درمان قطعی آرتروز چیست؟
آرتروز در اثر تخریب غضروف در محل مفاصل ایجاد و سبب بروز علائمی مانند درد، التهاب، سفتی و سختی مفاصل میشود. انتخاب مناسبترین و درمان آرتروز به علائم فرد بیمار بستگی دارد. همچنین شدت بیماری نیز اهمیتی زیادی در انتخاب نوع درمان دارد. اکثر پزشکان درمان آرتروز را با گزینههای ساده و غیر تهاجمی شروع میکنند. “غیر تهاجمی” به این معنی است که درمان شامل وارد کردن چیزی به بدن نمیشود. با اینحال، اگر علائم شما با تغییر شیوه زندگی و دارو قابل کنترل نباشد، ممکن است به درمان جدیتری نیاز داشته باشید. در برخی از موارد جراحی که یک درمان تهاجمی است میتواند بهترین راه برای مدیریت علائم شدید آرتروز باشد. نکتهای که اهمیت دارد این است که یک درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد و شرایط هر فرد مشخص میکند که چه درمانی میتواند به کنترل علائم بیماری کمک کند. در ادامه تعدادی از درمانهایی که برای مدیریت علائم آرتروز وجود دارند معرفی میشوند.
انتخاب نوع درمان برای افراد مبتلا به آرتروز با توجه به علائم فرد، شدت بیماری، سن و سایر مواردی که پزشک متخصص تشخیص میدهد خواهد بود. اصلاح سبک زندگی، استفاده از داروهای بدون نسخه و مکملها، تجویز داروها توسط پزشک، فیزیوتراپی و روشهای تهاجمی مانند عمل جراحی از جمله روشهای درمانی برای کمک به کنترل علائم آرتزوز هستند. در ادامه بیشتر در اینباره صحبت خواهیم کرد.
درمانهای مبتنی بر سبک زندگی
بسیاری از افراد میتوانند با تغییرات اساسی در سبک زندگی به کنترل علائم آرتروز خود کمک کنند.
1- ورزش
ورزش میتواند نقش مهمی در کاهش درد ناشی از آرتروز داشته باشد. یک سبک زندگی فعال دارای فواید زیر است:
- حفظ سلامت مفاصل
- رفع سفتی
- کاهش درد و خستگی
- افزایش قدرت عضلات و استخوان
افراد مبتلا به آرتروز باید ورزشهای ملایم و کم شدت انجام دهند. اگر درد جدیدی احساس کردید باید ورزش را متوقف کنید.
2- تغذیه
حفظ وزن در محدودهی طبیعی فشار و استرس روی مفاصل را کاهش میدهد. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید و وزن خود را کاهش دهید. کاهش وزن میتواند به کاهش درد آرتروز کمک کند، بهخصوص در آرتروز زانو. همچنین کاهش وزن میتواند منجر به کاهش التهاب در بدن نیز بشود. یک رژیم غذایی سالم میتواند به شما کمک کند تا مواد مغذی ضروری را دریافت کنید. این امر التهاب را کاهش میدهد و ممکن است پیشرفت آرتروز را آهسته کند.
3- استراحت
اگر مفاصل شما متورم و دردناک هستند، به آنها استراحت دهید. اگر مفصلی ملتهب شده است، سعی کنید به مدت 12 تا 24 ساعت از آن کار نکشید تا التهاب کاهش پیدا کند. همچنین داشتن خواب کافی بسیار مهم است. خستگی ممکن است باعث شود درد بیشتری احساس کنید.
4- سرما و گرما
سرما و گرما هر دو میتوانند به درمان علائم آرتروز کمک کنند. قرار دادن یخ در ناحیه دردناک به مدت 20 دقیقه، به تنگ شدن عروق خونی کمک میکند. این امر به کاهش درد و تورم کمک میکند. میتوانید این درمان را دو یا سه بار در روز تکرار کنید. میتوانید همان الگوی درمان 20 دقیقهای را با یک بطری آب گرم یا یک پد گرمکننده انجام دهید. گرما رگهای خونی را باز میکند و گردش خون را افزایش میدهد و به ترمیم بافت آسیب دیده کمک میکند. گرما همچنین برای کاهش سفتی نیز مفید است.
داروهای بدون نسخه برای آرتروز
چندین نوع از داروهای بدون نسخه (OTC) ممکن است به کاهش علائم آرتروز کمک کنند. با اینحال، انواع مختلف داروها اثرات متفاوتی دارند. مهم است که داروهای مناسب را برای کمک به علائم خود انتخاب کنید.
1- استامینوفن
استامینوفن (تیلنول) یک مسکن OTC است. درد را کاهش میدهد، اما التهاب را کاهش نمیدهد. مصرف بیش از حد آن میتواند باعث آسیب کبدی شود.
2- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی
این داروها میتوانند به کاهش تعدادی از علائم آرتروز کمک کنند. همانطور که از نام آنها مشخص است، التهاب را کاهش میدهند و همچنین باعث کاهش درد نیز میشوند. NSAID های OTC عبارتند از:
- آسپرین (بوفرین)
- ایبوپروفن (ادویل، موترین، نوپرین)
- ناپروکسن (Aleve،(Naprosyn
توجه به این نکته مهم است که NSAID ها به طور بالقوه میتوانند عوارض جانبی قابل توجهی در طول زمان ایجاد کنند. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات معده
- بیماری قلب و عروقی
- سوت کشیدن گوش
- آسیب کبدی
- آسیب کلیه
- مشکلات خونریزی
استفاده از این داروها بصورت موضعی میتواند باعث کاهش عوارض جانبی بشود زیرا در اینصورت مقادیر کمتری از دارو وارد بدن میشود.
3- داروهای موضعی
انواع کرمها و ژلها در دسترس هستند که میتوانند به تسکین درد آرتروز کمک کنند. این موارد ممکن است حاوی مواد فعالی مانند منتول یا Capzasin (که در فلفل تند یافت میشود) باشند.
داروهای تجویزی برای آرتروز
برای برخی از افراد مبتلا به آرتروز، مسکنهای بدون نسخه به اندازه کافی مفید نیستند. اگر علائم شروع به تأثیر منفی بر کیفیت زندگی شما کند، ممکن است به داروهای تجویزی نیاز داشته باشید. مدیریت درد و تورم میتواند به شما در انجام کارهای عادی و روزمره کمک کند.
1- کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها التهاب را کاهش میدهند که به کاهش تورم و درد مفاصل منجر میشود. در درمان آرتروز، کورتیکواستروئیدها معمولاً به صورت تزریقی تجویز میشوند، بنابراین باید فقط توسط یک پزشک مجرب تجویز شوند و برای جلوگیری از عوارض جانبی، از آنها با احتیاط استفاده شود.
2- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی تجویزی
این داروها همان کاری را انجام میدهند که نوع بدون نسخه انجام میدهد؛ با اینحال بهشکل قویتر و برای مدت زمان طولانیتر. NSAID های تجویزی عبارتند از:
- سلکوکسیب
- پیروکسیکام
- ایبوپروفن و ناپروکسن
- دیکلوفناک
3- مخدرها
مسکنهای قوی میتوانند درد شدید را تسکین دهند، اما باید توجه داشت که آنها همچنین پتانسیل ایجاد اعتیاد را دارند و برای درمان آرتروز توصیه نمیشوند. این موارد عبارتند از:
- کدئین
- مورفین
- ترامادول
- مپریدین
- اکسیکدون
- پروپوکسیفن
سایر روشهای درمانی برای آرتروز
علاوه بر داروها و جراحی، روشهای درمانی دیگری نیز برای آرتروز در دسترس است. هدف این درمانها بازگرداندن عملکرد مناسب به مفاصل فرد بیمار است.
1- فیزیوتراپی
فیزیوتراپی میتواند برای برخی از افراد مبتلا به آرتروز مفید باشد. از مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود قدرت عضلانی
- افزایش دامنه حرکتی مفاصل سفت شده
- کاهش درد
- بهبود راه رفتن و تعادل
یک فیزیوتراپیست میتواند به شما کمک کند تا یک رژیم ورزشی متناسب با نیازهای خود داشته باشید.
جراحی برای درمان آرتروز
در موارد شدید آرتروز ممکن است به جراحی برای جایگزینی یا ترمیم مفاصل آسیب دیده نیاز باشد. انواع مختلفی از جراحیها و ایمپلنتها برای درمان آرتروز مورد استفاده قرار میگیرند.
1- تعویض مفصل
اگر جراحی برای آرتروز نیاز باشد، تعویض مفصل به طور کلی بهترین گزینه است. این جمله بهویژه در مورد افراد مسن صادق است، زیرا بعید است که نیاز به جایگزینی و عمل مجدد داشته باشند. جراحی تعویض مفصل تحت عنوان آرتروپلاستی نیز شناخته میشود. تعویض مفصل ران و زانو از رایجترین انواع تعویض مفصل است. با این حال، مفاصل دیگر از جمله شانه، آرنج، انگشتان دست و مچ پا را نیز میتوان جایگزین کرد.
2- تنظیم مجدد استخوان
استئوتومی نوعی جراحی است که برای تنظیم مجدد استخوانهای آسیب دیده در اثر آرتروز استفاده میشود. این امر باعث کاهش استرس در قسمت آسیب دیده استخوان یا مفصل میشود. استئوتومی معمولاً فقط در افراد جوان مبتلا به آرتروز انجام میشود که تعویض مفصل برای آنها ارجحیت ندارد.
3- همجوشی استخوان
استخوانهای یک مفصل را میتوان برای افزایش پایداری مفصل و کاهش درد به طور دائم به هم جوش داد. این جراحی معمولاً منجر به محدودیت شدید یا عدم دامنه حرکتی در مفصل میشود. با اینحال، در موارد جدی آرتروز، ممکن است بهترین راه برای تسکین درد مزمن و ناتوانکننده باشد. همجوشی استخوان به آرترودزیس نیز معروف است.
جمعبندی
آرتروز شیوع بالایی دارد و روشهای متعددی برای درمان این بیماری توسعه پیدا کرده است. نوع درمان باید توسط پزشک متخصص انتخاب شود و به عواملی مانند شدت بیماری، میزان علائم، سن بیمار و ویژگیهای بدنی وی بستگی دارد. یک درمان قطعی برای کنترل این بیماری وجود ندارد و همواره پژوهشهای مختلفی در حال انجام هستند تا بهتری روش را توسعه دهند. امید است تا با توسعهی روشهای نوین مانند روشهای مبتنی بر سلول درمانی با استفاده از سلولهای بنیادی، درمان این بیماری بسیار آسانتر انجام پذیرد.
منبع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.