درمان قطعی آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید اختلالی است که در آن، سیستم ایمنی بدن به بافت پوشاننده مفاصل در هر دو طرف بدن به صورت قرینه حمله میکند و موجب التهاب، تورم، قرمزی و درد در مفاصل میشود. علت دقیق این بیماری ناشناخته است. گزینههای درمانی شامل تغییر سبک زندگی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، تغذیه درمانی، دارو درمانی و جراحی به کنترل این بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن کمک میکنند.
هدف از درمان آرتریت روماتوئید چیست؟
مهمترین هدف درمان آرتریت روماتوئید کاهش درد و تورم مفاصل است. انجام این کار باید به حفظ و بهبود عملکرد مفصل کمک کند. هدف بلند مدت درمان، کند کردن یا توقف آسیب مفصل است. کنترل التهاب مفاصل، درد شما را کاهش میدهد و کیفیت زندگی شما را بهبود میبخشد.
اگرچه درمان قطعی برای آرتریت روماتوئید وجود ندارد، اما روشهای متعددی برای کاهش درد و التهاب و کند کردن روند بیماری وجود دارد. تشخیص زودهنگام و درمان موثر در کاهش عوارض جانبی و کنترل بیماری بسیار مهم است.
آرتریت روماتوئید چگونه درمان میشود؟
آسیب مفاصل عمدتا در دو سال اول بعد از تشخیص رخ میدهد، بنابراین در صورت مشاهده علائم مهم است که در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. درمان زودهنگام آرتریت روماتوئید میتواند به جلوگیری از عواقب طولانی مدت کمک کند. روشهای درمانی آرتریت روماتوئید شامل تغییر سبک زندگی، دارو و جراحی است. پزشک شما هنگام تصمیم گیری برای انتخاب بهترین روش درمان، سن، وضعیت سلامتی، سابقه پزشکی و شدت علائم شما را در نظر میگیرد.
چه داروهایی برای درمان آرتریت روماتوئید تجویز میشوند؟
درمان زودهنگام با داروهای خاص میتواند وضعیت شما را بهبود بخشد. ترکیبی از چند دارو ممکن است موثرتر از درمان تک دارویی باشد. داروهای زیادی برای کاهش درد، تورم و التهاب مفاصل و پیشگیری یا کند کردن روند بیماری وجود دارد. داروهایی که برای درمان آرتریت روماتوئید کاربرد دارند عبارتند از:
1- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی درد و التهاب را کاهش میدهند. برخی از انواع این داروها عبارتند از:
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- آسپرین
- سلکوکسیب
2- کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدها که به عنوان کورتون و استروئید نیز شناخته میشوند، میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. برخی از انواع این داروها عبارتند از :
- پردنیزون
- کورتیزون
3- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs): داروهای این دسته در واقع میتوانند با اصلاح سیستم ایمنی، روند بیماری را آهسته کرده و شدت آن را کاهش دهند. پزشک ممکن است DMARD ها را به تنهایی و یا در ترکیب با استروئیدها یا سایر داروها تجویز کند. DMARD های رایج عبارتند از:
- متوترکسات
- هیدروکسی کلروکین
- سولفاسالازین
4- مهارکنندههای ژانوس کیناز (JAK): مهارکنندههای JAK نوع دیگری از داروهای آرتریت روماتوئید هستند. روماتولوژیست ها اغلب مهارکنندههای JAK را برای افرادی که با مصرف متوترکسات به تنهایی بهبود نمییابند تجویز میکنند. مثالهایی از این محصولات عبارتند از:
- توفاسیتینیب
- باراسیتینیب
5- داروهای بیولوژیک: اگر به DMARD ها به خوبی پاسخ ندهید، ممکن است پزشک برای شما یکی از داروهای بیولوژیک را تجویز کند. این داروها مولکولهایی را هدف قرار میدهند که باعث التهاب در مفاصل شما میشوند. پزشکان معتقدند داروهای بیولوژیک برای درمان آرتریت روماتوئید موثرتر هستند. این داروها به سرعت عمل میکنند – در عرض دو تا شش هفته. پزشک ممکن است داروهای بیولوژیک را به تنهایی یا در ترکیب با یک DMARD مانند متوترکسات تجویز کند. برخی از این محصولات عبارتند از :
- اتانرسپت
- آدالیموماب
- ریتوکسیماب
ایمنترین دارو برای آرتریت روماتوئید چیست؟
ایمنترین دارو برای آرتریت روماتوئید دارویی است که بیشترین فایده را در کنار کمترین عوارض جانبی منفی برای شما به همراه داشته باشد. این مسئله بسته به وضعیت سلامتی، بیماریهای زمینهای و شدت علائم آرتریت روماتوئید متفاوت است. داروهایی که پزشک شما تجویز میکند با وخامت وضعیت شما مطابقت دارد. مهم است که به طور منظم با پزشک خود ملاقات کنید. پزشک عوارض جانبی را بررسی کرده و در صورت لزوم روش درمان شما را تغییر میدهد. پزشک همچنین ممکن است آزمایشهایی را برای تعیین میزان موثر بودن درمان و بررسی عوارض جانبی درخواست دهد.
آیا تغییر سبک زندگی به درمان آرتریت روماتوئید کمک میکند؟
تغییر در رژیم غذایی، هنگامی که با درمانها و داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده همراه شود، ممکن است به کاهش التهاب و سایر علائم آرتریت روماتوئید کمک کند. میتوانید با پزشک خود در مورد افزودن چربیهای مفید و به حداقل رساندن چربیهای مضر، نمک و کربوهیدراتهای فرآوری شده مشورت کنید. هیچ مکمل گیاهی یا غذایی مانند کلاژن نمیتواند آرتریت روماتوئید را درمان کند.
تغییراتی در سبک زندگی وجود دارد که با انجام آنها ممکن است به کاهش علائم خود کمک کنید. پزشک شما ممکن است کاهش وزن را برای کاهش استرس و فشار وارد شده روی مفاصل ملتهب توصیه کند.
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید همچنین در معرض خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر هستند. تلاش کنید با تغذیه مناسب، سطح کلسترول خون خود را که یک عامل خطر برای بیماری عروق کرونر است، کاهش دهید. یک متخصص تغذیه میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
عدم تحرک میتواند منجر به کاهش حرکت مفصل و از دست دادن قدرت عضلانی شود. این موارد به نوبه خود ثبات مفصل را کاهش داده و درد و خستگی را افزایش میدهند. ورزش منظم میتواند به پیشگیری و معکوس کردن این اثرات کمک کند. میتوانید به فیزیوتراپیست یا کاردرمانگر برای مشاوره در مورد نحوه ورزش ایمن مراجعه کنید. تمرینات مفید عبارتند از:
- تمرینات دامنه حرکتی برای حفظ و بازیابی حرکت مفصل
- تمریناتی برای افزایش قدرت
- ورزشهایی برای افزایش استقامت (پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری).
چه زمانی از جراحی برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده میشود؟
جراحی ممکن است گزینهای برای بازگرداندن عملکرد مفاصل به شدت آسیب دیده باشد. اگر درد شما با دارو کنترل نشود، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. جراحیهایی که برای درمان آرتریت روماتوئید کاربرد دارند عبارتند از:
- تعویض مفصل زانو
- تعویض مفصل ران
- سایر جراحی ها برای اصلاح بدشکلی مفاصل و استخوان ها
آیا آرتریت روماتوئید درمان قطعی دارد؟
خیر! آرتریت روماتوئید به طور کامل بهبود نخواهد یافت و اختلالی است که تا پایان عمر با فرد همراه خواهد بود. اما ممکن است فرد دورههایی از بهبودی موقت را تجربه کند که در آن دورهها هیچ علائمی نداشته باشد. با این حال آسیبی که آرتریت روماتوئید در مفاصل شما ایجاد میکند، برای همیشه باقی میماند. اگر برای درمان آرتریت روماتوئید به یک پزشک مراجعه نکنید، این بیماری میتواند باعث آسیب دائمی به غضروف و در نهایت مفاصل شما شود. آرتریت روماتوئید همچنین میتواند به اندامهایی مانند ریه و قلب نیز آسیب برساند.
منبع
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4924-rheumatoid-arthritis
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.