راههای درمان و ترک اعتیاد با گیاه تلخ بیان
علائم ترک میتواند برای معتادان به مواد افیونی بسیار آزاردهنده باشد. یکی از روشهای ترک اعتیاد استفاده از گیاهان دارویی میباشد. یکی از پر کاربردترین گیاهان در ترک اعتیاد گیاه تلخ بیان است. در این مقاله به فواید تلخ بیان در کاهش عوارض ترک اعتیاد میپردازیم.
علائم ترک اعتیاد به مواد افیونی
اعتیاد به مواد افیونی یک اختلال مزمن است و اغلب نیاز به درمان طولانی مدت یا حتی مادام العمر دارد. علائم ترک مواد افیونی شامل دیسفوریا (حالت شادی شدید)، تهوع، استفراغ، دردهای عضلانی، ریزش اشک، رینوره (نشت مایع مغزی نخاعی از بینی)، گشاد شدن مردمک چشم، اسهال، خمیازه کشیدن، تب و بیخوابی است.
در ابتدا علائم ترک مواد افیونی ممکن است به سرماخوردگی یا آنفولانزا نسبت داده شود زیرا علائم بسیار مشابه هستند. ناتوانی در تشخیص و مدیریت علائم ترک ممکن است باعث شود بیماران در همان ابتدا تلاش خود را برای بهبودی رها کنند در حالی که درمان موثر این علائم به درمان طولانی مدت کمک زیادی میکند.
علائم ترک میتواند برای معتادان به مواد افیونی بسیار آزاردهنده باشد به طوریکه عمدهترین دلیلی که باعث میشود معتادان به مواد افیونی به مصرف مواد مخدر ادامه دهند، اجتناب از علائم ترک است. سم زدایی که به عنوان مدیریت دارویی علائم ترک تعریف میشود، به معتادان کمک میکند تا در برنامههای درمانی باقی بمانند.
داروهای سم زدا در ترک اعتیاد
سمزدایی جزء کلیدی درمان اعتیاد به مواد افیونی است. دارودرمانیهای مجاز برای اعتیاد به مواد افیونی وجود دارد. عوامل دارویی استاندارد برای ترک مواد افیونی متادون، بوپرنورفین، کلونیدین و لوفکسیدین هستند.
این داروها از نظر اثربخشی و اثرات نامطلوب، دسترسی و هزینه محدود هستند. بنابراین، عوامل درمانی جدید برای علائم ترک مواد افیونی مورد نیاز است. گیاهان دارویی میتوانند منبع مناسبی برای توسعه درمانهای جدید برای سمزدایی مواد افیونی باشند.
عصاره تلخ بیان به عنوان یک عامل سم زدا در ترک اعتیاد
دانههای تلخ بیان به صورت خوراکی در طب عامیانه ایران برای سم زدایی و درمان معتادان به تریاک و هروئین تجویز میشود. سوفوکارپین، ماترین و سوفورامین آلکالوئیدهای اصلی عصاره دانه تلخ بیان هستند.
مطالعه بالینی بر روی اثر عصاره تلخ بیان در کاهش عوارض ترک اعتیاد
مطالعهای به منظور بررسی اثربخشی و ایمنی دانه تلخ بیان در سمزدایی معتادان به تریاک انجام شد. در این مطالعه 400 میلیگرم پودر عصاره تلخ بیان به عنوان داروی فعال و پودر نان تست به عنوان دارونما به صورت کپسول به داوطلبین داده شد.
این کارآزمایی در یک مرکز ترک اعتیاد مسکونی در ایران شهر کرج، در طی دوره 2 ماهه و با شرکت 100 داوطلب مرد 18 تا 70 ساله با سابقه حداقل یک سال اعتیاد به تریاک سال انجام شد. داوطلبین روزانه 3 عدد کپسول حاوی عصاره گیاه تلخ بیان یا کپسول دارونما را بعد از صبحانه مصرف کردند. درمان به مدت 8 روز انجام شد زیرا مدت زمان ترک حاد اپیوئیدهای کوتاه اثر 7 تا 10 روز است.
ایمن بودن مصرف عصاره تلخ بیان
نتایج نشان داد که مصرف روزانه 1200 میلیگرم عصاره دانه تلخ بیان سمیت نشان داد. در این آزمایش نشان داده شد که پارامترهای خونی گروه مصرف کننده عصاره دانه تلخ بیان با گروه دارونما مشابه بود که بیان کننده عذم سمیت کلیوی، کبدی و خونی مصرف عصاره دانه تلخ بیان است.
فواید تلخ بیان در کاهش عوارض ترک اعتیاد
نتایج نشان دهنده اثربخشی قابل توجه پودر عصاره تلخ بیان در کاهش علائم ترک است. علاوه بر این این مکمل گیاهی بوده و عوارض جانبی خاصی ندارد.
این نتایج کارآزمایی با گزارش اثربخشی عصاره دانه تلخ بیان در کاهش ترک مرفین در موش و مصرف این گیاه برای درمان اعتیاد به تریاک و هروئین در طب عامیانه ایران مطابقت دارد.
مکملهایی بر پایه عصاره تلخ بیان در بازار دارویی کشور وجود داشته و برای کاهش علائم ترک مورد استفاده قرار میگیرند.
نویسنده: دکتر شهره رحیمی (دکترای تخصصی بیوشیمی)
ویرایش: دکتر علیرضا ولیزاده (دکترای تخصصی نانوتکنولوژی پزشکی)
منابع:
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.