شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

پتاسیم و منیزیم در چیست؟

دسته بندی :مکمل و ویتامین ۵ بهمن ۱۴۰۲ دکتر صدف عبدیان 566 مشاهده

منیزیم و پتاسیم، هردو جزئی از مهمترین عناصر موجود در بدن می‌باشند. پتاسیم خصوصا در تعادل با سدیم، در کنترل حجم مایعات سلولی نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. منیزیم نیز در انجام فعالیت آنزیم‌های بدن، نقش دارد. هردوی این عناصر برای داشتن سلامتی و حفظ فعالیت ارگان‌های بدن لازم می‌باشند.

پتاسیم در بسیاری از مواد غذایی مثل زردآلو و آلوی خشک، عدس پخته، کدو حلوایی، کشمش و … موجود است. منیزیم در تخمه‌ی کدو، دانه‌ی چیا، بادام، اسفناج، بادام هندی و… وجود دارد. در مقاله‌ی پیش رو، به شما منبع پتاسیم و منیزیم در منابع غذایی را مفصلا توضیح خواهم داد.

پتاسیم چیست و چه نقشی در بدن دارد؟

پتاسیم یکی از مهمترین و فراوان‌ترین عناصر موجود در بسیاری از موادغذایی و مکمل‌های دارویی می‌باشد. این عنصر در تمامی بافت‌های بدن حضور دارد و در حفظ عملکرد نرمال سلول‌های بدن و حجم داخل سلولی نقش مهمی دارد. همچنین پتاسیم در ارتباط با سدیم، در متعادل‌سازی حجم مایعات خارج سلولی و پلاسما نقش دارد. سطح نرمال پتاسیم سرمی، 3.6 تا 5 میلی‌مول بر لیتر می‌باشد.

پتاسیم

آیا ما نیاز به دریافت روزانه‌ی پتاسیم هستیم؟

بله، پتاسیم عمدتا از روده‌ی کوچک جذب می‌شود و برای حفظ میزان داخل‌ و خارج سلولی‌اش مورد استفاده‌س سلول‌ها قرار می‌گیرد. میزان 195 میلیگرم از پتاسیم به طور طبیعی روزانه از ادرار دفع می‌شود. مقادیر دیگری هم از طریق مدفوع و عرق از بدن خارج می‌شود؛ بدین ترتیب برای حفظ میزان طبیعی پتاسیم ، بدن ما به طور روزانه حداقل 400 الی 800 میلیگرم پتاسیم نیاز دارد.

میزان روزانه‌ی مصرف پتاسیم براساس کفایت تغذیه‌ای (AI) چقدر است؟

شیردهی بارداری خانم‌ها آقایان سن
    400 میلیگرم 400 میلیگرم بدو تولد تا 6 ماهگی
    860 میلیگرم 860 میلیگرم 7 تا 12 ماهگی
    2000 میلیگرم 2000 1 تا 3 سالگی
    2300 میلیگرم 2300 4 تا 8 سالگی
    2300 میلیگرم 2500 9 تا 13 سالگی
2500 میلیگرم 2600 میلیگرم 2300 میلیگرم 3000 14 تا 18 سالگی
2800 میلیگرم 2900 میلیگرم 2600 میلیگرم 3400 19 تا 50 سالگی
    2600 میلیگرم 3400 بالای 51 سالگی

کمبود پتاسیم منجر به ایجاد چه مشکلاتی می‌شود؟

درواقع سه سطح از کمبود پتاسیم را می‌توان در نظر گرفت. در سطح یک، هایپوکالمی ملایم پتاسیم منجر به ایجاد اختلالاتی مثل یبوست، خستگی، ضعف عضلانی و احساس خستگی و درد مزمن است. در سطح دوم، هایپوکالمی متوسط تا شدید است که منجر به افزایش ادرار، مشکل در کنترل قندخون، ضعیف‌شدن وضعیت تنفسی، فلج‌های عضلانی، آریتمی‌های قلبی و انسفالوپاتی می‌شود .در درجات شدید هایپوکالمی، ممکن است به علت مشکلات جدی انقباضات عضلانی و قلبی، زندگی شما به خطر بیفتد.

پتاسیم در چه موادغذایی موجود است؟

پتاسیم در طیف گسترده‌ای از موادغذایی گیاهی، حیوانی و میوه‌ها موجود می‌باشد. سویا، اسفناج خام، کدو حلوایی، لوبیا و سیب‌زمینی سرشار از پتاسیم می‌باشند. همچنین گوشت، مرغ، ماهی، شیر و ماست، پرتقال، زردآلو، آلو، موز و کشمش سرشار از پتاسیم می‌باشند. همچنین شیر، قهوه، چای و سایر نوشیدنی‌های غیبرالکلی، از جمله منابع اصلی پتاسیم در رژیم غذایی بزرگسالان آمریکایی می‌باشد. بدن قادر به دریافت 85 الی 90 درصد از پتاسیم رژیم غذایی می‌باشد که به شکل فسفات، سیترات و سولفات یافت می‌شود.

 

چه کسانی بیشتر در معرض کمبود پتاسیم هستند؟

افراد مبتلا به اختلالات التهابی روده مثل بیماری کرون و کولیت السراتیو، دفع بیشتری از پتاسیم دارند. همچنین افرادی که از داروهای ضدفشارخون دیورتیک و ملین‌ها، یه طور طولانی‌مدت و در مقدار زیاد استفاده می‌کنند نیز دفع ادراری پتاسیم بیشتری از ادرار و مدفوع خود دارند و ممکن است در معرض هایپوکالمی باشند.همچنین افراد مبتلا به اختلال پیکا (pica) – تمایل به مصرف خوراکی خاک رس- دفع پتاسیم بیشتری دارند. همچنین 21 درصد از بیماران بستری در بیمارستان‌ها، از کمبود پتاسیم رنج می‌برند.

منیزیم چیست و چه نقشی در بدن دارد؟

منیزیم یکی از مهمترین عناصر موجود در بدن می‌باشد که در به انجام‌رسیدن واکنش‌های شیمیایی بیش از 300 آنزیم نقش ایفا می‌کند. همچنین در انتقال کلسیم و پتاسیم غشای سلولی و در ادامه هدایت پیام‌های عصبی، انقباضات عضلانی و داشتن ریتم طبیعی قلب موثر است. منیزیم در کنترل قندخون، فشارخون، ساخت پروتئین و تولید انرژی، دخیل است. بدن یک فرد بزرگسال حدود 25 گرم منیزیم دارد که 50 الی 60 دردصد آن در استخوان و مابقی در بافت‌های نرم حضور دارد. سطح نرمال سرمی منیزیم، 0.75 تا 0.95 میلی‌مول بر لیتر می‌باشد.

آیا ما نیاز به دریافت روزانه‌ی منیزیم داریم؟

به طور روزانه، 120 میلیگرم منیزیم از طریق ادرار از بدن دفع می‌شود. براساس تجزیه و تحلیل‌ داده‌های بررسی ملی سلامت و تغذیه‌ی 48 درصد از آمریکایی‌ها در تمام سنین، میزان دریافتی منیزیم کمتری از حالت معمول دارند. حدود 30 الی 40 درصد از منیزیم از طریق موادغذایی، جذب بدن می‌شود. با توجه به این تفاسیر، ما نیازمند مصرف روزانه‌ی مکمل‌های منیزیم در روتین تغذیه‌ای می‌باشیم.

میزان روزانه‌ی مصرف منیزیم براساس رژیم غذایی پیشنهادی (RDA) چقدر است؟

شیردهی بارداری خانم‌ها آقایان سن
    30 میلیگرم 30 میلیگرم تولد تا 6 ماهگی
    75 میلیگرم 75 میلیگرم 7-12 ماهگی
    80 میلیگرم 80 میلیگرم 1-3 سال
    130 میلیگرم 130 میلیگرم 4-8 سال
    240 میلیگرم 240 میلیگرم 9-13 سال
360 میلیگرم 400 میلیگرم 360 میلیگرم 410 میلیگرم 14-18 سال
310 میلیگرم 350 میلیگرم 310 میلیگرم 400 میلیگرم 19-30 سال
320 میلیگرم 360 میلیگرم 320 میلیگرم 420 میلیگرم 31-50 سال
    320 میلیگرم 420 میلیگرم بالای 51 سال

 

منیزیم در چه مواد غذایی موجود است؟

منیزیم به طور گسترده در غذاهای گیاهی، حیوانی و نوشیدنی‌ها موجود است. سبزیجات دارای برگ سبز، مثل اسفناج، حبوبات و آجیل و غلات کامل، منابع خوبی از منیزیم هستند. همچنین تخمه‌ی کدو، دانه‌ی چیا، بادام، شیر سویا، برنج ‌قهوه‌ای، کره‌ی بادام زمینی، بادام هندی، ماست ساده‌ی کم‌چرب و بلغور جو دوسر نیز غنی از منیزیم می‌باشند. برخی تغییرات و فرآوری‌های انجام‌گرفته بر محصولات غذایی، مثل حذف سبوس از موادغذایی، میزان منیزیم را کاهش می‌دهد.

منیزیم

کمبود منیزیم منجر به ایجاد چه مشکلاتی می‌شود؟

علائم اولیه‌ی کمبود منیزیم، شامل کاهش اشتها، حالت تهوع، خستگی و ضعف می‌باشد. هنگامی که این کمبود بیشتر شود، شما ممکن است این علائم را با شدت بیشتری تجربه کنید و از گزگز پاها، بی‌حسی عضلات، مشکلات انقباضی عضلات، تغییرات مود و وضعیت روان، آریتمی‌های قلبی و صرع، خسته شده باشید.

چه کسانی بیشتر در معرض کمبود منیزیم هستند؟

اگر میزان منیزیم دریافتی، کمتر از میزان توصیه‌شده براساس RDA باشد، شما دچار کمبود منیزیم می‌شوید. اگر شما منیزیم را به اندازه‌ی کافی دریافت نکنید یا تحت شرایط درمانی خاصی، جذب منیزیم در شما کم باشد یا دفع آن توسط بدن زیاد شود، می‌بایست تحت درمان قرار بگیرید.

افرادی که بیشتر در معرض کمبود منیزیم هستند، شامل افراد مبتلا به اختلالات گوارشی، مثل اسهال مزمن، کرون،  افراد حساس به گلوتن و جراحی‌های برداشت روده‌ی کوچک و ایلئوم، افرد مبتلا به دیابت نوع 2، افراد وابسته به مصرف الکل و افراد مسن می‌باشند.

کالمگ سیترات | مکمل حاوی پتاسیم و منیزیم به شکل سیترات

خرید

کالمگ® محصول جدیدی است که همزمان، حاوی دو عنصر پتاسیم و منیزیم به شکل سیترات (با جذب بالا) در یک کپسول می‌باشد.

  • بهبود عملکرد عضلانی و کاهش اسپاسم‌ها
  • کاهش فشار‌خون و کمک به سلامت قلبی‌- عروقی
  • پیشگیری و درمان سنگ‌ کلیه
  • بهبود عملکرد سیستم عصبی
  • پیشگیری از هیپوکالمی در درمان با داروهای ادرارآور تیازیدی
  • مکمل پتاسیم و منیزیم

جمع‌بندی

پتاسیم و منیزیم، هردو جزء عناصر بسیار مهم در بدن می‌باشند که کمبودشان، با ایجاد اختلالات گوارشی، بیماری‌های قلبی، مشکلات مربوط به اعصاب و کنترل قند خون و فشارخون در ارتباط مستقیم می‌باشند. هردوی این عناصر بهتر است به شکل مکمل و در دوز توصیه‌شده، مورد استفاده قرار بگیرد. پتاسیم با درصدر بیشتری در سیب‌زمینی، گوشت، مرغ، ماهی، شیر و ماست، پرتقال، زردآلو، آلو، موز و کشمش موجود می‌باشد. منیزیم نیز در دانه‌ی چیا، اسفناج، تخمه‌ی کدوحلوایی، بادام، شیر سویا، برنج ‌قهوه‌ای و .. موجود می‌باشد.

 منابع

Potassium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)

Magnesium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون در شرکت سمانیک برای ادامه‌ی تحقیقاتم مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
خانم شهابی Whatsapp chat
مهندس منوچهر مسیب‌نژاد Whatsapp chat
2 +