شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

چند راهکار ساده برای دفع سریع سنگ کلیه

دسته بندی :کلیه و مجاری ادراری, مکمل و ویتامین ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ دکتر صدف عبدیان 2334 مشاهده

دفع سنگ کلیه به طور کلی 4 مرحله دارد. در مرحله‌ی اول سنگ تشکیل می‌شود، سپس از کلیه خارج می‌شود، پس از آن وارد مثانه می‌شود و ایجاد فشار می‌کند و در نهایت از بدن خارج خواهد شد. گاهی اوقات این سنگ کلیه خود به خود دفع می‌شود اما می‌تواند بسیار دردناک باشد.

درصورتی که سنگ کلیه دفع سختی داشته باشد، احتمال دارد پزشک تشخیص دهد تا جراحی انجام شود. مهمترین بخش برای پیشگیری و دفع سریعتر سنگ کلیه، محدودکردن مصرف نمک، قند مصنوعی و پروتئین حیوانی در کنار بالابردن مصرف مایعات است. همچنین مکمل کالمگ یکی از موثرترین مکمل‌ها برای پیشگیری و درمان سنگ کلیه می‌باشد. در ادامه به تفضیل به بررسی موارد گفته‌شده خواهم پرداخت.

سنگ کلیه چیست؟

کلیه‌ی شما به طور معمول مایعات و مواد زائد را از بدنتان خارج می‌کند. درصورتی که نمک و سایر املاح در ادرارتان زیاد باشد و آب کمی دفع کنید، این مواد ممکن است رسوب کنند و ایجاد سنگ کلیه کنند.

سنگ‌های کلیه براساس جنس، به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. رایج‌ترین سنگ‌ها، سنگ اگزالات کلسیم، اسید اوریک و سیستئینی هستند. این سنگ‌ها می‌توانند به سرعت بزرگ شوند.

چند راهکار ساده برای دفع سریع سنگ کلیه

دفع سنگ کلیه چند مرحله دارد؟

اگر بخواهم به صورت جزئی در رابطه با مراحل دفع صحبت کنم، آن را به 4 مرحله تقسیم‌بندی می‌کنم:

  1. تشکیل سنگ کلیه: در صورتی که آب بدن کم شود، ادرار غلیظ می‌شود و احتمال ایجاد رسوب در ادرار بیشتر خواهد شد. در این حالت تشکیل سنگ کلیه شروع خواهد شد. این مرحله فاقد ایجاد هرگونه درد می‌باشد.
  2. سنگ ایجادشده، کلیه را ترک می‌کند: پس از آنکه سنگ تشکیل شد، وارد لوله‌ی حالب (متصل‌کننده‌ی کلیه به مثانه) می‌شود. در این هنگام، به دلیل انقباضات لوله‌ی حالب، ممکن است درد ایجاد شود. در بعضی مواقع سنگ در بین انتهاب کلیه و ابتدای لوله‌ی حالب گیر می‌کند.
  3. در مثانه فشار ایجاد می‌شود: پس از لوله‌ی حالب، سنگ ممکن است به سمت مثانه برود و در آن مستقر شود. در این حالت در مثانه فشار ایجاد می‌شود و شما احساس دفع مکرر ادرار خواهید کرد. عموما پس از آنکه سنگ از حالب خارج می‌شود، درد تسکین می‌یابد.
  4. سنگ از بدن خارج می‌شود: هنگامی که شما ادرار می‌کنید، سنگ ایجادشده در صورت کوچک و ریز بودن، می‌تواند از بدن شما خارج شود. معمولا در مرحله‌ی آخر، درد کمی وجود دارد یا دردی وجود ندارد.

خروج سنگ از کلیه عموما چقدر طول می‌کشد؟

خروج سنگ کلیه، بستگی به سایز سنگ ایجادشده دارد. دفع سنگ‌های زیر 4 میلی‌متر، عموما 1 یا 2 هفته به طول می‌انجامد. دفع سنگ‌های بزرگتر ممکن است بین 4 تا 6 هفته به طول انجامد.

دفع سنگ کلیه چه احساسی دارد؟

بیشتر افراد، درد سنگ کلیه را در هنگام خروج سنگ از بدن به حساب می‌آورند؛ درحالیکه درد اصلی سنگ کلیه در مرحله‌ی 2 یا دفع سنگ از کلیه، اتفاق می‌افتد. اگر سنگ به اندازه‌ی کافی کوچک باشد، ممکن است در هیچ مرحله‌ای درد را احساس نکنید. در بعضی موارد نیز درد آن به تفسیر بعضی افراد بدتر از درد زایمان یا دردی شبیه به چاقوخوردن است.

درد به طور معمول در شکم، پهلو و یا یک موج در این قسمت‌ها احساس می‌شود.

بجز درد، شما نیاز به دفع ادرار مکرر خواهید کرد، ممکن است هنگام ادرار درد و خون‌ریزی داشته باشید، حالت تهوع و استفراغ داشته باشید و در صورت ایجاد عفونت ممکن است تب و لرز را نیز تجربه کنید که جزء موارد اورژانسی به حساب می‌آید.

دفع سنگ کلیه به چه شکلی خود را نشان می‌دهد؟

سنگ‌ کلیه اغلب به شکل سنگ‌ریزه‌هایی که اندازه‌های متفاوتی دارند، دفع می‌شوند. ممکن است شکل آن‌ها صاف یا لبه‌دار باشد و سایزی به اندازه‌ی شن یا یک توپ پینگ پنگ باشد. رنگ آن‌ها نیز معمولا زرد یا قهوه‌ای هستند.

چند راهکار ساده برای دفع سریع سنگ کلیه

چه اقداماتی به دفع سریعتر سنگ کلیه کمک می‌کند؟

برای دفع آسان سنگ کلیه چندین راهکار ساده وجود دارد که به شرح ذیل است:

1- آب و مایعات بدون قند مصنوعی به فراوانی مصرف کنید:

نوشیدن آب به اندازه‌ی کافی ساده‌ترین و کاربردی‌ترین راهکار برای دفع سریع سنگ کلیه‌ی شماست. همچنین سعی کنید از نوشیدنی‌هایی که آب بدن شما را کم می‌کنند و تحریک‌کننده هستند، مثل چای، الکل و قهوه کمتر استفاده کنید. روزانه بین 8 الی 12 لیوان آب بنوشید.

اگر نوشیدن آب خالی برایتان سخت است، می‌توانید کمی آب لیموی تازه به آن اضافه کنید. لیمو حاوی ترکیبی به اسم سیترات است که در جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه بسیار موثر است.

2- تغذیه‌ی خود را به سرعت اصلاح کنید:

سریعا نمک و قندهای مصنوعی را از غذاهای خود حذف نمایید. پروتئین‌های حیوانی نظیر گوشت قرمز را به حداقل میزان مصرفی برسانید. از موادغذایی حاوی اگزالات که تحریک‌کننده‌ی تشکیل سنگ هستند، مثل آجیل‌ها، سویا، اسفناج استفاده نکنید. ویتامین C در دوزهای بالاتر از 1000 میلیگرم، مستعد تشکیل رسوب در کلیه هستند.

نمک روزانه 1 قاشق چای خوری و شکر 6 الی 12 قاشق چای‌خوری مجاز به مصرف می‌باشد.

3- تحرک داشته باشید:

تحرک و ورزش یا پیاده‌روی، به دفع سریعتر سنگ کلیه‌ی شما کمک زیادی می‌کند. این نحرک فیزیکی، به عبور سریعتر سنگ از کلیه‌ی شما کمک خواهد کرد.

برای کمترکردن درد سنگ کلیه چه کنیم؟

از کمپرس گرم استفاده کنید تا درد را در نواحی شکم و پهلوی شما را تسکین دهد. حمام آب گرم و همچنین مسکن‌های بدون نسخه، البته با توجه به توصیه‌های داروساز، در تسکین درد شما موثر خواهند بود. یکی از بهترین و بی‌خطرترین مسکن‌ها، استامینوفن است. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی(NSAIDs) نظیر ایبروپروفن نیز در تسکین درد سنگ کلیه موثر هستند. اما در صورتی که درد آن غیرقابل تحمل بود، به پزشک مراجعه کنید تا داروی مناسبی برای شما تجویز شود.

اگر دفع سنگ کلیه‌ی شما به صورت عادی امکان‌پذیر نبود، ممکن است پزشکتان داروهای خاصی برای دفع سریعتر یا حتی جراحی را توصیه کند.

آیا پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه امکان‌پذیر است؟

بله، یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه، مصرف آب فراوان و مایعات بدون قند مصنوعی است. در قدم دوم رعایت یک روتین تغذیه‌ای خاص و آگاهانه مهم است. برای مثال کم‌کردن مصرف نمک، پروتئین‌های حیوانی و قند مصنوعی مهمترین بخش این روتین غذایی است. همچنین کمبود کلسیم، احتمال شکل‌گیری سنگ کلیه را بیشتر می‌کند.

همچنین یکی از بهترین و اثرگذارترین مکمل‌ها برای پیشگیری و درمان سنگ کلیه، کالمگ می‌باشد. این مکمل ترکیبی از پتاسیم و منیزیم در فرم سیترات است. شما می‌توانید بدین منظور، روزانه هر 12 ساعت، دو عدد کالمگ را مصرف نمایید.

کالمگ سیترات | مکمل حاوی پتاسیم و منیزیم به شکل سیترات

خرید

جمع‌بندی

در یک کلام، مصرف آب و مایعات بدون قندمصنوعی، به حداقل رساندن یا صفرکردن مصرف نمک، پروتئین حیوانی و قند مصنوعی و افزایش تحرک در سریعترکردن روند دفع سنگ کلیه بسیار موثرند. در کنار آن، مصرف مکمل کالمگ به عنوان عاملی برای پیشگیری و دفع بهتر سنگ کلیه بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در صورتی که دفع سنگ کلیه سخت باشد، ممکن است جراحی یا استفاده از داروهای خاصی برای شما توصیه شود.

منابع

:: ICU :: Investigative and Clinical Urology (icurology.org)

Symptoms & Causes of Kidney Stones – NIDDK (nih.gov)

Definition & Facts for Kidney Stones – NIDDK (nih.gov)

The role of fluid intake in the prevention of kidney stone disease: A systematic review over the last two decades (urologyresearchandpractice.org)

دکتر صدف حدادیان
دکتر صدف عبدیان

من دکتر صدف عبدیان فارغ التحصیل داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هستم. در طول تحصیلم چندین مقاله ی ISI در زمینه‌ی اثرات داروهای گیاهی بر روی بیماری عصبی چاپ کردم و هم اکنون به عنوان مدیر مدیکال و تحقیق و توسعه در شرکت سمانیک سلامت گستر مشغول هستم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +