شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

علائم پوکی استخوان

دسته بندی :استخوان و دندان ۱۲ آبان ۱۴۰۲ دکتر فاطمه موسوی 1534 مشاهده

استخوان بافت زنده‌ای است که دائماً در حال تخریب و جایگزینی است. پوکی استخوان زمانی اتفاق می‌افتد که ساخت استخوان جدید با تخریب استخوان قدیمی متناسب و هماهنگ نباشد و در نتیجه بافت استخوانی کاهش پیدا کند. پوکی استخوان باعث ضعیف و شکننده‌ شدن استخوان‌ها می‌شود؛ تا جایی که زمین خوردن یا حتی فشارهای خفیف مانند خم شدن یا سرفه می‌تواند باعث شکستگی استخوان شود. شکستگی‌های مرتبط با پوکی استخوان بیشتر در لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ می‌دهد. در این مقاله به معرفی پوکی استخوان و بررسی علائم این اختلال می‌پردازیم.

پوکی استخوان معمولاً با دردهای استخوانی، شکست‌های مکرر، کاهش قد، انحرافات اسکلتی، کاهش نیرو و استقامت عضلات، و درد و تورم مفاصل همراه است. این وضعیت می‌تواند به خاطر کاهش چگونگی و کیفیت استخوان‌ها ایجاد شود و نیاز به تشخیص و درمان زودرس دارد.

 

پوکی استخوان چه علائمی دارد؟

پوکی استخوان اختلالی است که طی آن استخوان‌ها ضعیف و شکننده شده و احتمال شکستگی‌های استخوان بالا میرود. این بیماری در طی چندین سال به تدریج ایجاد می‌شود و اغلب تنها زمانی تشخیص داده می‌شود که زمین خوردن یا ضربه ناگهانی باعث شکستن استخوان شود.

درمان پوکی استخوان در مراحل اولیه بهترین راه برای جلوگیری از برخی از عواقب جدی تر، مانند شکستگی استخوان یا درد مزمن استخوان است. بنابراین باید مراقب چه نوع علائمی باشید و در چه صورت برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید؟ در ادامه به این پرسش پاسخ می‌دهیم.

معمولاً در مراحل اولیه پوکی استخوان هیچ علامتی وجود ندارد. به همین دلیل پوکی استخوان را اغلب یک بیماری خاموش می‌نامند. اغلب افراد تا زمانی که دچار شکستگی در لگن، مچ دست یا برخی از استخوان‌های دیگر بدن شوند متوجه نمی‌شوند که استخوان‌های ضعیفی دارند.

پوکی استخوان

با این حال، برخی از علائم و نشانه‌ها می‌توانند به کاهش بالقوه تراکم استخوان اشاره کنند، مانند:

  • عقب رفتن لثه: اگر استخوان‌های فک شما در حال ضعیف شدن باشد، لثه‌های شما ممکن است عقب نشینی کنند. از دندانپزشک خود بخواهید که شما را از نظر از دست دادن بافت استخوانی فک غربالگری کند.
  • کاهش قدرت گرفتن اشیا با دست: در مطالعه‌ای بر روی زنان یائسه و تراکم کلی استخوان، محققان دریافتند که قدرت پایین دست در گرفتن و نگه داشتن اشیا با تراکم استخوان پایین مرتبط است.
  • ناخن‌های ضعیف و شکننده: استحکام ناخن می‌تواند نشانه سلامت استخوان باشد. اما باید عوامل دیگری را نیز در نظر بگیرید که ممکن است روی ناخن‌های شما تاثیر بگذارد، مانند قرار گرفتن در معرض دمای بسیار گرم یا سرد، استفاده مداوم از لاک پاک‌کن یا کاشت ناخن و تماس مداوم و طولانی مدت با آب.

با این وجود، پوکی استخوان معمولاً علائم اولیه زیادی ایجاد نمی‌کند. اما هنگامی که استخوان‌های شما در اثر پوکی استخوان ضعیف شده‌اند، ممکن است علائم و نشانه‌هایی داشته باشید که عبارتند از:

  • درد در ناحیه کمر یا گردن: پوکی استخوان می‌تواند باعث شکستگی فشاری ستون فقرات شود. این شکستگی‌ها می‌توانند بسیار دردناک باشند، زیرا مهره‌های تخریب شده ممکن است اعصابی را که از طناب نخاعی خارج می‌شوند، تحت فشار قرار دهد. علائم درد می‌تواند از حساسیت جزئی تا درد ناتوان‌کننده متغیر باشد.
  • کاهش قد در طول زمان: شکستگی‌های فشاری در ستون فقرات می‌تواند باعث کوتاه شدن شما شود. این یکی از بارزترین علائم پوکی استخوان است.
  • خمیده شدن به سمت جلو: فشردگی مهره‌ها ممکن است باعث خمیدگی جزئی قسمت بالای کمر شود. کمر خمیده به نام کیفوز شناخته می‌شود که می‌تواند باعث کمردرد و گردن درد شود. به دلیل فشار اضافی روی راه هوایی و انبساط محدود ریه‌ها، حتی می‌تواند بر تنفس نیز تأثیر بگذارد.
  • شکستگی‌های استخوانی خیلی راحت تر از حد انتظار: شکستگی یکی از شایع‌ترین علائم پوکی استخوان است. شکستگی‌ها ممکن است با افتادن یا حرکت جزئی مانند پایین آمدن از پله رخ دهد. برخی از شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان حتی می‌توانند در اثر یک عطسه یا سرفه قوی ایجاد شوند.

شایع‌ترین آسیب‌ها در افراد مبتلا به پوکی استخوان عبارتند از:

  • شکستگی مچ دست
  • شکستگی لگن
  • شکستگی استخوان‌های ستون فقرات (مهره‌ها)

با این حال، شکستگی می‌تواند در استخوان‌های دیگر بدن مانند بازو نیز رخ دهد. گاهی اوقات حتی سرفه یا عطسه نیز می‌تواند باعث شکستگی دنده یا آسیب جزئی یکی از استخوان‌های ستون فقرات شود.

پوکی استخوان معمولاً تا زمانی که استخوانی شکسته نشود دردناک نیست، اما شکستگی استخوان در ستون فقرات یکی از دلایل شایع کمردرد طولانی مدت است.

اگرچه شکستگی استخوان اغلب اولین علامت پوکی استخوان است، با این حال برخی از افراد مسن دارای حالت خمیده به جلو هستند که می‌تواند مشخصه پوکی استخوان باشد و زمانی اتفاق می‌افتد که استخوان‌های ستون فقرات شکسته شده‌اند و تحمل وزن بدن برای مهره‌ها دشوار است.

استئوپنی چیست؟

مرحله قبل از پوکی استخوان، استئوپنی نامیده می‌شود. این اختلال زمانی رخ می‌دهد که اسکن تراکم استخوان نشان می‌دهد که تراکم استخوان شما کمتر از میانگین تراکم لازم برای رده سنی شماست، اما آنقدر پایین نیست که به عنوان پوکی استخوان طبقه‌بندی شود. استئوپنی همیشه منجر به پوکی استخوان نمی‌شود و به عوامل زیادی بستگی دارد. اگر به استئوپنی مبتلا هستید، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای حفظ سلامت استخوان های خود و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان انجام دهید. پزشک شما همچنین ممکن است یکی از درمان‌های تقویت‌کننده استخوان را که برای افراد مبتلا به پوکی استخوان تجویز می‌شود، بسته به اینکه چقدر استخوان‌های شما ضعیف هستند و خطر شکستگی استخوان برای شما وجود دارد، تجویز کند.

پوکی استخوان

علل ایجاد پوکی استخوان

از دست دادن بافت استخوانی بخشی طبیعی و جدانشدنی از روند افزایش سن است، اما برخی افراد خیلی سریعتر از حد معمول بافت استخوانی خود را از دست می‌دهند. این مسئله می‌تواند منجر به پوکی استخوان شده و خطر شکستگی استخوان را افزایش دهد.

زنان در چند سال اول پس از یائسگی به سرعت بافت استخوانی خود را از دست می‌دهند. زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند، به ویژه اگر دچار یائسگی زودرس (قبل از ۴۵ سالگی) شوند یا تخمدان‌های خود را با عمل جراحی برداشته باشند. با این حال پوکی استخوان می‌تواند مردان، زنان جوان و حتی کودکان را نیز درگیر کند.

بسیاری از عوامل دیگر نیز می‌توانند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند، از جمله:

  • مصرف قرص‌های استروئیدی (کورتون) با دوز بالا برای بیش از ۳ ماه
  • بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های التهابی، اختلالات مرتبط با هورمون‌ها و مشکلات سوء جذب
  • سابقه خانوادگی پوکی استخوان به ویژه شکستگی لگن در والدین
  • استفاده طولانی مدت از برخی داروهای خاص که می‌تواند بر استحکام استخوان یا سطح هورمون‌ها تاثیر بگذارد، مانند قرص‌های ضد استروژن که بسیاری از زنان پس از ابتلا به سرطان پستان مصرف می‌کنند.
  • ابتلا به یک اختلال خوردن مانند بی‌اشتهایی یا پرخوری عصبی
  • داشتن شاخص توده بدنی پایین (BMI پایین)
  • کم تحرکی و عدم انجام فعالیت ورزشی منظم
  • مصرف زیاد نوشیدنی الکلی و سیگار کشیدن

نتیجه‌گیری

پوکی استخوان به تدریج و بدون سر و صدا استخوان‌های شما را ضعیف می‌کند و در نتیجه می‌تواند احتمال شکستگی استخوان را افزایش دهد. شما می‌توانید با درمان مناسب، تغذیه سالم و ورزش منظم از کاهش تراکم استخوان جلوگیری کنید. اگر بالای ۶۵ سال سن دارید، سابقه خانوادگی پوکی استخوان دارید و یا هر یک از علائم ذکر شده در این مقاله شما را آزار می‌دهد با پزشک خود در مورد لزوم انجام آزمایش تراکم استخوان مشورت کنید.

منابع:

Osteoporosis

Osteoporosis

What Are the Symptoms of Osteoporosis?

دکتر فاطمه موسوی
دکتر فاطمه موسوی

من فاطمه موسوی هستم، یک پزشک عمومی عضو بنیاد ملی نخبگان و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران. در شرکت و وب سایت سمانیک، به صورت تخصصی، علمی و تجربی محتواهای پزشکی تولید می‌کنم. تمرکزم بر ارائه محتواهای با کیفیت به صورت علمی است و از روش‌های پژوهشی مدرن و منابع معتبر حین نوشتن محتوا استفاده می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +