سکته قلبی چیست و چه علائمی دارد؟
سکته یا حمله قلبی که به انفارکتوس قلبی نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که جریان خون به قلب مسدود شود. اگر خون غنی از اکسیژن به اندازه کافی به قلب نرسد، میتواند منجر به ایجاد آسیب به بافتها شود و در نتیجه آن، عضله قلب شروع به از کارافتادن خواهد کرد. درد قفسه سینه شایعترین علامت هشداردهنده سکته قلبی است. سایر علائم مثل سبکی سر، حالت تهوع و تنگی نفس نیز میتواند در شما ایجاد شود. شدت این علائم در هرفردی متفاوت است و برخی افراد حتی ممکن است هیچ علائمی را تجربه نکنند و بدون هشدار، دچار سکته قلبی شوند. کالمگ محصولیست که با دارابودن دو عنصر پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات (بدون ایجاد رسوب در کلیه)، به آسانکردن حرکت جریان خون در رگهای شما کمک میکند و نقش بسیار مثبتی در پیشگیری از سکته قلبی ایفا میکند. شما میتوانید با مشورت پزشکتان، روزانه 2 کپسول کالمگ را بعد از ناهار و شام، برای پیشگیری از ابتلا به سکته قلبی و افزایش سلامت قلبی-عروقی خود مصرف کنید.
سکته قلبی چیست؟
سکته یا حمله قلبی، زمانی اتفاق میافتد که قلب شما، به قدر کافی خون غنی از اکسیژن دریافت نمیکند و این اتفاق، منجر به آسیب به بافت قلبی خواهد شد. در پی ابتلا به سکته قلبی، ممکن است در معرض نارسایی قلبی و سایر اختلالات قرار بگیرید. سکته قلبی یک اورژانس تهدیدکننده زندگی شماست و هرچه زودتر، خونرسانی به بافت قلبی صورت بگیرد، بهتر است.
علائم سکته قلبی چیست؟
علائم سکته یا حمله قلبی میتواند شامل هرکدام از موارد ذیل باشد:
- درد یا ناراحتی در قفسه سینه
- تنگی نفس
- درد در بازو، گردن و یا شانه شما
- حالت تهوع
- تعریق
- سبکی سر یا سرگیجه
- خستگی
- درد در قسمت بالایی بدن شما
- مشکل در تنفس
درصورتی که هرکدام از این علائم را تجربه کردید، فورا با اورژانس تماس بگیرید.
آیا علائم سکته قلبی بین آقایان و خانمها متفاوت است؟
بیشتر مواقع، علائم ممکن است به شکل ترکیبی در خانمها یا آقایان تجربه شود. اما در بسیاری از موارد، تفاوت جنسیت، در نحوه بروز، ویژگیها و نتایج حمله قلبی موثرند.
در یک مطالعه در سال 2019 مشخص شد، آقایان درد به هنگام سکته قلبی اغلب وزنه سنگینی بر روی قفسه سینه خود احساس میکنند در حالیکه خانمها اغلب به شکل سفتی، فشار و فشردهشدن آن را توصیف میکنند. با توجه به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، خانمها تاحدودی بیشتر از مردان علائم حمله قلبی زیر را تجربه میکنند:
- تنگی نفس
- حالت تهوع و استفراغ
- درد در قسمت بالایی پشت و فک
- سرگیجه یا سبکی سر
- خستگی مفرط
بعد از یائسگی، هورمون استروژن در خانمها کاهش پیدا میکند. سطوح بالای این هورمون، میتواند خطر سکته قلبی را در شما کاهش دهد. بنابراین بعد از یائسگی ممکن است بیشتر در معرض خطر سکته قلبی باشید. خانمها نسبت به آقایان، دیرتر به دنبال پیشگیری و درمان سکته قلبی میافتند.
افراد دیابتی در رابطه با سکته قلبی هشیارتر باشند!
براساس مطالعات انجامگرفته، افراد مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض ابتلا به سکتههای قلبی خاموش هستند. درواقع یعنی ممکن است شما به دیابت مبتلا باشید و علائم سکته، مثل درد قفسه سینه را تجربه نکنید. درواقع این حالت ممکن است به دلیل نورپاتی ( نوعی آسیب عصبی که از عوارض شایع دیابت است)، اتفاق بیفتد و علائمی مثل درد قفسه سینه را احساس نکنید.
آنژین قلبی چه تفاوتی با حمله قلبی دارد؟
درد ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب را آنژین قلبی میگویند. آنژین یک علامت شایع بیماریهای قلبی میباشد. آنژین به دو دسته تقسیمبندی میشود:
- آنژین پایدار: این نوع آنژین، شایعترین آنژین صدری میباشد که اغلب با فعالیت بدنی یا استرس رخ میدهد.
- آنژین ناپایدار: آنژین ناپایدار، یک حالت غیرقابل پیشبینی است و باید به عنوان یک فوریت پزشکی درمان شود.
حمله آنژینی ممکن است شبیه سکته قلبی باشد و به خصوص در صورتی که آنژین ناپایدار برای شما رخ دهد، تشخیص حمله قلبی واقعی سخت خواهد شد.
اگر آنژین شما با فعالیت شروع شد و با استراحت فروکش کرد، ممکن است صرفا یک حمله آنژینی باشد، اما اگر درد 10 دقیقه بعد از استراحت فروکش نکرد، ممکن است دچار حمله قلبی شده باشید.
علت رخداد سکته قلبی چیست؟
علت اصلی سکته قلبی، ایجاد پلاکهای کلسترولی در عروقی است که خون را به قلب شما میرسانند (عروق کرونری). تجمع پلاک در عروق کرونر، به عنوان آترواسکلروزیس نیز شناخته میشود.
از جمله علل دیگر ایجاد سکته قلبی، اسپاسم عروق خونی، سوء مصرف مواد مخدر، کمبود اکسیژن در خون (هایپوکسی) و ایجاد پارگی در رگهای خونی است.
دو نوع حمله قلبی اصلی وجود دارد:
- حمله قلبی نوع 1: این نوع حمله قلبی در اثر مسدودشدن کامل شریان، پارهشدن و خروج کلسترول و سایر مواد به داخل خون اتفاق میافتد. به دنبال آن ممکن است یک لخته خون نیز در رگ ایجاد شود و شریان را مسدود کند.
- حمله قلبی نوع 2: این نوع حمله قلبی، به دلیل عدم دریافت کافی خون غنی از اکسیژن توسط قلب است؛ هرچند در اینجا رگ به طور کامل مسدود نمیشود.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به حملات و سکتههای قلبی هستند؟
- افرادی که سیگار میکشند
- افراد با کلسترول بالا در خون خود
- افراد مبتلا به چاقی
- افرادی که ورزش نمیکنند
- افراد مبتلا به دیابت یا پرهدیابت
- افراد مبتلا به استرس زیاد
- افرادی که از چربیهای اشباعشده و الکل استفاده میکنند
- افراد مبتلا به آپنه خواب
سکته قلبی چگونه درمان میشود؟ چگونه از ابتلا پیشگیری کنیم؟
اگر به سکته قلبی مبتلا شوید، پزشکتان ممکن است مجموعه اقداماتی را برای شما انجام دهد. این اقدامات ممکن است به همراه جراحی باشد.
جراحیها ممکن است با استنتگذاری، تعبیه بالون (آنژیوپلاستی)، جراحی بای پس (تغییر مسیر جریان خون)، جراحی دریچههای قلبی برای کمک به پمپاژ درست خون، تعبیه ضربانساز و در موارد حاد، پیوند قلب، علائم شما را بهبود بخشند.
داروهایی که برای کنترل علائم ممکن است برای شما تجویز شود، ممکن است شامل آسپرین، داروهای ضد لخته خون، نتیروگلیسرین، مسکنها و داروهای کنترلکننده فشار خون باشد.
آیا مکملی برای پیشگیری از ابتلا به سکته قلبی وجود دارد؟
بله، کالمگ محصولی است که حاوی پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات میباشد. منیزیم و پتاسیم، هردو در گشادسازی عروق و کاهش سختی دیواره رگ موثرند و میتوانند به آسانسازی حرکت جریان خون در رگ کمک نمایند. شما میتوانید با مشورت پزشک خود و با فاصله از داروهای مصرفی، کالمگ را مصرف نمایید. در بیشتر مواقع، پس از تجربه سکته قلبی ممکن است شما دچار ضربان نامنظم قلبی شوید. کالمگ در تنظیم این نامنظمیهای ضربان قلب بسیار موثر است. مشورت با پزشکتان را فراموش نکنید.
همچنین اگر به شکل طبیعی هیچگونه اختلال قلبی-عروقی ندارید، میتوانید برای پیشگیری و افزایش سلامت قلب و عروقتان، کالمگ را مصرف کنید.
منابع
Heart attack – NHS (www.nhs.uk)
Magnesium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
Potassium – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.