شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

کم‌کاری تیروئید در زنان

دسته بندی :تیروئید, زنان, هورمون ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ دکتر مهرنوش گرشاسبی 517 مشاهده
کم کاری تیروئید در زنان

آیا همیشه احساس خستگی می‌کنید، موهای نازک دارید یا احساس افسردگی می‌کنید؟ ارتباط ‌دادن این علائم با استرس یا تغییرات هورمونی مرتبط با یائسگی، آسان است. اما این علائم رایج می‌تواند همگی ناشی از کم‌کاری تیروئید باشد.

کم‌کاری تیروئید در زنان شایع است. در واقع زنان ده برابر بیشتر از مردان در معرض علائم کم‌کاری تیروئید هستند. زنان مبتلا به کم‌کاری تیروئید ممکن است علائم ظریفی داشته باشند. علائم تیروئید کم‌کار شامل تغییرات وزن، چرخه قاعدگی و خلق و خوی است. شما می‌توانید با درمان، بیشتر علائم کم‌کاری تیروئید را معکوس کنید. درمان سریع و مداوم کم‌کاری تیروئید به خصوص زمانی که زود تشخیص داده شود، می‌تواند به جلوگیری از مشکلات مزمن کمک کند.

تیروئید چیست؟

تیروئید شما یک غده کوچک اما بسیار مهم است که در جلوی گردن شما قرار دارد و دو هورمون T3 و (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) تولید می‌کند که در سراسر بدن شما حرکت می‌کنند. این هورمون‌ها به شما کمک می‌کنند تا تمام سیستم‌های شما به درستی کار می‌کنند. هورمون‌های تیروئید به تنظیم وزن، متابولیسم، تولید مثل و رشد مغز کمک می‌کنند.

در کم کاری تیروئید، غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی‌کند. این مشکل بسیار رایج است و تا 5٪ از جمعیت این مشکل را دارند (احتمالاً در افراد بیشتری تشخیص داده نمی‌شود). همچنین در زنان تا 10 برابر بیشتر از مردان شایع است.

چرا زنان بیشتر در معرض کم‌کاری تیروئید هستند؟

زنان بیشتر از مردان به کم‌کاری تیروئید مبتلا می‌شوند، اما دانشمندان به طور کامل دلیل آن را درک نمی‌کنند. زنان نرخ بالاتری از بیماری‌های خود ایمنی دارند و کم‌کاری تیروئید اغلب خود ایمنی است. زنان در حوالی بارداری یا یائسگی بیشتر به مشکلات تیروئید مبتلا می‌شوند. بنابراین تغییرات هورمونی احتمالاً نقش دارند.

علت شایع ابتلا به کم‌کاری تیروئید در زنان چیست؟

کم‌کاری تیروئید علل مختلفی دارد. شایع‌ترین دلیل ابتلا به کم‌کاری تیروئید در ایالات متحده، تیروئیدیت هاشیموتو (یک اختلال خود‌ایمنی) می‌باشد. در این شرایط، سلول‌های ایمنی شما به غده تیروئید شما حمله می‌کنند و از انجام کار خود جلوگیری می‌کنند. در سراسر جهان، شایع ترین علت کم‌کاری تیروئید، ید بسیار کم در رژیم غذایی است. این مهم است زیرا غده تیروئید برای عملکرد صحیح به ید نیاز دارد. سایر علل کمتر شایع کم‌کاری تیروئید عبارتند از:

  • جراحی قبلی تیروئید
  • پرتو درمانی
  • سرطان
  • مصرف برخی داروها مانند آمیودارون و لیتیوم

سطوح پایین هورمون تیروئید می‌تواند منجر به انواع مختلفی از علائم شود. در اینجا، ما برخی از شایع‌ترین علائم در زنان را مورد بحث قرار می‌دهیم.

علائم شایع ابتلا به کم کاری تیروئید در زنان چیست؟

پریودهای نامنظم

دستگاه تناسلی زنان به هورمون‌های تیروئید بستگی دارد. به همین دلیل است که کم‌کاری تیروئید می‌تواند چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهد. یک مطالعه نشان داد که بیش از 2 نفر از هر 10 زن مبتلا به کم‌کاری تیروئید، نوعی قاعدگی نامنظم یا پریودهای سنگین یا نادر داشتند. جای تعجب نیست که کم‌کاری تیروئید شدیدتر با پریودهای نامنظم تر همراه است. کم‌کاری تیروئید همچنین می‌تواند منجر به آمنوره یا عدم پریود شود.

افزایش وزن

افزایش وزن یکی از علائم شایع و خسته کننده کم‌کاری تیروئید است. معمولاً افراد بین 5 تا 10 پوند اضافه وزن پیدا می‌کنند، اما برخی مطالعات به طور متوسط ​​10 درصد افزایش وزن را گزارش می‌دهند. در حالی که بیشتر وزن ناشی از حفظ نمک و آب بیشتر است، بخشی از آن ناشی از افزایش چربی است.

هر مقدار افزایش وزن می تواند ناراحت کننده باشد. چرا این اتفاق می‌افتد؟ تیروئید به کنترل متابولیسم و ​​تنظیم اشتها کمک می‌کند. وقتی هورمون‌های تیروئید کم می‌شود، متابولیسم شما کند می‌شود، به این معنی که انرژی کمتری می‌سوزانید و زمانی که فعالیت کمتری دارید به دلیل خستگی، وزن شروع به افزایش می‌کند.

درمان کم‌کاری تیروئید به توقف افزایش وزن کمک می‌کند، اما این بدان معنا نیست که وزن اضافی را از دست خواهید داد. برای انجام این کار ممکن است به ابزارهای دیگری از جمله رژیم غذایی مغذی، ورزش و گاهی اوقات دارو نیاز داشته باشید.

خستگی و احساس سرما

خستگی و احساس سرما از علائم شایع کم‌کاری تیروئید است. به نظر می‌رسد این علائم نیز با بدتر شدن کم‌کاری تیروئید بدتر می‌شوند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید شما پایین است، سطح انرژی و متابولیسم شما کاهش می‌یابد. این باعث احساس خستگی و سرما می‌شود. بنابراین اگر اخیراً یکی از این علائم را داشته اید، بهتر است با نظر پزشک تیروئید خود را بررسی کنید.

ریزش مو

ریزش مو می‌تواند حدود یک نفر از هر سه نفر مبتلا به کم‌کاری تیروئید را تحت تاثیر قرار دهد. این مشکل از نازک شدن خفیف تا ریزش مو بسیار گسترده متغیر است. برخی از شما حتی ممکن است ریزش موهای ابرو را تجربه کنید. سایر تغییرات رایج مو در کم‌کاری تیروئید شامل موهای خشک، شکننده و درشت است که ممکن است رشد آنها بیشتر طول بکشد. تغییرات مشابهی ممکن است در ناخن‌ها نیز اتفاق بیفتد، ناخن‌ها نیز می‌توانند شکننده و ضخیم باشند و ممکن است کندتر رشد کنند. تک تک فولیکول‌های مو چرخه رشد بسیار منظمی دارند  و کم‌کاری تیروئید ممکن است بر نحوه شروع رشد مو و طول رشد مو تأثیر منفی بگذارد. درمان مناسب ریزش مو می‌تواند این تغییرات را معکوس کند.

خشکی پوست و سایر تغییرات پوستی

خشکی پوست یکی از شایع‌ترین علائم کم‌کاری تیروئید است. با هورمون تیروئید کمتر، پوست به دلیل سلول‌های مرده نازک‌تر و پوسته پوسته‌تر می‌شود و در نتیجه پوست خشک می‌شود. پوست خشک بیشتر بر روی پوست بازوها و پاهای بالای مفاصل تأثیر می‌گذارد، اما می‌تواند کف دست‌ها و پاها را نیز درگیر کند.

میکسدم یک عارضه جدی کم‌کاری تیروئید درمان نشده، می‌تواند باعث تغییرات پوستی شود. در میکسدما  پوست (به ویژه روی صورت، دست‌ها و پاها) متورم می‌شود، زیرا مایع در پوست جمع می‌شود. این مشکل یک فوریت پزشکی و از جمله عوارض مربوط به تیروئید است که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. درمان می‌تواند تغییرات پوستی ناشی از کم‌کاری تیروئید را معکوس کند، اما بعد از اینکه سطح هورمون تیروئید به حالت عادی برگشت، ممکن است مدتی طول بکشد تا پوست شما بهبود یابد.

ناباروری

مشکلات باردار شدن ممکن است به مشکل تیروئید اشاره کند. هورمون‌های تیروئید در تولید مثل نقش دارند و سطوح پایین آن می‌تواند به ناباروری کمک کند. در یک مطالعه سطوح پایین تیروئید در حدود 24 درصد از زنانی که پس از 1 سال قادر به بارداری نبودند مشاهده شد.

  • کم‌کاری تیروئید می‌تواند به طرق مختلفی بر باروری تأثیر بگذارد، از جمله:
  • جلوگیری از تخمک‌گذاری طبیعی (آزاد شدن تخمک در دوران قاعدگی)
  • سیکل‌های قاعدگی نامنظم
  • افزایش خطر سقط جنین

درمان مناسب می‌تواند بسیاری از این اثرات را معکوس کند. یک مطالعه نشان داد که بیش از 7 نفر از هر 10 زن که مشکل باردار شدن داشتند، در عرض یک سال پس از شروع درمان تیروئید باردار شدند. حتی کم‌کاری تیروئید خفیف (بدون علائم واضح) می‌تواند در تولید مثل طبیعی اختلال ایجاد کند. بنابراین اگر می‌خواهید باردار شوید، معمول است که پزشک سطح تیروئید شما را بررسی کند. کم‌کاری تیروئید در بارداری می‌تواند برای مادر و جنین عوارضی ایجاد کند. این مشکلات شامل فشار خون بارداری و خونریزی پس از زایمان در مادر و وزن کم هنگام تولد و دیسترس تنفسی در نوزاد است.

اختلال در عملکرد جنسی

اختلال عملکرد جنسی به هر مشکلی اطلاق می‌شود که بر تمایل یا لذت شما از رابطه جنسی تأثیر بگذارد. و صحبت کردن در مورد آن به خصوص برای زنان می‌تواند سخت باشد. اگر اختلال عملکرد جنسی را تجربه می‌کنید، ممکن است به دلیل کم‌کاری تیروئید باشد. تا 46 درصد از زنان مبتلا به کم‌کاری تیروئید ممکن است نوعی اختلال عملکرد جنسی را تجربه کنند. این می‌تواند از مشکلات با میل و برانگیختگی تا مشکلات ارگاسم متغیر باشد.

دقیقاً مشخص نیست که کم‌کاری تیروئید چگونه منجر به اختلال عملکرد جنسی می‌شود. اما ممکن است بر سطح هورمون‌های جنسی تأثیر بگذارد که سپس عملکرد جنسی را تغییر می‌دهد. خبر خوب این است که اختلال عملکرد جنسی مربوط به تیروئید با درمان قابل برگشت است، اگرچه ممکن است مدتی طول بکشد.

افسردگی و تغییرات خلقی

گاهی کم‌کاری تیروئید باعث افسردگی و سایر اختلالات خلقی از جمله اضطراب می‌شود. این مشکل به ویژه در زنان بسیار رایج است. از هر 10 نفر مبتلا به کم کاری تیروئید 6 نفر افسردگی را تجربه می‌کنند. به طور کلی، زنان بیشتر از مردان در معرض افسردگی و اضطراب هستند.

افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید می‌توانند تغییرات ذهنی دیگری نیز نشان دهند، مانند:

  • مشکل در تمرکز
  • حافظه ضعیف
  • کند شدن تفکر

برخی از محققان معتقدند که کم‌کاری تیروئید می‌تواند باعث تغییرات متابولیک در مغز شود و بر سطوح انتقال‌دهنده‌های عصبی خاص (پیام‌رسان‌های شیمیایی در مغز) که با افسردگی مرتبط هستند نیز تأثیر بگذارد.

یبوست

از آنجایی که سطوح پایین تیروئید می‌تواند متابولیسم و عملکرد روده شما را نیز کند کند. برخی تخمین‌ها نشان می‌دهد که از هر 10 نفر مبتلا به کم‌کاری تیروئید، 2 نفر یبوست را به عنوان یک مشکل توصیف می‌کنند. در حالی که این مشکل یکی از شایع ترین علائم نیست، یبوست ممکن است تنها علامت کم‌کاری تیروئید برای برخی افراد باشد. بنابراین، اگر یبوست شما جدید است و به نظر می‌ر ‌سد هیچ چیز دیگری باعث آن نمی‌شود، بررسی سطح تیروئید می‌تواند برای رفع مشکل مفید باشد.

ضعف و گرفتگی عضلات

برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد که از هر 10 نفر مبتلا به کم‌کاری تیروئید، 8 نفر دچار ضعف عضلات یا گرفتگی عضلات می‌شوند. ماهیچه‌ها برای عملکرد خوب به هورمون‌های تیروئیدی نیاز دارند. سطوح پایین هورمون تیروئید می‌تواند بر عملکرد ماهیچه‌ها تأثیر بگذارد. در کم‌کاری تیروئید، ضعف عضلانی به احتمال زیاد روی بازوها و قسمت بالایی پاها تاثیر می‌گذارد. به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات، ضعف و گرفتگی عضلات می‌تواند از علائم اصلی (یا تنها علامت) کم‌کاری تیروئید باشد.

کم کاری تیروئید در زنان

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اگر علائم جدیدی دارید که بر سلامت شما تأثیر می‌گذارد، به پزشک خود مراجعه کنید. از آنجایی که کم‌کاری تیروئید می‌تواند علائمی شبیه به سایر بیماری‌ها داشته باشد، بهتر است یک متخصص شما را ویزیت کند.

علائم کم‌کاری تیروئید را می‌توان به راحتی نادیده گرفت یا به دلیل سایر شرایط مانند عوارض جانبی دارو، اضطراب یا افسردگی، یا تغییرات هورمونی مرتبط با یائسگی، مقصر دانست. مهم است که برای اطمینان در مورد سلامت تیروئید و آزمایش تیروئید خود با یک متخصص مشورت کنید. همچنین اگر می‌دانید کم‌کاری تیروئید دارید و علائمی را تجربه می‌کنید، باید با پزشک خود تماس بگیرید. شما اغلب در طول زندگی خود نیاز به تنظیم درمان کم‌کاری تیروئید دارید. این می‌تواند به دلیل نتایج آزمایشگاهی یا تفییرعلائم باشد.

اگر کم کاری تیروئید درمان نشود، می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری شود. علائم بعدی و مشکلات سلامتی که می‌تواند با کم‌کاری تیروئید ایجاد شود عبارتند از:

  • افزایش کلسترول و افزایش خطر بیماری قلبی
  • آسیب عصبی
  • پف کردن صورت، دست‌ها و پاها (میکسدم)
  • دمای پایین بدن
  • ضربان قلب پایین
  • مشکلات حافظه

کُمای میکس ادم، یک مشکل نادر اما خطرناک و تهدید کننده زندگی کم‌کاری تیروئید درمان نشده است. باعث بی‌حالی و ضعف شدید می‌شود و می‌تواند منجر به نارسایی تنفسی و مرگ شود و نیاز به بستری شدن و درمان فوری دارد.

پیشنهاد میکنم مقاله عوارض نخوردن قرص کم کاری تیروئید در این خصوص مطالعه شود.

چرا درمان مهم است؟

علائم کم‌کاری تیروئید ممکن است خفیف و به سختی قابل شناسایی باشند، در عین حال این علائم می‌توانند شدید باشند و کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. می‌توانید کم‌کاری تیروئید را با داروهای جایگزین تیروئید مانند لووتیروکسین به راحتی درمان کنید. درمان، خطر مشکلات دائمی را کاهش می‌دهد و بسیاری از علائم را بهبود می‌بخشد. پس از شروع درمان، پزشک سطح تیروئید شما را به طور منظم کنترل می‌کند تا از سلامت شما مطمئن شود.

سوالات متداول

آیا کم کاری تیروئید در زنان شایع تر است؟

بله، کم‌کاری تیروئید در زنان شایع‌تر است. این وضعیت به ویژه در زنان بالای 30 سال و در دوران بارداری یا پس از زایمان بیشتر مشاهده می‌شود.

آیا کم کاری تیروئید می تواند بر قاعدگی و ناباروری اثر بگذارد؟

بله، کم‌کاری تیروئید می‌تواند باعث تغییرت در چرخه قاعدگی شود. زنان مبتلا ممکن است قاعدگی‌های نامنظم، خونریزی شدید یا حتی قطع قاعدگی را تجربه کنند. تعادل هورمونی ناشی از کم‌کاری تیروئید نیز می‌تواند منجر به مشکلاتی در تخمک‌گذاری و کاهش شانس بارداری شود.

آیا کم کاری تیروئید در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد؟

بله، کم‌کاری تیروئید در دوران بارداری می‌تواند خطراتی مانند سقط جنین، زایمان زودرس و مشکلات رشد جنین را افزایش دهد. زنان باردار باید تحت نظر پزشک قرار گیرند و درمان مناسب دریافت کنند.

آیا رژیم غذایی خاصی برای زنان مبتلا به کم کاری تیروئید وجود دارد؟

زنان مبتلا به کم‌کاری تیروئید باید از مصرف ید کافی در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنند. مشاوره با یک متخصص تغذیه می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.

چگونه می توان کم کاری تیروئید را مدیریت کرد؟

مدیریت کم‌کاری تیروئید شامل مصرف روزانه هورمون تیروئید مصنوعی (لووتیروکسین) است. همچنین پیگیری منظم با پزشک برای تنطیم دوز دارو و بررسی علائم ضروری است.

جمع‌بندی

کم‌کاری تیروئید در زنان شایع است و بسیاری از مردم نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند. یک آزمایش خون ساده کافی است تا مشخص شود عملکرد تیروئید شما طبیعی است یا خیر. کم‌کاری تیروئید قابل درمان است و در بیشتر موارد، علائم می‌توانند با جایگزینی هورمون تیروئید به طور کامل برطرف شوند. علائم کم‌کاری تیروئید در زنان ممکن است مبهم باشد. بنابراین بهتر است که در صورت مشاهده علائم در این مقاله به پزشک خود مراجعه کنید.

منابع

Do Traditional Symptoms of Hypothyroidism Correlate with Biochemical Disease? – PMC

Hypothyroidism in Women – Nursing for Women’s Health

Disturbances of menstruation in hypothyroidism – PubMed

دکتر مهرنوش گرشاسبی
دکتر مهرنوش گرشاسبی

دکتر گرشاسبی دکتری اگروتکنولوژی مهرنوش گرشاسبی هستم دکترای اگروتکنولوژی و مدرس و محقق گیاهان دارویی که به صورت تخصصی در حوزه تولید محتوای مجموعه سمانیک فعالیت می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +