شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

ویتامین E برای چی خوبه؟

دسته بندی :مکمل و ویتامین ۶ آبان ۱۴۰۳ دکتر صدف عبدیان 383 مشاهده
ویتامین E برای چی خوبه؟

بدن شما از ویتامین E به منظور محافظت از سلول‌هایتان در برابر استرس اکسیداتیو، حفظ سلامت قلب و عروق، تنظیم چربی خون و تقویت سیستم ایمنی استفاده می‌کند. شما می‌توانید این ویتامین را از مواد غذایی و یا مکمل‌ها دریافت کنید. ویتامین E در ترکیباتی مثل دانه آفتاب‌گردان، بادام، اسفناج پخته، بروکلی پخته و … به فراوانی یافت می‌شوند. در ادامه با من همراه باشید تا از مزایای این ویتامین مطلع شوید.

ویتامین E چیست؟

ویتامین E تنها یک ترکیب واحد نیست و از 8 ترکیب محلول در چربی تشکیل شده است. یکی از این هشت ترکیب شیمیایی، آلفاتوکوفرول است که به بهترین وجه ممکن، نیازهای غذایی بدن شما را تامین می‌کند. این ویتامین در برخی از مواد غذایی از جمله انواع دانه‌ها، مغزها، سبزیجات و … وجود دارد. شما می‌توانید این ویتامین را به شکل مکمل نیز استفاده کنید.

ویتامین E، به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی که دارد، از سلول‌های شما در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند و برای عملکرد مناسب سیستم ایمنی شما و ارتباطات بین سلولی، مورد نیاز است.

ویتامین E برای چی خوبه؟

  • ویتامین E می‌تواند به دلیل داشتن خواص آنتی‌اکسیدانی، از سلول‌های شما در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت کند. این محافظت منجر به افزایش طول عمر سلول‌های شما و جلوگیری از آسیب بیشتر به آن‌ها می‌شود. در یک مطالعه برروی بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی (آسیب به سلول‌های کلیه در پی ابتلا به دیابت)، مشخص شد مصرف 800 واحد ویتامین E به شکل روزانه برای 3 ماه، منجر به افزایش فاکتورهای آنتی‌اکسیداتیو از جمله گلوتاتیون پراکسیداز می‌شود و از آسیب بیشتر به سلول‌های کلیه جلوگیری می‌کند. در مطالعه‌ی دیگری مشخص شد مصرف ویتامین E و C به شکل روزانه و به مدت 2 ماه، منجر به کاهش رادیکال‌های آزاد و کاهش علائم دیسمنوره و درد لگنی در خانم‌های مبتلا به اندومتریوز می‌شود.
  • احتمال رخداد بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد: در یک مطالعه مشخص شد مصرف ویتامین E در کاهش فشار خون سیستولی موثر است. همچنین اگر این ویتامین به همراه امگا-3 مصرف شود، در کاهش کلسترول بد خون (LDL) و تری‌گلیسرید موثر است و می‌تواند از رخداد اختلالات قلبی و عروقی در شما جلوگیری کند.
  • ممکن است بتواند در درمان کبدچرب غیر الکلی مفید باشد: براساس مطالعه‌ای در سال 2021، مشخص شد مصرف ویتامین E با کاهش آنزیم‌های کبدی ALT و AST همراه است و چربی خون را تنظیم می‌کند.
  • می‌تواند در کنترل علائم دیسمنوره موثر باشد: دیسمنوره شرایطی است که در آن خانم‌ها دردهای دوره‌ای مثل کرامپ شکمی و درد لگن را تجربه می‌کنند. در یک مطالعه در سال 2018، مشخص شد خانم‌هایی که به دیسمنوره مبتلا بودند و و روزانه 200 واحد ویتامین E مصرف می‌کردند، درد کمتری را تجربه می‌کنند. این اثر خصوصا در صورت مصرف این ویتامین به همراه امگا-3 (حاوی 120 میلیگرم DHA و 180 میلیگرم EPA) قوی‌تر خواهد شد. همچنین در مطالعه‌ی دیگری در سال 2021، مشخص شد مصرف ویتامین E و C به مدت 2 ماه در کاهش درد لگن و دیسمنوره در خانم‌های مبتلا به اندومتریوز موثر است.
  • در حفظ سلامت پوست شما موثر است: براساس مطالعات انجام‌گرفته، مشخص شد مصرف ویتامین E در کاهش اختلالات پوستی مثل اگزما، می‌تواند موثر باشد. اما این اثرات دارای مطالعات محدودی است و به شکل قطعی نمی‌توان در این رابطه نظر داد.
  • ممکن است در حفظ سلامت شناختی شما موثر باشد: مصرف ویتامین E ممکن است در پیشگیری از اختلالات حافظه در شما موثر باشد. هرچند هنوز اثرات آن در افراد مبتلا به آلزایمر به طور قطع اثبات نشده است.
  • در تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب در بدن موثر است: سالمندان، بیشتر در معرض کاهش جذب و دریافت ویتامین E هستند. بدین ترتیب مصرف این ویتامین می‌تواند در تقویت سیستم ایمنی آن‌ها و کاهش التهاب در بدنشان موثر باشد.
  • ممکن است در حفظ سلامت ریه‌ها موثر باشد: براساس نتایج برخی از مطالعات انجام‌گرفته، مشخص شد مصرف ویتامین E می‌تواند در بهبود برخی از علائم آسم در کودکان و بزرگسالان موثر باشد و عملکرد ریه را بالاتر ببرد.

ویتامین E برای چی خوبه؟

چه مقدار ویتامین E در روز می‌توانیم مصرف کنیم؟

میزان کافی ویتامین E در هر بازه‌ی زمانی برای شما متفاوت است. این مقادیر شامل موارد ذیل است:

  • نوزادان تا 6 ماه: روزانه 4 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • نوزادان 7 ماه الی 12 ماه: روزانه 5 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • کودکان 1 تا 3 سال: روزانه 6 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • کودکان 4 الی 8 سال: روزانه 7 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • کودکان 9 الی 13 سال: روزانه 11 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • نوجوانان بالای 14 سال و بزرگسالان: روزانه تا 15 میلیگرم ویتامین E می‌توانند مصرف کنند.
  • خانم‌های باردار و شیرده: می‌بایست روزانه به ترتیب 15 و 19 میلیگرم ویتامین E مصرف کنند.

چه غذاها و ترکیباتی حاوی ویتامین E هستند؟

با اینکه مصرف مکمل‌های ویتامین E برای شما مفید است، اما دریافت آن از طریق تغذیه بسیار بهتر است.

برخی از ترکیبات غذایی سرشار از ویتامین E هستند. نمونه‌ای از این ترکیبات عبارتند از:

  • روغن جوانه گندم: 1 قاشق غذاخوری از این روغن، تقریبا 135 درصد ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • تخمه آفتاب‌گردان بوداده: 28 گرم از تخمه آفتاب‌گردان، تقریبا 49 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • بادام بوداده: 28 گرم از بادام بوداده، تقریبا 45 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • اسفناج آب‌پز: نصف فنجان اسفناج پخته (در حدود 112 گرم)، تقریبا 13 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • کلم بروکلی آب‌پز: نصف فنجان کلم بروکلی آب‌پز (در حدود 46 گرم)، تقریبا 8 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • کیوی: 1 عدد کیوی متوسط (در حدود 69 گرم)، تقریبا 7 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • انبه: نصف فنجان انبه (در حدود 82 گرم)، تقریبا 5 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.
  • گوجه‌فرنگی: 1 عدد گوجه‌فرنگی متوسط (در حدود 123 گرم)، تقریبا 5 درصد از ارزش روزانه ویتامین E را داراست.

چه کسانی در معرض کمبود ویتامین E قرار دارند؟

عموما کمبود ویتامین E در بدن به ندرت اتفاق می‌افتد. اما کمبود این ویتامین در افراد مبتلا به بیماری کرون، سوء جذب چربی و سیستیک فیبروزیس و کودکان ساکن کشورهای درحال توسعه، بیشتر شایع است.

اگر بیش از اندازه ویتامین E مصرف کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟

در مردان، مصرف بیش از اندازه ویتامین E با افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات همراه است. همچنین مصرف دوزهای بالای این ویتامین با احتمال خون‌ریزی همراه است. بنابراین برای مصرف دوز مناسب این ویتامین، حتما باید با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید. برخی مولتی ویتامین‌ها نیز حاوی مقادیر بالایی از ویتامین E هستند که ممکن است شما به آن میزان از ویتامین E نیازی نداشته باشید.

ویتامین E با چه داروهایی تداخل دارد؟

این ویتامین ممکن است با داروهای ضد انعقاد خون، سیمواستاتین، نیاسین (ویتامین B3) تداخل داشته باشد. همچنین در صورت شیمی‌درمانی و یا رادیوتراپی، باید با تجویز پزشک، مصرف شود.

منابع

The Effect of Combined Vitamin C and Vitamin E Supplementation on Oxidative Stress Markers in Women with Endometriosis: A Randomized, Triple-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial – PubMed

Systematic review with meta-analysis: The effect of vitamin E supplementation in adult patients with non-alcoholic fatty liver disease – PubMed

Effect of Omega-3 and vitamin E co-supplementation on serum lipids concentrations in overweight patients with metabolic disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – PubMed

Effects of High-dose Vitamin E Supplementation on Markers of Cardiometabolic Risk and Oxidative Stress in Patients with Diabetic Nephropathy: a Randomized Double-blinded Controlled Trial – PubMed

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من دکتر صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون به عنوان مدیر مدیکال و تحقیق و توسعه در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +