آرتریت روماتوئید زانو (علل، عوارض و روشهای درمان)
آرتریت روماتوئید میتواند زانوها را مانند هر مفصل دیگری در بدن تحت تاثیر قرار دهد. در این بیماری، سیستم ایمنی به اشتباه به بافت مفصل زانو حمله میکند و باعث درد، التهاب و تورم میشود. مفصل زانو ممکن است به مرور زمان آسیب ببیند در نتیجه به شدت بر تحرک فرد تأثیر گذاشته و منجر به ایجاد محدودیت گردد. خوشبختانه روشهای درمانی متعددی برای کاهش علائم و کنترل این بیماری وجود دارد. نکته کلیدی این است که تشخیص و درمان به موقع انجام شود.
آرتریت روماتوئید چیست؟
آرتریت روماتوئید اختلالی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم در مفاصل حمله میکند. این بیماری در درجه اول مفاصل کوچک در دست و پا را تحت تاثیر قرار میدهد، اما زانوها و سایر مفاصل نیز میتوانند درگیر شوند. علائم آرتریت روماتوئید متقارن است. این بدان معنی است که اغلب مفاصل به طور قرینه در هر دو طرف بدن درگیر میشوند، برای مثال در صورت ابتلا به این بیماری هر دو زانو شما تحت تأثیر قرار میگیرند.
در صورتیکه آرتریت روماتوئید به موقع تحت درمان قرار نگیرد میتواند باعث التهاب طولانی مدت و پیشرونده شود که در نهایت منجر به آسیب دائمی مفاصل میگردد.
آرتریت روماتوئید چگونه بر زانوهای شما تأثیر میگذارد؟
در آرتریت روماتوئید سیستم ایمنی بدن شما به پوشش سلولی سینوویال مفاصل شما حمله کرده و به آن آسیب میرساند، در نتیجه منجر به التهاب و ضخیم شدن آن میگردد. سلولهای سینوویال بافت همبندی است که مفاصل شما را میپوشاند.
همین اتفاق در مورد آرتریت روماتوئید زانو نیز رخ میدهد :
- سلولهای سیستم ایمنی غشای سینوویال را هدف قرار میدهند. این غشاء از غضروف، رباطها و سایر بافتهای مفصل زانو محافظت میکند. سلولهای سینوویال همچنین مایع سینوویال تولید میکنند که به عنوان یک لوبریکانت و روان کننده عمل کرده و حرکت مفصل را تسهیل میکند.
- به مرور زمان مفصل زانو ملتهب میشود و این امر باعث درد و آسیب به بافت مفصل میشود. حرکت زانوی شما نیز محدود میشود زیرا غشای متورم فضای بیشتری را در فضای مفصلی زانو اشغال میکند.
با گذشت زمان، التهاب میتواند به غضروف و رباطهای مفاصل زانو آسیب برساند. در نتیجه غضروف مفصلی فرسوده شده و نمیتواند از استخوان زیرین خود محافظت کند. استخوان برخلاف غضروف دارای گیرندههای درد است. هنگامی که با تخریب غضروف مفصلی، استخوانهای دو طرف مفصل در معرض دید قرار میگیرد و روی هم ساییده میشوند، درد و آسیب استخوان رخ میدهد. آسیب بافتی ناشی از آرتریت روماتوئید زانو میتواند منجر به درد مزمن یا پایدار شود، بر تعادل و حرکت شما تأثیر بگذارد و ظاهر مفاصل شما را نیز تغییر دهد.
علائم و عوارض آرتریت روماتوئید زانو
بارزترین علامت آرتریت روماتوئید زانو، حساسیت، درد یا ناراحتی مفصلی است که هنگام ایستادن، راه رفتن یا ورزش بدتر میشود. این مسئله تحت عنوان شعله ور شدن بیماری شناخته میشود و میتواند از یک درد خفیف و ضربان دار تا یک درد شدید و تیز متغیر باشد.
شایعترین علائم آرتریت روماتوئید زانوها شامل موارد زیر است:
- گرما در اطراف مفصل
- سفتی یا قفل شدن مفصل به خصوص در هوای سرد یا صبح بعد از بیدار شدن از خواب
- ضعف یا بی ثباتی مفصل در هنگام تحمل وزن
- مشکل در حرکت یا صاف کردن مفصل زانو
- صدای جیر جیر یا کلیک حین حرکت مفصل
بهترین روشهای درمان آرتریت روماتوئید زانو
بسته به شدت و پیشرفت آرتریت روماتوئید زانو، ممکن است فقط به داروهای مسکن نیاز داشته باشید یا اینکه پزشک برای شما داروهای دیگری نیز تجویز کند. برای موارد پیشرفتهتر، ممکن است برای بازگرداندن حرکت یا کاهش درد و سفتی در مفصل زانو به جراحی نیاز داشته باشید.
درمانهای دارویی آرتریت روماتوئید
- کورتیکواستروئیدها: پزشک شما کورتیکواستروئید را به مفصل زانو تزریق میکند تا به کاهش تورم و درد کمک کند. این تزریقها معمولا موقتی هستند اما ممکن است لازم باشد آنها را به طور منظم چند بار در سال دریافت کنید.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: داروهایی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن، می توانند درد و التهاب را کاهش دهند.
- داروهای ضد درد موضعی: میتوانید از این کرمها و ژلها از جمله ژل موضعی دیکلوفناک یا پیروکسیکام برای کمک به تسکین درد ناشی از آرتریت روماتوئید زانو روی پوست خود به صورت موضعی استفاده کنید.
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs): این داروها التهاب را کاهش میدهند، موجب خفیف شدن علائم میشوند و پیشرفت آرتریت روماتوئید را در طول زمان کاهش میدهند. از این دسته، داروی متوترکسات به عنوان یکی از درمانهای خط اول برای آرتریت روماتوئید در نظر گرفته میشود.
- مهارکنندههای JAK: سازمان غذا و دارو (FDA) مهارکنندههای JAK از جمله tofacitinib upadacitinib و baricitinib را برای آرتریت روماتوئید تایید کردهاست. این دسته از داروهای خوراکی، فعالیت آنزیمهای JAK را برای جلوگیری از پاسخ ایمنی مهار میکنند.
- داروهای بیولوژیک: این دسته از داروها در کنترل مسیرهای ایمنی و التهاب تاثیر بیشتری دارند و پاسخ سیستم ایمنی را برای کاهش علائم آرتریت روماتوئید کاهش میدهند. داروهای بیولوژیک رایج عبارتند از adalimumab و tocilizumab.
گزینههای جراحی برای آرتریت روماتوئید
- ترمیم رباط ها یا تاندون های آسیب دیده: این کار می تواند مفصل زانوی شما را تقویت کند و آسیب ناشی از التهاب را معکوس کند.
- تغییر شکل استخوان ها یا بافت مفصل زانو (استئوتومی): این کار می تواند درد ناشی از از دست دادن غضروف و ساییدگی استخوان زانو را کاهش دهد.
- تعویض مفصل زانو: تعویض مفصل زانو با یک مفصل مصنوعی میتواند قدرت و تحرک را به مفصل فرد بازگرداند.
- برداشتن غشای سینوویال (سینووکتومی): این جراحی روشی برای کاهش درد ناشی از تورم بود، اما امروزه به ندرت انجام میشود.
سایر روشهای درمانی که میتوانید برای کاهش علائم آرتریت روماتوئید زانو
- تمرین ورزشی: تمرین ورزشی مانند شنا را امتحان کنید تا از فشار روی زانوهایتان کاسته شود. برای کاهش احتمال شعله ور شدن بیماری، برای مدت زمان کوتاهتری ورزش کنید.
- تغییر در رژیم غذایی: برای کاهش علائم، رژیم غذایی ضد التهابی یا مکملهای طبیعی مانند روغن ماهی و زردچوبه را امتحان کنید.
- درمانهای خانگی: برای کمک به بهبود حرکت و تسکین تورم، یک کمپرس گرم روی مفصل خود قرار دهید، این روش بهویژه در ترکیب با مسکنهایی همچون ایبوپروفن و استامینوفن به خوبی اثر میکند.
- وسایل کمکی: کفی طبی کفش را امتحان کنید. همچنین میتوانید از عصا یا از زانوبند استفاده کنید تا فشار روی مفاصل زانو را کاهش دهید و راه رفتن برای شما راحتتر شود.
منابع
How does rheumatoid arthritis affect the knees?
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.