گیاهان دارویی مورد استفاده به عنوان کاهنده فشار خون
فشار خون (BP) را میتوان به عنوان فشاری که جریان خون در داخل دیواره عروق ایجاد میکند تعریف کرد که دو نوع است:
- SBP (فشار خون سیستولیک)
- DBP (فشار خون دیاستولیک)
در بیماران مبتلا به فشار خون بالا، SBP به بالای ۱۴۰ میلیمتر جیوه یا DBP به بالای ۹۰ میلیمتر جیوه افزایش مییابد.
در حال حاضر ۲۶/۴٪ درصد از جمعیت جهان مبتلا به فشار خون بالا هستند و پیش بینی می شود در سال ۲۰۲۵ این میزان تا ۶۰ درصد افزایش یابد.
پارامترهای متعددی مانند برون ده قلبی، حجم خون، تعادل تون شریانی و غیره می تواند فشار خون را تحت تاثیر قرار دارد. حفظ سطح فیزیولوژیک و نرمال فشار خون شامل یک رابطه چند وجهی از عناصر مختلف یک سیستم عصبی-هورمونی است که شامل پپتیدهای ناتریورتیک، سیستم رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون (RAAS)، سلول های اندوتلیوم، سیستم ایمنی و سیستم عصبی سمپاتیک (SNS) می شود.
هر گونه عدم تعادل در اجزای این سیستم عصبی-هورمونی می تواند به طور غیر مستقیم یا مستقیم باعث افزایش یا کاهش در میانگین فشار خون شود. علاوه بر این، اگر این عدم تعادل برای مدت طولانی باقی بماند، میتواند منجر به آسیب ارگان های بدن از جمله نارسایی کلیوی و هیپرتروفی بطن چپ قلب و بیماری های عروق مغزی شود.
فشار خون بالا یک مشکل جدی حوزه سلامت و عامل تشدید سایر بیماری های قلبی عروقی است و به عنوان یک عامل خطر اولیه برای ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی و بیماری عروق کلیوی به حساب میآید.
اگرچه چندین داروی مدرن برای مدیریت فشار خون بالا استفاده می شوند، اما مصرف این داروها با عوارض جانبی مختلفی همراه است.
استفاده از داروهای گیاهی طبیعی با فعالیت بالقوه ضد فشار خون و عوارض جانبی کمتر می تواند جایگزین خوبی برای داروهای مصنوعی در صورت همراهی با تغییر سبک زندگی و فعالیت بدنی و ورزش سبک باشد.
میلیون ها سال است که از داروهای گیاهی برای مدیریت و درمان فشار خون با حداقل عوارض جانبی استفاده می شود. ۸۰ درصد از جمعیت جهان (حدود ۵/۶ میلیارد نفر) داروهای گیاهی طبیعی را برای بهبود مشکلات عمده سلامتی مصرف می کنند.
گیاهان دارویی کاهنده فشار خون که به طور رایج مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از :
- سیر
- کرفس
- چای سبز
- گشنیز
- زالزالک
- زعفران
- چای ترش
- جینسینگ
- مریم گلی
- زنجبیل
- علف لیمو (پوتار)
- سیاه دانه
- نعناع مکزیکی
- نارگیل
- شاهی (ترتیزک)
- زنیان
- زیتون
- گل لادن
- لاله واژگون
- لیلیا
- هل
- توت آرونیا
- خربزه تلخ (کارالا)
- گیلاس سورینام
- بادمجان نخودی (تایلندی)
- میوه ستارهای
- بومادران
- سنبل الطیب
- لیمو شیرین
- زیره سیاه
از این میان گیاهانی که کارآزماییهای بالینی متعدد را به عنوان داروی کاهنده فشار خون با موفقیت طی کردند عبارتند از : سیر، چای سبز ، زالزالک ، زعفران ، چای ترش ، سیاه دانه و جینسینگ
فعالیتهای دارویی گیاهان طبیعی و مشتقات آنها با تعدیل چندین پارامتر از جمله عملکرد اندوتلیال، تولید رادیکالهای آزاد اکسیژن، سیگنالدهی مسیرهای پیش التهابی، فعالسازی پلاکتها، باز و بسته شدن کانالهای مختلف یونی، مهار ACE، بیان ژن و غیره بر پاتوژنز فشار خون تاثیر میگذارد.
مطمئناً داروهای گیاهی پس از انجام مطالعات بالینی و تجربی مورد توجه بیشتری قرار خواهند گرفت، زیرا دارای طیف گسترده ای از کاربردها هستند.
همچنین توصیه میشود که بیماران در رابطه با مصرف گیاهانی که برای مدت طولانی استفاده میشوند، آموزش مناسبی دریافت کنند برای مثال زیره سیاه، گشنیز، سیر، مریم گلی، زنجبیل و جینسینگ. زیرا برخی از داروهای گیاهی در دسترس می توانند فشار خون را افزایش دهند و برای بیماران مضر باشند.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.