درمان تپش قلب و اضطراب
استرس و اضطراب میتوانند کلید آغاز بسیاری از مشکلات در بدن انسان باشند. سرطان، مشکلات هضم و گوارش،مشکلات قلبی، حملات اضطراب و سایر اختلالات روانی در اثر استرس و اضطراب ایجاد میشوند. تپش قلب نیز یکی از مواردی است که ممکن است در اثر استرس و اضطراب مداوم در بدن ایجاد شود. در این مقاله قصد دارم به موضوع تپش قلب و اضطراب بپردازم. با ما همراه باشید.
اضطراب
احتمالا قبل از یک سخنرانی، عمل جراحی، رفتن به یک قرار عاشقانه یا هر موقعیت دیگری که باعث ترس یا عدم اطمینان در شما شود اضطراب را احساس کردهاید. حالات اضطرابی معمولا موقتی هستند و علائم جدی اندکی دارند و یا اثرات آن طولانیمدت است.
علائم رایج اضطراب عبارتند از احساس عصبی بودن، تنش، عرق کردن و احساس ناآرامی معده. یکی دیگر از علائم رایج اضطراب افزایش غیر طبیعی ضربان قلب است که به عنوان تپش قلب نیز شناخته میشود. در هنگام تپش قلب ممکن است احساس کنید که قلبتان در حال تپیدن محکم و سریع است و یا یک ضربان را جا میاندازد. به غیر از حالتی که تپش قلب ناشی از اختلال در ریتم قلب است که آریتمی نامیده میشود، تپش قلب کوتاه مدت و بیخطر است.
پاسخ اضطراب
اضطراب پاسخی به استرس است و استرس نیز پاسخی است به یک تهدید قابل درک. تهدید ممکن است واقعی باشد مانند طوفانی که بهسوی افرادی که کنار ساحل هستند در حال حرکت است، یا ممکن است تهدیدی باشد که شخص در ذهن خود ایجاد میکند مانند کودکی که نگران یک هیولا زیر تخت خودش است.
نکتهی مهم این است که اضطراب تنها تاثیر ذهنی ندارد. اضطراب میتواند سیستم عصبی خودمختار بدن را فعال کند و باعث آغاز پاسخ جنگ یا گریز شود. سیستم عصبی خودمختار به تنظیم عملکرد اندامهای زیر کمک میکند:
- قلب
- ریهها
- دستگاه گوارش
- عضلات مختلف در سراسر بدن
اعمال این بخشها غیر ارادی است و توسط همین سیستم عصبی خودمختار تنظیم میشود و نیازی نیست که برای مثال شما در حین ورزش به ضربان قلب خود فکر کنید، همه چیز خود به خود تنظیم میشود. اگر به ضربان قلب خود و یا حرکت غذا در حین گوارش فکر کنید، دیوانه میشوید!
پاسخ فردی
پاسخ هر فرد به استرس و اضطراب کمی متفاوت با فرد دیگر است. همینطور آنچه که یک فرد را مضطرب میکند ممکن است بر دیگری اثر معکوس داشته باشد. ممکن است شما از اینکه در جمعی سخنرانی کنید یا آواز بخوانید مضطرب شوید اما فرد دیگری با کمال اشتیاق و آرامش در یک جمع شروع به آواز خواندن کند.
اگر در موقعیتی هستید که شما را مضطرب میکند، تپش قلب تنها یکی از نشانههایی است که نشان میدهد سیستم عصبی خودمختار به کار افتاده است. سایر علائم فیزیکی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تنفس سریع و پی در پی
- تعریق
- تنش عضلانی
- لرزیدن
- مشکلات گوارشی
- احساس خستگی
اضطراب همچنین میتواند باعث شود که بخواهید از موقعیتی که باعث ایجاد احساسات ناخوشایند شما میشود دوری کنید. متاسفانه این مسئله میتواند باعث شود که فعالیتها، فرصتهای شغلی و روابط مفید را از دست بدهید.
تشخیص اضطراب
هرگاه اضطراب منطقی باشد و بهدلیل یک عامل مشخص که وجود واقعی دارد رخ بدهد، مانند سوار شدن به هواپیما یا آماده شدن برای یک مصاحبهی شغلی، طبیعی است. هرچند در این حالت هم شدت اضطراب نباید به حدی باشد که انجام فعالیتها سخت شود. اگر اضطراب در حد عادی و منطقی خودش بود مشکلی ندارد و طبیعی است اما اگر اضطراب آنقدر شدید بود که عملکرد فرد مختل شد، نیاز به ارزیابی توسط پزشک وجود دارد.
اگر بهطور مکرر اضطراب را تجربه میکنید و دلیل آن را نمیدانید، احتمالا به یک اختلال اضطرابی مبتلا هستید و باید حتما به پزشک مراجعه کنید و میتوانید با ترکیبی از تراپی و دارو درمان شوید. باید بدانید که شرایط خاصی ممکن است باعث اضطراب شود، مانند:
- بیماری قلبی
- بیماری تیرویید
- اختلالات تنفسی
- ترک مواد مخدر یا الکل
پزشک ممکن است از شما بخواهد که یک آزمایش خون هم بدهید تا از وضعیت بدنی شما آگاه شود. اگر تمام موارد مربوط به جسم و بدن رد شد، مشکل فرد روانی است و باید با استفاده از دارو و تراپی مورد درمان قرار گیرد.
درمان اضطراب
بنابراین برای درمان تپش قلب ناشی از اضطراب، باید اضطراب درمان شود. اما چگونه؟
همانطور که میدانید یکی از روشهای درمان، استفاده از داروهایی مثل پروپرانول، کلردیازپوکساید و داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین و آسنترا یا سرترالین است. دو داروی اول و داروهایی همانند آنها بر کاهش علائم اضطراب از جمله تپش قلب تمرکز دارند. اما دو داروی بعدی برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرند و از طریق افزایش میزان سروتونین در مغز به توانایی بدن در مواجهه با شرایط اضطرابآور کمک میکنند.
از آنجایی که علت اصلی اضطراب و تپش قلب ناشی از آن، ریشه در خود فرد دارد، بنابراین بهترین راه برای کاهش تپش قلب و درمان اضطراب در کنار دارو درمانی، مدیریت اضطراب و استفاده از روشهایی است که میتوانند به ایجاد آرامش و مدیریت اضطراب کمک کنند.
اگر اضطراب باعث تپش قلب شما میشود، راههایی وجود دارد که به آرامش و کاهش سرعت ضربان قلب کمک خواهد کرد. برخی از روشهای اثبات شدهی آرامش بخش عبارتند از:
- یوگا
- مراقبه
- تایچی
- تمرینات تنفس عمیق
تنفس دیافراگمی اثر بسیار خوبی در کاهش حس اضطراب دارد. پیشنهاد میکنم آن را بیاموزید و انجام دهید. ورزش منظم و حداقل هفت تا هشت ساعت خواب در شب، دو راه دیگر برای کمک به کاهش استرس در زندگی هستند. همچنین دوری از عوامل استرسزا نیست اهمیت دارد. برای این منظور میتوانید موارد زیر را رعایت کنید:
- اگر ترافیک مسیر رفت و آمد شما استرسآور است،از مسیرهای دیگر استفاده کنید.
- سعی کنید با افراد مشاجره نکنید.
- زمان بیشتری در ارتباط با دوستان و خانواده باشید.
سخن نهایی
اگر نتوانید استرس و اضطراب خود را کنترل و مدیریت کنید و با آن زندگی کنید، آسیبهای زیادی به شما وارد خواهد شد. ورزش کنید! زیرا بهترین راه برای افزایش میزان سلامتی بدن و جلوگیری از عوارض اضطراب از جمله تپش قلب است. علاوه بر این ورزش باعث افزایش سلامت قلب و عروق نیز میشود. همچنین یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و ضروری برای بدن میتواند باعث شود که ساز و کارهای مقابله با استرس در بدن، به خوبی عمل کنند. اگر اضطراب شما مزمن بود، به یک متخصص مراجعه کنید و فراموش نکنید که با رعایت چند نکته در جهت مدیریت استرس و اضطراب، این احساس برطرف خواهد شد.
منبع
Can Anxiety Cause Heart Palpitations?
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.