قرص متورال برای استرس
قرص متورال به عنوان یک گزینهی درمانی ایمن و مؤثر برای درمان و پیشگیری از مشکلات فشار خون بالا، آریتمی، بیماریهای قلبی و درد قفسهی سینه به کار گرفته میشود.
داشتن کمی اضطراب میتواند نشانهی سلامت روان باشد؛ اما زمانی که میزان اضطراب بیش از حد بالا رفته و برای زندگی روزمره اختلال ایجاد کند، باید به فکر گزینههای درمان باشید. مسدودکنندههای بتا گروهی از داروها هستند که عکسالعملهای جنگ یا گریز بدن شما را کنترل کرده و به طور موقت تأثیر هورمون اپینفرین (آدرنالین) را مسدود میکنند.
آیا قرص متورال برای درمان استرس استفاده میشود؟
به گفتهی دکتر نادر افشاری متخصص قلب و عروق مسدود کنندههای بتا مانند متوپرولول یا قرص متورال، عموماً برای مشکلات مربوط به قلب استفاده میشوند؛ اما میتوان این دارو را برای موارد دیگری مانند کنترل علائم اضطراب نیز تجویز کرد. پروپرانولول و آتنلول دو مورد دیگر از داروهای مسدود کنندهی بتای مرسوم هستند که معمولاً برای درمان مشکلات اضطراب تجویز میشوند. به طور کلی، تمامی مسدودکنندههای بتا که نام آنها به «-لول» ختم شود، برای کنترل مشکلات اضطراب و ترس های اجتماعی کارساز میباشد.
تحقیقات نشان میدهند که مصرف مسدود کنندههای بتا میتواند به کنترل برخی از علائم اضطراب و استرس کمک کند. با وجود اینکه مصرف این دارو ها نمی تواند علل زمینهای این مشکلات روانی را برطرف کند، اما قادر به کنترل علائم رایج مشکلات اضطراب مانند تعرق، سرگیجه، تپش قلب و لرزش صدا یا دست میباشد.
مسدودکنندههای بتا برای کنترل علائم مشکلات استرس کوتاه مدت و اضطرابهای اجتماعی نیز اثربخش هستند. برای مثال، پزشک ممکن است برای کنترل اضطراب و ترسهای احتمالی، مصرف مسدودکنندههای بتا را پیش از یک سخنرانی برای شما تجویز کند. البته، متوپرولول تترات، پروپرانولول، آتنلول و سایر مسدود کننده های بتا برای درمانهای دراز مدت تجویز نمیشوند.
همچنین، باید گفت که مسدود کنندههای بتا بیشترین میزان اثربخشی خود را زمانی نشان میدهند که در کنار درمانهای زمینهای مانند مشاوره، تغییرات سبک زندگی و سایر دارو ها اعمال شوند.
عوارض جانبی و تداخلات دارویی
سازمان غذا و داروی آمریکا یک هشدار جدی را برای متوپرولول اعلام کرده است: به هیچ وجه مصرف متوپرولول را به طور ناگهانی قطع نکنید؛ قطع مصرف ناگهانی متوپرولول میتواند منجر به درد قفسهی سینه و حملهی قلبی شود. در صورت نیاز به قطع مصرف دارو، پزشک میتواند برنامه ای برای کاهش تدریجی دوز مصرف دارو به شما ارائه دهد.
به طور کلی، مصرف مسدود کنندههای بتا راه حلی نسبتاً ایمن و بدون اعتیاد برای اضطرابهای کوتاه مدت به شمار میرود. یکی از دلایل تجویز رایج مسدود کنندههای بتا توسط پزشکان، میزان حداقلی عوارض جانبی آن است.
عوارض جانبی رایج مسدود کنندههای بتا عموماً شامل موارد زیر میباشد:
- خستگی
- سرگیجه
- سردرد
- خواب سخت
- سرما در انگشتان دست و پا
عوارض جانبی احتمالی متوپرولول یا متورال شامل خستگی، سرگیجه، اسهال، تنگی نفس و خس خس میشود. افزایش وزن و ضربان قلب نامنظم از عوارض سوء جدی تر و البته نادر تر مصرف متوپرولول هستند.
مواردی از تداخلات دارویی احتمالی برای متوپرولول وجود دارد. وجود تداخل دارویی همیشه به این معنا نیست که باید حتماً مصرف یکی از دو دارو را قطع کنید. با این وجود، در این موارد باید با پزشک خود مشورت داشته باشید.
تداخلات دارویی قرص متورال
در ادامه به برخی از داروهایی که مصرف آنها در کنار مسدودکنندههای بتا، تداخل (به معنای تغییر در اثر دارو و عوارض جانبی آن) ایجاد می کنند اشاره شده است:
- سیلدنافیل (ویاگرا) یک دارو برای درمان اختلال نعوظ در مردان است که در صورت مصرف همزمان با متوپرولول (لوسپرسور) میتواند باعث تشدید اثر کاهش فشار خون متوپرولول شود. این تأثیر عوارضی مثل سرگیجه، سبکی سر، غش کردن، سردرد و تندی ضربان قلب را به همراه خواهد داشت.
- تیوریدازین (ملاریل) و کلوپرومازین (تورازین) هر دو از داروهای ضد روان پریشی هستند که برای درمان اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی و افسردگی مورد استفاده قرار میگیرند. در صورت مصرف در کنار متوپرولول، میتواند منجر به افت فشار خون و ریتم غیر عادی ضربان قلب شود.
- دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین، نوپرین) می توانند میزان اثربخشی متوپرولول در کاهش فشار خون را کاهش دهند.
- کلونیدین (کاتاپرس) دارویی برای درمان مشکلات فشار خون بالا، اختلال عدم تمرکز، بیش فعالی (ADHD) و ترک دارو است. در صورت ترکیب این دارو با مسدود کنندههای بتا باید فشار خون بیمار -به علت احتمال افزایش خطرناک فشار خون- تحت نظر گرفته شود. این خطر، به طور ویژه در موارد قطع مصرف یکی از دو دارو، پس از یک دوره ی مصرف همزمان دیده میشود.
- مصرف همزمان متوپرولول با داروهای کند کنندهی ضربان قلب، میتواند منجر به ضربان قلب بیش از حد کند (برادی کاردی) شود. نمونههای این داروها عبارتند از دیگوکسین، کلونیدین، دیلتیازم، و وراپامیل.
- داروهای مسدودکنندهی آنزیم CYP2D6 در کبد (که وظیفهی تجزیهی متوپرولول را بر عهده دارد) میتواند منجر به بالا رفتن سطح متوپرولول در بدن شما شده و متعاقباً باعث بروز و شدت گیری عوارض جانبی احتمالی این دارو شود. از جمله نمونههای این داروها میتوان به کوئینیدین، فلوکستین، پاروکستین و پروپافنون اشاره کرد.
موارد ذکر شده شامل تمامی عوارض جانبی احتمالی و اختلالات دارویی متوپرولول نمیشود و برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این دو موضوع، باید با پزشک خود مشورت کنید.
چه افرادی باید از مصرف متوپرولول پرهیز کنند؟
پیش از مصرف متوپرولول، سوابق و اطلاعات زیر را در اختیار پزشک خود بگذارید:
حساسیتهای دارویی قبلی، فشار خون پایین، کندی ضربان قلب، نارسایی قلبی، مشکلات قلبی و مشکلات جریان خون. همچنین، بارداری، شیردهی یا برنامه برای بارداری. هنوز احتمال خطر یا ایمنی مصرف متوپرولول برای جنین، به طور کامل مشخص نیست.
متوپرولول تترات یک مسدودکنندهی بتا غیر انتخابی است که روی هر دو گیرندهی بتا 1 قلبی و بتا 2 ریوی اثر میگذارد. مصرف مسدود کنندهی بتا غیر انتخابی در افراد سیگاری، مبتلا به آسم یا مبتلا به سایر مشکلات ریوی با خطر بیشتری همراه است. متوپرولول میتواند باعث دشواری در تشخیص علائم کم قند خونی (هیپو گلیسمی) در افراد مبتلا به دیابت شود که تحت درمان با انسولین هستند.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت.