کمبود کدام ویتامین باعث ماندن جای زخم می شود؟
کمبود پروتئین، ویتامین C ، ویتامین A ، ویتامین D ، زینک و آهن میتواند پروسه ترمیم زخم را به تاخیر انداخته و باعث ماندن جای زخم شود. بنابراین توصیه میکنم یک رژیم غذایی کامل و سالم داشته باشید و از مکملهای خوراکی کلاژن مانند سمانیک کلاژن برای بهبود روند ترمیم زخم و جلوگیری از ایجاد جای زخم استفاده کنید.
کمبود کدام مواد مغذی باعث ماندن جای زخم میشود؟
بدن برای ترمیم مناسب زخمهای پوستی و از بین بردن جای زخم در مراحل مختلف بهبود زخم، به وضعیت تغذیهای مطلوب نیاز دارد. کمبودهای مختلف تغذیهای میتواند روند بهبود زخم را مختل کند. در ادامه این مقاله توضیح میدهم که کمبود کدام ویتامینها و مواد معدنی باعث ماندن جای زخم میشود. با من همراه باشید.
1- پروتئین
پروتئین برای بهبود پوست و زخم بسیار مهم است، زیرا یک ماده ضروری برای رشد و ترمیم سلولها و بافتهاست. کمبود پروتئین میزان کلاژن موجود در پوست را کاهش میدهد و روند بهبودی زخم را کند کرده و باعث باقی ماندن جای زخم میشود.
پروتئین به طور قابل توجهی بر کل فرآیند بهبود زخم از طریق نقش خود به عنوان سنتز RNA و DNA، تشکیل بافت کلاژن و الاستین، عملکرد سیستم ایمنی، رشد اپیدرم و کراتینه سازی تاثیر می گذارد.
منابع پروتئینی خوب شامل موارد زیر هستند:
- گوشت گاو
- گوشت بره
- مرغ
- تخم مرغ
- ماهی
- پنیر
- آجیل
- دانهها
- عدس
- نخود
2- ویتامین C
ویتامین C نقش مهمی در سنتز کلاژن و تشکیل رگهای خونی جدید دارد و به تقویت پوست و زخم در حین التیام آن کمک میکند. کمبود ویتامین C باعث تاخیر قابل توجه در بهبود زخم میشود. غذاهای غنی از ویتامین C همچنین به جذب بهتر آهن کمک میکنند.
انتخابهای غذایی که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید تا ویتامین C مورد نیاز خود را تامین کنید عبارتند از:
- فلفل قرمز
- کلم بروکلی
- مرکبات
- توت فرنگی
- کیوی
- گوجه فرنگی
- اسفناج
- کلم
- سیب زمینی
3- زینک
زینک یا روی یکی از مهمترین مواد مغذی برای بهبود پوست و زخم است زیرا در سنتز پروتئین و کلاژن و رشد بافت نقش دارد. کمبود زینک منجر به بهبود آهسته زخم و کاهش تولید سلولهای پوست میشود. استرس میتواند زینک را کاهش دهد، بنابراین کمبود آن در دورههای استرسزا بیشتر اتفاق میافتد.
منابع عالی زینک عبارتند از:
- صدف
- تخم کدو تنبل
- گوشت گاو
- گوشت بره
- عدس
- قارچ
4- آهن
زمانی که بدن دچار کمبود آهن باشد، خون رسانی ضعیفی به پوست صورت میگیرد که میتواند روند بهبودی پوست را مختل کند. این به این دلیل است که پوست به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمیکند که برای بهبود زخم و مقابله با عفونتها لازم است.
غذاهای غنی از آهن که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید عبارتند از:
- گوشت گاو، بره، جگر (منابع هِم = جذب بیشتر)
- چغندر، سبزیجات برگدار مانند اسفناج و کلم پیچ، لوبیا، عدس، آووکادو، میوههای خشک ( منابع غیر هِم = جذب کمتر)
5- ویتامین A
کمبود ویتامین A نیز باعث تاخیر در بهبود زخمهای پوستی و افزایش ریسک ایجاد عفونت میشود. ویتامین A همچنین به تحریک تولید کلاژن کمک میکند، که بعنوان چسبی است که همه چیز را کنار هم نگه میدارد، بنابراین برای ساختار پوست مهم است.
انتخابهای غذایی ویتامین A از پیش ساخته شده (رتینول) عبارتند از:
- روغن کبد ماهی
- جگر
- زرده تخم مرغ
- کره
- محصولات لبنی
از طرف دیگر غذای غنی از بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) در روده و کبد به فرم رتینول ویتامین A تبدیل میشوند. منابع خوب بتاکاروتن عبارتند از
- هویج
- کدو تنبل
- کلم قرمز
- سیب زمینی شیرین
- کدو حلوایی
- زردآلو
- انبه
- گیلاس
- هلو
- هندوانه
- مارچوبه
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- کلم پیچ
- کاهو
- جعفری
- اسفناج
6- ویتامین D
منطقی است که ویتامین D یک ماده مغذی کلیدی برای بهبود پوست است، زیرا قرار گرفتن در معرض نور خورشید حتی میتواند به درمان بیماریهای التهابی پوست، به ویژه اگزما و پسوریازیس کمک کند. ویتامین D همچنین دارای خواص ضد میکروبی است که میتواند از پوست در برابر عفونتها محافظت کند.
برای اکثر مردم، قرار گرفتن در معرض نور خورشید منبع اصلی تامین ویتامین D آنهاست، زیرا نور خورشید تولید ویتامین D3 را در اپیدرم پوست تحریک میکند. با این حال، با ورود به ماههای سرد سال و گذراندن زمان بیشتری در داخل خانه، بسیاری از افراد دچار کمبود این ویتامین میشوند.
اگر زخمهای شما به آهستگی بهبود مییابند، مصرف ویتامین D بهعنوان مکمل برای شما مفید خواهد بود. هنگامی که پوست آسیب میبیند، مصرف بیشتر ویتامین D باعث بهبود سریعتر و نتایج بهتر میشود.
منابع غذایی ویتامین D عبارتند از:
- روغن کبد ماهی
- جگر گاو
- ساردین
- ماهی قزل آلا
- ماهی تن
- محصولات لبنی غنی شده
نیازهای تغذیهای زخمهای در حال بهبود
زخمها برای بهبود مناسب و سریع به تعداد بیشماری از ریز مغذیها و درشت مغذیهای مختلف نیاز دارند. نیازهای تغذیهای زخم در حال ترمیم بسیار پیچیده است. در میان آمینواسیدهای مهم برای پروسه ترمیم زخم، آرژنین و گلوتامین در فرآیند کلی نقش مهمی دارند.
آرژنین عملکرد سیستم ایمنی را بهبود میبخشد، از رسوب کلاژن (به عنوان پیش ساز پرولین) پشتیبانی میکند و در نئوواسکولاریزاسیون نقش دارد. مکمل آرژنین همچنین تاثیر مثبتی بر بهبود زخم دارد. گلوتامین یک منبع انرژی حیاتی برای سلولهای در حال تکثیر است. تصور میشود که این اسید آمینه با افزایش سطح کلاژن استحکام کلی زخم را بهبود میبخشد.
۲ درشت مغذی اصلی دیگر، اسیدهای چرب و کربوهیدراتها نیز برای بهبود زخم بسیار مهم هستند. کربوهیدراتها، در درجه اول گلوکز، به عنوان سوخت اولیه برای سلولها عمل میکنند زیرا برای تشکیل آدنوزین تری فسفات (ATP) تجزیه میشوند. اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه، مانند اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 که هر دو اسیدهای چرب ضروری هستند، ممکن است پروسه ترمیم زخم را با داشتن یک اثر مثبت کلی بر عملکرد سیستم ایمنی بهبود دهند.
چندین ریز مغذی شامل ویتامینها و مواد معدنی مختلف نیز نقش مهمی در بهبود زخم دارند. این موارد شامل اسید اسکوربیک یا ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E و همچنین منیزیم، روی و آهن است.
جمع بندی
بنابراین به طور خلاصه، تغذیه نامناسب قبل یا در طول فرآیند بهبود پوست میتواند بهبود زخمها و عفونتهای پوستی را به تاخیر بیندازد و باعث باقی ماندن جای زخم شود. داشتن یک رژیم غذایی کامل و سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین، روی، آهن، ویتامین C و ویتامین A و قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت حداقل ۱۵ دقیقه در تابستان و ۱ ساعت در زمستان میتواند یک نقطه شروع عالی باشد.
همچنین برای تامین کلاژن که برای ترمیم زخم و سلامت پوست نقش حیاتی دارد، میتوانید از یک مکمل خوراکی کلاژن استفاده کنید. توصیه من به شما استفاده از سمانیک کلاژن است. سمانیک کلاژن از VERISOL® (ترکیب خاص و ثبت اختراع شده کلاژن پپتید) تهیه شده است که شناخته شدهترین و بهترین کلاژن پپتید دنیا بوده و علاوه بر کلاژن حاوی ویتامین C نیز میباشد. به مدت ۳ الی ۶ ماه، هر روز یک ساشه سمانیک کلاژن را در یک لیوان پر از آب سرد یا گرم مخلوط کرده و سپس میل نمائید.
منابع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.