شرکت داروسازی سمانیک سلامت گستر

برای مشاهده لیست علاقه مندی ها وارد شوید!

مشاهده محصولات فروشگاه

سکته مغزی خفیف خطرناک است؟

دسته بندی :مکمل و ویتامین, مغز و اعصاب ۱۳ مرداد ۱۴۰۳ دکتر فاطمه موسوی 595 مشاهده
سکته مغزی خفیف خطرناک است؟

حملات ایسکمیک گذرا (TIA) اغلب به اشتباه ” سکته مغزی خفیف ” نامیده می‌شوند، اما لازم است بدانید که آنها به اندازه یک سکته مغزی واقعی، می‌توانند جدی و خطرناک باشند. ابتلا به TIA اغلب به این معنی است که ممکن است در آینده نزدیک، دچار سکته مغزی شوید. TIA یک اورژانس پزشکی است و نباید آن را نادیده بگیرید. مسئله مهم‌تر این است که شما فرصتی برای دریافت درمان دارید که می‌تواند از سکته مغزی در آینده جلوگیری کند. بنابراین در صورت مشاهده علائم، هر چه سریع‌تر با ۱۱۵ تماس بگیرید. توصیه می‌کنم برای پیشگیری از سکته مغزی و TIA از مکمل کالمگ استفاده کنید.

 

حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا همان سکته مغزی خفیف چیست؟

حمله ایسکمیک گذرا که به سکته مغزی خفیف معروف است، در واقع مانند یک سکته مغزی موقت است. این بدان معناست که قطع جریان خون به طور موقتی (گذرا) در بخشی از مغز شما رخ می‌دهد. بدون جریان خون، سلول‌های مغزی دچار اختلال می‌شوند و شروع به مردن می‌کنند که به این پروسه، ایسکمی می‌گوییم.

حمله ایسکمیک گذرا که به طور مخفف TIA نامیده می‌شود، یک اورژانس پزشکی است که بسیار شبیه به سکته مغزی ایسکمیک است. علائم این دو یکسان است، اما علائم TIA نهایتا در عرض ۲۴ ساعت از بین می‌روند (اغلب اوقات در عرض چند دقیقه از بین می‌روند).

توجه کنید که حمله ایسکمیک گذرا مانند سکته مغزی یک اورژانس پزشکی محسوب می‌شود. به این دلیل که هیچ راهی برای پیش بینی مدت زمان ماندگاری TIA وجود ندارد و بنابراین در دقایق اول بروز‌ علائم، امکان افتراق TIA از سکته مغزی ممکن نیست.

از آنجایی که در درمان سکته مغزی دقایق حائز اهمیت هستند، در صورت داشتن علائم سکته مغزی، از جمله مشکلات تعادل، تغییرات بینایی، عدم قرینگی صورت، ضعف و بی حسی بازوها، مشکلات گفتاری و … فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید و با ۱۱۵ تماس بگیرید. به هیچ وجه منتظر نمانید تا ببینید آیا علائم فروکش خواهند کرد یا خیر، و اگر علائم پس از چند دقیقه استراحت بهتر شد از تماس خودداری نکنید. TIA می‌تواند زمینه ساز سکته مغزی باشد، بنابراین فورا به اورژانس مراجعه کنید.

 

TIA یا سکته مغزی خفیف؛ نام صحیح کدام است؟

یک نام مستعار رایج برای TIA ” سکته مغزی خفیف ” است. اما این نام دقیقی نیست. یک TIA لزوما خفیف نیست و می‌تواند به راحتی مناطق بزرگ مغز را تحت تاثیر قرار دهد. مسئله مهم دیگر این است که سکته مغزی ممکن است پس از TIA، در عرض چند دقیقه، ساعت یا روز رخ دهد و این مسئله چندان قابل پیش‌ بینی نیست.

مطالعات نشان داده‌اند که تا ۲۰ درصد از افرادی که دچار TIA شده‌اند در عرض ۹۰ روز آینده به سکته مغزی مبتلا می‌شوند و نیمی از این سکته‌ها در دو روز اول پس از وقوع TIA اتفاق می‌افتند.  با توجه به این موارد، چندان درست به نظر نمی‌رسد که TIA را “خفیف” بنامیم!

سکته مغزی خفیف خطرناک است؟

عوامل خطر ایجاد کننده TIA چیست؟

عوامل بسیاری می‌توانند احتمال وقوع TIA را افزایش دهند. این عوامل خطر عبارتند از:

  • فشار خون بالا: فشار خون بالا مهم‌ترین عامل خطر برای ایجاد TIA است. این یکی از دلایلی است که نشان می‌دهد چرا مدیریت فشار خون بسیار ضروری است.
  • دیابت نوع ۲
  • استعمال دخانیات به ویژه سیگار
  • فیبریلاسیون دهلیزی: ریتم نامنظم قلب (آریتمی) می‌تواند باعث چرخش و تجمع خون در یکی از حفره‌های قلب شما شود‌ و در نتیجه ریسک ایجاد لخته‌ خون را افزایش دهد. این لخته‌ها می‌توانند از طریق شریان‌های کاروتید به سمت مغز شما حرکت کنند و باعث انسداد عروق و بروز TIA یا سکته مغزی شوند.
  • سابقه سکته مغزی یا TIA: داشتن سابقه ابتلا به سکته مغزی یا TIA در گذشته، خطر ابتلای مجدد به TIA را افزایش می‌دهد.
  • سابقه بیماری قلبی و حمله قلبی (مخصوصاً اخیر)
  • کلسترول بالا (هیپرلیپیدمی)
  • اضافه وزن یا چاقی
  • مصرف مواد مخدر و مصرف بیش از حد الکل
  • سن بالا: با افزایش سن، رگ‌های خونی به دلایل مختلفی دچار کاهش انعطاف پذیری می‌شوند. این مسئله می‌تواند منجر به آترواسکلروز ( تنگ شدن رگ‌های خونی ) شود که ریسک ایجاد TIA و سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

 

آیا می‌توان از حمله ایسکمیک گذرا جلوگیری کرد؟

گاهی اوقات بله، اما همیشه نه! بسیاری از TIA‌ها به دلایل قابل پیشگیری اتفاق می‌افتند. اما TIA همچنین می‌تواند به دلایل غیر قابل پیش بینی یا غیرمنتظره رخ دهد.

برای کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی ایسکمیک و TIA می‌توانید اقدامات زیادی انجام دهید. البته باید بدانید که این بدان معنا نیست که می‌توانید ۱۰۰٪ از آنها جلوگیری کنید، اما می‌توانید خطر ابتلا را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. اقداماتی که می توانید انجام دهید عبارتند از:

  • سالانه برای معاینه و چکاپ اولیه به پزشک خود مراجعه کنید؛ با این کار می‌توانید عوامل خطر و بیماری‌های بدون علامت مانند فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ را زودتر شناسایی کنید.
  • برای حفظ وزن مطلوب تلاش کنید.
  • تغذیه خود را مدیریت کنید و سعی کنید از مواد غذایی سالم استفاده کنید. همچنین مصرف مواد غذایی فرآوری شده، قند‌های مصنوعی، چربی و نمک را محدود کنید.
  • استفاده از سیگار و تنباکو را متوقف کنید.
  • مصرف الکل را محدود کنید.
  • از مصرف دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید.
  • هر گونه بیماری مزمنی که دارید (مانند فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و کلسترول بالا) را مدیریت کنید.
  • برای پیشگیری از ابتلا به TIA و سکته مغزی از مکمل کالمگ استفاده کنید. کالمگ یک مکمل جدید است که حاوی دو عنصر پتاسیم و منیزیم به فرم سیترات با جذب بالا می‌باشد. این مکمل می‌تواند به دلیل تنظیم فشار خون، جلوگیری از اختلال در عملکرد سلول‌های اندوتلیال و جلوگیری از تشکیل رادیکال‌های آزاد از سکته مغزی جلوگیری کند.

کالمگ سیترات | مکمل حاوی پتاسیم و منیزیم به شکل سیترات

خرید

جمع بندی

همانطور که در این‌ مقاله گفتم، حمله ایسکمیک گذرا (TIA) که به عنوان سکته خفیف شناخته شده است می‌تواند به طور ناگهانی اتفاق بیفتد و در عرض چند دقیقه از بین برود و سردرگمی و نگرانی زیادی را برای شما ایجاد کند. لازم است توجه کنید که اگر دچار علائم سکته مغزی شدید، حتی اگر فقط چند دقیقه طول کشید، آنها را نادیده نگیرید! آن‌ها هنوز هم نشانه‌ای هستند از اینکه شما فوراً به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارید. بنابراین هر چه سریع‌تر با ۱۱۵ تماس بگیرید.

 

منابع

Transient Ischemic Attack (TIA)

Transient ischaemic attack (TIA)

دکتر فاطمه موسوی
دکتر فاطمه موسوی

من فاطمه موسوی هستم، یک پزشک عمومی عضو بنیاد ملی نخبگان و استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران. در شرکت و وب سایت سمانیک، به صورت تخصصی، علمی و تجربی محتواهای پزشکی تولید می‌کنم. تمرکزم بر ارائه محتواهای با کیفیت به صورت علمی است و از روش‌های پژوهشی مدرن و منابع معتبر حین نوشتن محتوا استفاده می‌کنم.

در گروه تلگرام، هر سوال پزشکی داشته باشید را پاسخ خواهیم داد! عضویت در گروه تلگرامی

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت.

  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
سوالی دارید از ما بپرسید
×
شهابی Whatsapp chat
دکتر صدف عبدیان Whatsapp chat
2 +