ارتباط بین مصرف منیزیم، پتاسیم و کلسیم و خطر سکتهی مغزی در زنان
سکتهی مغزی عارضهای بسیار خطرناک است. در این مقاله به بررسی ارتباط بین مصرف منیزیم، پتاسیم و کلسیم و خطر سکتهی مغزی در زنان که میتواند باعث ناتوانی و حتی مرگ بشود، میپردازیم.
ارتباط بین مصرف منیزیم، پتاسیم و کلسیم و خطر سکتهی مغزی در زنان
منیزیم یک مادهی معدنی ضروری برای بدن است و وجود آن برای انجام بیش از 300 واکنش آنزیمی مورد نیاز میباشد. منیزیم بعد از پتاسیم دومین کاتیون فراوان درونسلولی است. کلسیم فراوانترین ماده معدنی در بدن است. مانند منیزیم و پتاسیم، کلسیم نقش مهمی در عملکرد قلب و عروق دارد.
بر اساس گزارشات علمی، حضور مقادیر بالای این ترکیبات در رژیم غذایی، باعث کاهش ابتلا به فشار خون که عامل اصلی سکتهی مغزی است میشود. با اینحال، تنها چند مطالعه آیندهنگر ارتباط بین دریافت غذایی و مکمل این مواد معدنی و خطر سکته مغزی را در زنان بررسی کردند و نتایج متناقض بوده است.
مطالعات آیندهنگر در اروپا نشان داد که مصرف منیزیم، اما نه مصرف پتاسیم یا کلسیم، بهطور قابل توجهی با کاهش خطر سکته مغزی مرتبط است. در ایالات متحده، دریافت پتاسیم و منیزیم، اما نه کلسیم، با کاهش خطر سکته مغزی در مردان مرتبط بود، در حالی که دریافت کلسیم و پتاسیم، اما نه دریافت منیزیم، با کاهش خطر سکته مغزی در زنان مرتبط بود. همچنین یک مطالعه هیچ ارتباط کلی بین مصرف این مواد معدنی و خطر سکته را نشان نداد.
معدود مطالعات مشاهدهای آیندهنگر که انجام شدهاند، شامل پیگیری با مدت زمان بیش از 15 سال نبودند و تعداد نسبتاً کمی از موارد سکته مغزی داشتند و در اکثر مطالعات، ارتباط مستقل هر ماده معدنی مصرفی از مکملها و انواع سکته مغزی مورد بررسی قرار نگرفته است.
روش کار
در این پژوهش شواهدی در مورد ارتباط بین دریافت مواد معدنی از رژیم غذایی و از مکملها با خطر کلی وقوع سکتهی مغزی ارائه شده است. علاوه بر این، بر اساس فرضیهای که در این پژوهش ارائه شده، دریافت همزمان این سه مادهی معدنی ممکن است با کاهش خطر سکتهی مغزی مرتبط باشد.
در این مطالعه دو جمعیت از زنان پرستار در ایالات متحدهی آمریکا، به ترتیب در سال 1980 تا 2010 شامل 86194 نفر در بازه سنی 30 تا 35 سال و در سال 1989 تا 2011 شامل 94715 نفر در بازهی سنی 24 تا 42 سال، از نظر بروز سکتهی مغزی مورد بررسی قرار گرفتند.
با استفاده از یک پرسشنامه از شرکتکنندگان درخواست شد تا متوسط مصرف 131 نوع غذا و ویتامین و همچنین مصرف مکملهای منیزیم، پتاسیم و کلسیم را در طی یک سال گذشته مشخص کنند. همچنین وقوع سکتهی مغزی با استفاده از گزارش شرکتکنندگان در طول مطالعه ثبت شد.
نتایج و بحث
بر اساس نتایج این بررسی، طی 30 سال پیگیری از سال 1980 تا 2010 در مطالعهی اول و 22 سال پیگیری از سال 1989 تا 2011 در مطالعهی دوم، در مجموع 3780 مورد سکته مغزی گزارش شد. از میان این موارد، 3237 سکته در مطالعهی اول (شامل 1664 ایسکمیک ( ناشی از نرسیدن اکسیژن به مغز )، 544 هموراژیک ( ناشی از نشت یا پارگی رگهای خونی مغز ) و 1029 سکته مغزی نامشخص) و 543 سکته در مطالعهی دوم (شامل 186 ایسکمیک، 92 سکته مغزی نامشخص، 92 سکته مغزی نامشخص) ثبت شد.
بصورت کلی زنانی که مواد معدنی بیشتری دریافت میکردند، بیشتر از زنانی که مصرف مواد معدنی کمتری داشتند، از آسپرین، مولتی ویتامین و هورموندرمانی پس از یائسگی استفاده میکردند، از نظر بدنی فعالتر بودند و کمتر احتمال داشت سیگاری باشند.
بر اساس نتایج بدست آمده دریافت منیزیم و پتاسیم چه از طریق رژیم غذایی و چه همزمان از طریق مصرف مکملها با خطر کلی وقوع سکتهی مغزی ارتباط معکوس دارد. برای 100 میلیگرم در روز افزایش مصرف منیزیم 13 درصد و برای 1000 میلیگرم در روز افزایش مصرف پتاسیم 8 درصد خطر ابتلا به سکتهی مغزی کاهش پیدا میکند.
در این مطالعه ارتباط بین دریافت کلسیم و خطر سکتهی مغزی حداقلی و غیر معنادار بود.
منابع غذایی غنی از این مواد معدنی شامل سبزیجات برگ سبز، غلات کامل، حبوبات، میوهها، آجیل و شیر است. مطالعات نشان میدهند رژیمهای غذایی که رویکرد آنها کاهش فشار خون است و همچنین رژیم غذایی مدیترانهای که دارای محتوای بالایی از این مواد معدنی هستند، باعث کاهش خطر سکته مغزی، فشار خون بالا و دیابت میشوند. علاوه بر این، برخی از مطالعات ارتباط معکوس بین مصرف مقدار متوسط قهوه، که منبعی غنی از منیزیم است و خطر سکتهی مغزی را گزارش کردند.
مکانیسم اثرات منیزیم، پتاسیم و کلسیم بر خطر سکته مغزی به خوبی روشن نشده است. اثرات ضد فشار خون این مواد معدنی ممکن است یک مکانیسم بالقوه برای اثرات ضد سکتهی مغزی باشد. مکانیسمهای احتمالی دیگری که این مواد معدنی ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهند عبارتند از : ارتباط معکوس بین مصرف مکمل منیزیم و اختلال عملکرد اندوتلیال، پتاسیم رژیم غذایی و جلوگیری از تشکیل رادیکالهای آزاد و کلسیم رژیم غذایی و مهار سنتز اسیدهای چرب و فعال سازی لیپولیز (تجزیه اسیدهای چرب) در انسان.
رابطه بین دریافت منیزیم، پتاسیم و کلسیم و خطر سکته مغزی نشان داده شده در مطالعه حاضر، مشابه رابطه بین دریافت این مواد معدنی و خطر ابتلا به بیماریهای ایسکمیک قلبی است. در مطالعات آیندهنگر انجام شده، دریافت منیزیم و پتاسیم در رژیم غذایی با خطر ابتلا به بیماریهای ایسکمیک قلبی ارتباط معکوس دارد،، اما ارتباطی با دریافت کلسیم و خطر ابتلا به بیماریهای ایسکمیک قلبی در زنان وجود نداشت.
نتیجهگیری
این تحقیق با هدف بررسی ارتباط بین مصرف منیزیم، پتاسیم و کلسیم و خطر سکتهی مغزی در زنان انجام شد. به عنوان نتیجهگیری از این تحقیق میتوان عنوان کرد نتایج حاصل از بررسی این دو جمعیت شواهدی قوی مبنی بر ارتباط معکوس بین دریافت ترکیبی منیزیم، پتاسیم و کلسیم از رژیم غذایی و خطر سکتهی مغزی ارائه میکند.
تعریف نقش مستقل برای هر ماده معدنی در کاهش خطر سکته مغزی دشوار است. علاوه بر این، تعیین تأثیر این مواد معدنی بر خطر سکته مغزی مستقل از منابع غذایی دشوار است. این مطالعه از توصیههای رژیمهای غذایی مبتنی بر کاهش فشار خون، دریافت مغزهای خوراکی برای جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی و رژیم غذایی مدیترانهای که باعث دریافت بالای سه مادهی معدنی مورد بررسی در این مطالعه میشوند، حمایت میکند.
بر اساس نتایح حاصل از این مطالعه، مصرف مکمل منیزیم و پتاسیم باعث کاهش خطر وقوع سکتهی مغزی در زنان میشود.
نویسنده: دکتر حسین علیپور (دکترای تخصصی نانو بیوتکنولوژی)
ویرایش: دکتر علیرضا ولیزاده (دکترای تخصصی نانوفناوری پزشکی)
منبع
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.