روش های درمان قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک

اگر به دنبال درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) هستید، باید بدانید که این سندرم به صورت کامل قابل درمان نیست اما علائم آن را می توانید مدیریت کنید. گزینههای درمانی میتوانند متفاوت باشند، زیرا فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS ممکن است طیف وسیعی از علائم یا فقط یک علامت را تجربه کند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) درمان قطعی ندارد، اما با تغییر سبک زندگی، تغذیه سالم، ورزش منظم و مصرف داروها و مکملهای طبیعی مانند جینسینگ کرهای، دارچین، پنج انگشت، زردچوبه و زعفران میتوان علائم آن را کنترل کرد. کاهش وزن حتی به میزان ۵ درصد میتواند تأثیر قابل توجهی در بهبود این بیماری داشته باشد. همچنین، برای تنظیم قاعدگی و بهبود باروری، مصرف داروهایی مانند کلومیفن یا قرصهای ضدبارداری تحت نظر پزشک توصیه میشود.
روش های درمان قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک
1- تغییر سبک زندگی
در زنان دارای اضافه وزن علائم و خطر کلی ابتلا به مشکلات سلامتی درازمدت ناشی از سندرم تخمدان پلیکیستیک را میتوان با کاهش وزن اضافی تا حد زیادی بهبود بخشید. کاهش وزن تنها 5 درصد میتواند منجر به بهبود قابل توجهی در PCOS شود.
شما میتوانید با محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) که اندازهگیری وزن شما نسبت به قد شماست، متوجه شوید که آیا وزن مناسبی دارید یا خیر برای مثال BMI نرمال بین 18.5 تا 24.9 است.
شما میتوانید با ورزش منظم و خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل وزن کم کنید. رژیم غذایی شما باید شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات (حداقل 5 وعده در روز)، غذاهای کامل (مانند نان سبوسدار، غلات سبوسدار و برنج قهوهای)،گوشت بدون چربی، ماهی و مرغ باشد. در صورت نیاز به مشاوره غذایی خاص پزشک ممکن است شما را به یک متخصص تغذیه معرفی کند.
براساس مطالعات انجام شده، سندروم پلی کیستیک تخمدان به چهار دسته تقسیم بندی میشود:
- سندروم پلی کیستیک تخمدان مقاوم به انسولین
- سندروم پلی کیستیک تخمدان آدرنال
- سندروم پلی کیستیک تخمدان التهابی
- سندروم پلی کیستیک تخمدان بعد از مصرف داروهای هورمونی و ضدبارداری
در مورد کاهش وزن، تغذیه سالم و ورزش بیشتر مطالعه کنید.
2- مکمل های طبیعی در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
تعدادی از مکمل ها و داروهای طبیعی و شیمیایی برای درمان علائم مختلف مرتبط با PCOS در دسترس هستند.
جینسینگ کره ای قرمز (Korean red ginseng)
جینسینگ کره ای قرمز یک گیاه معروف و قدیمی می باشد که با داشتن خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، اثرات درمانی مفیدی در کنترل و درمان بسیاری از بیماریهای زنان نشان دادهاست. جینسینگ کرهای قرمز با کاهش قابل توجهی سطح LH پلاسما در بهبود وضعیت غدد درون ریز در درمان اختلالات تخمک گذاری در بیماران مبتلا به PCOS موثر است. همچنین باعث فاکتور رشد عصبی میشود و در کنترل علائم سندروم پلی کیستیک موثر میباشد. در مطالعه ی دیگری بین اثرات جینسینگ و لتروزول، نشان داده شد جینسینگ تغییرات منفی هورمونی و فیزیکی لتروزول را ندارد و باعث کاهش کیستهای فولیکولی میشود و از افزایش وزن جلوگیری میکند.
دارچین (cinnamon)
دارچین به عنوان یک ادویه و ترکیب غذایی در سراسر جهان در حال استفاده میباشد. دارچین علاوه بر استفاده به عنوان مادهی غذایی، با داشتن خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضدمیکروبی خود در کنترل و درمان بسیاری از بیماریها موثر واقعشدهاست. در مطالعاتی که انجام گرفتهاست، بیمارانی که به همراه سندروم پلی کیستیک تخمدان، مبتلا به دیابت هستند، با افزایش برداشت گلوکز توسط سلولها و ساخت گلوکوژن و افزایش حساسیت سلولها به انسولین و در پی آن کاهش گلوکز خون، به کنترل علائم دیابت بیماران وداشتن سیکل منظم در خانمها، کمک قابل توجهی کردهاست. همچنین دارچین باعث کاهش کلسترول بد بدن و افزایش HDL ، کاهش وزن و الیگومنوره (خونریزیهای غیرطبیعی که در زمان مقرر شده اتفاق نمیافتد) در خانمهای مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان شد.
پنج انگشت (vitex agnus-castus)
پنج انگشت یک درختچهی زینتی میباشد که در غرب آسیا و مدیترانه رشد میکند. در یونان و سایر کشورها در طی سالیان زیادی از پنج انگشت به عنوان درمانی برای بیماریهای خانم ها از آن یاد میکنند. این گیاه با داشتن خاصیت کنترلی خود بر هورمونهای بدن، می تواند به عنوان درمانی برای کنترل بیماریهای مربوط به خانمها مثل اختلالات چرخهی قاعدگی و نازایی مورد استفاده قرارگیرد. در مطالعات بالینی انجامگرفته، نشاندادهشد که پنج انگشت با افزایش میزان پروژسترون، باعث کنترل علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان میشود. همچنین پنج انگشت با داشتن خواص مشابه متفورمین باعث کنترل علائم بیماران مبتلا به دیابت شد و میتواند در درمان الیگومنورهی خانم ها اثرات قابل توجهی نشان دهد و کرامپهای شکمی را کاهش دهد. همچنین با تقویت تخمک گذاری میتواند احتمال باردارشدن را در خانمهایی که مشکل نازایی دارند بالا ببرد.
آگنومان بهترین مکمل حاوی عصاره میوه گیاه پنج انگشت است که در بهبود علائم این سندروم، بهبود درد سینه، تنظیم هورمون پرولاکتین، نامنظمی قاعدگی، القای تخمکگذاری و علائم یائسگی کاربرد دارد. شما میتوانید روزانه 1 الی 4 کپسول را طی 2 الی 3 دوره قاعدگی استفاده کنید.
زردچوبه (curcumin)
زردچوبه به عنوان یکی از ترکیبات موثر در کنترل دیابت نوع 2 از طریق کاهش گلوکز خون با افزایش برداشت گلوکز توسط سلولهای ماهیچهای و کاهش ساخت گلوکز و افزایش ساخت گلوکاگون توسط کبد، مورد مصرف قراردارد. همچنین باعث بهبود پروفایل لیپیدی، افزایش HDL و کاهش تری گلیسیرید میشود و با داشتن خواص ضدالتهابی منجر به کاهش پلاسمایی هورمون دهیدرواپی آندروسترون ( یکی ازعوامل ایجاد علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان) می شود. زردچوبه نیز همانند پنج انگشت باعث کنترل الیگومنوره و آمنوره ( عدم خونریزی پریودیک در 3 ماه یا خون ریزی غیرنرمال در طی 6 ماه) می شود. در مطالعه ای نشان داده شد مصرف کورکومین باعث کاهش میزان آندروژن ها و بهبود تخمک گذاری مشابه داروی کلومیفن می شود.
زعفران (saffron)
زعفران و متابولیت های فعال آن (کروسین، کروستین، پیکروکروسین و سافرانال) با داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی خود میتواند نقش مفیدی در کنترل سندروم پلی کیستیک تخمدان ایفا کند. باتوجه به اینکه استرس اکسیداتیو یکی از عوامل تحریک کننده برای بدخیم تر شدن و شروع علائم PCOS می باشد، زعفران با خواص آنتی اکسیدانی خود و افزایش فعالیت آنزیم های ضد استرس اکسیداتیو و کاهش فاکتورهای التهابی در سلولها، در کنترل و پیشگیری از عود علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان نقش مهمی بازی کند. همچنین زعفران میتواند در کاهش وزن ،هیرسوتیسم و قندخون با افزایش تحریک تولید GLUT-4 و بهبود حساسیت سلولها به انسولین در خانم های مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان موثر باشد.
سایر گیاهان و مکمل های طبیعی
مطالعات پراکنده ای برروی اثرات چای سبز، بابونه و خارمریم نیز در کنترل علائم سندروم پلی کیستیک تخمدان انجام گرفته است. چای سبز با متعادل کردن میزان هورمون ها، کاهش وزن و کاهش تعداد کیست های تخمدان میتواند اثرمفیدی در کنترل آن داشته باشد.خارمریم نیز با کنترل میزان هورمون ها و افزایش پروژسترون، اثرات خوبی در کنترل علائم سندروم پلی کیستیک نشان داد. بابونه با داشتن اثرات کاهشی بر تستوسترون و افزایش میزان هورمون LH عوارض سندروم پلی کیستیک تخمدان را کاهش میدهد و میتواند باعث تقویت تخمک گذاری شود.
3- درمان دارویی
- متفورمین: این دارو به کاهش مقاومت به انسولین و کنترل قند خون کمک میکند.
- اسپیرونولاکتون: برای کاهش اثرات هورمونهای مردانه بر پوست و مو تجویز میشود.
- قرصهای ضدبارداری: برای تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش علائم آندروژنیک کاربرد دارند.
4- درمان IVF (لقاح آزمایشگاهی)
اگر سندرم تخمدان پلیکیستیک دارید و داروها به شما در باردار شدن کمک نمیکنند، ممکن است درمان IVF (لقاح آزمایشگاهی) به شما پیشنهاد شود. این روش شامل جمعآوری تخمکها از تخمدانها و لقاح خارج از رحم است. سپس تخمک یا تخمکهای بارور شده به رحم بازگردانده میشوند. درمان IVF شانس داشتن دوقلو یا سه قلو را در صورت ابتلا به PCOS افزایش میدهد.
5- عمل جراحی
یک روش جراحی جزئی به نام حفاری تخمدان لاپاروسکوپی (LOD) ممکن است یک گزینهی درمانی برای مشکلات باروری مرتبط با PCOS باشد که به دارو پاسخ ندادهاست. در این روش پزشک تحت بیهوشی عمومی یک برش کوچک در قسمت تحتانی شکم شما ایجاد میکند و یک میکروسکوپ بلند و نازک به نام لاپاراسکوپ را از داخل شکم شما عبور میدهد. سپس تخمدانها با استفاده از گرما یا لیزر برای از بین بردن بافت تولیدکننده آندروژن (هورمون های مردانه) تحت عمل جراحی قرار میگیرند. مشخص شده است که LOD باعث کاهش سطح تستوسترون و هورمون لوتئین کننده (LH) و افزایش سطح هورمون محرک فولیکول (FSH) میشود. این روش عدم تعادل هورمونی شما را اصلاح میکند و میتواند عملکرد طبیعی تخمدانهای شما را بازگرداند.
جمع بندی
سندرم تخمدان پلیکیستیک باعث بر هم خوردن سیکل قاعدگی، مشکلات باروری و هم چنین علائمی مانند رشد موهای زائد در صورت میشود. در درمان PCOS معمولاً تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، تغذیه و ورزش نقش بسیار مهمی دارد. کاهش تنها 5 تا 10 درصد از وزن بدن میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود علائم PCOS کمک کند. پزشک بسته به علائمی که تجربه میکنید و تصمیم به باردار شدن یا نشدن شما، مصرف داروهای مناسب یا در مواردی عمل جراحی را توصیه میکند.
مرجع
Polycystic ovary syndrome – Treatment

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.