بهترین پروبیوتیک برای IBS چیست؟
سندرم روده تحریکپذیر (IBS) یک بیماری شایع میباشد که بر دستگاه گوارش شما تاثیر میگذارد و منجر به ایجاد علائمی مثل درد شکمی، یبوست، اسهال، نفخ و … میشود. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در روده شما وجود دارند و تنظیم میزان آنها با مصرف مکملهای پروبیوتیک میتواند به بهبود علائم شما کمک کند. در کنار آن، بهترین مکمل گیاهی برای بهبود علائم در شما، لیپومان است. لیپومان حاوی ۶۰۰ میلیگرم عصاره برگ کنکرفرنگی است و در بهبود نفخ، یبوست و اسهال و درد شکمی در شما موثر است. شما میتوانید روزانه ۲ الی ۳ کپسول لیپومان را به مدت ۲ الی ۳ ماه همراه با غذا استفاده کنید.
سندرم روده تحریکپذیر (IBS) چیست؟
براساس آمار بدست آمده، 15 درصد از جمعیت جهان، به IBS مبتلا هستند. این اختلال منجر به ایجاد علائمی مثل درد شکمی و اسهال میشود. علت دقیق ایجاد این اختلال هنوز مشخص نیست اما مصرف برخی مواد غذایی، استرس، ابتلا به برخی عفونتها و … ممکن است شروعکننده ایجاد IBS شود.
آیا مصرف پروبیوتیکها به بهبود علائم IBS کمک میکند؟
هنوز دقیقا مشخص نیست که مصرف پروبیوتیکها اثر مثبتی بر بهبود IBS دارد یا خیر. در بسیاری از مطالعات، نوع، دوز و طول مدت مصرف پروبیوتیکها برای درمان IBS مشخص نیست. همچنین در برخی مطالعات، انواع مختلفی از پروبیوتیکها برای کنترل IBS استفاده شدند که مشخص نشد کدام نوع از باکتریها در بهبود علائم، بهتر از بقیه عمل میکنند.
براساس مطالعات، مشخص شد افرادی که مکملهای پروبیوتیکی حاوی چند سویه را برای حداقل 8 هفته استفاده میکنند، ممکن است علائمشان بهبود یابد. همچنین برخی مطالعات دیگر نشان دادند که مصرف دوزهای کم پروبیوتیکهای حاوی یک سویه برای یک مدت کم، میتواند موثرتر باشد. این پروبیوتیکها میتوانند در بهبود کلی علائم یا کاهش علائمی مثل درد شکمی و نفخ موثر باشند. درواقع بهتر است بررسی شود که کدام نوع از پروبیوتیکها، با چه دوره زمانی و چه دوزی، بهترین اثر را برای بهبود IBS دارند. پروبیوتیکها میتوانند علائم زیر را بهبود بخشند:
- درد شکمی
- نفخ
- اسهال
- عدم تعادل میزان باکتریهای گوارش
بهترین پروبیوتیک برای بهبود IBS چیست؟
درواقع نوع هر پروبیوتیک در بهبود علائم IBS شما اثرگذار است. براساس چندین مطالعه، گونههای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، رامنوسوس GG و بیفیدوباکتریوم اینفنتیس بیشتر در مکملهای پروبیوتیکی موجود هستند. دوز موجود در هر پروبیوتیک بسیار در میزان کاهش علائم IBS موثر است. بیشتر پروبیوتیکها حاوی 1 میلیارد عدد باکتری هستند و نسبت به تغییر دما و زمان حساس هستند و در هنگام تهیه آن باید از دوام آنها مطمئن باشید.
چه ترکیباتی را میتوان جایگزین مکملهای پروبیوتیکی کرد؟
اگر شما تمایل به استفاده از این مکملها را ندارید، میتوانید غذاهای حاوی پروبیوتیک را استفاده کنید، مانند:
- ماست
- کفیر
- شیر
همچنین برخی ترکیبات و مواد غذایی هستند که به رشد میکروبهای مفید در روده شما کمک میکنند. از جمله این موارد عبارتند از: پیاز، کنکرفرنگی، موز، غلات و اوت میل.
پروبیوتیکها چگونه به بهبود علائم IBS در شما کمک میکند؟
درواقع IBS در اثر تغییرات در میکروبهای معده رخ میدهد. براساس مطالعات، بیشتر افراد مبتلا به این اختلال، لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم کمتری دارند و میزان باکتریهای خطرناکی مثل E.coli، استرپتوکوکوس و کلستریدیوم در آنها بیشتر است و رشد غیرعادی باکتریها را در آنها مشاهده میکنیم. مصرف پروبیوتیکها با انجام اعمال ذیل منجر به بهبود علائم در شما میشوند:
- مهار رشد باکتریهای مضر در روده
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش التهابات
- کاهش حرکت دستگاه گوارش
- کاهش تولید گاز در روده توسط باکتریها
- کاهش حساسیت میکروبهای مفید روده به ساخت گاز
آیا اگر به IBS مبتلا هستم، لازم است پروبیوتیک مصرف کنم؟
درواقع به دلیل کمبود اطلاعات کامل در رابطه با مصرف پروبیوتیکها، ممکن است نتوانیم به قطع در رابطه با اثرات پروبیوتیکها نظر داد.
درواقع برخی از باکتریها در بهبود علائم IBS در شما موثرند و اکثر آنها بیاثرند. اما از آنجایی که مصرف آنها اغلب بیخطر است، با تجویز پزشک یا داروسازتان میتوانید از گونههای موثر آنها استفاده نمایید.
چه راهکارهایی در کنار مصرف پروبیوتیکها به بهبود علائم IBS در ما کمک میکند؟
سعی کنید ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزشهای هوازی مثل پیادهروی، دوچرخهسواری و … انجام دهید. (نیم ساعت برای پنج روز)
استرستان را کاهش دهید. اگر دقت کرده باشید، در بیشتر شما با ایجاد حالات استرسی و هیجانی، علائم شعلهور خواهد شد و خود را به شکل درد شکمی، نفخ، اسهال، یبوست یا ترکیبی از آن نشان خواهد داد. مصرف مکملهای حاوی پتاسیم-منیزیم سیترات (کالمگ)، ب کمپلکس و … در کاهش استرس شما موثرند. همچنین مدیتیشن و گوشدادن به موسیقیهای آرامبخش به کاهش استرس شما کمک میکنند.
سعی کنید فیبر بیشتری مصرف کنید. خصوصا فیبرهای محلول که در غلات، میوهها، دانهها و … وجود دارند.
برخی ترکیبات را به مدت ۲الی ۴ هفته مصرف نکنید ( مثل قهوه، الکل،شکلات، نوشابهها، نوشیدنیهای با شیرینکننده مصنوعی، فستفودها، گلوتن و …) و برخی را در برنامه غذاییتان بگنجانید ( مثل هویج، اسفناج، موز، گریپفروت، شربت افرا و …)
لیپومان مصرف کنید: لیپومان بهترین مکملی گیاهی میباشد که حاوی ۶۰۰ میلیگرم عصاره برگ کنکرفرنگی میباشد و در کاهش دل درد، نفخ شکمی، یبوست، اسهال در شما موثر است. شما میتوانید روزانه ۲ الی ۳ کپسول را همراه با وعده غذایی و به مدت ۲ الی ۳ ماه استفاده نمایید.
چه چیزی منجر به ایجاد IBS میشود؟
IBS قابل درمان نیست اما با رعایت برخی نکات، علائم بهبود مییابد. درواقع به گفتهی موسسه بینالمللی دیابت، گوارش و کلیه، علت دقیق ایجاد IBS مشخص نیست؛ هرچند به گفته محققان، اختلال ارتباطی بین مغز و دستگاه گوارش روده این علائم را ایجاد میکند. همچنین استرس، مصرف برخی مواد غذایی و ابتلا به برخی عفونتها میتواند علائم را شعلهورتر کند.
منابع
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769995/
Low-FODMAP (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols) Diet
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.