شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

10 علامت اصلی یائسگی در زنان ؛ آیا یائسگی درمان دارد؟

دسته بندی :زنان ۹ آبان ۱۴۰۳ دکتر فاطمه موسوی 641 مشاهده

یائسگی یک روند طبیعی زندگی خانم‌ها است که با علائمی ‌همراه است. علائم یائسگی می‌تواند با گرگرفتی، خشکی واژن، بی خوابی، نوسانات خلقی و پایان دوره قاعدگی نمایان شوند. خانم‌هایی که بعد از سن 50 سالگی، قاعدگی را تجربه نمی‌کند، یائسه شده‌اند و باید برای کنترل علائم رخ داده از داروها و روش‌های خانگی بهره‌مند شوند. بنابراین مهم است که برای پیشگیری از بروز عوارض یائسگی به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد. اما علائم یائسگی تا چند وقت طول می‌کشد؟ برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم و درباره افزایش خطر ابتلا به بعضی از بیماری‌ها در دوران یائسگی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم تا انتهای متن همراه ما باشید.

علائم یائسگی در زنان

احساس گرگرفتگی، بی‌خوابی، تعریق بیش از حد، پریودنشدن یا لکه‌بینی، تغییر در خلق و خو، کاهش میل جنسی و اختلال در عملکرد هورمون‌ها، معمول‌ترین علائم یائسگی در زنان هستند. معمولا خانم‌ها بین 40 تا 50 سالگی، اولین علائم یائسگی را در خود می‌بینند. البته سن شروع مونوپوز (Menopause) به عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی بستگی دارد؛ مثلا برخی از افراد در اواسط دهه ۳۰ علائم اولیه قاعدگی را می‌بینند و افراد دیگر ممکن است تا ۵۵ سالگی همچنان خونریزی قاعدگی داشته باشند.

بازه زمانی یائسگی شامل سه مرحله کلی است:

  • پیش از یائسگی؛ بدن به‌آرامی‌از دوره باروری فاصله می‌گیرد. سطح هورمون زنانه استروژن در بدن نوسان پیدا می‌کند و چرخه پریودی و قدرت باروری را تحت تأثیر قرار می‌دهد. سیکل ماهانه نامنظم و کوتاه‌تر یا طولانی‌تر از همیشه می‌شود. تغییر حجم خون پریودی هم از علائم یائسگی در پریود است. این موارد رایج‌ترین علائم پیش یائسگی در زنان هستند.
  • یائسگی؛ شدت‌گرفتن علائم بدن برای ورود به مرحله بعد آماده می‌شود. در این زمان، نشانه‌ها به‌وضوح دیده می‌شوند.
  • بعد از یائسگی؛ در این دوره دیگر پریود اتفاق نمی‌افتد و بدن فرآیند تخمک‌گذاری را متوقف کرده است. ممکن است همچنان علامت‌های یائسگی وجود داشته باشد اما به مرور زمان، شدت برخی از نشانه‌ها کم‌تر می‌شود.

این بازه‌های زمانی برای خانم‌ها در حال یائسگی رخ می‌دهند، بنابراین مهم است که شناخت کافی از بدن و علائم یائسگی داشت تا راحت‌تر بتوان به شرایط جدید عادت کرد.

علائم اولیه یائسگی زنان چیست؟

علائم مراحل اولیه برای خانم‌ها به طور معمول یکسان است. اما شدت علائم در خانم‌ها می‌تواند با تغییراتی همراه باشد. به طور کلی یائسگی در زنان به چند دسته تقسیم می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • علائم روانی ناشی از تغییرات هورمونی بدن رخ می‌دهد.
  • نشانه‌هایی که سیستم تولید مثل را تحت تأثیر قرار می‌دهند.
  • علائمی‌ که روی جسم تأثیر دارند.

با توجه به اینکه علائم اولیه یائسگی در زنان به طور تقریبی یکسان است. از این رو متداول‌ترین علائم یائسگی عبارتند از:

  • تغییر در نظم عادت ماهانه
  • درد و احساس گرفتگی در ماهیچه‌ها و مفاصل
  • گر گرفتگی
  • تنش‌های روانی
  • اختلالات خواب
  • علائم ظاهری در بدن
  • درد و احساس سفتی در سینه
  • تپش قلب
  • سردرد یا میگرن
  • مشکلات حافظه، تمرکز و مه مغزی
  • وزوز گوش
  • علائم ثانویه یائسگی
  • تضعیف عملکرد جنسی
  • اختلال در دفع ادرار
  • پوکی استخوان
  • افزایش وزن

برخی از خانم‌ها تنها چند علائم را تجربه می‌کنند، اما دسته‌ای از خانم‌ها هم هستند که چندین علائم را در کنار هم تجربه خواهند کرد.

اولین و مهم ترین علائم یائسگی ، معمولا تغییر در الگوی طبیعی پریودی است. به هم ریختن نظم بیولوژیکی بدن و بر هم خوردن نظم هورمون‌ها، مهم‌ترین دلیل این اتفاق هستند. ممکن است قاعدگی را به‌صورت غیر معمول سبک یا شدیدتر از قبل تجربه کنید. تغییر در تعداد دفعات پریودی هم قابل انتظار است. ممکن است دو یا سه‌هفته یک‌بار پریود شوید، یا چند ماه بین دوره‌های قاعدگی فاصله بیفتد. اگر هم مدت زمان این تاخیر بیشتر شد، حتما به دکتر زنان مراجعه کنید.

افزایش خطر ابتلا به بعضی از بیماری‌ها در دوران یائسگی

خانم‌هایی که یائسگی را تجربه می‌کنند احتمال دارد که به بیماری‌های مختلفی مبتلا شوند. بیماری قلبی یکی از شایع‌ترین مواردی است که برای خانم‌های یائسه رخ می‌دهد. با کاهش سطح استروژن بدن احتمال اینکه بیماری‌های قلبی، چاقی بیش از حد و پوکی استخوان رخ دهد زیاد است.

اما می‌توان با مصرف دارو یائسگی این علائم را کاهش داد. البته دقت داشته باشید که مصرف دارو باید تحت نظر پزشک باشد تا با بررسی‌های لازم بتوان گزینه‌های درمانی مناسب را انتخاب کرد.

 10 علامت اصلی یائسگی در زنان

علائم یائسگی زودرس

به یائسگی که در سن کمتر از 40 سالگی رخ دهد، یائسگی زودرس گفته می‌شود. یائسگی زودرس می‌تواند هیچ گونه عوارضی همراه نداشته باشد، اما برخی از افراد ممکن است که به بیماری‌های مختلفی مبتلا شوند. پریودهای نامظم از اولین نشانه‌های علائم یائسگی زودرس هستند. در یائسگی زودهنگام هورمون‌هایی که به‌طور طبیعی از تخمدان‌ آزاد می‌شوند، متوقف خواهند شد. استروژن یکی از هورمون‌های مهم است که در یائسگی زودرس تولید نمی‌شود . همین موضوع به قطع دوره‌های قاعدگی منجر خواهد شد.

همچنین افرادی که ناهنجاری‌های کروموزومی، بیماری خودایمنی، شیمی‌‌درمانی، پرتو درمانی و عفونت‌های ناشی از بیماری سل یا مالاریا را تجربه کرده‌اند به احتمال زیاد به یائسگی زودرس مبتلا می‌شوند.

در صورتی که هریک از علائم گفته شده را دارید و سن شما کمتر از 45 سال است باید به پزشک مراجعه کنید تا از طریق بررسی سطح هورمون‌ها بتوان دارودرمانی را برای کاهش علائم یائسگی تجویز کرد.

تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهم‌ترین وظایف دکتر زنان می‌توان به مراقبت‌های پیش و بعد از زایمان، مراقبت‌های پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماری‌هایی مثل عفونت‌های زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پره‌اکلامپسی، سندروم تخمدان پلی‌کیستیک می‌پردازد. در صورت ابتلا به این بیماری‌ها، برای اخذ نوبت دکتر زنان می‌توانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان در سایت نوبت دهی دکتردکتر(https://drdr.ir/ ) استفاده کنید.

بروز علائم یائسگی چقدر طول می‌کشد؟

در بیشتر مواقع نشانه‌های یائسگی بعد از چند ماه بهبود پیدا خواهند کرد. در بعضی از مواقع هم ممکن است که این علائم تا سال‌ها همراه فرد باشد. ژنتیک و سبک زندگی افراد می‌تواند تاثیر مستقیمی‌روی بروز علائم یائسگی داشته باشند.

همچنین احتمال دارد که علائم یائسگی تغییراتی داشته باشند. به این معنا که به جای گرگرفتگی دچار سردردهای میگرنی یا نوسانات خلقی شد. اما اگر رژیم غذایی سالم داشته باشید و اضافه وزن ایجاد شده را کنترل کنید، می‌توان از بروز علائم طولانی مدت جلوگیری کرد. در حقیقت خانم‌ها برای اینکه بتوانند علائم یائسگی را کاهش دهند، نیاز به مراقبت از جسم و شرایط روحی خود دارند. بنابراین بهتر است که با پزشک زنان در ارتباط بود تا با راهکارهای کاهش علائم یائسگی آشنا شد.

علائم یائسگی در مردان

سوالی که برخی از افراد می‌پرسند این است که آیا مردان هم به یائسگی دچار می‌شوند یا خیر؟ بعضی از مردان در سن 40 تا 50 سالگی احتمال دارد که با علائم یائسگی روبه‌رو شوند. سیستم بدن مردان با زنان تفاوت دارد و یائسگی را همانند زنان تجربه نمی‌کنند. تغییرات خلقی و کاهش سطح هورمون‌های مردانه می‌توانند از علائم یائسگی باشند.

با افزایش سن مردان، سطح هورمون مردانه تستسترون در بدن کاهش پیدا می‌کند. درست است که این شرایط روی قدرت باروری تاثیری ندارد؛ اما می‌تواند بر جسم و روان مردان تاثیر گذار باشد. از این رو مهم‌ترین علائم شبیه ‌یائسگی در مردان شامل موارد زیر هستند:

  • افسردگی
  • کاهش میل جنسی
  • اختلال نعوظ
  • نوسانات خلقی و حساس‌شدن
  • کاهش توده عضلانی
  • ضعف عضلات و کاهش توانایی انجام کارهای سنگین و فعالیت‌های ورزشی
  • افزایش وزن
  • کاهش اشتیاق و انرژی
  • مشکل خواب
  • خستگی همیشگی
  • کاهش حافظه و قدرت تمرکز

در بسیاری از موارد، علت اصلی علائم یائسگی در مردان تغییرات هورمونی نیست. اضطراب شدید، سبک زندگی ناسالم، بحران میانسالی و مصرف زیاد سیگار و مواد مخدر مهم‌ترین علل ایجاد این علائم هستند.

آیا یائسگی درمان دارد؟

درمان علائم یائسگی در زنان

در دوره مونوپوز یا یائسگی شرایط باردار شدن وجود ندارد. از این رو اگر هر یک از علائم یائسگی را تجربه می‌کنید و سن کمی ‌دارید باید به پزشک زنان مراجعه کنید. مصرف بعضی از داروهای هورمونی می‌تواند به درمان علائم یائسگی یا تعویق آن کمک کند. همچنین اگر در دوران یائسگی درد و سوزش، هنگام رابطه جنسی را تجربه می‌کنید بهتر است که از روان‌کننده‌های بر پایه آب استفاده کنید تا خشکی واژن از بین رود.

به طور کلی درمان علائم یائسگی نیاز به مراجعه پزشک دارد. بنابراین برای اینکه از بهترین متخصص‌های زنان نوبت دریافت کنید، می‌توانید از سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. دکتردکتر به عنوان یک سامانه آنلاین نوبت دهی پزشکان در کنار شما است تا بتوانید در دوران یائسگی علاوه بر نوبت گیری از متخصص‌های زنان و زایمان از بهترین متخصص‌های سراسر کشور هم نوبت مشاوره تلفنی دریافت کنید.

کافی است که به سایت نوبت دهی دکتردکتر به آدرس drdr.ir مراجعه کنید تا از پزشکان متخصص زنان و زایمان سراسر کشور نوبت بگیرید. همچنین می‌توانید قبل از ملاقات با پزشک از گفتگوی متنی این سامانه با پزشک هم بهره مند شوید.

دکتر فاطمه موسوی
دکتر فاطمه موسوی

من فاطمه موسوی هستم، یک پزشک عمومی عضو بنیاد ملی نخبگان و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران. در شرکت و وب سایت سمانیک، به صورت تخصصی، علمی و تجربی محتواهای پزشکی تولید می‌کنم. تمرکزم بر ارائه محتواهای با کیفیت به صورت علمی است و از روش‌های پژوهشی مدرن و منابع معتبر حین نوشتن محتوا استفاده می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
سراب‌پور Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +