بهترین قرص برای زخم معده چیست؟
زخم معده حالتیست که شما را احتمالا دچار درد معده، سوزش معده، ایجاد حالت تهوع و استفراغ و … میکند. این حالت زمانی اتفاق میافتد که لایهی محافظ معده شما از بین میرود و بافت معده و ابتدای روده شما، در معرض آسیب ناشی از اسید معده خواهد بود. زخم معده اغلب در اثر مصرف بیش از اندازه ضدالتهابهای غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و … ، ابتلا به میکروب معده (هلیکوباکتر پیلوری)، استرس، ابتلا به اختلالات مزمن و … رخ میدهد.
بهترین قرص برای زخم معده، با توجه به منشا ایجاد آن و شدت درگیری، از دستهی ضداسیدها (مثل آلومینویم ام جی اس) تا داروهای مهارکننده پمپ پروتونی (مثل پنتوپرازول) و انواع آنتیبیوتیکها (مثل آموکسیسیلین، مترونیدازول و …) متغیر است. همچنین رعایت برخی نکات تغذیهای نیز در بهبود بهتر این اختلال موثر است که در ادامه درباره آنها بحث خواهم کرد.
زخم معده چیست؟
زخم های گوارشی درواقع زخم هایی در پوشش معده، قسمت تحتانی مری یا در روده کوچک هستند که اغلب در اثر التهاب ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) و افزایش آسیب به بافت معده در اثر ترشح اسید ایجاد میشوند. بنابراین میتوان گفت زخم معده میتواند در سه بخش دستگاه گوارش را درگیر کند.
علت ایجاد زخم معده چیست؟
- ابتلا به میکروب معده (هلیکوباکتر پیلوری): رایجترین دلیل ابتلا به زخم معده ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری میباشد. این باکتری منجر به ایجاد عفونت و التهاب در معده میشود.
- مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی: این دسته از داروها، احتمالا توسط شما نیز به وفور مورد استفاده میباشد. از جمله این داروها، ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین و … میباشند. این داروها اگر به مقدار زیاد یا در طولانیمدت استفاده شوند، شما را مستعد ابتلا به زخم معده خواهند کرد. یکی از توصیههای مهم، مصرف این داروها با شکم پر میباشد.
- سیگارکشیدن
- مصرف مقادیر بالای الکل
- ابتلا به اختلالات مربوط به دستگاه گوارش مثل سرطان معده، بیماری کرون و …
- رادیوتراپی
- هرگونه خونریزی یا قطع خونرسانی به معده و قسمت ابتدایی روده کوچک
- استفاده از داروهای SSRI مثل سرترالین، سیتالوپرام و …، داروی آلندرونیت و هرگونه دارویی که احتمال ایجاد زخم در دستگاه گوارش شما را افزایش میدهد.
علائم ابتلا به زخم معده چیست؟
ابتلا به زخم معده ممکن است علائم مختلفی داشته باشد. شدن این علائم، به میزان شدت و گستردگی زخم ایجادشده بستگی دارد. علامت رایج زخم معده اغلب ایجاد درد بین ناحیهی زیر قفسه سینه و بالای ناف میباشد. به طور طبیعی، هنگامی که شکم شما خالی باشد، میزان این درد بیشتر میشود و ممکن است بین چند دقیقه تا چند ساعت به طور انجامد.
- درد مبهم معده
- کاهش وزن ناگهانی
- عدم تمایل به خوردن غذا به دلیل درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- نفخ
- احساس سیری زودرس
- رفلاکس معده
- سوزش سر معده
- دردی که با خوردن، نوشیدن یا مصرف داروهای ضداسید بهبود مییابد.
- ابتلا به کمخونی که میتواند با علائم خستگی، رنگپریدگی و تنگی نفس همراه باشد.
- مدفوع تیره و قیریرنگ
- استفراغی که رنگ خون یا تفاله قهوه باشد.
بهترین قرص برای زخم معده چیست؟
درمان زخم معده، بسته به شدت درگیری زخم در شما متفاوت میباشد و ممکن است سه یا چهار دارو برایتان تجویز شود.
اگر آزمایشات شما، وجود هلیکوباکتر پیلوری را تایید کند، پزشک شما ترکیبی از چندین دارو را برای شما تجویز میکند. شما باید این داروها را به مدت 2 هفته مصرف نمایید.
اگر هلیکوباکتر پیلوری در شما تشخیص داده شد، دستهای از آنتیبیوتیکها مثل آموکسیسیلین، مترونیدازول و کلاریترومایسین ممکن است برای شما تجویز شود. تعداد آن براساس شدت درگیری و مقاومت باکتری به آنتیبیوتیک متغیر است.
همچنین داروهای دسته مهارکنندههای پمپ پروتون، مثل پنتوپرازول، امپرازول و … یا بلاککنندهی گیرنده H2 مثل فاموتیدین برای کنترل میزان ترشح اسید معدهتان تجویز خواهد شد.
پس رژیم درمانی شما ممکن است ترکیبی از داروهای آنتیبیوتیکی (درصورت وجود میکروب معده)، کنترلکنندههای میزان تولید اسید و داروهایی مثل بیسموت و سوکرالفیت باشد. توجه به این نکته ضروریست که باید حتما طول زمان درمان را طی کنید. اگر زودتر از موعد داروهایتان را قطع کنید یا آنها را به موقع مصرف نکنید، ممکن است مقادیری از میکروبهای معده در بدنتان باقی بمانند و به طور کامل درمان نشوید و دچار مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکها نیز بشوید.
چگونه از ابتلا به زخم معده در امان بمانم؟
- سعی کنید خود را از هرگونه آلودگی و عفونتهای باکتریایی دور نمایید. هلیکوباکتر پیلوری میتواند از طریق غذا، آب و یا از فردی به فرد دیگر انتقال یابد. دستهایتان را به خوبی بشویید و غذاهایی مصرف کنید که به شکل کامل پخته شدهاند.
- با احتیاط از مسکنها استفاده کنید، خصوصا دستهی ضدالتهابهای غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و … . درصورتی که مجبور هستید که به شکل مداوم از این مسکنها استفاده نمایید، سعی کنید داروهای کنترلکننده اسید معده را نیز در کنار آنها استفاده نمایید.
- الکل و دخانیات استفاده نکنید. همچنین از مصرف همزمان الکل با سایر داروهایتان خودداری نمایید.
- سعی کنید استرستان را کنترل کنید.
- از غذاهای محرک مثل غذاهای تند و چرب کم استفاده کنید.
- از سبزیجاتی مثل بروکلی، اسفناج، انواع توت، سیب، ماست و لبنیات پروبیوتیک و روغن زیتون استفاده کنید.
منابع
Treatment for Peptic Ulcers (Stomach or Duodenal Ulcers) – NIDDK (nih.gov)
Diet and Helicobacter pylori infection (termedia.pl)
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.