباشد.
14- چای سبز
با نام علمی Camellia sinensis بوده و دارای ترکیبات کوئرستین (Quercetin)، کامفرول (Kaempferol)، کاتچین (Catechin) و میرستین (myricetin) میباشد. مهمترین اثرات این ترکیبات شامل اثرات آنتی اکسیدانت گسترده، کاهش کلسترول، ضد التهاب، ضد قارچ، ضد باکتری و ضد ویروس میباشد. اندام مورد استفاده این گیاه برگ، ساقه و گل (تازه و خشک) است.
نتیجهگیری
گیاهان از دو راه اصلی باعث تقویت سیستم ایمنی میشوند:
- تقویتکننده مستقیم سیستم ایمنی
- بهبود بیماریها و مشکلات زمینهای که در صورت عدم درمان میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کنند.
در دسته گیاهان تقویت کننده مستقیم سیستم ایمنی، گیاهان از سه راه سیستم ایمنی را بهبود میبخشند:
- اثرات مستقیم ضد قارچ، باکتری و یا ویروس.
- افزایش فعالیت اجزا سیستم ایمنی، مثلا افزایش فعالیت سلولهای NK و افزایش فاگوسیتوز در گیاه جینسنگ.
- دارا بودن ترکیبات مغذی مثل انواع ویتامینها و مواد معدنی.
در دسته دوم، بسیاری از بیماریهای زمینهای مثل دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای ریوی، انواع سرطانها و اضافه وزن باعث افزایش آسیبپذیری بدن نسبت به سایر بیماریها میگردد. بسیاری از ترکیبات گیاهی با بهبود این مشکلات زمینهای، به صورت غیر مستقیم کارایی سیستم ایمنی را بهبود میبخشند.
مرجع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.